Köroğlu Geliyor

Samed Behrengi
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

10/10
·88 syf.··
Beğendi
·
2021 46. kitabı
·
2 saatte okudu
·
Okunma: 26 Aralık 2021 21:52
Değerli Okuyucular, özellikle ortaokul öğrencileri için okunması çok kolay olan bir destanla karşınızdayım. Destan tarihler boyu Anadolu’dan kopup sinemaya, dilden dile gelen Köroğlu ‘nun çok sevdiği atının kaçırılışı, aldatarak karşı tarafın iyi niyetini kullanan Kel Hamza’dan geri alışı, zulüm görmüşlerin bir arada olup direnip zalimlere karşı birlikte oluşu anlatılıyor.Seksen sayfadan oluşması, resimlerle öğrencilerin ilgisini çekebileceğini düşündüğüm tavsiye edilesi bir eserdir. Özellikle aşıklar gibi sazı eline alıp, diliyle Han’ı kandırması, atını geri alışı ile sonuçlanması okuyucuyu mutlu ediyor. Niğar Hanım’a saz eşliğinde söylediği tanıdık gelebilir.Destan’ın son sayfasını paylaşarak yeni yelkenlere uzanıyorum. Bana kara diyen dilber Gözlerin kara değil mi? Yüzünü sevdiren gelin Kaşların kara değil mi?
Destan
Bu Gelen Köroğlu'durSamed Behrengi · Can Yayınları · 2016246 okunma
Köroğlu Geliyor
Puan vermedi·72 syf.··
2022 35. kitabı
çocuk kitaplarını severim, yaşı yoktur çocuk kitaplarının... Samed Behrengi'nin Köroğlu Geliyor kitabına yorumum ise, bazen iyilikten maraz doğar olacak... birde keloğlanın hikayelerini başka başka kitaplardanda okumalısın, böyle bilmezdik biz seni kel oğlan, keleş oğlan:)
Edebiyat
Köroğlu GeliyorSamed Behrengi · 1001 Çiçek · 2016246 okunma
10/10
·88 syf.··
Beğendi
·
2018 20. kitabı
Bir solukta biten insanın yüzünde tebessüm uyandıran şu karmaşık yoğun hayat uğraşında kısa bir nefes, durak olan güzel bir hikâyeydi. Ayrıca insanın ne kadar yüksek mevkilere gelirse gelsin bazı şeylere kör olduğunu da anlatıyor.. Ayrıca hep duyduğumuz şiirleri mutlaka bir şekilde kulağımıza çalınan bir halk kahramanını da bizlere tanıtıyor.
Bu Gelen Köroğlu'durSamed Behrengi · Can Yayınları · 2016246 okunma
Kel Hamzalar Çoğaldı
10/10
·88 syf.··
Beğendi
·
2023 68. kitabı
·
2 saatte okudu
·
Okunma: 24 Mayıs 2023 12:04
Köroğlu destanı Anadolu’da en sevilen destanlardan biridir. Yaşar Kemal İnce Memed’te bile bu destanı işler. Halkın, acımasız beylere başkaldırı destanı her zaman zalimleri korkutmuştur. Belki de o yüzden son yıllarda pek anlatılmamaya başlandı. Sorsanız kaç çocuk bilir Kırat’ı, Bolu Beyini, Köroğlu’nu? Bilmeli! Samed Behrengi, “Bu Gelen Köroğlu’dur” kitabında kendi üslubu ile Azerbeycan versiyonu Köroğlu destanını anlatıyor. Dil sade, konu akıcı, içerikte güzel resimler var. Konu az biraz bizimkinden farklı. Bolu değil Tokat Beyi ile mücadele var. Tokat hakimi Hasan Paşadansa kötü adam Kel Hamza işlenmiş. Kel Hamza; kel, hırsız, zeki, çirkin, ezik, kimsesiz bir adam. Toplumda itilip kakılıyor. Ezilmişliğin hıncını tüm insanlıktan almak istiyor. Kötünün de kötüsü. Tek derdi ezilmişliğin intikamını almak. Kendini ezen sömürü sistemine, adaletsizliğe karşı koymuyor. Ezilmişliğini KADER e bağlıyor. Çok tehlikeli bir bakış açısı. Dönüp toplumuza baktığımda bolca Hamza görmek beni huzursuz etti. Evet bir yetişkin olarak bu kitap sizi rahatsız edecek. İnsanların niye ezilmemesi gerektiğini, her canlının saygıyı hak ettiğini vurguluyor. Kötülüğün, karanlığın nasıl çoğaldığının resmini çiziyor. Çok severek, heyecanla okudum. Kendi kızıma da okumayı planlıyorum. Özellikle ilk okul 3-4’ten itibaren okunabilir. Büyük-küçük herkese okuyun, okutun :)
Destan
Bu Gelen Köroğlu'durSamed Behrengi · Can Yayınları · 2016246 okunma
Puan vermedi·88 syf.··
2023 30. kitabı
·
1 saatte okudu
·
Okunma: 10 Şubat 2023 10:51
Bir solukta biten insanın yüzünde tebessüm uyandıran şu karmaşık yoğun hayat uğraşında kısa bir nefes, durak olan güzel bir hikâyeydi. Ayrıca insanın ne kadar yüksek mevkilere gelirse gelsin bazı şeylere kör olduğunu da anlatıyor.. Ayrıca hep duyduğumuz şiirleri mutlaka bir şekilde kulağımıza çalınan bir halk kahramanını da bizlere tanıtıyor.
Öykü
Bu Gelen Köroğlu'durSamed Behrengi · Can Yayınları · 2016246 okunma
5/10
·72 syf.··
2023 51. kitabı
Bir çocuk kitabı yarışmasına katılmayı düşündüğüm için, çocuk kitapları okumaya karar verdim. Teyzemin kitaplığında beş altı tane kitap bulduk. Bu da onlardan ilki. Karakterlerin bulunduğu konumlar çok net. Bütün kitapta tekrar eden bir kandırmaca var. Keloğlan Köroğlu'nun önüne geçmiş gibi.
Köroğlu GeliyorSamed Behrengi · 1001 Çiçek · 2016246 okunma

