Ötekiler

Emre Timur
Ekim 2019
Az Kitap

Puan vermedi
Ötekiler #okudumbitti Emre Timur'un #Ötekiler adlı romanını okuduktan sonra, bu eserin varoluşun derinliklerine inen bir başyapıt olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Nietzsche’nin sürüden ayrılma ve bireysellik üzerine söylediklerinden ilham alınarak yazılmış bu roman, kendi kimliğini bulma ve inşa etme yolunda zorlu bir yolculuğa çıkan karakterlerin hikayesini etkileyici bir şekilde anlatıyor. Baş kahramanımız Adem, kişisel gelişim uzmanı olarak bir seminer sırasında aniden yere yığılıyor ve bu olay hayatını tamamen değiştiriyor. Uzun süren hastane süreci sonrasında ailesini ve her şeyini kaybetmiş, tekerlekli sandalyeye mahkum bir şekilde taburcu oluyor. Bu dramatik dönüşüm, Adem'in yaşadığı içsel çöküşü ve yeniden doğuş sürecini derinlemesine hissettiriyor. İntihar etmek için sahile giden Adem, tam kendini denize atacakken karşısına Matmazel çıkıyor. Eski bir hayat kadını olan Matmazel, Adem’in hayatını kurtarıyor ve hikaye burada daha da ilginçleşiyor. Adem, hayatını düzene sokmak için bir psikolog aramaya başlıyor ve gazetede gördüğü bir ilan aracılığıyla Memduh Bey ile tanışıyor. Memduh Bey de intihara eğilimli bir psikolog ve Adem sayesinde o da intihar düşüncelerinden kurtuluyor. Bu üç karakterin tuhaf bir arkadaşlık kurması, hikâyenin derinliklerine inmeme ve karakterlerin iç dünyalarını keşfetmeme vesile oldu. Emre Timur’un kalemi, bu üçlü arasındaki ilişkiyi ve karakterlerin kendi iç dünyalarındaki karmaşıklıkları ustalıkla tasvir ediyor. Adem’in tekerlekli sandalyede yaşamak zorunda kalması, Matmazel’in geçmişi ve Memduh’un intihar eğilimleri, hikayeye büyük bir derinlik katıyor. Her bir karakterin geçmişindeki travmalar ve bu travmaların onları nasıl birbirine bağladığını görmek gerçekten etkileyiciydi. Timur, karakterlerini sadece birbirleriyle olan
2024 13. kitabı
Bir kişisel gelişim yazarının hayatını okuyoruz ama ne hayat. Yazar öyle bir kurguyla yazmış ki anlatamam zekice bir kurgu. Bu zeka ötesi bir yazım dili ile büyülüyor, esir alıyor kitap okuyucuyu. Karakterimiz çok ünlü birisi konferansta konuşma yaparken bir kopuş yaşıyor. Ama bunu kendi söylüyor Doktorlar değil gözünü bir açıyor ki kablolarla birlikte bir yaşam. Ailesi bütün mal varlığını alıp onu terk ediyor yapayalnız kalıyor.tekerlekli sandalyeye bağlı sadece kitaplar ona kalmış tek başına. Peki o kadar ümit ve başarı dağıtan kişi kendine bir şey verebilecek mi? Hayır maalesef veremeyecek tam intihar edecekken leoparlı giyinmiş bir kadın başında beliriverir denizkıyısında. O kadının adı Matmazel'dir. Onları bir araya getiren şey bir intihar girişimi olacaktır. Tevafuk mu bu peki? -Evet. Memduh Bey de bulur kendini karakterimiz. Memduh Bey bir psikologtur. O da demez mi yaşamak ölümcül bir hastalık değil mi diye. Al sana bir ölmek isteyen daha. Evet karakterin adını burada öğreniyoruz psikoloğa söylerken karakterimizin adı Adem. Bu üç kişi dost olacaklardır işte aranılan cümle bu Ötekiler. Kim peki onlar? Sisteme ait olmayanlar dışarıda tutulanlar onlar. Biraz itiraz etseler de bu Ötekiler grubunu kuracaklardır. Beni buradaki konuşmaları biraz güldürdü ne yalan söyleyeyim hoştu da. Efendim bu Adem Bey de az değil hani davranışları konuşmaları beni bir hayli güldürdü. Ötekiler grubu aynı coğrafyada birbirlerini hiç görmeden yaşayan canlı türleri gibiyiz. Onlar başka biz başka..
