2017 Attilâ İlhan Roman Ödülü

Hikmet Hükümenoğlu
Kasım 2025
İthaki Yayınları

2026 10. kitabı
Yazardan okuduğum ikinci kitap #körburun Kalemini gerçekten çok severek okuduğumu özellikle belirtmek isterim. Kitap, adını verdiği hayali bir mekânda, Körburun’da geçiyor. Kurgusal bir ada olmasına rağmen anlattıkları hiç de yabancı şeyler değil. Rumlara yönelik baskıların arttığı 6-7 Eylül dönemi. Evlerin, iş yerlerinin, kiliselerin ve mezarlıkların yağmalandığı o acı toplumsal kırılmaların olduğu dönem... Bununla birlikte 12 Eylül darbesi, işkenceler ve siyasi baskılar. Yakın tarihimiz. Mekân hayali olsa da anlatılanlar tamamen gerçeklerden besleniyor. Kitabın en baskın karakterlerinden biri olan Hayri. Okurken insanı irite eden, içinde sürekli bir karanlık taşıyan karakter. Ama bu karanlığın doğuştan değil; sevgisizlik ve travmalarla büyümesinin sonucu olduğunu da görüyoruz. Annesi ise tam tersi, kendi iç sesiyle konuşan, tuhaf ama tertemiz kalpli bir kadın. Onun o iç sesiyle olan halleri beni birçok yerde gülümsetti. Yazarın kitaba kattığı çok ince ve özel bir detaydı bu bayılacaksınız. Seher ise, ne tam mutlu ne tam mutsuz… Sürekli bir kimlik arayışı, bir ait olamama hali var üzerinde. Detayına girmeyeyim, spoiler olmasın ama onun hikâyesi kitabın en vurucu kısmı. "Körburun" sadece bir ada değil; mutsuzların, kırgınların, kimlik arayanların buluştuğu kasvetli bir mekân. Hikmet Hükümenoğlu yine çok güçlü bir metinle kalbimi fethetti. Körburun Hikmet Hükümenoğlu
Okuuu
Puan vermedi
"Gökyüzü memleketin tüm zehrini üzerimize kusuyor sanki." İlk önce geçen yıl sonlarında canım ablam kitapsevdam okurken dikkatimi çekmişti sevgili yazarımız Hikmet Hükümenoğlu . Hemen keşfedilecekler listeme eklenmişti. Yazarı detaylı araştırınca ilk kitabı Kar Kuyusu ndan başlayın külliyata diye tavsiye görür görmez zamanı geldi artık deyip hemen sepete eklemiştim. O kadar merak ediyordum ki kavuşulur kavuşulmaz başlandı ve külliyatı tamamlama kararım pekişti !! Hemen en çok okunan eserini edindim vee öyle keyifli bir yolculuğa çıktım kiii.. Neyse fazla uzatmadan eserimize geçelim ; Halime güleceksiniz belki ama Sevgili yazarımızın kaleminin etkisiyle merak edip İstanbul ' a bu kadar yakın olup böylesine işsiz bir yaşam süren halkın yaşadığı Körburun neresi diye araştırdığımı belirtmek isterim başlarken. Tabii ki tamamen hayal ürünü bir yermiş. İşte yaşanmış tarihimizi bu hayal ürünü yer halkıyla yaşıyoruz adeta eseri okurken. O kadar çok karakter var ki baş karakter kim diye sorsanız tek cevabım oranın sakinleri derim.. Ama yolculuğa başlamamıza vesile olan 1990 yılında oraya atanan Onur öğretmenin bulunduğu kasabayı daha iyi tanımak için esnafla kurduğu zamanı geriye sarıp bizi taa 1960 ' lara götüren diyaloglar diyebiliriz. Bu kadar gerilere gittiğimiz yolculukta tabii 27 Mayıs , 12 Mart , 12 Eylül duraklarını geçemeyeceğimiz anlaşılmıştır tabii. Hatta Rum halkı üzerindeki etkileri yıllar sonra da devam eden 6- 7 Eylül 1955 olaylarına da değiniyoruz halkla beraber. Neriman Abla , Meral , Hayri.... kısacası kasabaya sıkışmış kalmış Halk ' la ülkemizin panoramasını da görerek yaşayacağımız Attila İlhan Roman Ödüllü eserimizi keşfetmeden geçmeyiiinnnnn !!
