Temmuz 2017
April Yayıncılık
Sıralamalar

2021 12. kitabı
Bazı kitaplar tokat değil yumruk etkisi yaratır ya bu da öyle bir kitap dı... Her bölümü ayrı ayrı düşünülmesi gereken eserler den... puanının bukadar düşük olmasına şaşırdım... en kısa zamanda diger eserlerini de okuyacağım
Merhum(e)'yi Nasıl Bilirdiniz?
·320 syf.·
2023 1. kitabı
Kitaba dair de bir şeyler söylerim elbet, ama kitap kafamı o kadar çorbamsı eyledi ki, olmadık şeylerden bahsederim de kitabın hakkını yerim diye imtina ediyorum. Neyse, karakterlerden birinin de üslubuyla ifade edecek olursak: Koyayım kitaba! Kitabın sunduğu bölük pörçük ve bağlantısız olay örgüsüne zıt bir biçimde, öncelikle kitapla yaptığım yolculuktan bahsetmem gerek. Yılı bitirirken, yıl içinde okuduğum kitaplara bir yenisini daha eklemek gayesiyle başladım (okuma hedefi koymam, hedef koymanın ve yıl içinde hedeften sapmalar yaşamanın, hedefi yakalamak adına okunacak kitapların hakkını verememek olgusunu doğurduğuna inanırım, hedef koyan okurlara saygı duyarım), okurken yer yer Menteş esintileri alacak gibi olmanın ve okuduğum zamanlardaki akıcılığın beni iyiden iyiye havaya sokmasının sevincini bir müddet yaşadım, akabinde hayat meşgaleleriyle kitaptan uzaklaşmalar, ki kitabın merak unsurunun yavaş yavaş kayboluşunun da bunda etkisi büyüktür, yoksa tuvalete bile yanımda götürür, bir şekilde daha önceden bitirirdim, yolculuk, yolculukta okunur, sonuçta otobüs yolculuğu, uçak gibi öyle kısa bir kestirme sürecinde cereyan eden bir şey değildir otobüs yolculukları, orda da yüzüne dahi bakmadım, tatilimde de keza, çantama sokup çıkara yalama ettim kapağını, sayfaları hamur kıvamına varacak oldu, kapaktaki jelatinimsi kabartmalar, yavaş yavaş ellerime yapışıp durdu, her okuyuşumda yazarın isminden birkaç harfi çalıp durdum, ismi kitabın üzerinde, kısmen ışığı sönmüş harflerden mütevellit dükkan tabelalarına benzedi bir süre sonra, son düzlüğe girdikten sonra artık bu kitabı düzüp yoluma devam etmem gerektiğine kanaat getirerek, dış kulvardan yardıran arap atı misali abandım sayfalara ve finiş... Öyle çok virgülle anlatmışım ki meramımı, Saramago'ya da selam olsun
·323 syf.·
2019 86. kitabı
Tol ve Har gibi efsane olduğu bahsedilen ilk iki romanını okumadan 3. romanı olan Merhume’yi bitirdim Uyurkulak’ın. Favori yazarlarımın arasındaki yerini aldı. Detaycı, çok ince düşünen, hikaye ve olay örgüsüne çok önem veren, kelime kullanımında usta ve okuyucusuna değer veren bir yazar olduğu hemen anlaşılıyor. Kitapta öylesine yazılmış bir satır bile yok diye düşünüyorum. Bu roman özelinde konuşacak olursam çok fazla karakter olması kitabın içine girmemi biraz geciktirdi. Ama en sonunda o kişiler ve yaşadıkları olaylar öyle bir birleşiyor ki kurguya hayran kalıyorsunuz. Yazarın hassas konularda ve hassas kişilerle ilgili birçok kişinin rahatsız edici bulabileceği cümleleri de var. Hatta bazı yerlerde eleştirileri çok ağırlaşıyor ama ben fikirlerden korkmadığım için okurken gerilmedim. Kitaptaki karakterlerden Davut, Şerbet ve Şevket’in yeni hikayeleri gelirse de hemen satın alıp okuyacağımı düşünüyorum. Bu kitabın ana karakterleri olan Alper Kenan ve Evren Tunga(Alper Tunga ve Kenan Evren ilişkisini hemen çözmüşsünüzdür) daha ön planda olmasına rağmen ilk saydığım 3 karakterin yer aldığı bölümlerden çok fazla zevk aldığımı belirtmeliyim. Okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum, ben de Tol ve Har’ı okumayı iple çekiyorum.
