Kül ve Ateş

Jane Austen

2021 41. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2021 12:24
Birbirine düşkün iki kız kardeş. Her ikisi de aynı kaderi paylasiyor. Sevdikleri tarafımdan aldatılıp yüzüstü bırakılıyorlar. Fakat çektikleri üzüntülerin sonunda yaptıkları iyi evliliklerle mutlu oluyorlar. Güzel. Hoş akıcı bir roman.
2021 11. kitabı
Okunma: 19 Ağustos 2021 22:36
Jane Austen'in okuduğum üçüncü kitabı✓ Bu yazarın anlatış tarzını, hikayelerin eski dönemlerde geçmesini vs. Seviyorum. Yazar en sonda okuyucuyu nasıl şaşkına uğratıyor anlatamam. Mutlaka okuyun diyemem çerez tadında bir film gibi. Ama müthiş bir yazar, ilgi çekici bir kitap :) seni seviyorum Jane Austen <3 ∆∆∆∆Konusu∆∆∆∆ Spoiler içerir¶¶¶¶ Kül ve Ateş birbirinden oldukça farklı olan Daswood kardeşler , Elinor ve Marianne 'nin hikayesi . Bir de ufaklı Margaret var ama o hikayede pek aktif değil. Normal yaşantılarında da birbirlerine çok zıt olan kardeşlerin aşka bakışları , yaşayış biçimleri de oldukça farklıdır. Elinor , 19 yaşında , daha oturaklı , aklı başında ,sakin olan kardeş yani Kül. Marianne ise daha çoşkun, duygularını saklayamayan 17 yaşındaki küçük kardeş , yani Ateş. Bir başka deyişle bir aklı biri tutkuyu temsil ediyor. Daswood kardeşler ve anneleri , evin reisini ölmesi ve bütün mal varlığını üvey abilerine bırakmasıyla , maddi olarak zor bir sürece girerler. Abi de babalarına verdiği sözü tutup , onlara destek olmaz , bunda kötü yengenin etkisi büyük. Böylece Daswood bayanları uzak bir akrabalarının davetiyle kırsalda küçük bir eve taşınırlar. Kızlarımız birbirlerinden farklı da olsa yaşadıkları aşklar , az çok birbirlerine benzer. İkisi de incinir , duygularını daha yoğum yaşayan Marianne yatağa düşer, ablası biraz da onun için daha metanetli olmaya çalışır. En sonunda Marianne ondan daha yaşlı olan Albay Brandon ile mutlu bir evlilik yapacak. Elinor da, üvey abisinin kayınbiraderi olan Edward ile mutlu bir evlilik yapacaktır :) şükürler olsun ki Edward Lucy felaketinden kurtuldu.
2018 29. kitabı
Kendi bulunduğu dönemi çok güzel eleştiren bir yazar Jane Austen... bu romanını okumadım ama sesli kitap uygulamasıyla RadyoTiyatrosu olarak dinldim... çok zevk aldım... tabiki de kitabı okumakla kıyaslanamaz ama ev hanimiysaniz iş yaparken kitap dinlemek çok büyük bir kar ;)
Kül ve Ateş
2021 1. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2021 22:18
Klasik Jane Austen romanlarından biriydi. Bence insan psikolojilerini çok güzel yansıtan başarılı bir yazar Jane Austen. Hiç sıkmadan Elinor ve Marianne kız kardeşlerin dünyalarına girmek güzeldi. Eski dönem İngiltere'sine konuk olduğumuz bu eserde, iki kız kardeşin aşka ve insan ilişkilerine farklı bakış açılarını; çevrelerinde yer alan dostlarıyla ilişkilerini ve erkek_kadın arasındaki farkın çığ gibi olduğu bir dünyayı kadın bir yazarın kaleminden izleyeceksiniz.
