Emre Timur bir kere okuyunca yazdığı her şeyi okumak isteyeceğiniz bir yazar. Size bu konuda garanti veriyorum. Ben birkaç ay önce son kitabı çürüme ile tanıştım kalemi ile ve ziyadesiyle keyif aldım ki hemen peşinden ötekiler ve palyaçonun listesi kitaplarını da aynı keyifle okudum. Külliyatının ciltleri arasındaki yolculuğum sürerken her kitabında Emre Timur’un derinliklerine biraz daha dalıp usul usul onun kalemindeki felsefeyi de anlamaya başladım. Ben romancı Emre’yi gördüm, sevdim, bağrıma bastım da adamın şiir de yazdığını öğrenince bir cuma geceme konuk etmemek olmaz dedim. Mimesis demiş Emre Timur, yazdığı şiirlerden yırtıp atmadıklarını bir araya toplayıp bastırdığı şiir kitabına. Ve hemen bir alt başlık da eklemiş. Poetika’m ve Şiirlerim. Bu şey gibi oldu hani bir yemek tarifi var da diyor ya adam malzeme listesindekilerden bende bir tek tencere var diye. Ben de mimesis Poetika şiir üçlüsünden bir tek şiiri biliyor olmanın utancıyla öyle baktım kapağa. Sonra dedim ki eh Emre Timur bu, her kitabında yeni bir şey öğretmedi mi zaten sana.Baktım mimesis taklit demekmiş.Ama doğa ve insan davranışının sanatta ve edebiyatta taklide dayanan temsiliymiş. Hatta Aristoteles de sanatın rolünün doğanın taklidi olduğunu ileri sürerken mimesis kelimesini kullanmış. Politika ise poet yani şiir kökünden türemiş ve poetika da şiirle ilgili olan demekmiş.Ve Aristoteles’in yazdığı ilk şiir sanatı kitabının da adıymış Poetika. Evet şimdi gerekli bilgileri edindiğime göre artık Emre Timur’un şiirlerini okumaya ve şair burada ne anlatmış diye sorgulamaya başlayabilirdim. Ancak Emre Timur yapmış yine yapacağını ve bizi bir mukaddime ile karşılamış. Bunun Önsöz olduğunu biliyordum Allah’tan.Emre Timur, ey okur sen gelip şiire,şair burada ne demek istemiş dediğin anda şiirden ve
MimesisEmre Timur · İz Bırakan Kalemler · 202127 okunma
Her Ay Okuyanlar Kulübü Hep söylemişimdir kitap okumayı çok seven biri olarak roman okumaktan başka, şiir okumaktan bambaşka keyif alırım. Çünkü roman okurken duyguyu bazı olaylar eşliğinde okuyucuya aktarmak daha kolay ama şiir öyle değil. Şiirde okunan dizeler hangi ruh hali ile ve kime yazılmış bunu hissetmek zor.
Tam ben bunları derken Emre bey kitabının mukaddime kısmında demiş ki " burada şair ne demek istemiş dediğin an şiirden uzaklaşırsın." Bu vesile ile şiir kitaplarına bambaşka bir bakış açısı geliştirdim.
Emre beyin yazıp yazıp kenara koyduğu ve bu süreçte birçok arkadaşına okuttuğu, çok kıymet verdiği "mimesis" 49 şiirden meydana geliyor. Bu arada bu şiirleri okuyan herkesin başına birşey gelmiş, umarım benim de gelmez. Bir de mimesis kavramı var ki taklit demek. Kitapta da detaylı bir şekilde bu kavrama yer verilmiş.
Anlayacağınız yine bir Emre Timur kitabı beni şöyle bir salladı, yeni bir sürü şey öğretti ve en önemlisi de şiir okurken kaliteli şiiri sonuna kadar hissettirdi. Ne demiş Emre bey "şu dünyada en çirkin şey de aceminin yazdığı şiirdir ki düşman başına hiç çekilmez."
Bu yüzden siz en iyi bu şiir kitabını okuyun, ne demek isterim anlayacaksınız.
Keyifli okumalar dilerim... Her Ay Okuyanlar Kulübü
Varoluşçu yazandan ancak böylesi şiirler dökülürdü. Kimden mi bahsediyorum?
Tabi ki Emre Timur'dan.
Bu güne kadar @herayokuyanlarkulubu ile sanırım tüm kitaplarını okuduğumuz Emre Timur'un "Mimesis" adlı şiir kitabını getirdim sizlere. Kitabın isminin anlamını merak edip araştırdığım da neden kitabına bu ismi vermişki Emre Bey derken, merakım mukaddime bölümünde bizzat yazanın kendi açıklaması ile giderildi.
