Varoluşçu Roman

2018
İlk Yayın Tarihi:
2015
Az Kitap

Herkese Merhabalar bugün yine size kalemini çok sevdiğim bir yazarın ilk eseriyle geldim. (Yazının sonuna bir soru bıraktım cevaplar yoruma gelsin) Bir çoğunuz emre timur ’un kitaplarını okuduğunuzu biliyorum. Lakin okumayan varsa tam da bu noktadan başlasın diyorum. emre timur ‘un azkitap ‘tan yayımlanan #palyaçonunlistesi ‘ni okudum. Bu arada yorumum da çok fazla spoiler içerebilir. Bir yazar olarak bu konuda kendime ket vurmayı bir türlü öğrenemedim. Yazar dediğin de anlatmayı çok seven değil midir, bence öyle :) Öncelikle hikayenin bütünlüğü ve olayların birbiri ile olan bağlantısını çok severken, kurguyu da çok sevdiğimi belirtmeden edemeyeceğim. Yazarın diğer kitaplarında olduğu gibi bu kitabında da bol bol altını çizdiğim cümleler oldu. Varoluşçu bir yazar olan Emre Timur; kaleme aldığı bu eserinde yıllardır içini kaplayan, iç huzursuzluğunu aramak için her şeyi geri de bırakıp yolculuğa çıkan bir adamın hikayesinden bahsetmiş. Kahramanımız kendini aramak için, kendine dönüşmek için her şeyi, herkesi geride bırakıp bambaşka bir hayat sürüyor. -Hiçbirimizin cesaret edemediğimiz bir gerçek burada yüzümüze çarpıyor- Kitap bir çoğumuzun asla tahammül edemeyeceği bir hayatla bizi yüz göz ediyor. Sonrası; Sefalet Ucuz bir otel odası Grili Kız Tornavida Çakı Liste Mektup Güldürmeyen palyaço Hanım Bayan Cinayetler Hayat Kadınları Deneyler Bilge Derviş Öteki Yazgı
Puan vermedi
Palyaçonun Listesi #okudumbitti #PalyaçonunListesi kitabı, insan ruhunun derinliklerine inen etkileyici bir içsel yolculuğun hikayesini anlatıyor. Kitap, baş karakterin huzursuzluğunu anlamak için herkesi ve her şeyi terk etmesiyle başlar. Bu yolculuk boyunca karşılaştığı kişiler, olaylar ve duygular, okuyucuyu da kendi içsel sorgulamalarına davet ediyor. Yazarın ustalıkla işlediği betimlemeler, kitabı adeta bir sanat eseri haline getiriyor. Her bir satırda, insan doğasının karmaşıklığı ve hayatın içinde bulunduğumuz kaosun güzellikleri anlatılıyor. Kitap boyunca, hiç kimsenin kimseyi tam olarak tanımadığı ve anlamadığı bir sirk metaforu üzerinden, modern toplumun bireyleri arasındaki kopukluk ve yabancılaşma mükemmel bir şekilde resmedilmiş. Karakterlerin iç dünyalarına yapılan derin yolculuk, okuyucuyu da kendi iç dünyasını sorgulamaya yöneltiyor. Kitap, sadece cevabı bulmak için değil, cevabı anlamak için yapılan yolculukların önemini vurguluyor. Bu bağlamda, eser sadece bir roman değil, aynı zamanda felsefi bir eser niteliğinde. Yazarın dili son derece akıcı ve etkileyici. Özellikle betimlemelerdeki ustalığı, okuyucuyu adeta kitabın içine çekiyor ve sayfalar arasında kaybolmasını sağlıyor. Kentlerin kaybolmuş insanlarını, saatli bomba gibi suratları ve tanımsız kaygıları anlatan bölümler, kitabın en çarpıcı ve unutulmaz anlarını oluşturuyor. Sonuç olarak, “Palyaçonun Listesi” modern yaşamın karmaşası içinde kaybolmuş ruhlara seslenen, derin ve düşündürücü bir eser. Okuyucusuna hem edebi hem de felsefi bir deneyim sunan bu kitap, herkesin kitaplığında yer almayı hak ediyor. Bu içsel yolculuğa katılmak isteyen herkes için şiddetle tavsiye ederim. @emretimur.mimaryazar #kitapkolikkafasikitapyorumu #azkitap Şebnem Şanlı @sayfalardabulusanlar