2023 28. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2023 16:43
Jane Austen'ın hemen hemen aynı konular üzerine yazmasına rağmen o denli soluksuz okumanıza neden olan bir eser Kül ve Ateş.. Eserdeki her bir karakter o kadar gündelik hayatınızda karşılaştığınız insanlardan ki, yüzyıllar geçmesine rağmen insanların değişmediğine acı bir şekilde şahitlik ediyorsunuz. Çevirisini beğenmeme, Türkiye İş Bankası çevirisinden okumamanın pişmanlığını yaşamama karşın yine de soluksuz okuduğum bir eser oldu çünkü Jane Austen eseri...
2015 25. kitabı
Çok güzel bir roman. Zaten Jane Austen romanlarına bayılıyorum bu da çok güzel bir romanı ve zevkle okudum. Daha sonraları bu romanın ''Aşk ve Yaşam'' adlı filmini de izledim. Bir kez daha beğendim:)
2020 9. kitabı
Karakterlerin çok güzel anlatıldığı hikaye iki kız kardeşin yaşadıklarını ve aşka bakışlarını anlatıyor. İster istemez birini kendinize daha yakın buluyor ve hikayeye kaptırıyorsunuz.
İlk Jane Austen
2024 9. kitabı
Okunma: 31 Ağustos 2024 23:31
Bir Jane Austen hayranı olarak uzun zamandır okumak istediğim kitaplarından biriydi. Orjinal adı Sense and Sensibility olan bu eser Türkçeye çevrildiğinde Aşk ve Mantık, Aşk ve Yaşam, Kül ve Ateş, Sağduyu ve Duyarlık ve en çok bilinen (İş Bankası Yayınları olmasından kaynaklı olsa gerek) Akıl ve Tutku adlarıyla (en azından benim bulduğum isimler bu kadar ) yayınlanmış bulunmakta. İncelediğim kadarıyla her yayınevi kendine has bir isimle çevirisini yayınladığından derin araştırmalarım sonucu İmge Yayınevinden yayınlanmış olan Kül ve Ateş ismiyle eseri okumayı tercih ettim. Bu tercihimdeki en büyük etken daha önce de gerek diğer Jane Austen eserlerinin ve gerekse farklı klasiklerin Türkçe çevirilerini okuyup beğendiğim çevirmen ve yazar Nihal Yeğinobalı nın çevirisi olması oldu. Sonuç olarak okuyup bitirdiğimde de tercihimin yanlış olmadığını gördüm. Eserin konusuna gelecek olursak; Elinor ve Marianne isimli kızkardeşlerin daha çok başrolde olduğu, iki kız kardeşin de aşkı aramaları, bulduklarını sanmaları, daha sonra yanıldıklarını görüp hayal kırıklığına uğramaları ve daha sonra yeniden gerçek aşkı bulmalarını, bununla birlikte etraflarında bulunan aile ve yakın çevrelerinin onlarla ve birbirleriyle ilişkilerini anlatıyor. Diğer kült olmuş eserlerinde olduğu gibi aile ve çevre ilişkilerini, gerek taşra, gerek sosyete yaşantısını yer yer alaycı tavrıyla, ironik benzetmelerle anlatarak, tabi esas konu aşk olmak üzere kendi tarzını yansıtmış. Fakat diğerleriyle kıyaslandığında, karakterler arasındaki konuşmalar ve bir karakterin başka bir karakteri kendi kendine analiz ederkenki düşüncelerinin anlatıldığı cümlelerin fazlaca uzatılmış olması, diğerlerine nazaran biraz sıkıcı ya da daha az çekici bulmama sebep oldu. Bütün eserlerine bakıldığında; Kül ve Ateş’in 1811, Aşk ve Gurur’un
Duygu ve Düşünce
·392 syf.·
2023 9. kitabı
