2022 63. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2022 12:33
"Beni bir telefon görüşmesi ile hemen iyileştirecekken onca gereksiz ıstıraba maruz bırakıyor, dayanamayacağım kadar incitiyor, bedenimi ve kalbimi savaştan daha fazla yaşlandırıyorsunuz." Selam :)) Mektuplar kitabının Küçük Prens'in yazarı ve eşinin 160 mektubundan oluştuğunu biliyor muydunuz? Bu kitap Timaş Yayınları'ndan çıktığından beri okumak için çok heyecanlıydım. Açıkçası okumaya başladığımda da hemen bitirmek istemedim, günlük 2-3 mektup şeklinde ilerledim. Peki bu mektupları okurken Küçük Prens'in yazılma zamanlarına da şahit olacağınızı söylesem? Eee bu kitabı okumak için yeterince neden sundum bence :)) Üstelik mektup okumayı sevenler benim gibi bu kitaba kalbini bırakacak :) Antoine ve eşi Consuelo aşklarını, üzüntülerini, kavgalarını ve özlemlerini bu mektuplara en doğal haliyle yansıtıyor. Antoine ve Consuelo, Buenos Aires'te 1930'da tanışıyorlar ve kısa süre içinde evlenme kararı alıyorlar. Her ne kadar birbirlerini çok sevseler de her evlilikte olduğu gibi onların da anlaşamadığı noktalar oluyor. Hatta Antoine'ın askeri görevi yüzünden uzun yıllar ayrı kalıyorlar ve yine de birbirlerini özlemle, aşkla bekliyorlar. Antoine karısının tüm sevgisini ve ilgisini kendisine vermesini beklerken, Consuelo'nun özgür ruhu buna engel oluyor. Bu yüzden mektuplarda zaman zaman atışmalara da şahit oluyoruz. O dönemde olan II.Dünya Savaşı ikilinin ilişkisini oldukça etkiliyor. Antoine savaşta yaşadığı zorlukları da mektuplarda karısına anlatıyor. Tüm bunların yanında Antoine Küçük Prens'i yazıyor ve yazarın kitabın yazılma sürecindeki psikolojisine de şahit oluyoruz. Mektuplardan oluşan kitapları çok sevdiğim için bu kitabı da severek okudum. Yazarın mektuplarının kendi el yazması halinin de bulunduğu bu kitabı sizlere de tavsiye ediyorum :))
Mektuplar (1930-1944)Antoine de Saint-Exupéry · Timaş Yayınları · 2022136 okunma
2022 59. kitabı
Okunma: 24 Kasım 2022 13:52
"Bir varmış bir yokmuş, çocuğun biri bir hazine keşfetmiş. Ama bu hazine almayı bilmeyen gözleri ve tutmayı beceremeyen kolları olan çocuk için çok güzelmiş. Bu yüzden çocuk hüzünlü birine dönüşmüş." Antoine bir pilottur. Vatanına ve mesleğin aşık bir pilot. İkinci Dünya savaşı esnasında savaş pilotluğu yapmış ve döneminin en yaşlı pilotu olmuştur.(44 yaş) Savaşı sevmese de eşiyle huzurlu bir gelecek için çalışmak zorunda kalır. Mektuplarda eşiyle olan aşkları, sevgileri, ayrılıkları ve ne olursa olsun kopamayan ve birbirlerine ihtiyaç duyan iki aşığın uzun süreli ayrılığını okuyoruz. Consuelo da bir sanatçıdır. Antoıne ona "Altın Kalemim" diye hitap eder ve haksız da sayılmaz. Siz de buradan anlayabilirsiniz ki bir kurgu aşkı değil gerçek aşkın büyülü kalemine şahit oluyoruz. Bunca ayrılığa rağmen devam eden evliliğin tarihi bu mektuplar... Elimden bırakamadığım ve okurken onların acısını hissettiğim, sevgisini duyduğum bir okuma serüveni yaşadım. Uzun bir süre herkese okumasını tavsiye edeceğim bir kitap oldu. Çünkü bu çağda böyle zarif, narin, hassas bir aşka rastlamak mümkün olmayabiliyor. Bir bekleyişin aşkı! "En büyük pişmanlığım ne biliyor musun Consuelo? Küçük Prens'i sana ithaf etmemek." "...Ne yapardın kendini aşka karşı savunmak durumunda kalsaydın..."
