Krizantem

2019
Çınaraltı Yayınları

KRİZANTEM /İLHAMİ AKAN
2020 92. kitabı
Krizantem İlhami Akan ÇINARALTI YAYINCILIK KİTAP SAYISI: 304 Aşk nice bir yiğitliktir. Nice bir direniştir bu aşk? Yürek perçin tutar mı, duygulara pranga vurulabilir mi? Demir parmaklıklar, açılmaz kelepçeler aşka engel olabilir mi, çok farklı yaşam felsefesine sahip iki kişi birbirini ölesiye sevebilir mi? Vefa nedir, sürgün nedir, tutsaklık nedir, özgürlük nedir? Ölmek mi yeğdir, yoksa sevmek mi? 12 Eylül döneminin karanlık günleri. Bir yandan bir türlü aşılamayan ekonomik kriz, diğer yandan uluslararası ambargo, petrol krizi ve bu sorunları çözmesi gerekirken kendi iç çekişmeleriyle meşgul siyaset… Anarşi ve terör sokakları teslim almış. Üniversite gençliği ve tüm toplum sağ ve sol kutuplara ayrılmış. Hasılı, memleketin tüm sokakları, geceleri ve gündüzleri, bir örümcek ağı gibi kaosla sarmalanmış. Bütün bu hengame içinde bir aşk filizlenmektedir. Mustafa ile Sevda’nın aşkı… Üniversitede filizlenen, demir parmaklıklar ardında vefayla yoğrulup, on senelik tutsaklıkla pişen, lakin vuslatı Krizantem mevsimine kalan bir aşk… “Ben Sevda… Bir sevdanın devrimiyle devrilen Sevda… “ “Bir çiçeği çok sevdim, o da ömrümün sonbaharında açtı.” KİTAP YORUMUM: Kitabın özü 80 darbesinin gerçek yüzünü anlatmış yazarımız. Yaşayanlar bilir mutlaka ben yaşamadım ama büyüklerimiz hep anlatırdı o zamanların acı olaylarını. Üniversite, liseli öğrencilere bile sağcı solcu kavgalarının haddi hesabı yoktu. Acaba bize gösterilen yüzü ile perde arkası nasıldı? Yazarımız bunlara da değinmiş. Mustafa babasının müdürlük yaptığı okulda bir öğrencidir. Başta mutlu olan ailesi babasının içkiye başlaması ve annesine akıl almaz şiddete başvurması ile bozulur. Okulda da yakışmayan hareketler yapmaya devam etmesi soruşturma başlamasına neden olacaktır. Dayılarının duyması ile evi terk etmek zorunda
2020 33. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2020 12:00
K R İ Z A N T E M “Aşk için direniş, sevgi için direniş… Cesurca direniş, mertçe direniş…” “Kader bazen sevindirip güldürdüğü kadar, zaman zaman da kahırlandırıp gözyaşı koridorları açıyordu.” “Su üzerine yazı yazar gibi geçip gitmiş gidenler, gözyaşları dökülmüş, ciğerleri sökülmüş. Nice yiğitler düşmüş toprağa, nice analar, körpe yavrularının mezarını ıslatmış gözyaşlarıyla, nice taze gelinlerin ellerinde kınalar solmuş bitmeyen bir bekleyişle. Nice evlatlar yosun tutmuş bir mezar taşına sarılmış baba diye. Nice babalar torun sevemeden geçip gitmiş yalan dünyadan.” ✏ Mustafa Özipek (Mıstık), Gülsüm hanım, Hayri Müdür, Metin, Osman Ağa, Sevda, Alpaslan, Harun bey, Hıdır Demir (müdür baba), İlyas reis, Recai (Ahlaksız Cingöz), Muhsin Yazıcıoğlu ve diğer karakterler ile 12 Eylül döneminde birlikte yer almış gibi hissettim. Daha öncede o dönem ile ilgili kitaplar okudum ama bu eser kadar içime işlememişti onlar. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının yaşadıkları sonrası idamı, Muhsin Yazıcıoğlu’nun hapis hayatı insanı derinden etkiliyor. Sevda ve Mustafa’nın hayatı ise bambaşka dokunuyor yüreklere… ✏ Öncelikle, yazarımızın 299 sayfalık eserinin öylesine güzel bir şekilde dolu dolu olduğunu belirtmek istiyorum. Mustafa’nın çocukluk ve delikanlılık dönemini okurken sanki iki ayrı kitap okumuşum gibi oldum. Yazarımız o dönemde yaşanılanları öylesine güzel nakış nakış işlemiş ki sayfalara, ağlayarak okumaya devam ettim. Annesinin çiçekler ile dolu bahçesine hayran kaldım. Krizantemi işte o zaman öğrendim. Metin’in bahçeden solucan çıkardığını okumam ile çocukluğum geldi gözümün önüne. (Ben çıkartırdım solucanları ve yeğenim balığa gideceğim diyerek benden isterdi onları.) Birinci bölüm sonu bahsedilen Kıbrıs harekatını okuyunca, dedim ki babamın askerlik döneminde eğer
2022 52. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2022 22:19
Yine İlhami Akan’dan çok güzel bir kitap okudum Okuyalı iki hafta olmuştur ama yoğunluktan yorum yazamamıştım Yazarın kalemi oldukça sürükleyici, bundan önce okuduğum 2 kitabını da sevmiştim. Eski zaman hayatlarını, köy kasaba yaşantısını çok güzel işliyor . 12 Eylül 1980 darbesi döneminde geçen hikayemizin kahramanı Mustafa’nın köyde geçen çocukluk döneminde yaşadıklarıyla başlıyor. Babasının ölümüyle hayatı değişen ve annesiyle geçim sıkıntıları yaşayarak yaşamını sürdürürken Üniversite zamanında o dönemin memleketteki büyük sıkıntısı olan sağ sol olaylarına karışıyor. Kendini epey kaptırdığı bir zamanda da karşı gruptaki Sevda’ya aşık oluyor. Peki bu aşkın sonu ne olmuş dersiniz? Ve Mustafa’nın yaşadıkları nelerdi? . Darbe zamanını, siyasetin toplumu nasıl ikiye böldüğünü, dönemin ekonomik krizini ve yaşanan zorlukları bu hikayenin içinde bulacak ve büyük üzüntü duyacaksınız
2020 40. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2020 04:03
Merhaba canlar.Şunu söylemem gerekir ki çok değişik bir kitap okudum.Yazarımızın kalemine sağlık.Tabi değişik bir kitap tavsiye ediyorum.Konusu şöyle canlar: Mustafa(annesinin deyimiyle Mıstık) çok güzel bir çocukluk geçirirken bir anda her şey değişir.Babası okuduğu okulun müdürüdür ama bir zaman sonra içki içmeye ve karısını dövmeye başlayınca,cehennem azabı gibi bir hayat başlar.Araya aileler girer,tatsızlıklar olur ama aile bir arada kalır hep.Babası mesleğinden alınma durumuna gelmesine rağmen bile eşi hep ona destek olur.Amaaa Mustafa'nın babası vefat edince her şey değişir.Bazı şeyler yaşanır ve Mustafa Ülkücü olur.Kitapta o dönemin siyasi olayları, darbeler, yaşanan işkenceler vs. anlatılmakta.Mustafa da bunlardan payını alanlardan ama öyle bir aşk karşısına çıkar ki herkesin karşı çıkmasına,tepkisine maruz kalır.Peki Mustafa ve sevdiği bu çıkmazdan çıkabilecekler mi? Gerisi sizde canlar.Fazla anlatamam çünkü çok fazla ipucu vermiş olurum.Baya ayrıntı var çünkü kitapta.Eeee hadi ben kaçar sahura.Hayırlı sahurlar canlar
2020 8. kitabı