2016 4. kitabı
Murat Uyurkulak'ı çok severim özellikle Tol'ü okuyanlar da şunu bilirler ki çok güçlü cümleleri vardır tokat değil de yumruk gibi. O kadar etkileyiciydi ki benim için sonrasında hep bi seyler yazsa okusam diye bekledim. Bu kitabı çok bekledim ama tam bir hayal kırıklığı oldu benim için. Gerçekten çok üzülerek söylemek durumundayım. Ne ne anlattığını anlayabildim ne de dilini. Diliniden kastım üslup aslında. Bazı karakterler rahatsiz ediciligiyle etkiler sizi kotudur ve o kadar iyi yansıtılmıştır ki ondan nefret edersiniz ama her şey çok yavandi. Kitabın içine giremedim. Bazı seyler zoraki sanki siyasi tarafı lanse etmek icin yazılmış gibi yapay ve iticiydi neticede. Maalesef ben hiç beğenmedim ve bu moralimi bozdu.
Merhume
2020 9. kitabı
Okunma: 25 Mart 2020 19:15
Çok uzun zamandır okuma listemde idi fakat buluşmak yeni nasip oldu Mehume ile. Merhume; çok farklı olay ve durumlara temas etmeye çalışmış lakin bu temasları yüzeysel kalmış bir roman. Ciddi bir trajedi anlatıyor aslında hatta çok daha fazla. Ataerkil bir toplumda metalaşan daha doğrusu metalaştırılan kadınlar, savruk ve şamar yemiş hayatlar, karanlık dünyalar... Diğer taraftan kurguya baktığımız vakit kurgunun tam da oturmadığı, bir şeylerin eksik kaldığı da gözlerden kaçmıyor. Yazarın çok kaliteli cümleleri olmasına rağmen anlatımı oldukça savruk ve dikkat dağıtıcı. Gereksiz anlatımlar oldukça fazla. Farklı zamanlarda farkı dünyalarda yazılıp kurguya monte edilmeye çalışılmış bölümler olduğu hissi veriyor. Bu arada baya baya günümüzden geçmişe sağlam bir bindirme var romanda. Överken gömdüğü, gömerken övdüğü pek çok şahıs ve olay göze çarpıyor. Karanlık bir dünyaya ait karanlık bir roman diyerek sözlerimi tamam ediyorum.
2018 117. kitabı
Okuduğum en iyi yerli romanlardan biridir. Kurgusundan anlatımda ki dil ustalığına kadar cok beğendim. Daha önce Tol u okumuştum ama Merhume cok cok farklı. Kelimelerle cümlelerle resmen sans ediyor bu kitabında Murat Uyurkulak.
2016 177. kitabı
Okunma: 02 Mayıs 2016 23:13
Yazarın okuduğum ilk kitabı. Murat Menteş tarzı bir kitap."Bir gün,öyle bir an geldi ki kötü biri olmaya karar verdim" ilk cümlesiyle okuru meraklandırıyor.Murat Uyurkulak kitapta sosyolojik ve toplumsal tespitleri son derece yerinde yaparken, Hitler'e, medyaya, edebiyat ve sanat dünyasına, Gezi eylemlerine, İran devrimine, Dersim harekatına, Ermeni soykırımına, Ulu Önder Atatürk'e ve Uzun Önder'e giydirmeden yapamıyor.
2017 86. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2017 22:39
kitapla ilgili ne düşünmem gerektiğini bilmiyorum, hem çok akıcı, elimden bırakmak istemedim, okurken çok etkilendim hem de bir tarafım hiç sevmedi. Murat Uyurkulak'tan okuduğum ilk kitap, onun da etkisi olabilir. Şunu da ekleyeyim, kitabı kapattığım anda yeniden okuma isteği uyandı, yani sanırım sevdim bu kitabı. Yine de herkese tavsiye edebileceğim bir kitap değil.