Neymiş diye sorduğunuzu duyar gibiyim, ancak açıklamayacağım. Buyrun kendiniz okuyun efendim.
Evett yukarda da belirttiğim gibi Mimesis , şiir kitabı. Sanmayın ki öyle alışageldiğimiz gibi şiirler ile karşılaşacaksınız. Romanları gibi şiirleri de sıradışı...
Aslında kitabın kapağını kapattığımda ki Emre Beyin kitaplarının tesirlerinden biri de budur, şunu düşündüm ; Emre Timur için sıradışı bir yazan derken, aslında olması gereken omuydu da, biz çağımızın kavram karmaşası içinde, yine sap ile samanı birbirine mi karıştırdık?
Belki de sıradışı olan Emre Bey'in yazdıkları değildir de, asıl sıradışı olan neyse neyse girmeyeyim ben o konulara...
Şuraya ; her bir harfinin, virgülünün, noktasının çilesi çekilmiş şiirler barındıran, incecik ama dolu dolu bir kitap bırakıyorum.
Okuyun, okutun, Okumak Özgürlüktür.
Emre TimurHer Ay Okuyanlar Kulübü
Her Ay Okuyanlar Kulübü Kitabımız Emre Bey'in yazdığı ilk romanının hikayesi ile başlıyor..
Fakat bir sebeple ilk romanını sandığa kaldırmak zorunda kalıyor..
Nedenini okuyunca ürkmedim de değil
Ve daha sonra ki sayfalarda başlıyoruz Emre Bey'in sözcüklerle adeta oynadığı muhteşem şiirlerini okumaya...
Çoğu şiir, romanlarında ki karekterlerin yazmış olduğu şiirlerden oluşuyor..
(Ötekiler/Adem vb.)
Edebiyat, felsefe ve şiirler mükemmel bir uyum içinde ve içiçe geçmiş..
Okurken okurun içine içine işliyor resmen..
Varoluşçu, felsefi ve yanık şiirler okuyoruz..
Okurken yine hem ruhumuzu, hem beynimizi yakıyoruz..
Ama yok böyle güzel bir yanma şekli..
Kelimelerle dans ediyorsunuz diyebilirim
Bu gerçekten büyük bir yetenek sayın emre timur kaleminize sağlık
Mutlaka okumalı ve okutmalısınız
Selam sevgili kitap dostlarım
Aranızda hala Emre Timur okumayan var mı? Ben Emre Timur'un kalemi ile @herayokuyanlarkulubu sayesinde #çürüme adlı kitabiyla tanıştım. Ve tanıştığım günden beri de bütün kitaplarını okumaya çalışıyorum. Üstelik yeni kitabı #kuklacı çıkmadan önce okunacak kitabı kalmasin istiyorum. Derken yazılmış ama basılmamış kitapları olduğunu da öğrenince onların da hikayesini aşırı merak ettim.
Neyse gelelim #mimesis kitabına.
Sizin için #google sordum
"Mimesis, doğa ve insan davranışının sanatta ve edebiyatta taklide dayanan temsilidir. (Vikipedi'den alıntı)"
Yani doğanın ve insanın sanata aktarılışı diyebiliriz ki Emre bey insanı anlatmaya çalışıyor zaten bütün kitaplarında. Öylesine derin bir felsfesi var ki... Ama yanlış anlaşılma olmasın, felsefe denince bir adım geri duran ben bile tüm cümleleri altını çize çize okuyorum nerdeyse. Sıkmadan, üstten üstten konuşmadan, senin anlayabileceğin şekilde anlatıldı da sen mi anlamadım güzel kardeşim felsefeyi? Derinliği seni içine çekebilmesinde. Bu derinliğe dalmaya hazır mısın?
Kitaplarında kullandığı şiirsel dile hayran kalmışken bir de şiirlerini okuyunca darmadağın oldum. Gerçi romanlarını okuyanlar aşinadır Emre Bey'in şiirsel anlatımına -ki romanlarında bile şiire yer vermiştir şiirsel anlatımının yanında.
Kitabın mukaddime (önsöz) bölümü bile başlı başına bir kitap olurmuş.Bu kısım biraz da özgeçmiş gibi olmuş bence,okuyunca Emre Timur'u daha yakından tanımış gibi hissettim.Yazdıklarının etkisinde kalmamım sebebini anladım, çok yaşanmışlık var yazdıklarında; belki de yaşanamamışlıklar da biraz...
