2023
İnkılap Yayınevi

2024 4. kitabı
Rüsumat, Kurtuluşun Hayalat Gemisi. Tarihi kitapları okumayı sevenler size harika bir kitap önerisiyle geldim. Kitap bizi Kurtuluş Savaşı yıllarına alıp götürüyor. Peş peşe gelen savaşlar,
2023 149. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2023 09:39
Kurtuluş Savaşı' nın en zorlu, en şiddetli, yokluk ve yoksunlukla mücadele edildiği günlerde ; cepheler de işgalci güçlerle, ülke içinde bu işgalciler ile işbirliği yapıp vatanı onlara neredeyse altın tepside sunmaya hazır olanlar ile mücadele eden Mustafa Kemal ile birlikte tüm yoksulluğuna rağmen elinden geleni ardına koymayan bir halk. Mustafa Kemal 'in ustaca hamleleri ile mühimmat yardımına ikna ettiği Sovyetler' den getirilmesi gerekenler, düşman donanmalarının göz açtırmadığı Karadeniz'i geçip Anadolu kıyılarına nasıl getirilecekti... Senelerin emektarı gümrük teknesi olan Rüsumat, korkusuz ve keskin bir zekaya sahip Paskal Mahmut 'un ve en az onun kadar gözü kara ve vatanı için canını verecek personeli ile birlikte dur durak bilmeksizin bu görevi yerine getireceklerdi. Bu cesur askerler ile birlikte Karadeniz'in mert insanlarının verdiği mücadele... Karadeniz'in, Kurtuluş Savaşı'nın hayalet gemisi Rüsumat ve vatanı için hiç düşünmeden canını feda eden nice gençten biri olan Celâl' in hikayesi.... Her Ay Okuyanlar KulübüHer Ay Okuyanlar Kulübü
Roman-Edebiyat
2024 4. kitabı
Kurtuluş Savaşının en çetin günlerinin yaşandığı dönemler. Düşman topraklarımızda kol geziyor. Vatanın her karış toprağı işgal altında. Sadece dış düşmana değil içerideki vatan hainlerine karşı da mücadele veriliyor. Gözümüzün çiçeği Rüsumat 4, ihtiyar bir balıkçı teknesi aslında. Onun cephedeki askere mühimmat ulaştırmak üzere Samsun, Ordu, Trabzon ve Batum arası zorlu,  tetikteki seferlerini anlatır kıymetli yazarımız @mehmetulugturkan Rüsumat 4'ün vazifesi,  yüklediği mühimmatı en kısa sürede Anadolu'daki Mehmetciğe ulaştırmaktır. Ve bu amaç dogrultusunda tıpkı bir hayalet gemi gibi hareket eder ve varlığı hissedilmez bile. 1921'de Ordu sahilinde Yunan Gemilerinden kurtulmak için yakılır, batırılır. Böylece düşmanın ele geçirme riski ortadan kaldırılır. Fakat sonra zar zor toparlanmaya çalışılır tekrar ve Batum'a kadar götürür kendiyle murettebatı ihtiyar delikanlı.  Buradaki tadilatla küllerinden yeniden doğar.   Kurtuluş mücadelesinde halkın askeriyle yekvücut olması ve vatanın bağımsızlığı için canhıraş uğraşı bu uğurda kazanılan şehadeti ve Rüsumat'ın bu kurtuluş mücadelesindeki görevini gözlerim dolu dolu okudum. Bu vatan kolay kazanılmadı. Öyle kıymetli ki. Her karış toprağının altında binlerce şehidin kanı var. Kıymetini bilmek, ona göre yaşamak, ona göre düşünmek gerek. Mutlaka ama mutlaka okumalısınız,  kuvvetle tavsiyemdir. RüsumatRüsumat Mehmet UluğtürkanMehmet Uluğtürkan
Okunma: 06 Şubat 2024 21:13
"Bizim Mustafa Kemal Paşamız var. Bize hürriyet ateşini veren, istiklal yolunu gösteren o." Kayıp Sancak kitabıyla tanımıştım yazarın kalemini ve takibe almıştım. Rüsumat'ın tanıtımı
2023 34. kitabı
RÜSUMAT Kurtuluş'un Hayalet Gemisi MEHMET ULUĞTÜRKAN
2024 2. kitabı
MEHMET ULUĞTÜRKAN / RÜSUMAT Yıl 1920 Kurtuluş Savaşının en çetin günleri, her türlü imkanın kısıtlı olduğu bu günlerde, işgal altında olan ülkenin kaderini değiştiren, tarihe adını yazdıran bir balıkçı gemisiydi Rüsumat. Hırçın ve düşman donanmasının kuşattığı Karadenizi geçip cepheye cephane götürmeye çalışan, batırılıp tekrar yüzdürülen, yorgun ama yıkılmayan bir gemi. Yüzbaşı Mahmut Gökbora çok büyük bir özveri gösterip bu hayalet gemiyi komuta etmiş, ve imkansızı başarmıştı. Vatan toprakları için canını hiçe sayan Celal ve onun gibi niceleri, gemiyi ayağa kaldırmak için genç yaşlı demeden harekete geçen Ordu halkı büyük bir mücadele gösterip tarihe yön verdiler. Tarih okumayı seviyorum ama Rüsumat No:4 gemisi hakkında hiç bir bilgim yoktu :( Kitabın, derin bir araştırma sonucu ortaya çıktığı daha ilk dakikadan belli oluyor. İçerisinde yer alan dönem fotoğrafları, yazarın anlatımı ile okuyucuya resmen zamanda yolculuk yaptırıyor. Tarih okumakta zorlanıyorsanız yazar @mehmetulugturkan ın Kayıp Sancak ve Rüsumat kitaplarını şiddetle tavsiye ediyorum. Eserleri okurken, kapılıp gideceksiniz. Ben gururla okudum ve naçizane tavsiyemdir. Kitapla kalın.. Her Ay Okuyanlar KulübüHer Ay Okuyanlar Kulübü
2023 23. kitabı
Merhaba dostum. Osmanlı veya Türkiye Cumhuriyeti döneminde kaç tane önemli işlere imza atmış gemilerimizin adını biliyorsun?
