Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mezar Şarkısı

Julian Herbert
Meksikalı yazar Julián Herbert, ölüm döşeğindeki annesinin başında beklerken ilk cümlesini kuruyor romanının. Derin otobiyografik izler taşıyan Mezar Şarkısı, yazarın kendi yaşamına bir ağıt, anneye bir veda mektubu, edebiyata, bahtsız ülkesine ve 20. yüzyıla sert ve ironik bir eleştiri olarak okunabilir. Hayat kadını bir anne ve onunla tüm çocukluğunu Meksika'nın bir ucundan diğerine sürüklenerek geçiren oğlu... Yıllar sonra roller yine değişmiyor. Son günlerini kanser koğuşunda yaşamakta olan anneye yine oğlu eşlik ediyor. Hastane odasında günler geceler boyu annesinin hasta yatağının başucunda hayatıyla hesaplaşma içine giriyor oğul. Fark ettiği ilk şey, annesini düşündüğünden çok daha fazla sevdiği ve hayatının merkezindeki insanları ne kadar da kolayca kaybettiğidir. Bu duygularla alır eline kalemi ve eski eşine bir özür mektubu olarak geçmişini döker yazıya. Anlaşılırsa affedilecektir ne de olsa!.. Ancak, ‘geçmişin hayaletleri’ kalemin ucunda canları istediği gibi cirit atacak; bu izlerden Meksika’dan Berlin ve Havana’ya uzanan, sadâkat, aşk, edebiyat, siyaset ve acılara dair sıra dışı bir roman çıkaracaktır Julián Herbert. Bahtsız Meksika ve ‘insanlığa pornografi ve başarısız devrimlerden öte hiçbir şey sunamamış’ 20. Yüzyıl’a dair bir roman… Kafka, Oscar Wilde, Thoman Mann, Infante, Truman Capote gibi büyük yazarlardan esinler de hissedeceğiniz Mezar Şarkısı, yer yer alabildiğine sertleşen üslûbuna rağmen daima yaşamdan ve aşktan yana koyuyor tavrını: "Korku, memeli gibi davranır. Sevgi ise virüs gibi… Kendisini başka bir şeye enjekte eder, düşünmeden çoğalır, bencil bir şekilde ev sahibini hükmü altına alır... Sevgi güçlü bir virüstür!.."
Yazar:
Julian Herbert
Julian Herbert
Çevirmen:
Mehmet Emin Demir
Mehmet Emin Demir
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 54 dk.Sayfa Sayısı: 208Basım Tarihi: 17 Eylül 2020Yayınevi: Africano Kitap
ISBN: 9786050632521Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
208 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Meksikalı yazar Julian Herbert’in çocukluğu hayat kadını annesiyle birlikte oradan oraya sürüklenmekle geçmiş ve annesinin hasta yatağının başında beklerken geçmişe dönüyor; yüzleşme ve affetme ya da kabullenme ve anlayış. Öfkeli bir alaycılığı var; cinsellik,uyuşturucu, müzik ve edebiyat ile şekillenen bir karakter ve açık sözlülüğündeki acımasızlık en çok kendine. Çağdaş Latin edebiyatı seven ya da merak eden okurlara özellikle tavsiye ederim, 2011 yayımlanma tarihi, yazarın dilimize çevrilmiş ilk kitabı. . Otobiyografik kurgu olan #mezarşarkısı nda Herbert’in edebiyat ve ülkesi ile ilgili görüşlerini de okuyoruz. Özellikle bu görüşleri Roberto Bolano ile çok benzer. “Hiçbir şey okumuyoruz ve okuduğumuz şeylerin de sıradan ya da asil şeylerden bir farkı olmasın istiyoruz. Ve daha da kötüsü, klişeye kaçmadan, sıradan olmasını,beklentinin dışında bir şey vermeden asil olmasını istiyoruz.Steril edebiyat...” . Herbert’in dil kullanımı çok zengin ve çeviriyi çok beğendim, Mehmet Emin Demir çevirisi. Şapka detayı ile kapak tasarımı da mükemmel olmuş, Berna Biber’e ait.
Mezar Şarkısı
Mezar ŞarkısıJulian Herbert · Africano Kitap · 202019 okunma
Reklam
208 syf.
·
Puan vermedi
Bitirmiş olsam da kitabın içine giremedim. Otobiyografik diye midir nedir yazar bir oradan bir buradan bir şeyler anlatıyordu, tam bir karmaşa hakimdi. Kitaba dair en sevdiğim şey bol bol başka yazarlardan ve eserlerden bahsedilmesiydi.
Mezar Şarkısı
Mezar ŞarkısıJulian Herbert · Africano Kitap · 202019 okunma
208 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Çok öfkeli, çok kırgın bir çocuk anlatıyor hikayesini. Belki yaş almış, baba olmuş, kitaplar yazmış, şehirler gezmiş ama bir yanı hala o küçük çocuk ve o çocuk başta anne - babası olmak üzere ülkesinden kardeşlerine herşeye öfkeli. Bu öfke dolu iç döküş hikayesi belki herkese göre değil ama çok güzel. Yakın dönem Latin edebiyatına mera duyuyor ve Bolano sevdim diyorsanız, bu kitap tam size göre. Keyifli okumalar. "Hiçbir şey okumuyoruz, okuduğumuz şeylerin de sıradan ya da asil şeylerden bir farkı olmasın istiyoruz. Ve daha da kötüsü, klişeye kaçmadan, sıradan olmasını, beklentinin dışında bir şey vermeden asil olmasını istiyo ruz. Steril edebiyat... Duygusuzluğa varacak kadar... " " Güzellik, var olmaktan daha önemlidir. Go zellik, gerçek hayattır." " Farkı yaratan eşyalar değil yüklendikleri hikayeler. " " Çok güzel olduklarından dolayı değil, kanserojen olduklarından dolayı anlatılamaz deneyimler. " #readingismycardio #aslihanneokudu #okudumbitti #bookstagram #okumakiptiladır #kimneokudu #kitapyolda #kitapengüzelhediye #kitaplariyikivar #kütüphanemdenyansıyanlar #okuyorum #kitap #kitaptavsiyesi #okugönder #2021okumalarım #okuyorum #okuyorumöyleysevarım #okumakgüzeldir #neokudum #kimneokuyor #book #dünyaedebiyatı #latinedebiyatı #çevirikitaplar #yazarlarkitaplar #okuryorumu #yazarperest #kitap #roman #edebiyat #africanokitap #mezarşarkısı #julianherbert
Mezar Şarkısı
Mezar ŞarkısıJulian Herbert · Africano Kitap · 202019 okunma
208 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Ölüm döşeğindeki hayat kadını annesinin başını beklerken geçmişine doğru düşüncelere dalan yetişkin bir adamın hikayesi anlatılıyor. Çok zor şartlarda geçen bir çocukluk yaşıyor, istismara uğruyor ve hiç görmemesi gereken olaylara şahit oluyor. Bir şekilde kötü başlayan hayatı yazarla adım atmasıyla olumlu yönde değişime uğruyor. Yine de annesiyle bağını bir türlü koparamıyor. Kitap, yazarın kendi hayatından izler taşıyor. Bir nevi yaşadığı tramvaları anlatmış diyebiliriz. Bazı yerlerde kitaba karşı ilgimi kaybedip sıkıldım. Konu oldukça Orjinal fakat daha etkileyici bir dille yazılmasını isterdim.
Mezar Şarkısı
Mezar ŞarkısıJulian Herbert · Africano Kitap · 202019 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.