2017 4. kitabı
Bu kitap ilk çıktığında dört gözle beklemiştim gelmesini şehrime. Murat Uyurkulak benim için çok özel bir yazardır. (Neden özel olduğundan sonra bahsedebilirim özellikle de Tol'de) Kötü bir gün geçiriyordum o kadar kötüydü ki iyi mi kötü mü tam karar verememiş ve sırf bu yüzden duygu durum bozukluğu yaşamıştım o gün. Her zaman yaptığımı yapmadım. Avmlere ne kadar tepki göstersem de kitap almak için onca elektriği, ışığı ' sözde mutlu marka takıntılı gençleri, zoraki gülümseyen ve gerçekten yaptığı işten memnun olmadığı her halinden belli güvenlik görevlisini çekebilirim diye düşündüm. Kitapla ilk karşılaşmam da alıp elime okumaya başladım. Ve yine Murat Uyurkulak muhteşem bir kitap ortaya koymuş dedim. Kitabı alıp çıktım beraber ıslandık o gün kitapla, üzüldüm bir sayfa açtım rastgele sonra bir sayfa daha.. Ben üzgündüm kitap avuttu beni. Bir kitabın kaderi olur mu? Olur , o kitabı elinde tutan kişinin kaderini paylaşır; hüznünü,üzüntüsünü, gözyaşını paylaşır. Kitaptaki karakter olmazsın bazen kitap sen olur, senden bir parça olur. Yağmurun altında göğsüme bastırdığım kitabın kaderi bendim..
2022 65. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2022 23:01
Merhume Bu ay grup okumamız Merhume eseriydi. Zor ve güç bir okuma oldu hepimiz için. Umuyorum ki bir sonraki ay çok keyifli ve güzel bir okuma olacak. Kitabın konusunu değil de hissettirdiği duygulara dair bir yorum yazmak istedim. Kadınların yaşadığı acıları göstermesini üzücü, hatta kahreci buldum. Oraları çok realist bir bakış açısı ile yazmış yazar. Ama başından beri çok karmaşık bir üslup kullanması yorucu ve anlaşılırlığı düşük oldu. Sonunda eğer istenilen beklentiyi karşılayabilseydi olumsuz yönlerini görmezden gelebilirdim belki ama maalesef ki sonu yeterlilik bakımından hiçte tatmin edici olmadı. Kitapta, kadınlara yapılan haksız duruma, bir meta şeklinde gösterilmesi çok sinir bozucuydu. Bu kadar çok çarpık ilişkilerin olması da tahammül sınırlarımı zorladı diyebilirim. Yeraltı edebiyatı türünü beğenirim ama bu kitabı hiç beğenmedim. #kitapalıntıları : Gün var bir an kadar, gün oluyor asra bedel. "Bu âlemde hiçbir mahlûk yoktan var, vardan yok olmayacağı gibi, bir kez zikredilmeye başlanan hiçbir hikâye de yarım kalmayacaktır. Her hikâye elbet bir nihayet bulacaktır." Utanç duygusu kan gibi ılıktı. Öyle pervasızca sırıtıverenler yaralıyor, sırıtma aya gayret edenler öldürüyordu. #heraybirşiirbirromanokuyoruz grubum ile birlikte okuduk. filizlenin Smk Hilal İnal Burcu @Okuyan_ilknur61 Nesrin4 Okuyan1fenogretmeni Fatma Kazankaya

Murat UyurkulakYazar · 9 kitap
Uzun süre Radikal gazetesi dış haberler servisinde çalıştı. Milliyet Sanat, Gate, Radikal Kitap gibi dergilerde yazıları yayımlandı. Tol isimli romanı Mahir Günşiray'ın yönetmenliğiyle Tiyatro Oyunevi tarafından sahnelendi. Yine Tol romanı 2007'de Almanca'ya çevrildi.