Aşk
2022 36. kitabı
Okunma: 30 Temmuz 2022 02:00
Antoine de saint exupery en sevdiğim yazar, kendime en yakın bulduğum kişi oldun. Kendini o çok sevdiğin pilotluğa adadın, zor da olsa her zaman hayallerinin peşinden gittin. Sırf sevdiğin işi yapabilmen için tüm zorluklara göğüs gerdin. çöllerde aç susuz kaldın, uçağın kaç kez yere çakıldı sen sağ kalıp tekrar o çok sevdiğin, kendini özgür hissettiğin gökyüzüne geri döndün. ... Arkadaşına yazdığı mektupları o kadar içten yazmıştı ki arkadaşı cevap yazmayınca çok üzüldüm. Ama antonie mektup yazmayı hiç bırakmadı bazen yakındı mektup yazmayacağım dedi fakat tekrar tekrar mektup yazdı sevgili dostuna hep de en güzel sözlerle bitirdi mektuplarını. Canım arkadaşım, canım dostumla... Annesine yazdığı mektuplarda sevecenliği, düşünceliği en çok da insan sevgisi çok hissediliyordu. Her zaman gerçek dostluğa özlem duydu. Exupery' nin kitaplarında en çok da betimlemeyi seviyorum, yaşadığı yeri, ekmeği, sobayı o kadar doğal , o kadar sıcak anlatıyor ki huzur buluyor insan o sıcaklığı hissediyor. Antonie her zaman gerçek dostluklara, sıcak, samimi insanlara özlem duydu. Biz de antoine gibi insanlara...
Düşünce
St. Exupery'nin MektuplarıAntoine de Saint-Exupéry · Düşün Yayıncılık · 1996136 okunma
2023 5. kitabı
Antoine ve Consuelo'nun mektuplarından oluşan bu kitap Küçük Prens'in gerçek dünyasına perde aralıyor. Mektupları okuyunca meselenin kurgu olmadığını anlıyorsunuz. Hayal gücünü zengin yapan şey, sevginin ve özlemin istikrarlı bir şekilde kalpten arındırılmaması imiş. Kıskançlıklar, nazlar, üçüncü şahıslar, mesafe, para, savaş; özetle gerçek dünyanın gerçek sorunları. İki insan ne kadar büyük bir kaosun içinde kalabilirse, o kadar ayrılan ellerini hep birbirine uzatan bir çift. Prensin felsefesinde an, Gül'ünü terk ettikten sonra kıymetli oldu; Antoine ve Consuelo'nun 14 yıl içerisinde kısır bir döngü içinde belirli dönemlerde birbirlerinden uzak kalmaları da tesadüf olmasa gerek. Yine de kaderi belirleyen şey kuvvetli hislerden ziyade, dudaklardan hiç geçmeyen cümleler oluyor. Bahanelerin kurbanı bir Gül, geç kalan bir Prens...
Anı-Mektup-Günlük
2025 18. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2025 02:38
Küçük Prens' in yazarı ve onun eşinin aşk dolu, özlem dolu ve nihayetinde acı dolu mektup yazışmalarına şahit oluyoruz,olurken de Antoine'nin çizimleri,eşinin mektuplarına rujlu dudak izi bırakması da eşlik ediyor. Küçük Prens gibi evrensel kitap bırakarak bu alemden göçmüş pilot Antoine'nun, yazar kimliğinin arka yüzünde yazarımızın gerçek,naif karakterini öğrenmek kitabın artısı ama okumasam da olur muydu, evet.! Okuyana,bol keyifler.
2022 35. kitabı
Okunma: 27 Kasım 2022 20:37
Çok hüzünlü bir kitaptı. Öncelikle kitap Küçük Prens’in yazarı Saint- Exupery’in eşi Consuelo’ya yazdığı mektupları içeriyor. Yani mektup türünde bir eser. Şunu da söyleyeyim ki sanatçıların çok mektuplarını okumuşumdur ama Franz Kafka’nın Babaya Mektup dışında en sevdiğim bu oldu. Sadece aşk mektuplarından da oluşmuyor kitap. O dönemde olan savaşları tüm acımasızlığıyla görebiliyorsunuz. Aynı zamanda dönemin ünlü sanatçıları da var: Andre Breton, Andre Gide... Küçük Prens’in yazım aşaması da anlatılıyor. Hatta karısı Consuelo, baya ilham kaynağı olmuş diyebiliriz. “Gül” metaforu ondan ilham alınmıştır. İki insanın birbirine olan sevgisini tüm bu çetrefilli dönemde okuyorsunuz. Kitapta çoğu sayfanın altını çizdim, çok güzel satırlar vardı. Şiirsel anlamda doymuş hissedeceksiniz. Sonunda çok üzüldüm. Zaten yazarın küçük prens gibi bir sonu olduğunu bilmeyen yoktur. Kesinlikle okumanızı öneririm.
