“Platon, Kratylos'ta felsefe yapmayı olanaklı kılacak dayanağı, yani logos'u sorgular. Söz ya da söylem olarak pek çok dilsel parçadan oluşan logosun en önemli parçası Diyalog'un etrafında döndüğü ad ya da adlandırmadır. Ad ile adlandırılan şey arasındaki ilişkinin ne olduğunun çözümlenmesi, Platon için felsefe yapmayı olanaklı kılacak can alıcı noktadır. Ad, adı olduğu şeyin özüyle ya da doğasıyla, diğer bir deyişle, gerçekliğiyle ne kadar ilişkilidir? Diyalog'un özünü oluşturan bu yalın soru, felsefede epistemolojiden teolojiye dal budak sarmış bütün konuların altında sinsice yanıtlanmayı bekler.” Hasan Aslan Platon'un orta veya geç dönem eserlerinden olan Kratylos diyaloguna eski çağ tarihçilerinin ve felsefe tarihçilerinin ilgisi son yıllarda giderek arttı. Diğer taraftan dil felsefesinin gelişmesiyle, dilbilimciler de Kratylos diyalogunu yeniden incelemeye başladılar. Kratylos'ta Platon “adların doğruluğu” tartışması üzerinden dil konusunu ele alır. Adların ait oldukları şeylerle ilişkisini birbirine zıt iki varsayımdan hareketle sorgulayan Kratylos ve Hermogenes'e Socrates'in verdiği yanıtları aktarırken, dilin hem bilgi hem de varlıkla ilişkisi üzerine düşünür. Dil, sadece insanlar arasındaki iletişimi sağlayan bir araç değil, aynı zamanda varlığın ve bilmenin en önemli unsurlarındandır. Platon bu diyaloglarda bir şeyin adını bilmekle o şeyi bilmeyi özdeş tutan Kratylos'un doğalcı dil anlayışını eleştirirken, dile epistemoloji yapmayı sağlayacak bir işlev kazandırmayı amaçlar.
Yazar:
Platon (Eflatun)
Platon (Eflatun)
Çevirmen:
Cenap Karakaya
Cenap Karakaya
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 33 dk.Sayfa Sayısı: 125Basım Tarihi: Ekim 2018Yayınevi: İletişim YayıneviOrijinal Adı: Yunanca: Κρατύλος, [Kratýlos]
ISBN: 9789750525124Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
112 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Platonun kendi düşüncelerini ve Sokrates’in düşüncelerini anlatmak için yazdığı diyaloglardan biri. Linguist bir yaklaşımla doğru ismin ne olduğunu, kelimelerin, isimlerin özünü, dilin işlevini, Kratylos’la konuşması sonrası kafası karışan Hermogenes’in dil üzerine sorduğu sorulara cevap veren Sokrates, Hermogenes ve Kratylos arasında geçen diyaloglar. Nesnelerin, tanrıların, her şeyin isimlerinin temellerini neden o nesneyle o kişiyle bağdaştırıldığını mantık çerçevesi içinde açıklayan Sokrates’in anlatımları mevcut. Özellikle beden ve ruh kelimelerinin kökeni beni etkileyen kısımlardan. Orphikçilerin bakış açısına göre ele alınmış. Onlara göre beden ruhun mezarıdır, ruh kelimesi ise kastettiği şeyi bedenle birlikte ifade ettiğinden bu ismi alır. Hataların bedelini ruh ödemektedir, beden bir hapishanedir. Ruh cezası bitene kadar burada kalır. Düşündürücü bir yaklaşım. Kitapta Sokrates bu gibi bir çok anlatımla kelimelerin anlamlarını derinlemesine inceliyor. Linguistiğe merakınız varsa okumanız, incelemeniz gereken bir yapıt.
Kratylos
KratylosPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2015266 okunma
Reklam
112 syf.
·
Puan vermedi
Hermogenes ve Kratylos Varlıkların sahip olmuş olduğu adların durumu üzerine bir miktar konuşurlar bu konuşmada Kratylos varlıklardan her birinin, Kendi doğasından gelen doğru bir adı bulunduğuna, ad denen şeyin bazı kimselerin aralarında anlaşarak, konuştukları dilin bir parçasını ve nesneleri tanımlamada kullanmaları sonucunda meydana gelmemiş tüm milletler için aynı olan bir doğru adın olduğunu savunuyordu Hermogenes ise farkli bir düşünce içerisindeydi bu sırada Sokrates’i görmüş ve onunda bu konu hakkındaki bilgilerini almak için bu soruyu Sokrates’e açmışlardır Ad, adı olduğu şeyin özüyle ya da doğasıyla, diğer bir deyişle, gerçekliğiyle ne kadar ilişkilidir? Dilin hem bilgi hem de varlıkla ilişkisi üzerine düşünürler .
Kratylos
KratylosPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2015266 okunma
125 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Antik Yunan'ın Dile Bakışı
Kelimelerin ifade ettikleri kavramlarla kelimeleri oluşturan sesler arasında bir ilişki olduğu fikrini temel alan Antik Yunan anlayışını konu edinen klasik bir eser. Eserde esas ilginç olan kitapta kelimelerin anlamları ile arasındaki ilişkinin rastgele olduğunu savunan bir kahramanın olması. Muasır dil bilimi bu anlayışa ancak Saussure ile gelebilmistit...
Kratylos
KratylosPlaton (Eflatun) · MEB Yayınları · 1989266 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.