Otokontrolde Ustalaşmak

Sıralamalar

Otokontrol
2020 5. kitabı
Okunma: 24 Mart 2020 22:39
(Spoiler içerir) 1970 yılında Walter Mischel'in Bing Anaokulun'da uyguladığı bu deneyde, çocukların önlerine en sevdikleri şekerler koyuluyor. Eğer 20 dk yemeden durabilirlerse bir şeker daha verileceği söyleniyor. Bazıları dayanamayıp yiyor bazıları da 20 dk bekleyip ikinci şekere sahip oluyor. Bu deneye katılan çocukların ergenlik, akademik, iş ve aile hayatları inceleniyor. İkinci şekeri bekleyip hazzı ertelemeyi başaran çocuklar hayatlarında daha başarılı oluyor. Bazı alanlarda ise diğer gruptaki çocuklar daha başarılı. Çok beğendiğim bir kitap, tavsiye ederim.
Eğitim
Marshmallow TestiWalter Mischel · Pegasus Yayınları · 2016289 okunma
Ya şimdi ye ya da bekle daha çok ye
2021 14. kitabı
Sabır ve vizyonun bir araya geldiği bakış açısında geçmişte yapılan marshmallow testlerinin gerçek dünyadaki temellerini öğreneceksiniz. Ya hemen ye 1 tanesini ya da bekle 2 tane vereyim. Hızlı yaşamaya ve anlık tüketime alıştığımız bu devirde bu kitap hepimizi hareket etmeden önce düşünmeye itecek.
Gelişim (Kişilik)
2017 6. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2017 00:00
"İki seçeneğin var: Bunu ister şimdi ye ister biraz bekle ve bir tane daha kazan!" diyor arka kapakta. Marshmallow Testi'nin diğer adı "Hazzı Erteleme Testi"dir, ünlü psikolog Walter Mischel tarafından aslında çocukların hazzı erteleyebilmelerinin ileride bunu sosyal becerilerine ne kadar yansıtabildiğini ölçen bir sosyal deneydir. O anda kendini tutup şekeri yemeyerek ikinciyi bekleyen çocuklar ilerleyen yaşlarda ne kadar iradeli olabiliyor? Hazzı ertelerken beyinde neler oluyor, hangi bölümler daha fazla etkileniyor? Ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde stresle nasıl başa çıkabiliyorlar, istenmeyen duygularıyla daha kolay mı yoksa daha zor mu mücadele ediyorlar? Bu kitapta bu soruların hepsine cevap bulabileceksiniz. Anlatım da oldukça akıcı. Deneyi merak edenler ve gözünde daha iyi canlandırmak isteyenler için ise Youtube linkini buraya bırakıyorum: youtube.com/watch?v=QX_oy96...
2023 3. kitabı
Otokontrol konusunda Blimsel çalışmaları içeren ve bu bilimsel çalışmaları hayatımıza uygulayabilmemiz için önerilerde bulunan keyifle okuyacağınız bir kitap
2019 17. kitabı
Okunma: 13 Mart 2019 23:30
Marshmallow Testi uzun zamandır bildiğim ve ilgimi çeken bir testti, bu kitabı ilk gördüğümde bu testle ilgili bu kadar sayfa ne yazılabilir diyerek önyargı ile yaklaşmıştım ancak okuyunca anladım ki test benim düşündüğüm kadar sınırlı bir perspektifi aydınlatmıyor ve üzerine sayfalar daha yazılabilir. Araşırma-psikoloji kitapları içinde okuduğum en akıcı ve en doyurucu kitaplardan biriydi. Küçük dokunuşlarla dahi hayatımızı ne kadar değiştirebileceğimizi, otokontrolün hayatımızdaki yerini ve nasıl geliştirebileceğimiz bir beceri olduğunu anlatan, hakkını veren bir kitap. Okumakta fayda var.
Şekerleme
2021 3. kitabı
Okunma: 02 Ağustos 2021 00:00
Diğer okuduğum kişisel gelişim kitaplarından çok iyi ve çok akıcı ilerliyor. Notlar alarak ve yer yer şaşırarak okudum. Okurken kendinizi fark edebileceğiniz bir kitap. Okumanızı tavsiye ediyorum. :)
