Mihrap

Sıralamalar

Darbenin Çocuk Hali
2026 34. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2026 21:23
Sinem Sal ile tanışma kitabım olan Mihrap, genel çerçeveden bakacak olursak çocuk gözünden bir yas hikayesi. 12 Eylül öncesi sonrası dönemlerle alakalı bu ara çok sık kitap okuyorum ve üst üste geldi
2025 68. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2025 19:01
Bizim Zamanımız kitabında yetişkinliğine tanık olduğumuz Mihrap Güzelyayla'nın bu romanda on yaşına gidiyoruz ve babasını kaybeden bir çocuğun yas sürecine bazen üzülerek ama çoğunlukla gülerek tanık oluyoruz . Babasını kaybetmenin acısını bile komediyle anlatıyor canım Mihrap. Ölen kişinin kırk güne kadar kendi deyişiyle eti kemiğinden ayrılmadan, burnu düşmeden evini ziyaret edeceğine inanan Mihrap, babasının ölümünü bir türlü kabul edemiyor, öyle ki nüfus sayımının olacağı gün komşusuna , sizin sayım bitince bize gelsen de babammış gibi seni saydırsak olur mu diye söylemeyi düşünüyor ki benim için kitaptaki en trajik yer burasıydı. Hatıra, Nino, Asiye seksenli yıllarda herkesin mahallesinde gördüğü karakterler aslında, kitap o kadar hızlı ilerliyor ki bitmesin diye araya kitaplar sıkıştırarak okudum resmen. Kitabın arka kapak yazısıyla bitirmek istiyorum:“Acımı anlatacak kadar şarkı, teşekkür edecek kadar İngilizce biliyorum ama acımı geçirecek kadar şarkı, derdimi anlatacak kadar Türkçe bilmiyorum.”
Merhaba
2025 97. kitabı
dünya kadar acıyı kucağımıza veren 12 eylülün sokaklarımıza terk ettiği hikâyelerden biri
2024 22. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2024 19:45
Ah benim canım Mihrap... Acısını anlatacak kadar çok şarkı bilip acısını nasıl geçireceğini bilemeyen Mihrap. 12 Eylül döneminde kaybettiği babasını burnu düşmeden kırkına kadar eve döndürmeye çalışan kendi çocuk yüreği büyük Mihrap... Bizim Zamanımız kitabıyla yetişkin olarak tanıdığımız Mihrap'ı şimdi de 10 yaşında haliyle karşımızda buluyoruz ve onun yas süreciyle kendine has bir şekilde başa çıkmasına tanıklık ediyoruz. Neşeli dram türünde oluşmuş bu kitabı o kadar çok sevdim ki. Bizim Zamanımız'ı da aynı şekilde sevmiştim. Çünkü anlatılanlar çok içten, çok bizden. Mihrap'ı, Nino'yu, Asiye'yi, Hatıra'yı her yerde görmek, tanımak mümkün. Keşke yara almış küçük yüreklerin hepsini kucaklamak mümkün olsa, Mihrap'lar Nino'lar hiç üzülmese. Bir de Sinem Sal hep böyle güzel kitaplar yazsa.
2024 52. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2024 15:05
Küçük mahallelerde yaşarken dünyayı sadece kitaplardan öğrenirdik. Şanslıysak,fotoğraflarını gördüğümüz kocaman bir dünyamız vardı geçmişte. Sokaklarda evcilik oynar, kendimize yeni oyunlar üretir, az kişi ile çok kalabalık olurduk. Ülke sorunlarını bilmez, duyduğumuz kadar büyütürdük dillerimizde. Mihrap ‘ın dünyası işte bizim çocukluğumuzun yansıması. 1980’lerde darbe döneminde babasını ansızın kaybeden bir çocuğun hayal dünyası. Bizi, hem kahkahalarla geçmişe döndürürken yer yer hüznün ve çaresizliğin içinde ağlatan bir hikaye. Sinem Sal’ın duyguları, bir çocuğun gözlerinden ve dilinden bu kadar iyi anlatımı ise takdire şayan.
