Mekanım Datça Olsun

Can Yücel

2017 173. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2017 03:16
Klasik Can Yücel'i beklemeyin. Bir kaç şiirinde o sivri dilini yine yansıtsa da genel olarak Datça'nın güzelliğinden, eşinden bahsettiği okumasanız pek bir şey kaybetmeyeceğiniz bir kitap.
Şiir
Mekanım Datça OlsunCan Yücel · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2019745 okunma
2020 4. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2020 20:31
Kitabı Can Yücel’de okuyayım deyip hevesle aldım. Fakat hiç de beklendiği gibi değil. Bilmiyorum bir çok şairde rastladığım bir durum sanki ya da benim seçiciliğimden kaynaklı bir şey. Şiirleri hiç tat vermedi. Hani bazen şiir kitapları için, yazarın o kadar şiirinden hepsi güzel olacak diye bir kural yok derim fakat bu öyle de değildi ne yazık ki. Beklentimin çok altında olması gerçekten üzdü. Düz yazı gibi okuyup geçtim. Bir saat gibi kısa bir zaman da bitiyor zaten. Okunabilir diye tavsiye etmek isterdim fakat bence denemeyin. Başka kitaplardan yana kullanın tercihinizi. Herkese iyi okumalar diliyorum.
·122 syf.·
2022 8. kitabı
Şiir her zaman benim için vazgeçilmez olmuştur. Can Yücel de okumayı en sevdiğim şairlerden biri. Bu kitabı ise şairin son kitabı, son zamanlarını geçirdiği Datça'da kaleme aldığı şiirlerden oluşuyor. Kitapta şairin Datça'dan ilham alarak yazdığı şiirler, eşi Güler Yücel'in bazı şiirleri ve Güler Yücel'in eşi şiir yazarken yaptığı resimler yer alıyor. Keyifli okumalar...
Puan vermedi·122 syf.·
2022 510. kitabı
Can Yücel'in Datça 'da yazdığı şiirlerden oluşan kitapta resimle ilgilenen eşi Güler Hanım'ın da birkaç resmi mevcut. Şu ana kadar okuduğum Can Yücel kitapları içinde en beğendiğim kitabı buydu. Doğal günlük konuşma tarzında, yer yer argo ve müstehcen ifadelerin de olduğu şiirler kolay okunuyor. Kütüphanede okuduğum bu kitapta, bazı şiirlerde sesli gülmemek için kendimi zor tuttum.
2018 54. kitabı
Okunma: 12 Ağustos 2018 15:33
Kitabı bir Datça tatili sonrası okuduğumdan olsa gerek çok sevdim. Hızırşah,Aktur,Mesudiye... ve daha bir çok yerin adının geçtiği şiirleri okuduğum da o yerleri yakında görmüş olmanın verdiği mutluluk duygusunu hissettim. Kitapla ilgili birkaç tane eleştiri okudum. Can Yücel'in tarzını pek yansıtmadığı ile ilgili eleştiriye kesinlikle katılmıyorum. Kitap tam bir Can Yücel kitabı. Kitapta Datça ve çevresi ile ilgili yaşantısını şiire döktüğü için insan bazen konu sınırlaması olan şiirleri okuyormuş hissine kapılabilir. Ama Can Yücel sevgisi sıkılmanıza izin vermeyecektir. Huzurla okuyabilirsiniz.
2020 71. kitabı
Okunma: 29 Temmuz 2020 01:57
Neden bilmiyorum ama bu rezil günlerin stresinden kaçıp okumanız için yazılmış şiirler. Canbaba kendi dilinde kendi tarzında bir tebessümü eksik etmiyor yüzünüzde, şiirlerinde. Mekanım Datça Olsun Can Yücel
2021 206. kitabı
Okunma: 03 Mart 2021 18:38
Can Yücel in son siir kitabi.. "her mekanda can la beraber yasadık, ama bu eski datca daki son mekanımızda can durmadan şiir yazdı, ben de resim yaptım. işte bu kitap böyle bir mekanda ve kaybolan bir zamanda doğdu." Güler Yücel Güler Yücel in can yücel le hayatını çizdiği resimlerle suslu candan bir kitap.