Yazar Hakkında

Samed BehrengiYazar · 37 kitap
Samed Behrengi (Fars:صمد بهرنگی, Azerbaycan: Səməd Behrəngi; 24 Haziran, 1939; Tebriz, İran Şahlığı; ö. 31 Ağustos, 1967; Aras Nehri) Azeri asıllı İranlı öğretmen ve çocuk hikâyeleri ile halk masalları yazarı-derleyicisi. Hayatı Babasının adı İzzet, annesinin adı Sara idi. İran genelinde seyahatler ile Fars ve Azeri halk kültürü üzerine incelemeler yaptı. Halkın dilinde dolaşan masalları, söylenceleri derledi, yorumladı, yeniden yazdı. Bunları derlemenin yanı sıra, çocuk öyküleri yazdı. Ne var ki kimilerince çocuk öyküleri olarak görülen bu yapıtlar kimilerince de İran ve diğer dünya halklarına, adalet, eşitlik, dogmayı sorgulama, direnebilme gibi öğütlerde bulunan metinlerdir. Zamanının Şah yönetimine karşı masal ve hikâyeler yazarak karşı koymaya çalışmış, başkaldırmıştır.Samed Behrengi öğretmen okulunda okumuştur. Öğrenimini tamamladıktan sonra köy okullarında öğretmenliğe başlamıştır. Kısa hayatı boyunca her zaman çocuklara hayatı anlatmaya çalışmış ve öğretmenlik görevinde kalmıştır. Samed Behrengi (1967) 29 yaşındayken şüphe uyandıran bir biçimde Aras Nehri'nde ölmüştür. Yüzerken boğulduğu söylentisi yayılsa da buna kimse inanmadı, çünkü Behrengi, yazdığı masallarla, ülkesinin başına çöreklenmiş Şahlık düzenini açıkça eleştiyor, her türlü baskı yönetimine karşı çıkıyordu. Bu yüzden suikaste uğradığı düşünülmektedir.Yapıtları onlarca dile çevrilmiştir.