Plevne'de Unutulmuş Bir Ordu

Kumandan

Okay Tiryakioğlu
Mayıs 2012
Timaş Yayınları

Kahramanlığın ve insanlığın kıyısında...
2025 148. kitabı
Oktay Tiryakioğlu ’nun Kumandan ’ı, Plevne direnişini sadece bir savaş hikâyesi olarak değil, insan ruhunun sınırlarını keşfeden bir yolculuk olarak anlatıyor. Gazi Osman Paşa’nın yalnızlığı, kararlılığı ve insanî zaafları öyle güçlü aktarılmış ki, okuyucu hem tarihî bir kahramanla hem de insanın iç dünyasıyla yüzleşiyor. Tiryakioğlu’nun dili çarpıcı ve akıcı; savaşın acımasızlığını ve direnişin yüceliğini eş zamanlı hissettiriyor. Kitap, okuyucuyu düşündürüyor, duygulandırıyor ve ilham veriyor. Kumandan, sadece bir kahramanlık hikâyesi değil; insanın direncini, yalnızlığını ve umutlarını unutmaması gerektiğini hatırlatan eşsiz bir deneyim. Keyifli okumalar dilerim
2016 45. kitabı
Okunma: 20 Mart 2016 00:00
Okay Tiryakioğlu'nun eserlerini beğenerek okuyorum. Bu eserde bunlardan birisi. Gerek anlatım tarzı gerek kullanılan dil kitabı okumaya şevk ediyor. Gazi Osman Paşanın Plevnede kendisinden 3 4 kat daha güçlü askere ve imkana sahip olan Ruslara karşı destansı direnişi anlatılmakta. Osman Paşanın vatan haini olmayı göze aldığı bir savunma "Plevne". Ah birde Osman Paşaya yardım gitse Plevne kurtulabilirmiydi?
2020 89. kitabı
Okunma: 12 Mart 2020 00:00
Okay Tiryakioğlu'nun ustalıkla kurguladığı bir tarihi eserdir. Kitap, Rus çarı ayakta karşıladığı Gazi Osman paşa ve askerlerinin kahramanca Plevne Savunması'nı konu alır. Günlerce aç kalma pahasına verdikleri mücadele hayranlık uyandırıyor
2021 4. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2021 23:45
Rus Çarı II. Alexandr ın ayakta karşılayıp saygı duyduğu bir komutan paşaların paşası olan Plevne kahramanı Gaziler Gazisi OSMAN PAŞA nın dillere destan mudafasi adına marşlar yazılan ah TUNA ah denen bir olay ı gün yüzüne çıkaran bir eser...
Puan vermedi·320 syf.·
2015 31. kitabı
Kumandan, Okay Tiryakioğlu'nun Plevne müdafii Gazi Osman Paşa'yı merkezde tutan romanı. 93 Harbinin en kritik cephelerinden birisini Plevne müdafaası oluşturuyordu. Roman tarihi süreç, harbin patlaması, gaflet ile kahramanlıklar arasındaki gidiş gelişleri gayet iyi bir şekilde anlatıyor. Rusların üçte biri kadar olan Türk kuvvetlerinin Plevne'yi savunması ve bizzar Çar'ın da katıldığı ilk üç Rus hücumunu püskürtmeleri, açlık ve yokluk içindeki direnişleri ve nihayetinde kalkışılan hüruç harekatı roman diliyle çok iyi verilmiş. Gazi Osman Paşa'nın karakteri ve iç dünyası onun başarısını ortaya koyarken romana eklenen hayali kahramanlar Yarbay Ali Rıza ve Hakkı baba tipleri de eratın ahvalini ortaya koyuyor.
2015 19. kitabı
Tarihin gördüğü en iyi komutanlardan ve Plevneyi dünyada siper kazma tekniğini bularak savunan Gazi Osman Paşanın kahraman lığı yanına keskin zekasını anlatıyor

Okay TiryakioğluYazar · 40 kitap
1972 yılında Mersin’de doğdu. Çocukluğu İstanbul - Erenköy’de geçti. Annesinin armağan ettiği gizemli ve kara mizah yüklü öykü kitaplarıyla edebiyata dair ilk heyecanları uyanmaya başladı. Bilkent Üniversitesi’ndeki eğitimini 1994 yılında yarıda bırakarak tamamen edebiyata yöneldi. Yurtdışında, uzak ve gizemli ülkelerde yaşamayı daima sevdi. Edebiyat çalışmalarının roman alanındaki ilk ürünü olan “Karanlığın Çağrısı” isimli eseriyle Beyan Yayınları 2002/İlk Romanlar ödülünü kazandı. İkinci romanı “Gölgeler” 2004 yılında basıldı. Bunu 2005’te üçüncü romanı “Bin Yılların Gecesi” takip etti. Asıl çıkışını 2009 yılında “Kuşatma 1453” ile yaptı. Tarihi roman okurlarının büyük ilgisiyle karşılaşan Kuşatma 1453’ü, “Kanuni” ve “Yavuz” başta olmak üzere diğer romanları izledi.