2025 101. kitabı
Okunma: 13 Ağustos 2025 10:55
𝐌𝐈̇𝐇𝐑𝐀𝐏 ~ 𝐒𝐈̇𝐍𝐄𝐌 𝐒𝐀𝐋 Sinem Sal’ın bir başka kitabı olan Bizim Zamanımız’dan tanıdığımız nev-i şahsına münhasır kahramanımız Mihrap’ın çocukluğuna uzanan bir yolculuk. 80 darbesinin ardından küçük Mihrabın hayatı kavrayışını çocukça bir sevinç ve saflıkla okuyoruz. Mahalle hayatının tüm samimiliğinin yanında minik kızların gözünden ayrılığın acı gerçeğini de sorguluyorsunuz. Elinizden bırakamayacağınız absürd komedi kıvamında sürükleyici bir kitap. Çağdaş edebiyatın nüktedan yazarlarında Sinem Sal burnunuzun direğini sızlatacak bir nostalji rüzgarı estiriyor. Keyifli okumalar. ❛ ᴀᴄıᴍı ᴀɴʟᴀᴛᴀᴄᴀᴋ ᴋᴀᴅᴀʀ ꜱ̧ᴀʀᴋı, ᴛᴇꜱ̧ᴇᴋᴋᴜ̈ʀ ᴇᴅᴇᴄᴇᴋ ᴋᴀᴅᴀʀ ɪ̇ɴɢɪ̇ʟɪ̇ᴢᴄᴇ ʙɪ̇ʟɪ̇ʏᴏʀᴜᴍ ᴀᴍᴀ ᴀᴄıᴍı ɢᴇᴄ̧ɪ̇ʀᴇᴄᴇᴋ ᴋᴀᴅᴀʀ ꜱ̧ᴀʀᴋı, ᴅᴇʀᴅɪ̇ᴍɪ̇ ᴀɴʟᴀᴛᴀᴄᴀᴋ ᴋᴀᴅᴀʀ ᴛᴜ̈ʀᴋᴄ̧ᴇ ʙɪ̇ʟᴍɪ̇ʏᴏʀᴜᴍ.❜
2025 68. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2025 15:00
Tüm kitapsever dostlarıma mutlu günler kitaplarla güzelleşen vakitler diliyorum 10 yaşında bir kız çocuğu olan Mihrap 'ın gözlemleri ve duygularının aktarımıyla 12 dönemini okuyoruz kitapta. Sakin, mütevazi bir mahalle hayatı, komşular, dostlukar. Yurdum insanları normal hayatlarına devam ederken bazı değişiklikler oluyor. Özellikle komşuları Ertan Abi 'nin tutuklanması sonrasında kalp krizi geçirerek vefat ediyor Mihrap 'ın babası. Cenaze günü komşularının söylediği bir cümle onu çok etkiliyor. 40 gün ölünün evinde, mahsllesinde dılştığını duyuyor ve kendşnce 49 gün içerisinde bireyler yaparsa babasının geri döneceğine inanıyor. Onun azimle ve inançla yaptıkları biz okurlarına biraz buruk bir tebessüm yaşatıyor. Kendince ne oldu da babam gitti sorusuna bulduğu cevap üzerine harekete geçiyor. Darbeyi bitirir, Ertan abiyi geri getirebilir, mahallelerinden askerler giderse işte o zaman babası geri dönecektir 40. gün babasının geri dönmeyeceği gerçeği ile yüzleştikten sonra mucize gibi bir fotogaf karesinde başardığını görüyor. Buruk bir mutlu son diyebilir miyim bunu bilemedim. Mihrap 'ın iç dünyasında çocuksu bakış açısıyla 12 Eylül 1980 dönemini ve babasını kaybetmiş bir kız çocuğunun duygusal dünyasını okuduğumuz kitabın akıcı, anlaşılır, duru bir dili var. Hüzünlenirken tebessüm ettiren bir okuma deneyimi sunuyor. SemraSemra @destekyayinlari #engelsizokurlaokuyoruz #mihrap #books #reklamdeğiltavsiye #mayıs
2024 80. kitabı
Okunma: 22 Aralık 2024 00:46