“Elimden gelse fazlasını yapardım.Ama böyle sefilken mutlu görünmek- bunu kim isteyebilir?” Yazardan okuduğum üçüncü kitap oldu Akıl ve Tutku.Bu üç kitabın bende bıraktığı etki hemen hemen aynı diyebilirim.Kitabı okurken olay örgüleri , dönemin toplumsal ilişkileri, kişilerin kişilere statüsel yaklaşımları ve iyi bir evlilik yapma serüvenleri hepsi tanıdık geliyor artık bana.Yazarın karakterini az çok kavradığım için okurken içerik ile ilgili tahminlerimde neredeyse hiç yanılmadım ve beklediğim sonla bitti kitap.Kitaptaki Elinor karakterinde kendimden izler gördüm bu ayrıca hoşuma gitti.Dönemsel olarak böyle bir kitaba ihtiyacım varmış bunu itiraf edebilirim.Kendimi anlamak için yormadığım dizi tarzında sürükleyici ve akıcı bir şekilde bitirdim kitabı.Hatta hiç zaman kaybetmeden filmini de izledim onu da dönemsel filmleri seven kişilere tavsiye edebilirim.Kitaptan bağımsız izleyecek olursanız çok fazla ayrıntıyı çöpe atmış olacağınızı söyleyebilirim.Jane Austen ile ilk tanışmam bir filmini izlemem ile başladı.Filmden sonra kitabını alıp okumam büyük hata tabi filmi çok geri planda bıraktı ama yine de şu ana kadar en beğendiğim filmlerden biri olduğunu değiştirmiyor bu gerçek.Film Gurur ve Önyargı bu arada. “Gerçekten gerekmedikçe inandığım şeyden hileyle vazgeçirilmem mümkün değil.”
Akıl ve TutkuJane Austen · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20249,4bin okunma
Akıl mı, tutku mu?
·392 syf.·
2026 50. kitabı
Merhaba gençler, uzun zaman sonra beni derinden etkileyen bir incelemeyle karşınızdayım. Bu eseri okurken, daha önce Gurur ve Önyargı sayesinde yazarın üslubuna aşina olduğum için anlatım konusunda hiç zorlanmadım desem yeridir. Jane Austen ’in uzun yıllar izole bir yaşam sürmesine rağmen karakter analizlerini bu kadar gerçekçi yazabilmesi ve olaylara sanki içindeymiş gibi samimi bir bakış sunması, kitabın içine daha da fazla çekilmemi sağladı ve helal olsun dedirtti. Az bir zaman değil nerdeyse 40 küsur yıllık bir izole hayattan bahsediyorum gençler. İki kız kardeş… Biri akılcı, diğeri duygusal. Ama aralarındaki bağlılık ve diyaloglar gerçekten muazzamdı! Buradan da görüyoruz ki insanlar arasındaki bağı oluşturan şey, farklılıklardan çok karakterlerin birbirine temas edebilmesi. Farketmişsinizdir, kimi zaman zihnimizde kurduğumuz ihtimaller, gerçekle hiçbir bağlantısı olmadan bizi yönlendiriyor ve sonunda büyük hayal kırıklıkları yaratıyor. Fakat bu kitapta yaşanan olaylar çoğu zaman beni ters köşe yaptı, ağzım açık bir şekilde kendimi uzun süre kitaba bakarken buldum diyebilirim. Beklemediğim anlarda gerçekleşen gelişmeler karşısında hayretimi gizleyemedim. Kitap, aile ilişkilerinin ne kadar hassas olduğunu, ikili ilişkilerde üçüncü kişilerin etkisini ve bazen yersiz görünen müdahalelerin bile nasıl sonuçlar doğurabileceğini fark etmemi sağladı. Ne hissedersem hissedeyim, acıysa doya doya yaşamayı, şüpheyse daha temkinli yaklaşmayı düşündüren bir bakış açısı bıraktı. İç ses: sağolsun, var olsun:) Evet, çok yoğun betimlemeler olmasa da karakterlerin iç sesleriyle kurulan bağ, onlarla bütünleşmemi sağladı. Olaylar karşısında çoğu zaman ortanca kardeşin tavırlarını kendime yakın bulduğum için, abla karakterinin akılcı yaklaşımı bana zaman zaman ütopik ama bir o kadar da