#poetika sını ve şiirlerini paylaştığı, hepsinden ayrı bir yeri olan harika kitabı mutlaka okumalısınız. Dilerseniz Emre Timur okumaya başlamadan önce dilerseniz bütün kitaplarini okuduktan sonra,
MİMESİS/ EMRE TİMUR
"dua etmek; ağlamak; avuçlarım göl çukuru temmuzun ortasında yağmur yağardı sular tuzsuz kokardı ve rüzgâr saçlarını çalardı seni kıskandığım için özür dilerdim ben ve sabahına çıktığım her gece, çil horoz bana küfretti”
Kalemine romanlarıyla aşina olduğum yazarın, bu kez şair yanıyla tanıştım . Kitaplarını okuyanlar bilir, yazarın durup düşündüren, sorup sorgulatan bir kalemi var. Öyle hemen okuyup bir kenara koyacak kitaplar yazmıyor. Her cümlesinde bir durup düşündürüyor. Bununla birlikte merak acaba ne olacak diye merakta da bırakıyor.
Şiirleri de romanları gibi öğretici ve farklı bir tat bırakıyor damakta. Bir de kitabın önsözünde “ tuhaftır, bu metni okusun diye verdiğim dört kişinin de başına bir şeyler geldi” diyor. Biz o kategoriye girmiyoruz diye düşünerek, kötü düşüncelerimi aklımdan çıkarıyorum.
Şiirlerinden bir kaç seçki bırakıp veda edebilirim. Yeni kitaplarda buluşmak üzere.
️“Sizi sevmek tarihim mahfuz
Oturarak keman çalışınız kadar yanlış belki
Bilemiyorum
bir kelebek düşünün narin aklınızla
beni tırtıllıktan çıkaran sizsiniz
veyâhut sevginiz”
️ “bulanıksın
lâkin miyopluğumdan değil
kocaman yüksek topuklarından delik deşik içim
yanımda ol demiyorum
Yanımda yürü yeter bana
bak
seni bir özel isim olarak kullanıyorum”
️“Çift kişilik odalarda bir kötü adam
ne yalnız kalabilen
ne de bir başka hayata müdahil olan”
MimesisEmre Timur · İz Bırakan Kalemler · 202127 okunma
Felsefenin değerli kaleminden birde şiir lezzetini tatmanızı şiddetle tavsiye ederim.
"Babasız geçen bayramlardan daha fenası var
gebe bırakıp giden
tuttuğum sıgarayı reddeden var
herşeyin doğrusunu,iyisini, güzelini geçtim
sevginin en piçini, alevin kibritsizini seçtim
tut ki
işkencelerin sonuncusu ümit olsun,
düş olsun
yeterki düşüme düşen,işkencede erimiş mum olsun"
MimesisEmre Timur · İz Bırakan Kalemler · 202127 okunma
"karşımda duran masaya doğru bakarken, duyularım bana telgraf gibi elektrikli sinyal yığınını gönderir de onları karıştırıp yorumlarım, yeniden yaratırım imge dünyamdaki malzemeler ile. İşte bu yeni tahayyül masa, orijinal tikel masaya benzerdir ama aynısı değildir.
Daha derini bu kitabın konusu değil ama dil ve şiir nazariyem bu işte."
Sanırım önsözünü okumayı en sevdiğim yazarlardan biri Emre Timur
İçini döktüğü, okurunu ilerleyen sayfalarda neyin beklediğine dair uyarılarda bulunduğu, kitaplarının piştiği zihin mutfağını bize açtığı, esas düşünceleriyle kendini kalkansızca okurun önüne attığı cümleler yer alıyor "mukaddime" adını verdiği bu önsözlerde.
Mimesis'te de bu geleneğini bozmamış ve neden şiir yazdığını, yazarken hangi süreçlerden geçtiğini, şiire bakış açısını anlatmış önce.
Her Ay Okuyanlar Kulübü olarak zaten fazlasıyla aşinayız yazarın kalemine. Zihin yoran, insanı sarsan, kendini sil baştan değerlendirmene sebep olan kitapları vardır kendisinin.
Hal böyle olunca Mimesis'i okumak da farz oldu tabi.
Sahi nasıl okunur şiir kitabı?
Roman gibi mi?
Yoksa şiirler arasında soluklanmak mı gerekir?
Tekrar dönsem her bir şiire geri,
Yine aynı anlam mı bulur beni?
Mimesis'i okudum okumasına ama tam anladım mı işte orasını bilemiyorum...
Emin olduğum tek bir nokta var, fazlasıyla hissettim.
Hissedilen şeylerin üzerine konuşabilir mi insan?
Mantık yoluyla anlatabilir mi hissettiklerini?
"Hissetmek en fena duygudur, bilmeye benzemez." der Güven Adıgüzel.
Şimdi ben nasıl anlatayım ki size bu şiirlerde hakim olan arada kalmışlığı, sitemi ve gece yarısı gırtlağınıza çöküp nefes almanızı engelleyen karabasan gibi kalbinize çöken aşkı...