Geçmişten gelen bir el, çocukluktan özlediğim bir tat kaleminiz.. Sıcak, sımsıcak bir şekilde kucaklıyor okuru yazar.. O kucaklamaya tepkisiz kalamıyorsunuz ve siz de sarıp sarmalıyorsunuz mihrab’ı… Babamı çok kısa bir süre önce kaybettiğim için mi bilmiyorum beni çok etkiledi kitap… koşarak mihrab’a sarılmak istedim…Kırk gün değil kırk ayda geçse geçmeyecek o içimizdeki boşluk Mihrap… 1980 darbesinin içinde küçücük bir çocuğun yas sürecini okuyoruz…ağlarken çok güldüm…gülerken çok ağladım bu kitapta “ sanırım birbirini seven insanlar vedalaşmadan ayrılıyorlar. mecburen gitmeleri gereken bir yer var. Eğer vedalaşırlarsa gidemezler. Bu kadar ayrılığı başka türlü açıklayamam” öyle mi baba??? Ahhh Mihrap,seninle altı ay önceye döndüm.Kaç kırk gün geçti, içimdeki bin dönümlük orman yangını dinmedi… Yazarın okuduğum ilk kitabıydı.Tadı damağımda kaldı, çocukluğumuzun salçalı ekmeği gibi…. Sinem SalSinem Sal MihrapMihrap
2025 25. kitabı
Okunma: 22 Nisan 2025 22:41
MihrapMihrap Sinem SalSinem Sal “12 Eylül döneminde babasını kaybeden on yaşındaki Mihrap darbeyle değişen hayatlarını babasının ölümüyle okur. Kırkına kadar ölü, evini ziyaret eder derler. Mihrap da kırk gün içinde darbeyi ortadan kaldırırsa babasının döneceğine inanır.” Mihrap; babaya duyulan özlemin, geçmişle hesaplaşmanın ve hatırlamanın ağırlığını taşıyan, bireysel bir yas hikâyesi anlatırken, aynı zamanda 1980'lerin gölgesinde büyüyen bir ve kuşağın hafızasına da ışık tutmaya çalışıyor . Benim beklentimin altında bir kitaptı.Konu anlatıldığı gibi elinden düşürülmeden okunacak bir kitap değildi.Yer yer sıktı ,yer yer okuttu.Abartıldığı gibi bir kitap olduğunu düşünmüyorum açıkçası.
Mihrap’ın Dünyası
2025 10. kitabı
Okunma: 12 Temmuz 2025 00:00
Mihrap daha on yaşında bir kız çocuğu. O yaştaki bir çocuğun dünyası ne kadar geniş olabilir ki diye düşünürken hayal dünyasını unutmuşum. Mihrap bana aslında çocukken dünyamızın ne kadar geniş olduğunu hatırlattı. Bazı yerlerde okurken kalbim eridi bazı yerlerde hüzünlendim. 12 Eylül darbesinde kendi dünyasına yansıyanları okurken bir yandan da bu yaştaki çocuğun yas sürecini nasıl geçirdiğini okuyoruz. Herkese gönülden tavsiye ederim

Sinem SalYazar · 6 kitap
1989’da İstanbul’da doğdu. "Lakuna", "Anekta", "Yine de Amin", "Dank", "Geçtiğimiz Altı Ayda Çok Şey Oldu", "Bizim Zamanımız" ve "Behice’nin Yarım Kalan İşleri" adlı kitapların yazarıdır.