Puan vermedi
Rüsumat - Kurtuluşun Hayalet Gemisi "Eskice ve yorgun bir gemiydi Rüsumat. Fakat katır gibi dayanıklı, keçi gibi inatçı bir tekneydi. Dışarıdan bakılınca perişan bir halde görünen Rüsumat,
2023 98. kitabı
Herkese merhaba Bugün günlerden 10 Kasım. Kalbimizdeki özlemin, acının ve saygının daha derinden hissedildiği, Atamızın aramızdan ayrılışının 85.yıldönümü. Bu özel güne yakışan, vatanın ne zorluklarla ve kahramanlıklarla kazanıldığını anlatan şahane bir eserle geldim: Mehmet Uluğtürkan'ın kaleminden "Rüsumat" "Kurtuluşun Hayalet Gemisi". Öncelikle belirtmek isterim ki hiç vakit kaybetmeden kitabı hemen alın ve okuyun. Neden mi hemen okuyun diyorum. Birçoğumuz savaşın karasal yönünü biliriz. Peki ya Mustafa Kemal'in Sovyetleri mühimmat yardımına ikna ettikten sonra, bu mühimmatın Karadeniz'den Anadolu'ya nasıl geçtiğini, düşmana teslim edilmemek için batırılan bir geminin tekrar su yüzüne çıkarılıp görevine zorluklarla devam ettiğini biliyor muyuz? Eminim ki birçoğunuzun cevabı hayır. Tarihte bazı olaylar vardır ki, akıl mantık yoluyla açıklanamaz, cevabı manevi gerçeklerde saklıdır. İşte yazar Mehmet Uluğtürkan bu kitabında tam da bunu kaleme almış. Vatanın kurtuluşu için herşeyi göze alan, canlarını ortaya koyan elinden gelenin fazlasını yapan, Vonalı Celal, Keçiköylü Hamdi ve nice cengaver gençler, kahraman fedakar askerler, vatanperver bir halk ve bu ruhani manevi güce son ana kadar destek olan Hayalet Gemi Rüsumat. Gerçek hayattan alınan öyküsü ve yazarın akıcı etkileyici üslubu sayesinde gözyaşlarıyla bitirdiğim bu şahane kitabı ısrarla tavsiye ederim. Her Ay Okuyanlar KulübüHer Ay Okuyanlar Kulübü
2023 55. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2023 20:37
Milli mücadelenin gizli bir kahramanı olduğunu biliyor muydunuz? Rüsumat adını hiç duymamış olsak da bu ülkenin kurtuluşunda büyük rol oynamış ve efsane olmuş bir geminin bu muhteşem hikayesini okumanızı tavsiye ederim. Yazar Mehmet bey yine harika bir kurgu ile bizlere bu vatanın hiç de kolay kazanılmadığını bir kez daha kanıtlamış. Çok da iyi durumda olmayan ama Samsun'dan Batum'a tam 11 sefer gerçekleştirip cephelere mühimmat taşınması için kendini feda eden bu geminin kader arkadaşı da yine bu vatan için canını feda eden Karadeniz'li bir genç çocuk... Bu gemi ve bu çocuğun kaderleri nasıl birleşiyor okuyup siz de göreceksiniz. Gözyaşlarınıza hakim olamayacak ve bir kez daha Mustafa Kemal ve bu vatan uğruna mücadele eden herkese minnet duyacaksınız...

Mehmet UluğtürkanYazar · 2 kitap
Mehmet Uluğtürkan, 1972’de Darende’de doğdu. Halkla ilişkiler üzerine ön lisans, işletme üzerine lisans eğtimi aldı. Yüksek lisansını, Çukurova Üniversitesi’nde yönetim ve organizasyon üzerine yaptı. Gazetecilik hayatına 1989 yılında muhabir olarak başladı. 1998-2004 yılları arasında Adana Sanayi Odası basın danışmanlığı görevini yürüttü. 2008’de ortağı Esra Özden’le birlikte Türkiye’nin ilk bölgesel ekonomi yayını Refleks gazetesini kurdu. 2009 yılında yaptığı bir haberle, Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen yarışmada araştırma dalında Türkiye birincisi oldu. Onlarca kuruluştan mesleki ödüller aldı. Hürriyet gazetesi Çukurova GAP yayınında bir yıl kadar köşe yazarlığı yaptı. Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak Ekonomi Gazeteciliği dersi verdi. Ekonomi Gazetecileri Derneği Yönetim Kurulu üyesidir. Selma Uluğtürkan’la evli olan Mehmet Uluğtürkan’ın Türkan ve Nadiye isimli iki kızı vardır.