Alıntı

Jane AustenYazar · 31 kitap
Jane Austen (16 Aralık 1775 - 18 Temmuz 1817) 19. yüzyılda yaşamış İngiliz roman yazarı. Steventon, Hampshire'da 1775'de doğan Jane Austen; 1783'te Oxford'da bir akrabası sayesinde okumuş; eğitimine Southampton'da devam etmiş; en sonunda da kadınlar için bir okul olan Reading, Berkshire'da Abbey okulunda okumuştur. Roman yazmaya 1789'da başlar, 1802'de kendi tanımıyla büyük ve garip biri tarafından (Mr. Wisley) evlenme teklifi alsa da kabul etmez. İkilinin yaşadığı ilişki Aşkın Kitabı (Becoming Jane) adlı filmde işlenmiştir. Babasının 1805'de ölmesinden sonra Southmpton'a taşınır. 1809'da Chawton'a zengin kardeşinin yanına taşınır, ve günümüzde bu ev bir müze ve turistler için popüler bir yer haline gelir Jane Austen, dünyanın en ünlü yazarlarından biridir. Yaşadığı döneme ilişkin tasvirleri ve kahramanlarının karakterleri romanlarının klasikler arasında yer almasını sağlamıştır. Jane Austen bir köy papazının yedinci çocuğuydu. Babası tarafından eğitilmişti. O dönemdeki kadınlardan daha iyi bir eğitim aldığı için şanslıydı. Ebeveyni, çocukların hayal gücüne dayalı oyunlarını cesaretlendirdi. Papaz evinin ahırını, yaz tatillerinde ailelerin oyunlar sahneye koyabileceği küçük bir tiyatroya çevirdiler. Austen, 12 yaşına geldiğinde kendi hikayelerini yazıyordu; fakat ilk romanının yayımlanması için yaklaşık 25 yıl daha geçmesi gerekecekti. Austen'in romanları, günümüzde oldukça popülerdir. İnsanların zaaflarını esprili bir anlayış ve zarif bir mizahla eserlerinde işlemiştir. Romanlarının başkahramanlarının hepsi kadındır ve romanlarının hepsi de mutlu bir evlilikle sona ermiştir. İlk olarak Aşk ve Yaşam(1811) adlı kitabı basıldı. Bunu Gurur ve Önyargı (1813), Mansfield Parkı(1814) ve Emma (1816) takip etmiştir. Northanger Manastırı ve İkna romanlarının her ikisi de Austen'in ölümünden sonra 1818'de basılmıştır. Bütün bu romanlar anonim olarak yayımlanmıştır. Austen, hiç evlilik yapmamış, bunun yerine romanlarının birçok bölümünün geçtiği Bath dahil birkaç yerde ailesiyle birlikte yaşamıştır. Austen, 1816'nın başlarında kendini iyi hissetmemeye başladı, ancak uyarı işaretlerini görmezden geldi. Mayıs 1817'de aile, Austen'in hastalığına çare aramak için Winchester'e taşınmış; ancak 18 Temmuz 1817'de henüz genç denebilecek bir yaşta ölmüştür. Cenazesi Winchester Katedrali'ne gömülmüştür. Jane Austen'in tüm romanları, televizyon veya sinemaya uyarlanmış, en başarılı 3 romanı film yapılmıştır. Bunlar: Aşk ve Yaşam(1995), Emma ve İkna(her ikisi de 1996'da gösterime girdi.) Gurur ve Önyargı 1995'te çok başarılı bir televizyon dizisi oldu. Romanları - Sense and Sensibility (Sağduyu ve Duyarlılık), 1811 - Pride and Prejudice (Gurur ve Önyargı), 1813 - Mansfield Park (Mansfield Parkı), 1814 - Emma (Emma), 1815 Ölümünden Sonra Yayımlananlar - Northanger Abbey (Northanger Manastırı), 1818 - Persuasion (İkna), 1818 - The Watsons (Watson Ailesi), 1892