2026 27. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2026 08:54
Hikmet Hükümenoğlu’nun kalemiyle Körburun kitabı sayesinde tanıştım. Yazarın dilini ve beni okurken hikâyenin ta içine çekmesini çok sevdim. Üç kuşağın aşklarını, hırslarını ve düş kırıklıklarını anlatan Körburun; aslında var olanların içinde, gerçekte var olmayan bir adada geçiyor. ​Aslında var olan ama hep yokmuş gibi yaşanılan bir Türkiye romanı bu. Bir başka deyişle; öfkenin, para hırsının, gözü dönmüşlüğün, yanlış kararların, dönülmez yolların ve çıkmaz sokakların kitabı. ​Yazar tüm bunları dönemin mübadelesiyle, 12 Eylül darbesiyle ve daha birçok sarsıcı olayla harmanlayıp üç kuşağa ilmek ilmek işlemiş; ortaya da şahane bir eser çıkmış. ​İçinde sayamadığınız onlarca karakter, her birinin soluksuzca okunduğu hayat hikâyeleri var. Beni canıgönülden vuran o karakter ise Neriman Abla. Körburun edebi doyuma ulaştığım bir okuma serüveniydi. ​Hikmet Hükümenoğlu'nun diğer kitaplarını okumak için sabırsızlanıyorum.
"Hatırla sevgili" tadında...
2026 7. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2026 00:36
Hikmet Hükümenoğlu'nun kalemiyle tanıştığım ilk kitap. Çok beğenilen 2 kitabını almıştım, iyi ki almışım. Anlatımı akıcı, sade ve sürükleyiciydi. Öyle olmasa bitmesi mümkün değil zira 592 sayfalık bir eser. ‍ Körburun; gerçekte var olmayan Marmara denizinde bir ada. Kitap 6-7 eylül olaylarıyla (1955) başlayıp 1990'lara kadar yaşanılan tüm siyasi olayların, o çok çalkantılı yılların gölgesinde geçiyor. Karakterler çok derin ve samimi anlatılmış fakat benim favorim Neriman ablaydı. Bana 2007 yılında tv'de yayınlanan "Hatırla Sevgili" dizisini anımsattı okurken ama tabi kitabın siyasi yanı dizideki kadar yoğun değil. Tek eleştirim şu olabilir olayların akışı yerine karakterlerin iç dünyasına çok fazla yer verilmiş bazen sıkıldığım anlar oldu. Sayfalarca inceleme yazmayacağım. Tanıştığıma memnun oldum sayın Hikmet Hükümenoğlu bir sonraki kitabınızda görüşmek dileğiyle.. İlgilisine tavsiyedir.
2026 11. kitabı
Deli Neriman abla, gelin Meral, evlat olmayı bile beceremeyen Hayri, ezik Neco, prens Murat, şişko Ferit, kayıp Seher, üçkağıtçı Semih, havai Şule, eczacı Semiha, sekreter Dilara, Öğretmen Onur, aşık Aslı, Reyhan, Dimitri paşa, Stefo,Panos, balıkçı Niko, Eşref dede, Burçak, Tekin ve dahası. Eserdeki karakter sayısının fazlalığına ve kapsadığı zaman dilimine bakınca kitabın hacmime hak verilmeyecek gibi değildi tabi. Ülkemizde yaşanan bir takım kırılma noktalarının kültürel, ekonomik ve toplumsal yansımalarını romandaki kurguya yerleştirmiş yazarımız ve öylesine tutarlı, öylesine ipin ucunu kaçırmadan. -"Özgürlük dediğin 130 katlı bir gökdelenin tepesinde durup aşağı bakmak gibi aşağıdaki karınca büyüklüğündeki arabalar gibi vızır vızır seçenekler geçiyor gözünün önünden, düşmekten o kadar korkuyorsun ki çok uzun bakamıyorsun. Başın dönüyor, nefesin kesiliyor. Korkuluk yok, tutunacak bir yer yok. Ya ayağım kayarsa, kim tutar elimden?BAKAMIYORSUN" (Hükümenoğlu,H.) #hikmethükümenoğlu Bi de tam olarak şu cümleyi yaşam felsefesi yapabilirsek belki tasasız bir hayata sahip oluruz hı? "Karşındakini yargılamayı bırakırsan, "bana zarar verdi" yargısından kurtulursun... "Bana zarar verdi" yargısından kurtulursan zarar dediğin şeyden de kurtulursun." Ayrıca unutmadan Deli deyip geçmeyin, şu eserde Neriman ablaya kulak verin derim!
