Aralık 2017
Doğan Kitap Yayınları

2022 8. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2022 15:51
Bu kitap bende çok değişik anılar bıraktı, bir yandan sevindim, bir yandan üzüldüm, bir yandan isyan ettim düzene, bir yandan gurur duydum ama Hayatım boyunca unutamayacağım bir Maraş destanını öğretti bana. Gerçekten okunması ve okutulması gereken bir eser, yazanın da hazırlayanın da emeğine sağlık. Mehmet Uluğtürkan
2024 16. kitabı
Okunma: 29 Temmuz 2024 04:48
Yeniceli Mehmet Ağa'nın gerçek hayat hikayesini anlatan bir kitap.Basit ve akıcı bir dille yazılmış, okurken duygu geçişlerini bolca yaşayacağınız, elinizden düşürmeden okuyup bitireceğiniz türden.Çoğu yerde gözlerim dolarak okudum.Epeydir kütüphanemde olmasına rağmen ötelemiştim okumayı.Bugün okumaya karar verdim ve sabaha karşı bitirdim.İyiki okumuşum daha fazla geciktirmeden.Milli mücadele ruhunu derinden hissedeceksiniz.Hele birde tarih seviyorsanız tadından yenmez..
2022 66. kitabı
Okunma: 21 Temmuz 2022 09:40
Herkese Merhaba, Öncelikle belirtmeliyim ki tarihi kitap okurken her zaman bi göğsüm kabarır fazlası ile gururlanırım. Bu kitapta bunun yanı sıra fazlaca da gözyaşım düştü sayfalara.. Milli mücadele yıllarında Fransız’lar tarafından işgal edilen Maraş’ın düşmanlardan temizlenme sürecini konu alan bu tarihi eser; memleketi Darende’de yaşayan Yenice’li Mehmet Ağa lakaplı Mehmet Yücel’in Maraş Savunmasına kendisi ve tek tek topladığı 120 kişilik silah arkadaşlarının önderlik ettiği ve verdiği mücadeleleri bir solukta okuyacaksınız. 120 kahraman ve onların ailelerine 40 yıl bakma sözü veren #madalyasız Mehmet Ağa’nın gerçek yaşam öyküsü. İftiraya uğrayıp İstiklal Mahkemesi’nde idamla yargılanırken 7 ay boyunca uğruna oğlunu ve adamlarını şehit verdiği, yağmur gibi mermiler altında savaştığı vatanına ihanet etmekle suçlanan Mehmet Ağa’yı en çok üzen, Maraş’a götürüp de evlerine geri getiremediği gençlerin aileleri olmuştur. Ve kabullenilmiş bu idamdan bir anda yeniden doğmanın yüreklere su serpmesine mi sevinilmeli yoksa idamdan kurtulup sürgüne gönderilmesine mi üzünülmeli ? Anlatması zor ama okunması şart olan bir kitap. Yüreğimi acıtan bir alıntı ile yazıma son vermek istiyorum. Herkese keyifli okumalar dilerim Kadın, Ağa’nın elini titreyen ellerinin içine alıp sımsıkı kavradı. “Oğlumu getiremedin ama helali hoş olsun. Bilirim senin yüreğin de benim gibi yanıyor. Senin de oğlun gitti. Memleket sağ olsun. Buralara düşman ayağı bastırmadınız ya!” dedi.
2021 8. kitabı
Okunma: 23 Mart 2021 11:15
Geçen bir asır ama değişmeyen vatan millet bayrak sevgisi ve tutkusu. Bi bu ülkenin ne hallerde kazanıldığını kaç canlar verdiğimizi unutmadığımiz ve unutturmadigimiz sürece hiç bir güç bize karşı koyamayacaktik. Nice Mehmet ağalar nice Kılıç Aliler Nice Çekik Kazımlar anlatması zor ama okunması şart olan bir kitap.
2023 1. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2023 18:15
Daha önce hiç Mehmet Uluğtürkan kitabı okumayan bir okur olarak söylemeliyim ki, her sayfasında buram buram tarih kokan bir kitap Madalyasız Özellikle tarihsever okurlar için mutlaka okunması gereken bir kitap. Darende'nin ağası Yeniceli Mehmet Ağa, orduya fazladan asker gerekince kendisi ve öz oğlu dahil toplam 120 kişi ile birlikte savaşa gider. Savaşa gitmeden kendisi ve öz oğlu dahilinde 120 kişinin 1 kişisi bile şehit olursa ailelerine 40 yıl boyunca bakacağına dair söz verir. İşte hikayede tam olarak burada başlar...
Edebiyat & Roman
2018 7. kitabı
Fransızların Maraş ı işgali sırasında Yeniceli Mehmet ağa ve 120 kahramanın yaşadıklarını okuyorsunuz. Başından sonuna tuylerim diken diken okudum kitabı. O kadar akıcı ve yalın bir anlatımı var ki hiç sıkılmadan merakla okuyorsunuz #madalyasız ların kahramanlıklarını. Yüce gönüllü Mehmet ağa beni çok çok etkiledi Vatan sevgisi işte budur dedirtiyor size. İşgal sırasında gelen kötü haberlere karsılık ne yapabilirim diyerek tüm mal varlığını hesaplatıp tam 40 sene kaç ailenin geçimini sağlayacağını öğrenip 120 kahramanı toplayıp gidiyor savasa. Sehit dusunlerin ailelerini sıkıntıya sokmamak için Nasıl güzel nasıl ince bir düşüncedir bu. Daha neler var kitabın içerisinde okudukca gozlerıniz dolacak Çok çok severek okudum kitabi ve kesinlikle tavsiye ederim ••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
2019 21. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2019 12:35
Gerçek bir hikaye tarihi gerçekler göz ardı edilmeden kurguya dökülmüş güzel bir tarihi roman ortaya çıkmış. Vatan için malını mülkünü canını ortaya koymuş, evladını feda etmiş gerçek bir kahramanın cellât yorulduğu için idamdan kurtulup sürgünle ödüllendirilmesi(!) acı bir ülke gerçeğini tekrar hatırlatıyor. Bu memlekette hiçbir iyilik cezasız kalmaz.
