Kör Talih

İlk Yayın Tarihi:
1975
İletişim Yayınevi
Orijinal Adı:
Katar (The Chain of Chance)
Sıralamalar

2015 196. kitabı
Son derece güzel bir bilim kurgu ve polisiye roman. Mars'a yedek astronot olarak giden bir adam Napoli'de esrarengiz şekilde ölen bir adamın yerine geçer ve yaptıklarının aynısını yapar. Kaplıcalara giden 11 adam ölmüştür ve hepsinin alerjisi vardır, kelleşme belirtileri mevcuttur. İşi Fransa'ya kadar takip eden adamımız doktor Barth ile tanışır. Bir zehirlenmeden şüphelenilmektedir ancak hiç bir ipucu yoktur. Gerçek sonradan ortaya çıkar ve bir krem, badem ve kükürt ile ilgilidir. Son derece güzel bir kurgu ve sürükleyici bir eser. Mutlaka okunması gerekenlerden.
2020 245. kitabı
Okunma: 05 Ağustos 2020 00:07
İlginç bir dedektiflik öyküsü karşınızda. Kitabın kahramanı eski astronotun ne yapmaya çalıştığını başlarda hiç anlamadım. Sonra anladım ki bu astronot ellili yaşlarda, alerjisi olan bekar erkeklerin cinayetini araştırıyormuş. Gizemi çözebilmek için de birisinin kılığına girip yaptıklarının aynısını yaparak başına ne geldiğini anlamaya çalışıyormuş. Kitabın konusu adına yakışıyor doğrusu. Bir anda biten ilginç bir gizem öyküsüydü. Yazarın tarzına giderek alışıyorum galiba. Sevdim.
2023 142. kitabı
Kör Talih Stanislaw Lem Napoli'den Roma'ya hareket eden 11 kişinin intiharından şans eseri iki kişi kurtulurken, olayın ardındaki gizemi çözmek için adım atan emekli bir astronot, kendisini karmaşık bir ilişkiler zinciri içerisinde bulur. Bu trajik olayın sadece bir intihar mı yoksa cinayet mi olduğunu araştırmak, onun için sadece bir merak meselesi değildir. Aynı zamanda geçmişteki deneyimlerinden gelen bir içgüdüyle, bu durumun sıradan bir olay olmadığını hissetmektedir. Emekli astronot, yıllarca uzayda geçirdiği zaman boyunca aldığı eğitimlerle, olayın ardındaki gerçekleri ortaya çıkarmak için bilimsel bir yaklaşım benimser. Araştırmasına başladığında, Napoli'den Roma'ya yolculuk edenlerin neden bu kadar umutsuz olduklarını anlamaya çalışır. İntihar etme nedenleri, geçmişteki yaşamlarındaki travmalar, kişisel sorunlar veya belki de etrafındaki dünyanın onlara sunduğu umutsuzluk faktörleri olabilir. Ancak, her bir yolcunun hayat hikayesini derinlemesine inceledikçe, astronot bu trajik olayın arkasında daha karmaşık bir hikaye olduğunu fark eder. İntihar edenler arasında bağlantılar, gizemli bir şekilde örülüdür ve bu durumun sadece tesadüf olmadığına dair güçlü bir hissiyatı vardır. Her birinin hayatındaki ortak noktaları araştırmak için geçmişe doğru bir yolculuğa çıkar. Astronot, Napoli'den Roma'ya giden yolcuların geçmişlerine daldıkça, karmaşık bir ilişki ağının ortaya çıktığını görür. Bu insanlar, yıllar önce bir şekilde birbiriyle bağlantılı hale gelmişlerdir. Birçoğu, bir zamanlar birbirlerinin hayatında önemli bir rol oynamışlardır, ancak zamanla bu bağları kopmuş ve her biri kendi yoluna gitmiştir. Astronot, bu bağları keşfettiğinde, bu trajik olayın sadece bir intihar zinciri olmadığına dair bir hissiyatı daha da güçlenir. Şüpheleri artan bir şekilde cinayet
2021 41. kitabı
Okunma: 17 Kasım 2021 16:47
İtalya'nın Napoli kentinde kaplıcalara giden insanların belirli bir süre sonra ölümleri gerçekleşir. 11 tane ilginç vaka ortaya çıkmıştır. 9 kişi ölmüş 2 kişi de ölmemiş ama kaplıca dönüşü olaydan feci şekilde etkilenmiştir. İşin garibi ise buradaki 11 kişinin belirli özellikler açısından birbirine benzediğidir. Nasıl mı? Hiçbiri İtalyanca bilmiyordu, hepsi yalnızdı ve 50'li yaşlarda atletik vücutlu ve kel bireylerden oluşmasıydı... Tüm bunlar rastlantı mıydı yoksa garip bir cinayet serüveninin sonucu muydu? Okuyun cevabı orada :))
İnceleme
2022 38. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2022 21:52
Emekli Astronot, dedektiflik görevi için İtalya'nın Napoli şehrindeki Vittorini kükürt kaplıcasında esrarengiz şekilde ölen 11 adamın araştırmasını üstlenir. Bu ölen 11 adamın içlerinden ikisi kurtulmuş diğerleri ise intihar etmiştir. İşin ilginç kısmı ölenlerin ortak yanı 40/50 yaş aralığında bekar ya da dul, atletik vücuda sahip olup İtalyanca bilmemeleridir. Bu cinayetin sır perdesini aralamak için eski astronot ölen adamlardan birinin kılığına girer ve bulunduğu ortamlara gidip, yaptığı hareketleri uygular. Peki katil kimdir? Bu adamları öldüren sebep nedir? Okuyucuları polisiye ve bilimkurgu türünün karması olan sır gibi bir roman bekliyor. Kurgunun temeline rastlantısal olayları koyan yazar ustaca bir son hazırlamış. İlk Lem okumam oldu. Belki bir gün yollarımız yeniden kesişir! Keyifli okumalar.
