19 Ocak 2021
Can Yayınları

2024 16. kitabı
Okunma: 24 Mart 2024 13:29
“Zaten onu kimse anlamamıştı.” Diyor kitabında Halid Ziya Uşaklıgil Mai Yalı 4 kısa öyküden oluşmaktadır. Oldukça keyifli okuması güzel olan bu öyküler bizlere hayata dair dersler vermektedir. Çok severek okudum. Herkese naçizane tavsiye ederim. Şimdiden keyifli okumalar dilerim.
Mai YalıHalid Ziya Uşaklıgil · Can Yayınları · 2021633 okunma
Bir solukta okunacak mini klasiklerden
2023 1. kitabı
Okunma: 19 Mart 2023 12:50
Kitap 4 ayrı hikayeden oluşmaktadır. Beni derinden yaralayan ve hikayenin kısalığından hoşlanmadığım bölüm Barba'nın hikayesi oldu. "Barba sahi aşık mı?" Yoksa yönlendirmelerin kurbanı mıydı? Beni etkisi altına alan bir diğer hikaye ise mavi yalı oldu. "Bir mutluluk hayali kurmak bile insanlar için bu kadar zor muydu?" Hayallerin varsa durma! Harekete geç yarın çok geç olabilir.
Edebiyat & Roman
2022 33. kitabı
Okunma: 23 Kasım 2022 15:52
◇Halid Ziya Uşaklıgil- Mai Yalı •Kitap 4 öyküden oluşan incecik bir eser. Tam ağır kitaplardan çıkıp kafa dinlemelik. Ama 4 ayrı lezzet veriyor. •Benim çıkardığım lezzet istediğin şeyler, hayallerin varsa durmaktansa harekete geç yarın geç olabilir. •İyi okumalar dilerim :)
Hikaye
Mai YalıHalid Ziya Uşaklıgil · Can Yayınları · 2021633 okunma
Pişman olmamak için harekete geç!
2025 166. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2025 16:10
•Sadeleştirilmiş diliyle ama derin ve mükemmel betimlemeleri olan Mai Yalı dört ayrı öyküden oluşuyor. •Her biri anlamlı ve sizi düşündürecek türden olan öyküler okunmaya değer nitelikte birer Servet-i Fûnun dönemi kalıntıları diyebiliriz. •Kitaba adını veren Mai Yalı öyküsünü okuduktan sonra içinizde bir burukluk olmaması pek mümkün gözükmüyor. Herşeyin zamanında güzel olduğunu, harekete geçmek için aslında kendimizden başka bir gücede ihtiyacımız olmadığını anlatan harikulade bir öykü diyebilirim. •Dili, betimlemelerin derinliği, uzun cümleler arasında virgül koymaya gerek kalmayacak türden kopamamalar mevcut Halid Ziya Uşaklıgil kaleminde. •Okuyan ve yorumlayan; Melek Zehra Balcı
2025 298. kitabı
Okunma: 28 Eylül 2025 14:37
Can yayınları kısa klasikler olarak geçen serinin bir parçası Mai Yalı kitabı. Kitap dört ayrı hikayeden oluşuyor Mai Yalı da bu hikayelerden biri en beğendiğim "Bir Aşk Hikayesi" oldu. Öykülerin oldukça kısa oluşundan ötürü yoğun olay örgüsünün içine girmek kolay olmuyor. Diğer üç hikayeyi okurken biraz sıkıldım. Ama bir çırpıda okunacak kitaplardan. Tabi tercihiniz hızlı okumak mı verim almak mı..? Orası size kalmış.
2022 48. kitabı
Okunma: 01 Kasım 2022 00:00
Herkese merhaba. Kitapta Bir Aşk Hikayesi, Veznedar Muavini, Bravo Maestro ve Mai Yalı olmak üzere dört öykü yer alıyor. Bir Aşk Hikayesi adlı öyküde bir köyde yaşayan Barba adlı bir meczubun çaresiz aşkı, Veznedar Muavini öyküsünde herkesin saygı duyduğu, işine her zaman vaktinde gelen çalışkan bir adam olan Mösyö Epaminondas'ın karısı yüzünden yaşadığı sıkıntılar, Bravo Maestro hikayesinde sanatı hiçe sayılan, öğrencileri tarafından alay konusu olan yaşlı bir müzik öğretmeninin hikayesi, Mai Yalı'da ise yirmi senedir vapur kaptanlığı yapan bekar bir adamın gördüğü mavi yalı üzerine güzel hayaller kurması, aile ve yuva hasreti anlatılıyor. Mai Yalı, Halit Ziya Uşaklıgil'den okuduğum ikinci hikaye kitabı oldu. Daha önce Fena Bir Gece kitabını okuyup çok sevmiştim. Mai Yalı'yı da çok severek okudum ama Bir Aşk Hikayesi ve Bravo Maestro hikayeleri favorim oldu. Özellikle Bravo Maestro'yu okurken çok duygulandım. Yaşlı müzik öğretmeninin hikayesi beni çok etkiledi. Yazarın romanları kadar hikayeleri de bence çok iyi. Bu zamana kadar okuduğum hikayelerinin neredeyse hepsini sevdim diyebilirim. Harika bir anlatımı var. O yüzden okurken büyük keyif alıyorum. Halit Ziya Uşaklıgil'in hikayeci yönüyle tanıştığım için çok mutluyum. Sizler de mutlaka tanışmalısınız. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Sevgilerimle.