Mektuplar
2022 14. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2022 01:09
𝑀𝑒𝑘𝑡𝑢𝑝𝑙𝑎𝑟… Diğer okuduğum kitaplardan farklı olarak, Antoine ve Consuelo’un mektuplaşmalarından oluşuyor kitap.Fakat okurken, onların yaşadığı hasreti, birbirine duydukları hisleri, yaşadıkları duygusal acıları o kadar güzel aktarmış ki @gizemolcy . Okurken iç ısıtıyor, hatta bazı zamanlar öyle kaptırmışım ki kendimi, ‘neden öyle diyorsun, oysa o seni ne kadar da özlemiş.’ Ya da, ‘ah ah şu zamanda hangi genç senin kadar sabır eder.’ dediğim oldu. Ben kitapları tek yönlü okumuyorum.Yani her tarzdan kitap okurum.Yeter ki güzel olsun, vaktimi verimli geçirdiğimi, ya da duygusal manada iyi geldiğini hissettirsin. Bana gayet iyi hissettiren, yer yer hüzünlendiğim bir kitap oldu.Kızımın kütüphanesine kıymetli bir kitap olarak eklendi.Eline, gönlüne, fikrine sağlık @gizemolcy . Sen hep çevir, hep yaz emi… İyi ki karşıma çıkmışsın fuarda. Okumanızı tavsiye ediyorum arkadaşlar.
1000k
2022 13. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2022 00:00
Küçük Prens kitabının yazarı Antoine ve eşi Consuelo’nun mektuplarını okuyoruz bu kez. Evliliğin, aşkın durmadan yıkılışı ve yeniden kuruluşunun hikayesi gibi. Yer yer çocukça tartışmalar, kıskançlıklar, engellerle örülmüş bir ilişki çıkıyor karşımıza. Bir taraftan da yazar olma çilesine tanıklık ediyoruz. Tamamlanamamışlık olduğu gibi ortaya serilmiş. Çizimler ise bu çalkantıların yanında hediye gibi. Aşklarını övesim gelmiyor, bunca çekişmeyi yalnızca saplantı olarak tanımlayabiliyorum çünkü. “Nasıl olmamalı?” diye soranlar için iyi bir rehber.
Küçük Prensin İlham Kaynağı
2023 5. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2023 00:00
Birbirlerine taparcasına seven iki aşık,iki sevgili ve karı-koca. Antonie de Saint Exupery Küçük prensin yazarı ve eşi Consuelo de Saint-Exupery arasında geçen mektuplar yer alıyor. Okurken bir yandan duygulanıyor bir yandan şaşırıyorsunuz.Böyle sevgi olabilir mi? Bu aşk mıdır ? İki insan birbirini bu kadar içten sevebilir mi diye kendinize bu soruları sormadan edemiyorsunuz. Küçük prensin ilham kaynağı Antonie de Saint-Exupery'nin güzel eşi Consuelo. Mektupları okuduğunuzda zaten küçük prensi ve içindeki imgeleri daha iyi anlamaya başlıyorsunuz
İnsan ve Duygular
-Ne seninle ne sensiz.
Puan vermedi
Küçük Prens’in çiçeğine ilham veren kadın ve Saint Exupery 'nin ressam eşi arasında geçen. Birbirine aşık iki özgür entelektüelin fırtınalı ilişkisi. Gezgin bir prens, bir gül ve onun cam fanusu:, "işte bu aşkın hikayesi" “Antoine de Saint-Exupéry ve müstakbel eşi Consuelo Suncín Sandoval 1930'da Buenos Aires'te tanıştılar. Hemen birbirlerine âşık oldular ve kısa süre sonra evlendiler. Ancak evlilik hayatları, onları bir araya getiren her şeye rağmen, nihayetinde kaotik bir yolculuktu. Hem öngörülemez hem de talepkâr olan maceracı “Tonio”, karısının bütün ilgisini kendisine vermesini ve ona istikrar sağlamasını bekliyordu; oysa bunlar Consuelo’nun özgür ruhlu, huysuz tabiatının engel olacağı şeylerdi. Bununla birlikte, araya giren birkaç ayrılığa rağmen birbirlerini asla bırakmadılar ve bu karşılıklı koşulsuz sevgi vaadi, Antoine'ın askerî görevinin getirdiği yükler ikisi için de kaçınılmaz hale geldiğinde, mesafelere ve endişelere dayanmalarını sağladı. Savaş zamanında, Antoine Saint-Exupéry, Consuelo'yla birlikte hayatlarını aydınlatan bir masal olan Küçük Prens'i yazdığında mektuplar da bu döneme yakından şahitlik etti.”