Bilim
2024 22. kitabı
Okunma: 07 Eylül 2024 22:06
Kör Talih, bugüne kadar okuduğum konusu en acayip kitaplardan biri. Napoli'den Roma'ya seyahat eden on bir kişi intihar eder ve şans eseri iki kişi ölümden döner. Emekli bir astronot ise bu ölümlerin bir intihar mı yoksa cinayet mi olduğunu araştırmak için bir şirket tarafından görevlendirilir. İşin ilginç tarafı ise ölenlerin hepsinin ortalama aynı yaş, boy ve hastalığa sahip olması. Kitap boyunca astronotun yaptığı araştırmalar, gözlem ve tahliller; beni yer yer gerginleştirdiği kadar yer yer de boşluğa düşürdü. Yazar Stanislaw Lem'i ilk kez bu kitapla tanımış oldum, fırsat buldukça diğer kitaplarını da okuyacağım. Bir kitabı okumaya başlarken beni bulmacalarla, sırlarla, gizemlerle uğraştıracak bir kitap olsun diyorsanız bu kitaba mutlaka şans vermelisiniz.
2021 27. kitabı
İtalya'da esrarengiz ölümler meydana gelmektedir. Ölenlerin belli bir şablonda oluşu işi iyice karmaşıklaştırmaktadır. Sadece 1 kişi öldürülmek istenmiş diğerleri olayı maskelemekte mi kullanılmıştır; yoksa asıl suç henüz işlenmemiş, denemesi mi yapılmıştır. Ölenler 11 erkektir. Hepsi yabancı ve italyanca bilmemektedir.45-50 yaş aralığında yalnızlardır. Olayı inceleyen eski bir astronot olan kahramanımız kurbanlardan birinin ayak izlerini takip ederek olayı çözmeye çalışmaktadır. Katil ne yazık ki bu sefer uşak çıkmıyor :) Yazarımız konuya hakim, olayı açıkladığı zaman hiçbir şey havada kalmıyor. Nasıl pamuk ipliğine bağlı yaşadığımızı bir kez daha göz önüne seriyor yazar.(Örneğin Sodyum ve Klorür ayrı ayrı ikisi de zehirli iken birleştiklerinde sodyumklorür; yani tuz olurlar. Peki biz istemeden karışmaması gereken 2yada 3 şeyi karıştırsak ne olur? Keyifli okumalar dilerim.
2022 20. kitabı
Okunma: 11 Temmuz 2022 00:50
Öncelikle 236 sayfalık polisiye ve bilimkurgu temalı bir roman olan Kör Talih isminin ne kadar isabetli bir seçim olduğunu gösteren bir içeriğe sahip diyebilirim. Olaylar 11 erkeğin aynı benzerliğe sahip olması ve kükürt banyosundan bir süre sonra 9 kişinin ölmesi sonucunda başlıyor. Ölen kişilerin tamamının kel, bekâr ve atletik olması bu ölümlerin daha da bir içinden çıkılmaz olmasına neden oluyor. Peki katil kim? Bu soruya cevabı da elbette birisi kitabın son 2 sayfasında cevap verecek. Bana göre Stanislaw Lem piyango bileti gibi bir yazar. Bazı romanları ve öyküleri müthiş olsa da bazıları bana hiç mi hiç hitap etmiyor. Bunu özellikle Solaris romanında yaşamıştım. Tıpkı Solaris romanındaki gibi Kör Talih romanında da Lem yer yer asıl olayın dışına çıkıyor ve bundan dolayı da kitabı okurken sıkılmalar baş gösteriyor. Ama kitabı bitirince Lem’in neden böyle yaptığını da çok iyi anlamış oluyoruz. Kitap hem polisiye hem de bilimkurguyu oldukça güzel işlemiş. Kitabı okuyanların bilimkurgunun bilimselliğini daha çok hissedeceğini düşünüyorum. Hikayenin polisiye kısmı da ne çok fazlaydı ne de yok denecek kadar azdı. Bana göre tam dozundaydı. Özellikle hikayenin son kısmı eserin olumsuz denilecek kısımlarını not alanlara silgiyi gösterecek kadar iyiydi.