2024 43. kitabı
Ruhun ve bedenin arasındaki bağlantının koptuğunu mu düşünüyorsun. Koca bir boşlukta mısın ? O zaman bu kitabı mutlaka okumalısın . Yazar,hayatın rutin döngüleri arasında sıkışıp kalmış, ruhu boğulmak üzere olan insanın dramını kendine has  tarzıyla anlattığı "PALYAÇONUN LİSTESİ"çok sağlam , güçlü bir kurguyla kaleme almış. Bize hiçte yabancı olmayan varoluşsal durumları sorgulatıp,içe dönmemizi sağlayarak varlığımızın amacını düşünmemizi istiyor. Karakterin içine düştüğü boşluğa  bir de okuru davet ederken anlattıklarıyla dünyayı ve varlığını  sorgulamaya herşeyi alt üst ederek  huzursuz bırakmayı başarıyor. PALYAÇONUN LİSTESİ'nde evini ve ailesini terk eden bir adamın kendi iç dünyasındaki yolculuğuna, gerçek ve hayal arasındaki buhranlarına ve varoluşununun sancılarına şahit oluyoruz .Anlatılanlar yaşamdaki anlam, seçim ve özgürlükle ilgili huzursuzluk yaratacak uykularınızı kaçıracak kadar sizi derinden etkileyecek.  Kendini yitirmek tehlikesinin baş gösterdiği  köklerinden kopmuş yalnızlık, yabancılaşma, saçma, bunaltı, seçimler, umut ve umutsuzluk, özgürlük, zaman, ölüm sarmalında kafası karışmış karakterimize eşlik eden Dostoyevski, Kafka,Jean-Jacques Rousseau, Mevlânâ, Nietzche gibi değerli isimlerden esintiler görülüyor. Ahh şimdi Emre Bey ile ilgili ne yazsam ne anlatsam kelimeler eksik kalacak. Kitaplarında okuruna geçirmek istediği huzursuzluğu,uykusuzluğu ve içsel sorgulamayı iliklerime kadar yaşıyorum. Evet uykularım kaçtı . Evet yaşamımın ortasına pimi çekilmiş bir bomba bıraktı .Sizde kim olduğunuzu, evrende nasıl bir yeriniz olduğunu, hayattaki amacınızı sorguladığınız olmuyor  mu hiç? Çok önemsizmişsiniz gibi, hiçbir şeyin anlamı yokmuş gibi gelmiyor mu? Offf gittikçe huzursuzluğum artıyor .Daha çok okumak daha çok sorgulamak istiyorum.Çok tuhaf ama
Emre Timur /Payaçonun Listesi
Puan vermedi
Palyaçonun Listesi ise uzun zamandır listemde olmasına rağmen bu zamana nasip oldu. Hep derim kimi kitaplar hesaba gelmez, yaşamınız gerektiği zaman sizi bulur, kendini okutur. Bir arkadaşımın tavsiyesiyle fakat bir miktar önyargı ile okumaya başladığım bir kitaptı. Çünkü genellikle risksiz kitaplar okurum, tanınmış yazarların kitaplarını. Öyle olmasa bile fazlasıyla irdeleyerek kitap seçerim. Bu nedenle hayal kırıklığı yaşamaktan korktum kitaba başlarken. Fakat tek kelimeyle muh-te-şem bir kitap okumuş oldum. Bu kadarını gerçekten beklemiyordum. Yetkin bir eleştirmen değilim ancak okuduğum ilk kitabı sonrasında şunu söyleyebilirim ki; Emre Timur gerçekten güçlü, okurken hem keyif veren hem de düşündüren ve sorgulamaya sevk eden bir kaleme sahip. Sevgili Palyaço, Hanım Bayanı kurtarmadığın için teşekkür ederim. Kendine dönüştüğün için teşekkür ederim ve ölmediğin içinde. Yine de hemşireyi öldürebilirdin.