Anı-Mektup-Günlük-Edebiyat

Antoine de Saint-ExupéryYazar · 50 kitap
Antoine Marie Jean-Baptiste Roger, comte de Saint Exupéry (29 Haziran 1900 - 31 Temmuz 1944), Fransız pilot, yazar ve şairdir. Özellikle "Küçük Prens" (Le Petit Prince) isimli eseriyle ünlenmiştir. Yaşamı Fransa'nın Lyon şehrinde doğdu. Beş kardeşin üçüncüsüydü. Aristokrat bir aileye mensup olan Exupéry dört yaşındayken babasını kaybetti. Babasının ardından aile hızla yoksullaştı. Anneleri kültürlü bir kadındı. İlk öğretmenleri anneleri oldu. Exupéry okulda başarılı değildi. Ödevlerle arası yoktu, sürekli ceza alıyordu. Uçaklarla 12 yaşında tanıştı. Evlerinin yanındaki hava alanına gizlice girer uçakları yakından seyrederdi. 12 yaşındayken bir pilot onu uçağına aldı ve uçurdu. Kardeşi François'in ölümü onu ve ailesini çok sarstı. Liseyi bitirdikten sonra pilot olmayı çok istediği halde annesini kırmamak için denizcilik okuluna kaydoldu. 19 yaşında Ecole des Beaux-Arts'ta mimarlık fakültesine girdi. 21 yaşında orduya çağrıldı. Eğitimini yarıda bırakıp askere gitti. Askerlik görevini Fransız Hava Kuvvetlerinde teknisyen olarak yaptı. Strasbourg şehrinde pilotluk eğitimi aldı. Askerliğin ardından ailesinin isteği üzerine Paris'te bir ofiste kamyon satıcısı olarak çalışmaya başladı. Ticaret yaşantısında başarısız oldu. Bu arada yazı yazmaya da başlamıştı. 1926 yılı hayatında bir dönüm noktası oldu: Tekrar uçmaya başlamıştı. Toulouse ve Dakar arasında posta servisi yapan uçağın pilotu olarak göreve başladı. İlk kitabı Güney Postası'nı bitirdi. Burada ilk uçuş deneyimlerini anlatıyordu. Aynı şirketin Arjantin bölge sorumluluğuna getirildi. Gece Uçuşu adlı romanı Arjantin'deki yaşantısını anlatır. Paris'te evlendi. 35 yaşındayken uçağı arıza yaptı ve Tunus'ta çöle zorunlu iniş yaptı, kayboldu. Dört günlük zorlu çöl macerası ardından bir Bedevi tarafından bulundular. İspanya İç Savaşı boyunca Fransız gazetesi adına muhabir olarak görev yaptı. Havacılık alanında birçok buluşa imza attı. Gece uçuşlarını düzenleyen cihazların geliştirilmesinde katkı sağladı. II. Dünya Savaşı başladığında Fransa, Almanya'nın işgaline uğradı. Komutanları Exupéry'ye sağlık durumunun savaş şartlarına uygun olmadığını söylemesine rağmen o askere yazıldı. Fransa'nın yenilgisi üzerine ABD'yi gitti. Buradayken yazdığı Dünya ve İnsanlar ile Savaş Pilotu adlı iki kitabı New York'ta çok tutuldu. En önemli eseri Küçük Prens'i de bu dönemde yazdı. Savaşın getirdiği yıkımın ortasında dünyaya bir umut mesajı vermek istiyordu. Bunu Küçük Prens'te bir çocuğun gözüyle yapmaya çalıştı. Ülkesinin işgal altındaki durumu onu çok üzmekteydi. Olaylar karşında sessiz kalamayacağına karar vererek ABD ordusuna katılarak yüzbaşı rütbesiyle Kuzey Afrika'ya gitti. Görevi Alman ordularının hareketini havadan izlemekti. Yine böyle bir keşif uçuşu sırasında 31 Temmuz 1944'te uçağı vuruldu ve Marsilya açıklarında denize düştü. Uçağının enkazı 2000 yılında balıkçılar tarafından bulundu.