Bilim-Kurgu
2023 41. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2023 15:38
Konuyu çok döndürüp dolaştırmış usta. Takibi ve anlaşılması zor bir anlatımı tercih etmese ve daha kısa tutsa güzel bir romancık olabilirmiş ama bu haliyle sıkıcıydı doğrusu.
2026 1. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2026 15:14
Stanislaw Lem'in Kör Talih'i, bazı ortak noktaları olan 11 adamın, görünüşte nedensiz gibi duran ölümleri üzerinden açılan ve polisiye türünde başlayan bir eser. Emekli bir astronot olan anlatıcımız, bu ölümlerin bir tesadüf mü yoksa bir şebekenin işlediği suçların eseri mi olduğunu anlamak için Napoli'de görevlendiriliyor. Ancak kitap polisiye türünde devam etmiyor çünkü Lem, bu kitap aracılığıyla olasılık yasalarının büyük bir ölçekte en saçma ihtimallerin bile gerçekleşmesini sağlayabileceğini savunup, evrenin bir plan üzerinden ilerlediğine dair inancı sorguluyor. Böylece roman, klasik anlamda alışık olduğumuz polisiye bir eser gibi çözüme ulaşmayı vaat etmek yerine, okuru neden-sonuç ilişkilerinin güvenli dünyasından alıp, rastlantılardan oluşan kaygan bir zemine bırakıyor. Normalde polisiye okumayı sevmeyen biri olarak tamamen Lem'in kalemine güvendiğim için okumaya karar verdiğim bir kitaptı ve Lem yine beni yanıltmayarak polisiye kılıfının altında okuması çok keyifli ve derinlikli bir eser yazmış.

Stanislaw LemYazar · 27 kitap
12 Eylül 1921'de Polonya, Lwow'da varlıklı bir ailenin çocuğu olarak doğdu. On iki yaşındayken babasının hediye ettiği daktiloyla yazmaya başladı. 1940'ta Lwow Üniversitesi'nde tıp okumaya başladı ancak ertesi yıl Sovyet orduları Polonya'yı işgal edince eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Bu dönemde otomobil tamirciliği ve kaynakçılık yaptı. Yahudi kökenleri nedeniyle, İkinci Dünya Savaşı yıllarını sahte bir kimlikle geçirdi. 1945 yılında ailesiyle birlikte Sovyetler'e bağlı Ukrayna sınırları dahilindeki Krakow'a yerleşti ve babasının ısrarı üzerine burada tıp eğitimine devam etti. Askeri doktorluk sınavında kendi kararıyla soruları eksik cevaplayarak başarısız oldu. Ardından bir yandan üniversitede dersler vermeye, diğer yandan kendisini üne kavuşturacak eserlerini kaleme almaya başladı. 1946'dan itibaren çeşitli dergilerde şiirler, kısa öyküler yayımlamaya başladı. İlk bilimkurgu romanı olan Astronauci 1951'de yayımlandı. Bunu izleyen yaklaşık yirmi yıl boyunca aralarında Aden, Gelecek Bilim Kongresi, Solaris, Soruşturma, Dünya'da Barış ve Fiyasko'nun da bulunduğu çok sayıda roman yazdı. Sovyet rejiminin baskıcı politikaları nedeniyle bunların bazılarını yurtdışında yayımlamak zorunda kaldı. Edebiyatın yanı sıra bilim felsefesi, sibernetik, bilimsel spekülasyon ve edebiyat eleştirisi alanlarında da çalışmalar yaptı. Birçok üniversiteden fahri doktora ünvanı aldı ve eserleri ulusal ve uluslararası ödüllere layık görüldü. 27 Mart 2006'da Krakow'da kalp rahatsızlığı sonucu hayatını kaybetti.