2024 101. kitabı
“Mekanın Datça Olsun”, Can Yücel’in içsel dünyasına ve Datça’da kurduğu yeni hayata dair samimi bir bakış sunar. Kitap, Yücel’in doğaya, insanlara ve hayata olan sevgisini ve bu sevgiyi nasıl şiirlerine yansıttığını gösterir. Onun Datça’da bulduğu huzur ve mutluluğu, okurlarına da hissettirmeyi başarır. Can Yücel’i ve onun yaşam felsefesini anlamak isteyen herkes için bu kitap, vazgeçilmez bir eser olarak öne çıkar.
İncelemem ama inceledim.
2025 75. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2025 22:37
Datça'nın esintilerini bir hayli hissedeceğiniz bir eser. Sokakları, insanları, ege ağzını... Sadece belli bir doygunluktan sonra filitre kalmıyor sanırım insanlarda. Yazar da olsan şair de olsan ucu kaçıyor anlatımın. Çoğu zaman fazla içten ve samimi ve Güler Hanım'ın resimlerini de es geçmemek gerekir. Sanat yönünden şiirlerden daha değerli geldi bana bu kitapta. Diğer tarafta çokça yarım bırakmayı düşündüm kitabı fakat toplu yorum yapmak adına sonuna kadar da okumak istedim. Bu yüzden tavsiye eder miyim? Sanırım, hayır fakat tabiki son takdir sizin. Bunlar benim görüşlerim. İyi akşamlar herkese...
Ölüm bir eşek şakasıdır: Gelir, geçer, göçer.
2024 103. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2024 21:13
"Senden ayrılınca anımsadım Dünyanın bu kadar kalabalık olduğunu." (s. 69) Hiç düşündünüz mü mekanınız neresi olacak? Ahmet Erhan'ı bilir misiniz? "Bilmez miyim," dediğinizi duyar gibiyim. "Burada Gömülüdür," bütün şiirlerinin toplandığı eseri. Can Yücel de "Mekanım Datça Olsun," diyerek nereye gömüleceğini vermiş aslında bu son kitabında. Datça'da gömülü, çok sevdiği o yerde. Nasıl sevilmez değil mi? "Gecenin gözlerini gördüm Ela değildi." (s. 44) Samimi bir üslubu var eserin. Hatta Can Yücel'in üslubuna alışkın olmayanlara fazla samimi, bayağı gelebilir. Yer yer argo, küfür... Ama onu tanıyanlar severek, yer yer gülerek, ihtiyar bir dostla muhabbet ediyor edasıyla okuyacaklardır. Hatta iki dost... Eşi Güler Yücel de resimleri ile eşlik ediyor esere: "Her mekanda Can'la beraber yaşadık, ama bu Eski Datça'daki son mekanımızda Can durmadan şiir yazdı, ben de resim yaptım. İşte bu kitap böyle bir mekanda ve kaybolan bir zamanda doğdu." "Bu ara kendimi toprağa çok yakın hissediyorum. O kadar seviyorum ki toprağı İçine giresim geliyor," diyordu Portreler'de. Ve Seke Seke'de: "Ölüler yaşamadıkları için ölüler." Bir dize çok şey düşündürdü istemsizce. Yaşıyor muyuz sahiden? Hakkını veremeden yaşayanlar yaşıyor sayılırlar mı hayatı? Ya yıllar sonra fark edersek aslında yaşamamış olduğumuzu... Bir akım var: "Yeniden şu yaşımda olsam şöyle yapardım," diye. Peki ya gerçekten o yaştayken neden yapmaz insan? Başka şimdi yok! Senden başka yok. Mehmet Coşkundeniz misali: "Hayatı ıskalama lüksün yok senin!" Bir oturuşta bitecek, sıcacık bir eser. Öyle büyüleyici dizeler yok, bir çay içimlik, biraz sohbet edimlik... Arka kapakta şairin kendi el yazısı: "Halikarnas’tan bir balıkçı tut ki sıkıysa Ele avuca ve ölümlere sığmaz." Şairin sesini hiç duymuş muydunuz? Bu kitabında olmasa da sevdiğim bir
Mekanım Datça OlsunCan Yücel · Doğan Kitap · 2007745 okunma