KİTAP TAVSİYEM "KRİZANTEM" / "İlhami Akan" ALINTILAR Gelen gideni aratır, Gelen insanlar,giden insanları,Gelen günler giden günleri,Tuhaf olanıysa,giden gelmez,gelen gider... Çiçek,hazan mevsiminde açsın,yapraklar sararsın dökülsün ziyanı yok.Lâkin eğer yüreğinin yaprakları dökülmeye başlamışsa,işte o zaman bil ki,gelmiştir ömrünün sonbaharı... Çok çabuk büyümüştüm.Hayatımda güzel günler hiç olmadı diyemem,ama çabuk bitmişti... Çocukluk, masumiyettir.Keşke dünyayı çocuklara verebilseydik...İşte o zaman ne darbe olurdu hayatımızda,ne de muhtıra... İslam miraçtır,ülkü sancaktır.Mukaddes yoldan dönen alçaktır... Ülkücü,ülkesine ve ülküsüne aşkla bağlı olan bir vatanseverdir... Ben şayet iyi biriysem,iyi olarak yaratıldığımdandır,kötü biriysem,bu,hayatın ve sizin başarınızdandır (!)... Devrim doktrini,herkesin inancına saygılıdır.Din ritüellerde değil,beyindedir,inanç Tanrı ile kul arasındadır... Gerçekten sağcı ya da solcu,ülkücü ya da komünist olmak zorunda mıyım? Ampulün verdiği aydınlık,içimizdeki karanlığı ortadan kaldıramıyor,buzdolabının verdiği serinlik,kalplerimizdeki ateşi söndüremiyordu... Karanlık olmadan aydınlık,gece bitmeden sabah olmaz... Umut,insanoğlunun en önemli hazinesidir... Dağların altında bile olsa,nasibin gelir seni bulur... Kader,ağlarını örmüşse,kula düşen de kendisine biçilen kaftanı giymekti... Hayat öyle garip ki, Mesela öleceğini bile bile yaşıyorsun... İbadet,ibadet edilen için yapılır.Başkalarının gözüne sözlüğün ibadet,ibadet değil,riyakârlık olur... Ben de bilirdim gül bahçesinde öten bir bülbül olmayı,Fakat o kadar büyük çöp dağları vardı ki etrafımda, Ötsem sesime yazık, Gül diksem güllere yazık... Eğer bir lezzeti ya da duyguyu daha önce hiç tatmamışsan,onu yaşamamışsan,kendi ruh dünyanda yabancı olduğun yeni bir şeyler
2023 69. kitabı
Köy hayatında yoklukla sınanan bir dönemde ama mutlu bir şekilde çocukluğunu geçiriyor Mustafa. Babası köyün öğretmenlerindendir. Ama babası zamanla kendini içkiye verir ve siroz hastası olur. Bir süre sonra da vefat eder. Anacağı ile yalnız kalan Mustafa ve annesi köy hayatına dirense de bir süre sonra şehre dayısının yanına taşınır. Ama bu şekilde de hayatlarını devam ettiremezler. . Annesi görücü gelenlerden bir öğretmen ile evlenir. Bu sıralarda ülkede sağ ve sol ayrımı başlar. Yağ kuyrukları, tüp kuyrukları bitmeyen çileler. Mustafa'nın gençlik zamanlarına gelen bu dönemde o da ne yazıkki bu kavgalara karışır. Bir de üstüne karşı görüşten olan Sevdaya aşık olur. Eski köy zamanlarını anlatan, bizlere o günleri hem gülümseyerek hemde hüzünlenerek hatırlatan bir kitap. Mustafa'nın yaşadığı hiçbir şey kolay değildi. Kitap Mustafa'nın çocukluğundan itibaren yaşadıkları ile başlıyor ve siyasi olaylarla devam ediyor. O dönemde yaşamadım ama insanların yaşadıklarını okudukça gözlerim doldu. Yazarım kalemi kesinlikle sıcacık ve oldukça akıcı. 80 darbesi ile ilgili verilen bilgiler de detaylardan birisiydi. Acılarla büyüyen bir gencin yaşadıklarını konu edinen kitapta çok büyük duygu yoğunluğu yaşıyorsunuz. Okurken etkileyen ve iz bırakan bir kitap. Kesinlikle tavsiye ederim.