Puan vermedi·48 syf.·
2023 37. kitabı
Can Yayınları Lacivert Klasikler adı altında kısa kısa kitaplar yayınlamışlar, yükte hafif e pahada da hafif sayılır. Arada hemen eline alıp bitirmek güzel oluyor. Mai Yalı' da Halid Ziya Uşaklıgilin dört öyküden oluşan bir kitabı. Bir Aşk Hikayesi : Adı Barba olan bir meczubun köye yaptığı yol anlatılmaktadır. Barba' nın bir de aşkı vardır güya ama kim olduğu bilinmiyor. Veznedar Muavini : İzmir'in Frenk mahallesinin, maliye kuruluşu veznedar muavini anlatılır. Bravo Maestro : Musiki hocası Maestro Fumagace ve okuldaki son günü. En çok bu öyküyü sevdim. Bir yanlış anlama nelere sebep oluyor ya da kafada kurma. Mai Yalı : Kitaba adını veren öykü. Yirmi yıldır kaptanlık yapan kahramanımızın hayatı vapurdan ibarettir. Hayalleri bile yoktur evlenme yaşı da geçmiştir. Karadeniz Boğazı'ndan (İstanbul Boğazı) geçerken Mavi bir yalı görür ve ilk defa hayal kurar, orada yaşadığı, evli olduğu, bir çocuğu olduğu. Gel gör ki hayali bile suya düşer.
Mai Yalı
Puan vermedi·48 syf.·
2022 11. kitabı
Basılmaya başlayalı herkesin ilgiyle okuduğu Lacivert Klâsikler serisinden kısacık bir kitapla geldim. Türk edebiyatı denince akla ilk gelenlerden olan, romanlarıyla birçok kişinin ilgisini kazanmış Halit Ziya'nın bu eseri “Bir Aşk Hikayesi”, “Veznedar Muavini”, “Bravo Maestro!”, “Mai Yalı” isimli dört adet kısacık öyküden oluşmuş. Zaten kitap kısacık hâliyle bu öyküler de zaman ve mekan açısından kısa ama buna karşın duygularla ve kısa tasvirleriyle kahramanlar akılda yer edinen cinstten. Benim en sevdiğim öykü Mai Yalı oldu ama her birinin de kendince verdiği mesajlar ,vurguladığı temalar ayrıca keyif vericiydi. Halit Ziya'ya aşina olan okurlar hem yazdığı dönemin mekanlarını, özelliklerini hem de anlatımındaki o realizm akımının getirdiği gerçekçi hissi bulacaktır. Kısa bir Türk edebiyatı arası oldu bana da bu eser sizlere de tavsiyemdir. Kitapla Kalın .. Mai Yalı Halid Ziya Uşaklıgil
2024 5. kitabı
Kitap “Bir aşk hikayesi, Veznedar muavini, Bravo maestro ve Mai yalı” olmak üzere 4 farklı hikayeyi anlatıyor. Ben nedense kitabı çok fazla beğenemedim. Hikayelerin bana etkisi olmadığından da olabilir ayrı ayrı hikayelerin birbirinden bağımsız oluşu da olabilir ya da yazarından kaynaklı çok daha fazla beklentiye girdiğim için de benlik bir durum olabilir. Tabi bahsedilen hikayelerden ise gözüme çarpan ve en beğendiğim diyebilecek olduğum kitaba da ismini veren Mai Yalı oldu. Çünkü uzunca yıllar çalışıp kaptanlık yapan bekar bir adamın onca senesinin ve hayatının boşa geçtiği kanısına varması olayı anlatılıyor. Aileye olan özlem ve hayalini kurduğu şeylerin gerçekleşmemesi beni derinden etkilemişti.