2022 51. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2022 14:33
Yazarımızla Çürüme kitabı vesilesiyle tanışmış, kalemine hayran kalmıştım. Sonra bir baktım canım instagram okuma kulübüm @herayokuyanlarkulubu Ötekiler kitabını #kasımayıözelokumaetkinliğine almış. Kaçırır mıyım hiç!! 3 çocuğun yaşadığı travmayla başlıyor kitap ki daha baştan nakavt oluyor insan... Sonra kişisel gelişimini tamamlayan Adem ("yokluk" anlamına gelen) Bey'in, engellerin sadece beyinde olduğunu vurgulayan, başarının aslında bir seçimden ibaret olduğunu hatırlatan, Tedx-vari seminerinde buluyoruz kendimizi. Amma velakin, birden her şey tepetaklak oluyor ve Adem Bey'in âdemlikten (insan olan) düştüğü yokluk çukuruna bakarken buluyoruz kendimizi. Ya da baktığımız çukur sadece Adem Bey'in mi? İntiharın eşiğinde bir kişisel gelişimci, onu kurtaran bir fahişe ve takıntılı bir psikolog... Adem, Matmazel ve Memduh... Ve tabi ki "Ötekiler" Kim mi onlar? Hani yolda yürürken yanından tedirginlikle geçtiklerimiz. Hani kafamızı kaldırıp baksak, göz göze geliriz de çıplak bıraktığımız ruhlarımızın yansımasını görürüz diye koşar adım uzaklaştıklarımız. Hani sürü olarak, hem o hale düşürüp hem de kendimiz pirüpakmışız gibi kınadıklarımız! Ötekiler işte!! Mendil satanlar, fahişeler, dilenciler, tinerciler, evsizler ve daha niceleri... Toplanıyorlar bir evde. Soruyorlar, sorguluyorlar. Aradıkları ise cevap değil... Çünkü "cevap vermek küstahlıktır, öğretmen soruyu düzeltendir". Çünkü "insanı aydınlatan, yanıt değil, sorulardır". Normalde kitabın iyisi, sonunda kafadaki tüm soruları silendir ya dostlarım... Bu kitap öyle değil işte! Okurken kafanızda uçuşan soruların onlarca katı, son sayfayı kapattığınızda beyninize hücum ediyor ve işte asıl olay o anda başlıyor. Sordukça soruyorsunuz, amaç? Asla "cevap bulmak" değil!
2024 18. kitabı
Emre Timur Emre Timur dan okuduğum 8.kitap olan Öteki ile yazarın külliyatını tamamlamış bulunuyorum. Bu kitabın özel durumu şu ki Şizofren kitabının devamı niteliği de taşıyor. “Kendini hatırlayanlar, kovulur plastik dekor dünyasından. İstenmez koğuşta, uyanmışlar. Sürüyü terk eden “öteki” olur ve kendini inşa etme ödeviyle başbaşa kalır. Ve diğer “öteki”lerle…” İstenmeyenlerin, sürüyü terk edenlerin romanı ötekiler. Toplumun görmek istemediği, ötelenmiş kişiler; dilenciler, alkolikler, deliler, fahişeler, evsizler, kimsesizler… “Unutulmak, yeni bir Öteki yaratır.” 3 çocuğun travma öyküleri ile başlayan hikaye, 30 yıl sonra yollarının kesişmesi ile gelişiyor. 13 yaşındaki Adem in hayatı 13 yaşındaki bir kızın çığlığı ile şekilleniyor. Ruha kazınan bir pişmanlık. Yıllar sonra çok başarılı bir kişisel gelişim yazarı ve konuşmacısı olur Adem Bey. Bir seminer sırasında sahnede felç geçiriyor, bir kopuş. Aylarca tedaviden sonra ailesi tarafından terk edilmiş, karısı mal varlığına el koymuş, tekerlekli sandalyeye mahkum ve 2 yıl ömür biçilmiş bir adam olarak çıkar hastaneden. Her şey anlamını yitirir, gururu incinir. İntiharda görür kurtuluşu. Adem kendini suya bırakacakken yolu emekli fahişe Matmazel ile kesişir. Gazeteden ucuz yollu bir psikolog ararken de takıntılı psikolog Memduh ile tanışır. Memduh da hayattan vazgeçmişlerdendir tam da o sırada. Bu üçlü her gece sahilde bir bankta bir araya gelir. Sorular, sorgulamalar, diyaloglar… Zamanı kısıtlı Adem bir amaç edinir, bu toplantıları genişletmek ister. Tüm Ötekileri toplamak, düşünmek, soru sormak, sorgulatmak ister. Banktaki söyleşiler eve taşınır. Ötekiler gittikçe kalabalıklaşır, sorular gittikçe çeşitlenir. Adem’in zamanı gittikçe daralır. Bir okuma listesi yapar ama okuyabildiği tek kitap “Dönüşüm” olarak
2023 41. kitabı