İnsana Dair
Palyaçonun ListesiEmre Timur · Az Kitap · 2018353 okunma
Kendimi sorgulatan bir kitap okudum
2020 23. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2020 03:06
Merhaba Emre Timur'un ikinci okuduğum kitabıydı. Ötekiler adlı romanı bende öyle bir yer etti ki... Şimdi ise bu kitabı benim için çok daha büyük bir anlam ifade ediyor. Yazarımızın kalemi çok iyi. Kendisini çok tebrik ediyorum ve böyle bir kalemle tanıştığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. Kitabın sayfa sayısı az(192)sayfa olmasına rağmen hemen okuyup bitiremedim. Yanlış anlaşılmasın dili sade , sürükleyiciliği süper. Ama öyle mesajlar gizli ki satırlar da beni çok düşünmeye itti. Sindire sindire okunması gereken bir kitap. Kısacası kendimi sorguladım. O yüzden bazı yerleri bir kaç kere okudum. Not aldım vs. Felsefe,psikoloji, tasavvuf ve metoforlar hepsi bir aradaydı. Kişisel gelişim için de ideal bir kitap bence Bu romanda o kadar çok kendi hayatımdan kesitler buldum ki kelimelerle ifade etmem mümkün değil. Romanın baş kahramanı Palyaço benim şuanda, arayış içinde olan, çare bulmaya çalışan, neyin ne olduğunu, kim olduğumu sorgulayan, düşünen ama durmadan düşünen, ne için yaşadığım, ömrümün geçmişi ve geleceği, en önemlisi nelerin beni beklediği.. Arıyorum ben de Bay Palyaço gibi..Evet mutsuzum, aradığım mutluluk mu? belki de bu ama ben de arayışın içindeyim hem de her gün. Resmen kendimle yüzleşmemi sağladı satırlar bana. Konuyu fazla dağıttım pardon arkadaşlar. Evet biraz kitaptan bahsetmek gerekirse, herşeyin anlamsız olduğunu düşünen, sevgisiz bir çocukluk geçirmiş, aile babası bir memur var karşımızda. Bir gece bu boşluktan kurtulmak için herşeyini bırakıp geçmişine yaşanmamış gibi bir sünger çekerek kendini bulmak için bir arayış yolculuğuna çıkıyor. Ve yolu yokluk, açlık, sefalet vs derken bir hastaneye düşüyor. Artık hasta çocukları güldürmek için çalışan bir palyaçodur. Her bir sayfayı okurken , merakım katlanarak arttı. Palyaçomuz hasta çocukları
PALYAÇO'NUN LİSTESİ; MODERN ZAMANDA İNSAN ÜZERİNDEN SİSTEM ELEŞTİRİSİ
2019 24. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2019 10:32
Emre Timur'un bir kitabından daha az yara almış, müphem hafıza kayıplarının üzerinden 24 saat geçmemişti ki kendimi yazarken buldum. Zamanın akan ırmağı içinde hepimiz Kafka'nın dönüştüğü, palyaçonun listesini yaktığı yerdeyiz. Buda'nın sezdiği, Nietzshce'nin ağladığı, Yunus Emre'nin aradığı, Mevlana'nın "Ne olursan ol yine gel dediği", Amy Winehouse'ın kendini uyuşturduğu, Kurt Cobain'in alnına tüfeğin namlusunu dayadığı, Alp Er Tunga'nın bırakıp gittiği ıssız acunda, şu ana gelene kadar, ouroboros yılanı gibi hayatın kendi kendini tüketip deri değiştirdiği, acıları hissettiğimiz yerin tam karşısındaki modern insanın ama temelde insanın, özünün en kırılmış listesine sahibiz. Böyle Buyurdu Palyaço; -Kendine Dönüş -Korkularından Arın -Eyleme Geç Huzurun değil huzursuzluğun listesi. 