Roman
12 Eylül
2020 20. kitabı
Okunma: 25 Mart 2020 23:53
Tarihi romanları severim. Özelikle Türk tarihi olunca romanımız 12 eylül zamanında geçiyor. Mıstık (annesinin tabiri ile) ilkokula giden bir çocuğun gözü ile kitabı görüyoruz. Mustafa öğle tatilinde annesi ekmek almasını söylüyor. O zamanın kısıtlı imkanları ile bakkalda ne ararsan var. Koca köyde bir bakkal oluncada Osman bakkal vurdum duymaz. İstediği zaman açıyor bakkalı. İlhami Akan okuyacagim ilk romanı . Yazarın Kehribar Gözyaşları ve Karanfilli Kahve adında iki romanı daha var. Onlarda okuma listemde .
Tarih
2023 7. kitabı
Okunma: 02 Mart 2023 21:47
Merhabalar Bugün sizlere Yazar ile tanışma kitabım olan @ kaleminden "Krizantem" İle geldim. Kitabın ismi çok ilgi çekici değil mi? Bir çiçek ismiymiş. Kitabın konusuna gelecek olursak Mustafa'nın hayatı, çocukluğu dağılan ailesi kayıpları ile başlayıp üniversite yıllarına uzanıyor. Sonrasında Darbeler, Sağ, Sol davaları düşünceleri fikirleri sebebiyle ayrışan insanlar. Yargılanan işkencelere maruz kalan insanlar... Sahi yaa Neydi Sağ , Sol? Sağcıyım diyenin dayak yediği solcuyum diyeninde dayak yediği ikiside değilim diyenin bile dayak yediği insanları yıldırma bezdirme politikası 80'li yıllarda kendini fazlasıyla göstermiş . Ama bu kadar acının içinde Mustafa'nın hayatında güzel tek birşey vardı oda 'Sevdası'. Mustafa ve Sevda bana farklı siyasi görüşlere sıkı sıkıya bağlı insanların ona rağmen birbirlerini ne kadar çok sevebileceklerini öğretti . O karanlık günlerde umuda dair bir ışık gibiydi aşkları... Ah Mustafa Eskişehir'li Hayri Öğretmenin oğlu Mustafa, bir karıncayı bile ezmemiş kendi içmediği suyu tavuklara içir memeyi öğrenmiş öyle büyümüş Mustafa, adam öldürmekten ve devleti yıkmaya çalışmaktan ceza alıyor... Yine de Davasından dönmüyor Dönem kitapları ve siyasi içerikli kitapları okumayı çok severim. Bu kitapta en'lerim arasına girdi diyebilirim okumaya başladığım andan itibaren yazarın sürükleyici kalemi arasında kayboldum daha önce tanışsaydım keşke yazarın kalemi ile dedim. Diğer kitaplarını da mutlaka okuyacağım sizlere de Şiddetle tavsiye ederim.