Malum; ortada var bir masa,
Bu masayı imge dünyasında yeniden yaratan bir yazar,
Bu tahayyül edilen masayı anlamaya ve hissetmeye çalışan bir
MimesisEmre Timur · İz Bırakan Kalemler · 202127 okunma
ağır yanık bir sevdânın hafif yaralı üçlüsü
üç mazlum, üç ihtiras, üç mâşuk ve üç âşık
kalbiyle koku alan üç tapınak tütsüsü
ölmek için doğarız bizler
çiçekler gibi solmak için açan
rengimize boyandık; tinerden ve buhurdanız
ezilirsek topuklarla
tekrardan doğarız
mezarımıza gelseniz, üç ihlâs okunmaz bize
anlayamaz bizi kalpler, katranla kirlenmemiş
rüyaların kumaşı neyden kesilmişse şâyet
bizim gerçeklerimiz de o kumaştan dikili
hem hodbin, çok kesif, pek mahmur ve put gibi
üç doğduk üç ölürüz
çıkmaz bizden
ikili
Selam Bu ay @herayokuyanlarkulubu ile birlikte #mimesis kitabını okuduk. Kalemini çok sevdiğim ,okuduğum her kitabına bayıldığım , bağımlılık yapan bir yazar @yazaremretimur Bu sefer okuduğum #şiir kitabıydı . Şiir okumayı zaten çok severim, bir de #emretimur un kaleminden olunca şiirler ne kadar mutlu olduğumu anlamışsınızdır. Yazarın kitaplarındaki kendine has üslubu şiirlerinde de devam ediyor. Şiirlerden bazıları romanlarındaki karakterlerin yazdığı şiirler . Okurken romanları bir kere daha hatırlamış oldum. Şiirlere geçmeden yazılan #mukaddime kısmını ise ayrı sevdim. Kitaba yapılan bu girizgah çok etkileyiciydi . Kitabı olanlar ve okumak isteyenler bu kısma ayrı önem versinler ve okumadan geçmesinler derim Yazarın ilk romanını okusunlar diye verdiklerinin başlarına geleni okuyunca hem üzüldüm hem de ne yalan söyleyeyim ürperdim biraz
Sonuç olarak ne yazarsa okurum dediğim bir yazar olan Emre Timur'un şair yönü ile tanışmış oldum ve keyifle okuduğum kitaplar arasına girdi #mimesis
Merhaba sevgili kitapsever dostlarım;
Bugün sizlere üçüncü kitabını okuma şerefine nail olduğum sevgili yazaremretimur un #mimesis kitabından bahsetmek istiyorum.
İsmini ben de ilk dea duydum ve kısa bir araştırma yaptım
Mimesis;taklit demekmiş,Pluton'a göre estetik,Aristotales'e göre estetik ve sanatsal bir terim olarak kullanılmıştır yani duyular dünyasının bire bir yansıltılmasıymış sanat.
Emre Bey yıllardır yazdığı şiirleri bu kitapta toplamış.
Şiirlerin genel konusu tabii ki her zaman olduğu gibi duygularımız;
Sevda gibi,kadın gibi,hayat ve ölüm gibi...
Ben okurken keyif aldım,eminim sizler de okurken kendinizden bir parç bulacaksınız..
Kitapta beni en etkileyen şiiri sizlerle de paylaşmak isterim.
-ŞAHSİYET
Zor şeydir şahsiyet bina etmek
Bir başkasından çalıvermeden
Öyle bir bina ki
Bu binanın hem mimarı hem işçisi
Hem yapı malzemesi olmak güç iş
Güç iştir kendin olman
Bir başkasından çalmadan...
Günümüz sorunlarından birine o kadar ince bir şekilde değinmiş ki kendisini takdir ettim.
Maalesef insanoğlu maddi çalmaları becerebildiği gibi manevi hırsızlıklarda da ustalaşmış.
Okumanızı şiddetle tavsiye ederken;
Değerli emretimur yazaremretimur beyefendiyi kaleminden dolayı tebrik eder ve bu kitabı okumama vesile olan herayokuyanlarkulubu aileme sonsuz teşekkürlerimi iletmek isterim.
Kitapla kalın.
Mimar, yazar, eğitmen. Felsefe, psikoloji, sosyoloji, edebiyat ve sanatla ilgilenmektedir. Varoluşçu Edebiyat, Varoluşçu Felsefe üzerine Türkçeye eserler kazandırmaktadır. Basılı ilk eseri Palyaçonun Listesi’dir. Profesyonel meslek yaşamına İzmir’de mimari tasarım üzerine dersler vererek devam etmektedir.