'Uyuyalım hiçbir şey olmazsa sabah olur'un değil, yine akşam olacak, yine sızıların bulantıların başlayacağının listesi. Herakleitos'un kutsal ırmağına girmeden önce okunacak 3 dua başlığı. Bir insanın modern zamanda maskelediği toplum içine çıkarmadan önce törpüleyip tozlarını göğe üflediği duygularının evcilleşmemiş ilkel rüyalarında hala gördüğümüz, ölümün bizi terk edişini ve bizim herkesi güldüren palyaço sendromunda; plazalardaki, bürokrasi koridolarındaki, sokaklardaki vitrinlerin, evdeki pencerelerin arkasında sıkışmış insan benliğinin irdelenememesi, kendini tanımaktan bile aciz hale gelmesi neyin ürünüdür? Biz rüyasında kelebek olduğunu gören insan mı yoksa insan olduğunu gören kelebek miyiz? Alimlerin yüzyıllar önce çekip gittiği topraklarda, elimizde son hız bilgi kirliliği ve mutsuz sokaklarda aileler kurup çoğalarak gen aktarımının otonom bir üreme hayvanı haline gelirken şu anda tam da şu anda biz neyi görmedik? Biz ne zaman mutsuzluğu keşfettik? Tarım Devrimi, Sanayi Devrimi
Puan vermedi
#kahvelikitaplaaryorumluyor Her şeyiniz var her şeye sahipsiniz ama buna rağmen bir eksiklik hissediyorsunuz? Bir şeyler var ama yok... Ne yapardınız? Yazarın kitapları ince de olsa içi fazlasıyla dolu dolu. Öyle olunca okurken sindirerek ve anlayarak okumak gerekiyor. Ben beni zorlayan düşünmeye sürükleyen kitapları okumayı her ne kadar sevsem de bazen gözüm korkuyor. Ama bu durum Emre Bey 'in kitaplarında geçerli değil. Özellikle bu kitap tam olarak kendini tanıma keşfetme içsel yolculuk ve varoluş savaşını anlatıyor. Hepimizin kendini tanıyamadığı anlamaya çalıştığı anları olmuştur. Bu kitapta ki karakterimiz de kendini tanımak için çıkmış bir yola. Eşinden, işinden, evinden, kazada kaybettiği çocuklarına kadar her şeyi arkasında bırakarak çıkmış o yola. Yolu uzun ama onun iki eşlikçisi de var; Derviş ve Bilge. Adama eşlik eden bu iki dost kimdir nedir orası bilinmez gerçekler mi yoksa aslında bu adamın içindeki gizli kalmış kişilikleri mi orası bilinmez. Çünkü her ikisi onu farklı yolları gösterir. Sonra yolu bir hastaneye düşer o hastane de hasta çocukları eğlendirmek için palyaço kıyafetleri içerisinde bulur kendisini. O kostümlerin ve makyajın ardında aslında bam başka bir halini tanır. Emre Bey 'in kalemi çok başka, öyle ki sizi kitapların da çok başka düşüncelere teşvik ediyor. İstemsiz yapıyorsunuz bunu. Kitapta yer alan adam gibi bende onunla beraber çıktım bu yolculuğa onunla birlikte düşündüm, şaşırdım. Ve sonunda yine okumuşum dedim. Şiddetle tavsiyemdir.
Palyaçonun Listesi
2023 38. kitabı
PALYAÇONUN LİSTESİ Emre TİMUR #palyaçonunlistesi yazarımız Emre Timur’dan okuduğum ve kalemi ile tanışmama vesile olan ilk eser. İlk sayfalarda biraz zorlansamda okumakta, sonrasında kendimi kitabın akışına bırakarak satırlarla bütünleşmeye, kelimeleri sindirmeye başladım keyifle. Neden? sorusu peşimi bırakmadı başlangıçta ve karakterimiz ile konuşurcasına, karşımdaymışçasına sorumu tekrar ettim, kulağım onda cevap beklerken. Eminim sizlerde şu an bana “neden?”sorusunu soruyorsunuz, o zaman dinleyin hikayemizin nasıl başladığını. İçindeki huzursuzluk ile eşini, çocuklarını, işini, geçmişini terk edip içsel bir yolculuğa çıkan adamın yaşadıklarının anlatıldığı varoluşu romanı #palyaçonunlistesi Ve bu yolculuk sırasında karşısına çıkanlar ya da çıkmayanlarla, başından geçenlerin hayal mi gerçek mi olduğunu sorgularken buluyoruz bizlerde kendimizi. Birbirinin tıpatıp aynısı günleri yaşamaktan mı sıkılmıştı yoksa bu durumdan sıkılamayacak kadar köle olduğunu mu fark etmişti de psikolojik sapmalar başlamıştı benliğinde bilemesede, kaçış düşüncesi o anda aklına yer etmişti karakterimizin. Uykusuzluk durumu ise ilk sinyalini vermişti ve eşi ondaki