2022 144. kitabı
Marshmallow testi son 20 yıldır oldukça popüler olmuş bir test. Bu testi ilk kurgulayan Walter Mischel'in kendi ağzından bu araştırmaların dününü, bugününü ve yarınını okuyoruz. 1960'lı yıllarda başlayan çalışmalar her geçen gün daha fazla bilimadamının ilgisi çekmiş ve günümüze kadar defalarca geliştirilerek uygulanmaya devam etmekte. Yazar Walter Mischel 50 yıllık deneyimlerini anlatıyor. Kendisi de zaten 2018 yılında aramızdan ayrılmış. Ben kendi adıma tatlıya karşı olan zaafımı kırmak için faydalanmayı düşünmüştüm. Tıpkı kitapta kurabiye canavarı örneğinde olduğu gibi. Ama tıpkı kurabiye canavarının yaptığı gibi kendime engel olamıyorum.
OTOKONTROLLÜ OLMA YOLUNDA YOL ARKADAŞI OLACAK BİR KİTAP
2021 16. kitabı
Marshmallow Testi, Stanford Üniversitesi tarafından çocuklar bir teste tabii tutulur. Bu Çocuklar 5-6 yaşlarında alınıp bir odaya konulur ve bir tabak içerisinde 1 tane marshmallow vardır. Çocuklar eğer 20 dk sabır ederse bu süre sonunda 2 tane marshmallowla ödüllendirileceği söylenir. Kimileri dayanamaz yer kimileri sonunda kendisinin karlı çıkacağını bilip yemez. Bu araştırmanın amacı insanın otokontrolünü nasıl koruması gerektiğini ve otokontrollü insanların bir adım daha başarılı olduğunu kanıtlar. Hayır demeyi öğrenmemiz ve otokontrolümüzü korumamız irademize bağlıdır. Bir şeyleri başkaları için değil başkaları mutlu olsun diye *EVET demek için hiç değil kendimiz için HAYIR demeyi öğrenmeliyiz. Kitap tek anlamıyla müthişti. Zaten böyle bilimsel araştırmalar ve kişisel gelişim seviyorsanız mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Merak edip okuyacaklara şimdiden keyifli okumalar diliyorum ;)
2022 10. kitabı
Okunma: 19 Mart 2022 14:26
150 sayfada anlatılabilecek bir konu, satırlar arasında fazla boşluklar da bırakılarak 290 sayfa haline getirilmiş. Okurken çok zorlandım. Gereksiz boşluklar, sürekli aynı şeyleri tekrarlayan ve araştırmalarla ilgili gereksiz ayrıntıları veren yazar.
2019 18. kitabı
Okunma: 11 Mart 2019 09:21
Keyifle okunan bir arastirma kitabi. Anaokul ogrencilerine yapilan, hazzi erteleme konusunu irdeleyen marshmallow testini, sonuclarini uzun sureli bir takiple anlatiyor. Buradan yola cikarak, sicak sistem, soguk sistemi irdeliyor. Dna nin bize etkilerini, aslinda dna nin buyuk bir kutuphaneye benzedigini istedigimiz kitabi acip okudugumuzu bunu da secinlerimizin belirledigini soyluyor. Marshmallow testinin gösterdikleri ve sicak soguk sistem yapilari ile benzer problem cozumleri gosteriliyor. Bilimsel verilere dayanan, beynimizi anlamizi saglayan bir kitap. Kader dna larda yazilmamistir siz kaderinizi yazabilirsiniz diyerek bitiriyor.

Walter MischelYazar · 1 kitap
Kişilik teorisi ve sosyal psikoloji alanında uzmanlaşmış bir Amerikalı psikologdur. Columbia Üniversitesi'nde Psikoloji Bölümü'ndeki Humane Letters adlı Robert Johnston Profesörüdür. 2002 yılında yayınlanan Genel Psikoloji Araştırması'nın bir incelemesi Mischel'i 20. yüzyılın en çok puan alan 25. psikologu seçti.