Puan vermedi
Selaaam bugün son zamanlarda okuduğum, ve çok beğendiğim bir kitap önerisi ile geldim. Hikmet Hükümenoğlu okudunuz mu hiç? Eğer okumadıysanız bence çok şey kaybediyorsunuz. Kurgusu ve anlatımı şahane bir yazarımız. Bugün sizlere bahsedeceğim kitabı #körburun bu yıl okuyup da gerçekten hayran kaldığım bir güzellikte. Konusundan kısaca bahsetmek gerekirse, Körburun Prens adalarından bir ada, ve bu adada göçmenler ve Türkler mütevazi yaşamlarına devam ediyorlar, biz kitap boyunca birçok ailenin farklı kuşaklarıyla tanışıyoruz. Adanın dış dünyaya kapalı olan ortamı kişiye bazen huzur, bazen de sıkkınlık veriyor diyebilirim. 1960- 1990 yılları arasındaki siyasi olaylar, sıradan hayatlar, dönemin sosyo kültürel detayları ince ince işleniyor kitapta. Baksanız küçücük bir ada, ama esasında koca ülkenin tüm gerçeklerini yaşatıyor içinde. Tüm okuyanlar gibi favori karakterim Neriman Abla’dır, yani ilerde bir gün delireceksem onun gibi hakikatli, tertemiz delireyim isterim ( okuduğunuzda anlayacaksınız beni) Kitap ayrıca 2017 Atilla İlhan Edebiyat Ödülü almış, ben çok dikkat etmezdim böyle ödüllere fakat, kitap bir ödülü hakedecek derecede güzel, ve “öyleyse Atilla İlhan ödülü alan kitaplar esaslı kitaplar” diyerek gönüllü bir genelleme yapıyorum, içtenlikle tavsiye ederim.
2026 15. kitabı
Okunma: 15 Mart 2026 00:00
Hiç bitmeyecek sandım, çok zor ilerledi. Onca güzel yorumu nasıl yapmışlar hayret ettim, benim için fazlasıyla sıkıcı bir okuma oldu maalesef.. Bittiğinde, ben ne okudum Allah aşkına, dedirtti.
2026 17. kitabı
Hikmet Hükmenoğlu’nun 2017 Attilâ İlhan Roman Ödüllü eseri Körburun tam olarak böyle bir kitap. ​6-7 Eylül olaylarından 12 Eylül’ün soğuk gölgesine kadar, koca bir memleket tarihini küçücük bir adanın içine sığdırmış yazar. Karakterlerin birbirine görünmez iplerle bağlanışı, o adım adım değişen hayatlar... Ve tabii ki Neriman Abla! Kalbimi orada bıraktım diyebilirim, en sevdiğim karakter oldu. ​Sıradanlığın nasıl yüce bir anlatıya dönüştüğünü görmek istiyorsanız, bu adaya mutlaka uğrayın. Yazara verilen tüm ödüller sonuna kadar helal!
Körburun
2023 51. kitabı
Okunma: 04 Temmuz 2023 16:53
Bu sene kalemiyle tanıştığım yazarların arasına bir yenisi daha eklendi. Romana geçmeden önce Hikmet Hükümenoğlu hakkında beni şaşırtan birkaç bilgiyi paylaşmak istiyorum. Sevgili yazarımız, Boğaziçi Üniversitesi Fizik bölümü mezunu aynı zamanda da Koç Üniversitesi’nde  master programını tamamlamış. Bu sektörde on yıllık bir çalışma hayatından sonra hayattan istediğinin bu alanda olmadığına karar vermiş olacak ki işinden istifa etmiş. Önce müzik yapmayı denemiş, bakmış olmuyor bu sefer de şansını yazmaktan yana kullanmış. Başarılı olmuş olacak ki bugün yayımlanmış yedi romanı ve bir öykü kitabı bulunuyor. Aynı zamanda da yaratıcı yazarlık üzerine atölyeler hatta üniversitelerde dersler veriyor. Hatta benim de okulum olan Mimar Sinan’da bu derslere devam ediyor. Gönül isterdi ki bu derslere ben de katılmış olsaydım  Körburun, yazarın kaleminden yaklaşık 4-4,5 yıllık bir sürecin sonunda çıkmış. Öncelikle Körburun’u romandaki yerinden bahsedelim sonra da yavaş yavaş romanın derinliklerine doğru ilerleyelim. Romana da adını veren Körburun aslında bir adanın ismi. Bu ada hepimizin bildiği Heybeliada(Halki), Büyükada(Prinkipo) gibi adalardan sonra yer alan, günde gidiş-dönüş olmak üzere iki seferi bulunan yazarın oluşturmuş olduğu hayalî bir ada. Kurgusal bir mekân da diyebiliriz. Öncelikle belirtmem gerekir ki roman geçmişte yaşanmış olan bazı siyasî olayların arka planında şekillendiği için yazarın anlatmak istediklerinin kurgusal bir mekân üzerinden okuyucuya sunulması zekice bir hamle olmuş, böylece yazar kendine istediği gibi oynayabileceği bir ortam oluşturmuş. Bu hamlenin de Körburun’u romandaki diğer karakterlerden farksız bir şekilde sanki başka bir karakter gibi öne çıkarıldığını söylersek sanırım yanılmış olmayız. Körburun’a ilk olarak 1990’da Onur Öğretmen ile
Roman-Edebiyat
KörburunHikmet Hükümenoğlu · Can Yayınları · 20242,709 okunma
Belki Bir Gün Bizim Ülkede de..