Can YücelYazar · 34 kitap
Kullandığı kaba ama samimi dil ile Türk şiirinde farklı bir tarz yaratmıştır. Can Yücel, 1926'da İstanbul'da doğdu. Millî Eğitim Eski Bakanı Hasan Ali Yücel’in oğludur. Ankara ve Cambridge üniversitelerinde Latince ve Yunanca okudu. Çeşitli elçiliklerde çevirmenlik, Londra’da BBC’nin Türkçe bölümünde spikerlik yaptı. Askerliğini Kore’de yaptı. 1958’de Türkiye’ye döndükten sonra bir süre Bodrum ve Marmaris'te turist rehberi olarak çalıştı. Ardından bağımsız çevirmen ve şair olarak yaşamını İstanbul’da sürdürdü. 1956 yılında Güler Yücel ile evlendi. Bu evlilikten iki kızı (Güzel ve Su) ve bir oğlu (Hasan) oldu. Son yıllarında Eski Datça’ya yerleşti ve her hafta Leman, her ay Öküz dergilerinde yazıları ve şiirleri yayımlandı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel`e hakaretten yargılanan Yücel, 18 Nisan seçimlerinde Özgürlük ve Dayanışma Partisi`nin İzmir 1. sıra milletvekili adayı oldu. 12 Ağustos 1999 gecesi ölen şair, çok sevdiği günebakan çiçekleriyle uğurlanarak Datça'ya gömüldü. Can Yücel, 1945-1965 yılları arasında `Yenilikler`, `Beraber`, `Seçilmiş Hikayeler`, `Dost`, `Sosyal Adalet`, `Şiir Sanatı`, `Dönem`,`Ant`, `İmece` ve `Papirüs` adlı dergilerde yazdı. Daha sonraları `Yeni Dergi`, ‘Birikim`, `Sanat Emeği`, `Yazko Edebiyat` ve `Yeni Düşün` dergilerinde yayımladığı şiir, yazı ve çeviri şiirleri ile tanınan Yücel, 1965`ten sonra siyasal konularda da ürün verdi. 12 Mart 1971 döneminde Che Guevara ve Mao'dan çeviriler yaptığı gerekçesiyle 15 yıl hapse mahkûm oldu. 1974’de çıkarılan genel afla dışarı çıktı. Dışarı çıkışının ardından hapiste yazdığı "Bir Siyasinin Şiirleri" adlı kitabını yayımladı. 12 Eylül 1980 sonrasında müstehcen olduğu iddiasıyla "Rengahenk" adlı kitabı toplatıldı. 1962'de İngiltere'deyken, 1709 yılından kalma, Latin harfleriyle taş baskısı olarak basılmış bir Türkçe dilbilgisi kitabı bulması geniş yankı uyandırdı. Şiirlerinde argo ve müstehcen sözlere çok sık yer veren, bu nedenle zaman zaman dikkatleri üzerine çekip kovuşturmaya uğrayan Yücel, ilk şiirlerini 1950 yılında `Yazma` adlı kitapta toplamıştır. Can Yücel, taşlama ve toplumsal duyarlılığın ağır bastığı şiirlerinde, yalın dili ve buluşları ile dikkati çekti. Can Yücel'in ilham kaynakları ve şiirlerinin konuları; doğa, insanlar, olaylar, kavramlar, heyecanlar, duyumlar ve duygulardır. Şiirlerinin çoğunda sevdiği insanlar vardır. Can Yücel için ailesi çok önemlidir: eşi, çocukları torunları, babası.. Bu insanlarla olan sevgi dolu yaşamı şiirlerine yansımıştır. 'Küçük Kızım Su'ya', 'Güzel'e', 'Yeni Hasan'a Yolluk', 'Hayatta Ben En çok Babamı Sevdim' bu sevgi şiirlerinden bazılarıdır. Can Yücel ayrıca Lorca, Shakespeare, Brecht gibi ünlü yazarların oyunlarından çeviriler yaptı. Shakespeare çevirileri (Hamlet, Fırtına, Bir Yaz Gecesi Rüyası) aslına tam olarak bağlı kalmasa da son derece başarılıdır. Shakespeare'in ünlü 'to be or not to be' sözünü 'bir ihtimal daha var, o da ölmek mi dersin' şeklinde Türkçeleştirmiştir. 1959'da ilk baskısı yayımlanan 'Her Boydan' adlı kitabında dünya şairlerinin şiirlerini serbest ama çok başarılı bir biçimde Türkçeye çevirmiştir.