Milli Mücadele ve Maraş
2023 28. kitabı
Okunma: 24 Haziran 2023 00:44
Mehmet Uluğtürkan memleketi Darende’nin kahramanı Yeniceli Mehmet Ağa’yı ve onunla birlikte Kahramanmaraş mücadelesine katılan 119 kişiyi anlatmış bu tarihi romanında. Tamamen gerçek olaylara dayanan belgesel niteliğinde bir kitap armağan etmiş okuyucuya. Milli mücadelenin en önemli şehirlerinde Maraş’ta yaşananlara ışık tutmuş ve ben her şeyi vatan için yaptım istiklal madalyası için değil diyen Yeniceli Mehmet Ağa’yı hatırlatmış ve tanıtmış okuyucusuna. Ben severek ama üzülerek ve kitabın sonunda gözleri nemlenerek okudum.
2022 533. kitabı
Fransızların Maraş’ı işgali sırasında, tüm yurtta direniş çağrısı üzerine, Mustafa Kemal'e bir mektup yazan Yeniceli Mehmet Ağa; "Ben ve oğlum dahil olmak üzere 120 atlı, silahlı asker emrinizdeyiz" diyerek millî mücadeleye desteğini bildirir. Mustafa Kemal cevaben Yeniceli Mehmet Ağa ve adamlarını Fransız işgali altında olan Maraş için görevlendirir. Şehit yakınlarının aileleri dara düşmesin diye önceden tüm mal varlığını hesaplatıp, tam 40 sene kaç ailenin geçimini sağlayacağını öğrenip, 120 kahramanı toplayıp gidiyor savaşa. Emrindeki 120 askere şehit düşmeleri halinde ailelerine 40 yıl bakacağının sözünü verir Yeniceli Mehmet Ağa. Sonrasında iftiraya uğrayıp İstiklal Mahkemesinde yargılanır. Kendisine verilen istiklal madalyasını "yaptıklarım vatan içindi" diyerek reddeder. Kılıç Ali sayesinde idamdan kurtulup sürgüne gönderilir ama bir ömür verdiği sözü tutar, oğullarına da, 120 kahramanın ailelerine 40 yıl tamamlanıncaya kadar bakmalarını vasiyet eder. Vatan savunmasında malını, mülkünü, canını ortaya koyan, yanına aldığı 120 kahramanın ailelerine 40 yıl boyunca bakan, Kurtuluş Savaşı'nın kahramanlarından biri Yeniceli Mehmet Ağa ve diğer madalyasız kahramanların hikayesi. Nasıl ince bir düşüncedir yaşananlar, gözleriniz dolu dolu okuyacaksınız... Vatan için sadece malını değil,, evladını feda etmiş ama vatanından uzaklaştırılmış, gerçek bir kahraman. Gerçek bir hikayeden kurgulanarak yazılmış bir tarihi roman. Mutlaka okunması gereken bir eser. Şiddetle tavsiyemdir. #Madalyasız ^ ^ #alıntı Sessiz sedasız tevekkül içinde giden de vardı, ağlayıp çırpınan da. Ama hemen hepsi son bir umut getirildikleri kapıya bakmıştı. Ölüm ihtiyara da gence de zordu. ^ ^ @mehmetulugturkan @dogan_kitap #kurtuluşsavaşı #bloghemsire #bookstagram #kitaptavsiyesi #tarihiroman

Mehmet UluğtürkanYazar · 2 kitap
Mehmet Uluğtürkan, 1972’de Darende’de doğdu. Halkla ilişkiler üzerine ön lisans, işletme üzerine lisans eğtimi aldı. Yüksek lisansını, Çukurova Üniversitesi’nde yönetim ve organizasyon üzerine yaptı. Gazetecilik hayatına 1989 yılında muhabir olarak başladı. 1998-2004 yılları arasında Adana Sanayi Odası basın danışmanlığı görevini yürüttü. 2008’de ortağı Esra Özden’le birlikte Türkiye’nin ilk bölgesel ekonomi yayını Refleks gazetesini kurdu. 2009 yılında yaptığı bir haberle, Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen yarışmada araştırma dalında Türkiye birincisi oldu. Onlarca kuruluştan mesleki ödüller aldı. Hürriyet gazetesi Çukurova GAP yayınında bir yıl kadar köşe yazarlığı yaptı. Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak Ekonomi Gazeteciliği dersi verdi. Ekonomi Gazetecileri Derneği Yönetim Kurulu üyesidir. Selma Uluğtürkan’la evli olan Mehmet Uluğtürkan’ın Türkan ve Nadiye isimli iki kızı vardır.