2024 103. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2024 16:30
Tanzimat Fermanı – 1839: Anayasal düzene geçiş hamlesi… 27 yıl sonra: I. Meşrutiyet – 1876: Anayasal monarşi. Yürütmenin başında II. Abdülhamit. 34 yıl sonra: II. Meşrutiyet – 1908: Bir kez daha anayasal düzene geçiş… 15 yıl sonra: 1923 – Cumhuriyetin ilanı: Yeni bir anayasal düzene geçiş… 22 yıl sonra: 1945 – Çok partili yönetime geçiş: Yine anayasal düzen… 15 yıl sonra: 1960 – Darbe: Yine anayasal düzen… 11 yıl sonra: 1971 – Muhtıra: Yine anayasal düzen… 9 yıl sonra: 1980 – Darbe: Yine anayasal düzen… 17 yıl sonra: 28 Şubat 1997: Yine anayasal düzen… 18 yıl sonra: 15 Temmuz 2016 – Darbe girişimi 2 yıl sonra: 2018 – Başkanlık sistemine geçiş: Yine anayasal düzen… Ve şimdi, bir kez daha “anayasal düzen” tartışmaları… Yersen. 100 yılı aşkın süredir, neredeyse her 10–15 yılda bir “anayasal düzene geçiş” adı altında sistem değişiklikleri yaşıyoruz. Bu kadar denemeye rağmen neden demokratikleşemiyoruz? Neden hâlâ üçüncü dünya ülkesi konumundayız? Neden Ortadoğu bataklığından çıkamıyoruz? Neden hukuk sistemine güven kalmadı? Neden temel insan haklarını hayata geçiremiyoruz? Ve neden her deneme, binlerce insanın canına mal olmasına rağmen yine başarısız oluyor?
KörburunHikmet Hükümenoğlu · Can Yayınları · 20242,709 okunma

Hikmet HükümenoğluYazar · 9 kitap
Hikmet Hükümenoğlu, roman ve öykü yazarıdır. Körburun adlı eseriyle 2017 Attila İlhan Roman Ödülü'ne layık görülmüştür. 1971 yılında İstanbul'da doğdu. Edebiyata ilgisi ortaokul yıllarında başladı. 1989 yılında Robert Koleji'nden mezun oldu. Sırasıyla Boğaziçi Üniversitesi Fizik bölümü ve Koç Üniversitesi'nde MBA programını tamamladı. On yıl boyunca finans sektöründe görev aldı. 2004 yılında kurumsal görevini sonlandırarak edebiyat dünyasına giriş yaptı. 2005 yılında ilk romanı olan Kar Kuyusu yayımlandı. Bu eserinin ardından 2007 yılında Küçük Yalanlar Kitabı, 47 Numaralı Kamara (2009), 04:00 (2012), Körburun (2016) ve Atmaca (2020) adlı romanları yazdı. Hayali bir küçük adada yaşananlar üzerinden Türkiye'nin 1960 ve 1990 yılları arasında yaşananların özetini veren Körburun adlı eseriyle 2017 Attila İlhan Roman Ödülü'nün sahibi oldu. Öykülerini Aşka İnanmayanlar İçin Aşk Öyküleri (2018) isimli kitabında topladı. Kronolojik olarak evvelki romanı Körburun'da bıraktığı yerden, 1995'ten başlayan Atmaca romanında bir lise öğrencisinin 1995 yılından itibaren 24 yılda yaşadığı değişimi sergiledi. Ürettiği eserlerin yanı sıra Mimar Sinan Üniversitesi'nde öykü teknikleri alanında dersler vermiştir. Yazarlık kariyerine hâlâ devam etmektedir.