değişimi anlamı, ama o ne yaptığını, ne yapacağını bilemez haldeydi maakesef ki. Denediği hiçbir şey fayda etmeyince, o gece kimseyi uyandırmadan, yanına aldığı birkaç parça eşya, az bir parayla usulca ayrılmıştı evinden. Her şeyi terk etti o an, artık oraya ait değildi ve işte o malum yolculuğu başlıyordu. Hastanede bulunduğu bir anda tesadüf ile başlayan palyaçoluk günleri ise bambaşka kapılar açarak kendini bulma yolculuğunda ona eşlik edecekti usulca. Peki sadece palyaçoluk muydu ona eşlik eden? Bilge, Derviş ve Hanım Bayan var tanımak isterseniz eğer, tabii rollerinide merak ediyorsanız. Psikolojik, felsefi yönüyle ağırlıkta
Roman
2020 58. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2020 19:48
Merhaba kitap severler; içeriğinde derin anlamlar barındıran,aforizmalardan oluşan, felsefe,din,psikoloji ile okuyucuya ince mesajlar veren iç dünyanızı sorgulamaya sebep olan bir kitapla geldim. Şaban Alıyev 'dan çıkan @yazaremretimur 'un kaleme aldığı #PalyaçonunListesi isimli kitabı okudum. Biz bu kitabı canım arkadaşım Bikitapeylemi moderatörlüğünde güzel bir grupla okumama vesile olduğu için teşekkür ederim. Kitabın kurgusu,konusu sırasıyla o kadar güzel işlenmiş ki duygu geçişleri,vurucu cümleleri ile farkındalık yaratan bir etki bıraktı üzerimde... Yoruma gelince; Kendi hayatını sorgulaya,ne olduğunu düşünen,ne yaptığını ve ne istediğini bulmaya çalışırken, aldığı yaralar,yaşadığı travma, sefil hayatında ne kadarı gerçek, ne kadarı hayel olduğunu bilmeye çalışan,arayış içinde olan bir adam... Kendi halinde yaşayan bir kaza sonucu;her şeyi öylece bırakan,başkalaşan,kendini çekinmeden değnek olarak kullandıran bir adam...Mutsuz dünyasında çocukları güldürmeyen çalışan ve yolunu hayatını başka bir gözlede iç yolculuğuyla,olgunlaşan bir adam... Düzenli giden hayatınızda kendinizi bulmak için en fazla ne kadar ileri gide bilirsiniz?sahi ne kadar dibe bata bilirsiniz?düzene sisteme aykırı gidip;kendinizi bula bilir misiniz? Umarım sorularımla kitapla ilgili merak uyandıra bildiysem ne mutlu. Henüz @yazaremretimur 'un kalemiyle tanışmadıysanız; kesinlikle önceliğe almanızı isterim.Kaleminiz daim olsun @yazaremretimur okuyucusu bol olsun.
·192 syf.·
2020 16. kitabı
Bir arkadaşımın tavsiyesiyle fakat bir miktar önyargı ile okumaya başladığım bir kitaptı. Çünkü genellikle 'risksiz' kitaplar okurum, tanınmış yazarların kitaplarını. Öyle olmasa bile fazlasıyla irdeleyerek kitap seçerim. Bu nedenle hayal kırıklığı yaşamaktan korktum kitaba başlarken. Fakat tek kelimeyle muh-te-şem bir kitap okumuş oldum. Bu kadarını gerçekten beklemiyordum. Kitabın kapağında 'varoluşçu roman' ibaresi yer alıyor, sonuna kadar doğru. Bu yolculuğa başladığınızda sürekli olarak hayata, bedene, ruha, mânaya kafa yormak durumunda kalıyorsunuz. Tüm bunların yanı sıra sağlam bir kurgu ile karşı karşıyasınız. Ben bu kitapla ve yazarın kalemiyle tanıştığım için mutluyum, farklı türde bir kitap deneyimlemek istiyorsanız alıp okuyun. Palyaçonun Listesi / Emre Timur

Emre TimurYazar · 6 kitap
Mimar, yazar, eğitmen. Felsefe, psikoloji, sosyoloji, edebiyat ve sanatla ilgilenmektedir. Varoluşçu Edebiyat, Varoluşçu Felsefe üzerine Türkçeye eserler kazandırmaktadır. Basılı ilk eseri Palyaçonun Listesi’dir. Profesyonel meslek yaşamına İzmir’de mimari tasarım üzerine dersler vererek devam etmektedir.