·48 syf.·
2023 43. kitabı
Halid Ziya Uşaklıgil - Mai Yalı Lacivert Klasikler serisinden yeni bir kitap. Çerezlik niyetiyle alıp okumaya başladım, fakat bir eksiklik var. Tutunamadım, kopuk mu? Eksik mi? Anlatamadığım bir kitap oldu. Hikaye bitiyor ve “ne okudum ben?” Moduna giriyorum. Hepsi değil belki ama genele hitaben bir yorum bu. Yine de sonuna kadar okuyup bitirdim. Bu benim düşüncem lütfen, belki de benim tarzım değil bu kitap. Dört hikaye, Bir Aşk Hikayesi Veznedar Muavini Bravo Maestro Mai Yalı

Halid Ziya UşaklıgilYazar · 62 kitap
Halid Ziya Uşaklıgil, Servet-i Fünûn ve cumhuriyet dönemi Türk romancı ve yazardır. Bazı edebi yazılarını Hazine-i Evrak dergisinde Mehmet Halit Ziyaeddin adıyla yayımlamıştır. Servet-i Fünun edebiyatının en büyük nesir ustası kabul edilir. İlk büyük Türk romanı olarak kabul görmüş Aşk-ı Memnu'nun yazarıdır. Aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun Sultan Reşat devri Mabeyn Başkatibi (1909-1912), ve Ayan Meclisi üyesidir. İstanbul'un Eyüp semtinde doğdu. Babası halı tüccarı Halil Efendi, Uşak'tan İzmir'e göçmüş varlıklı bir ailedendi. Halit Ziya, o sırada İstanbul'a yerleşmiş olan Halil Efendi ile Behiye Hanım'ın üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. Mahalle mektebindeki ilk eğitiminin ardından Fatih Askeri Rüştiyesi'ne devam etti. 93 Harbi'nin başlaması ile Halil Efendi'nin işleri bozulunca aile, İzmir'e yerleşti ve Halit Ziya öğrenimini İzmir Rüştiyesi'nde sürdürdü. Ardından İzmir'de Ermeni Katolik rahiplerinin çocukları için kurulmuş yatılı bir okula devam ederek Fransızcasını geliştirdi; Fransız edebiyatını yakından tanıdı. Fransızca çeviri denemeleri yaptıktan sonra henüz öğrenci iken ilk yazılarını yayımlamaya başladı. Önce İzmir çevresinde kendini tanıttı. Bazı edebi yazılarını İstanbul'da Hazine-i Evrak adlı önemli bir dergide "Mehmet Halid" adıyla yayımladı. Son sınıfta iken okuldan ayrıldı, babasının kâtibi olarak iş yaşamına başladı. Aynı yıl, Bıçakçızade Hakkı ve Tevfik Nevzat adlı arkadaşlarıyla Nevruz adlı bir dergi yayımlamaya girişti. 10 sayı kadar yayın hayatında bulunan ve İzmir'in ilk edebiyat dergisi olan bu dergide çeviri şiir ve hikâyeler, mensur şiirler, bilimsel yazılar yayımladı. Babasının yanındaki işi edebiyat merakı ile bağdaştıramadığından farklı bir iş aradı. İstanbul'a giderek hariciyeci olmak için başvurdu; başvurusu kabul edilmeyince İzmir'e döndü. İstanbul'da bulunduğu süre içinde Fransız edebiyat tarihi ile ilgili olarak uzun süredir yazmak istediği kitabı yazdı. Garbdan Şarka Seyyale-i Edebiye: Fransa Edebiyatının Numune ve Tarihi adlı kitabı 1885'te 84 sayfa olarak basıldı. Bu eser, onun basılan ilk kitabıdır ve Türkçede basılmış ilk Fransız edebiyatı tarihi olma özelliği taşır. İzmir'e döndükten sonra İzmir Rüştiyesi'nde Fransızca öğretmenliği yaptı, öğretmenliğe devam ederken Osmanlı Bankası'nda çalışmaya başladı. İzmir İdadisi'nin açılmasından sonra öğretmenliğe bu okulda devam etti; Fransızcanın yanısıra Türk edebiyatı dersleri verdi. Milli mücadele döneminde genellikle Ahmet Cevdet’in İkdam Gazetesi’ne yazılar gönderdi. Çoğunlukla dil ve edebiyatla ilgili yazılar yazdı. Cumhuriyet döneminde kendisini tamamen edebiyata verdi. Cumhuriyetin ilk yıllarında devletin şekillenmesini uzaktan izledi ve fazla eser vermedi. 1930’larda yazı hayatına büyük bir canlılıkla döndü. Cumhuriyet ve Son Posta gazetelerinde yazıları yayımlandı. Özellikle hatıra tarzında yazılarıyla edebiyat dünyasında aktüel bir isim haline geldi. Dil devrimi’ne gönülden inanan yazarın I. Türk Dili Kurultayı’nda (26 Eylül 1932) sunduğu, Türkçenin geçirdiği evreleri ve dil sevgisini sanatkârane bir üslûpla dile getiren bildiri çok ses getirdi.[3] Bazı eserlerini sadeleştirdi ve Latin harfleriyle yeniden yayımladı. 1937’de Tiran elçiliğinde görevli oğlu Halil Vedat’ın 33 yaşında intihar etmesi üzerine büyük bir yasa girdi. Acısını, yazmakla hafifletmeyi seçti. Her türlü tedaviyi reddettiği uzun bir hastalığın ardından 27 Mart 1945’te öldü. Bakırköy mezarlığında oğlu Halil Vedat’ın yanına gömüldü.