Krizantemİlhami Akan · Çınaraltı Yayınları · 201946 okunma
#okudumbitti #kitapyorum #krizantem 299 Sayfa no "AŞK direniştir; bir sıkılı yumruk, bir de yürek ister "Gelen gideni aratır... Gelen insanlar, giden insanları, gelen günler, giden günleri... Tuhaf olanıysa, giden gelmez, gelen gider..." Herkese Merhaba Bugün sizlere yüreğim yanarak okuduğum bir dönem kitabı bırakıyorum. Dönem kitaplarını okumayı çok sevdiğimi her fırsatta dile getiriyorum ve bu kitap da beni aldı 1980 lere götürdü. O dönemi yaşamamış, görmemiş ve iyi ki de o dönemde doğmamışım dedim. Gençler arasında yaşanan sağ-sol kavgaları. Yazarın daha önce de #karanfillikahve kitabını okumuş ve kalemine hayaran kalmıştım. Bu kitap da beni yanıltmadı, aksine daha da hayranlığım arttı.Bundan sonra ne yazarsa yazsın okurum dediğim yazarlar arasında yerini aldı @yazarilhamiakan Kitapta 12 Eylül döneminin karanlık günlerini, herkesin yaşadığı ekonomik krizi, uluslararası ambargolar ve en önemlisi de bu sorunları çizmesi gerekirken kendi iç çekişmeleriyle meşgul olan siyaset. Mustafa'nın ve ailesinin yaşadıklarını okurken, iki karşıt sevgilinin aşklarını da kaleme almış yazar. Üniversite öğrencileri ve tüm toplum sağ ve sol kutuplara ayrılmış, memleketin her yeri örümcek ağı gibi kaosla sarmalandığı sırada Mustafa gönlünü karşı tarafın grubunda yer alan Sevda'ya kaptırır. İşte asıl zorlu günler bundan sonra başlar. Annesinin yaşadıkları veya yaşamak zorunda kaldığı hayat çırpınışları beni bitirdi. Çiçeklere olan büyük aşkı ve çiçekler hakkında anlatılan hikâyeler ise kesinlikle okunmaya değer. Pekii tüm bunlar yaşanırken Mustafa ile Sevda' nın sonu nerede biter? Kader bu iki genci bir araya getirir mi dersiniz, yoksa bu aşk edebiyen biter mi? Krizantem mevsiminde kalan bir aşk... Özellikle Sevda'nın krizantem hikâyesi beni bitirdi. "Bir çiçeği çok sevdim, o
2022 249. kitabı
Mustafa’nın çocukluğundan başlayarak, köy hayatı, okul ve aile hayatı anlatılıyor romanda. Babasını kaybetmesiyle değişen yaşamı, sonrasında gelen yurt hayatı.. 80 darbesinin öncesi ve sonrasında geçen yaşamı, sadece Mustafa’yı değil, birçok yaşamı etkileyen 12 Eylül dönemi.. Ve o dönemde Mustafa’ya ışık olan bir Sevda.. Ya ışığına hiç kavuşamayanlar.. Mustafa’nın çilelerle dolu yaşamı sizi derinden etkileyecek... Kitap, ortalarına kadar Mustafa’nın çocukluk ve gençlik dönemini anlatırken, sonrasında siyasete ve siyasetin etkilediği hayatlara dokunuyor. Öyle vurucu bir sonla da final yapmış ki, duygulanmamak elde değil. Öncesinde sıcacık, içten köy ve aile hayatı olan Mustafa’nın değişen yaşamında, siz de duygu seline kapılacaksınız. Kesinlikle akıcı ve sizi içine alan bir dili var yazarın. Siyasi içeriklerle yazılmış bir kitap olsa da, taraflı yazılmış olduğunu düşünmüyorum. Sadece siyasetin mahvettiği hayatlara dokunmuş yazar. Darbenin vurduğu hayatları yansıtmış. Kesinlikle herkes bu kitabı okumalı diye düşünüyorum. Tavsiye ederim. #okuyunuz #krizantem Size güller atıyorsam, o gülleri benim yüreğime, kendi elinizle kendiniz ektiniz. Ve şayet size gözü kara bir çılgınlıkla değnek savuruyorsam, hiç kusura bakmayın, o değneği gönül ağacım dalından kesip benim elime siz verdiniz. İnsan, yaratılıştan gelen bir yetişkinlik ve erişkinlikle, güzel olan bütün duygular ruhuna kaydedilmiş olarak doğar. 🪴🪴🪴 @yazarilhamiakan @cinaraltiyayinlari #bloghemsire #darbe #12eylül #sıkıyönetim #kitap #roman #edebiyat
Tarihi Roman