Ben yine tutuklu kaldım yine bayıla bayıla okuduğum bir kitap oldu... Emre Bey'den ikinci kitabım olan Ötekiler... @yazaremretimur kaleminiz hep can bulsun emeğinize sağlık... Ayrıca sevgili @herayokuyanlarkulubu dostlarım yine yine mükemmel iki kitap okuduk suzlerle Kocaman teşekkürler hepinize Geleyim kitaba ben okumaya #palyaçonunlistesi ile başlamıştım onu okurken ilk başlarda çok dikkat kesilmem gerekti bu tecrübeyle #ötekiler i sessiz sedasız anlarda okudum yine altı çizile çizile okundu diyebilirim... Tekerlekli sandalyede yalnız bir kişisel gelişim uzmanı, intihara meyilli bir psikolog,emekli bir hayatın kadını... Kitaptaki her olay üç karakter etrafında şekilleniyor yani aslında olaylar tamamen karakterler, hepsinin yaraları çocukluklarında gizli sonradan da hop yetişkinliklerine geçiyoruz 30 yıllık bir yolculuk... Bizim tekerlekli sandalyedeki kişisel gelişim uzmanı A-dem yazdığı iki harfi tek hecesi sansasyonel biri ,fakat bir gün bir heykelin çöküşü gibi sahnede devrilmesin mi ,işte o zaman başlıyor esas her şey Adem yavaş yavaş her şeyden soyutlanıyor ya da kendisini soyutluyor Ee hayat kadını ile psikolog nerde diyeceksiniz Şöyle aşağıya bakın Bedensel acılar zihinsel çöküşler derken Adem 'in hayatını matmazel kurtarıyor ikisi arasında öyle mükemmel bir diyalog var ki anlatamam özellikle geceleri kitap yakıp sohbet ediyorlar en çok burada etkilendim harika bir cahile cahil olduğunu anlatamazsınız manifestosu... Derken Adem 'de Memduh 'u kurtarıyor intihardan derken üçlü arasında bir ilişki efendim bir çelişki bir de bu sayfaların arasına dahil olacak ötekiler harika bir roman bırakıyorum size çok konuştum biliyorum ama öyle güzeldi öyle bir tat bıraktı ki bende anlatamam
2022 154. kitabı
Okunma: 27 Kasım 2022 18:43
Varoluş Siyahı 'nın insanı onlar ; Ötekiler... Uyanan ve sürüden ayrılanlar, ayrılmak zorunda kalanlar, sürünün dışladıkları, Öteki olarak doğanlar ya da siz nasıl tanımlamak isterseniz. On binleri  sürü gibi arkasından koşturan ;aslında matematikçiyken, kişisel gelişim uzmanı olup, kitaplar yazan Adem 'in, kendi tabiri ile yaşadığı kopuştan sonra, tüm mal ve mülklerinin, parasının pulunun, hattâ işinin bile elinden alınması ile istemeyerek de olsa elli sekiz yıllık yaşamının muhasebesini yapmasının sonucun da intihar etmek isterken, eski bir fahişe olan Matmazel tarafından engellenir. Tedavi olmak isterken gazete ilanı ile bulduğu psikologa gittiğinde, psikologun da intihar etmek üzere olduğunu görür. Buyrun size üçlü bir ÖTEKİ grubu... Sonrası mı? Sonrası kitapta tabi ki :-) Emre Timur okurları bilir ; huzur kaçıran, rahat bozan bir tarzı vardır. Delilik ile dahilik arasındaki ince çizgide İnsan olmanın sancısı ile kıvranan, inleyen ve o inlemeleri de bize dinleten... Tavsiyemdir..
2020 41. kitabı
Okunma: 30 Ağustos 2020 14:55
Herkese merhabalar; size yine muazzam bir kitap önerisi ile geldim emre timur ‘un azkitap ‘dan çıkan #ötekiler romanını okudum. Yazarın kalemini ve olaylara bakış açısını zaten çok sevdiğimi artık biliyorsunuz. Ötekiler romanında yazar okurlara çok güzel bir sürpriz hazırlamış okuyanlar ile yorumda bu konu üzerine istişare yapalım:) Yine defaatle altını çizdiğim bir kitaptı ve muhtemelen yine çok fazla spoiler vereceğim bir yorum olacak :) ••••••••••••• Her şey 13 yaşında başladı. İlk aşk... İlk aşkına gözlerinin önünde edilen tecavüz. Çığlık... İlk aşkın ölüşü... 47 yıl süren, asla bitmeyen bir çığlık. 13’ün varlığı ya da yokluğu... Akılda kalan bir 13... ••••••••••••• Adem Bey çok ünlü bir kişisel gelişim yazarıdır. Kitapları çok satanlar arasında yer alır. Başarı konusunda seminerler verir ve bir gün seminer sırasında sahnede felç geçirir. Bu aslında hayatında bir kopuştur. Tam 10 ay hastanede yatar. Sağlığında yanında olan herkes artık yanında değildir. Eşi, Adem Bey’e zorla imza attırıp tüm mal varlığına el koyup boşar. Hastaneden çıktığında artık eski Adem değildi. O başarıyı anlatan devasal adam gitmiş yerine,erimiş,kimsesiz ve hiçbir şeyi olmayan bir adam gelmiştir. Gidecek bir yeri olmadığı için hastabakıcı yardımcı olur ve ev tutar. Elinde kalan ise yalnızlık ve kitaplarıdır. Kitaplarını da ikiye ayırır yakılacak ve okunacak olarak. Yani kitap her şekilde aydınlatacak! Kadıköy sahilinde kitaplarını yakar, yaktığı kitaplarla ısınır ama içindeki tarifsiz sızı onu artık yaşamdan koparmıştır. Kadıköy sahiline tekerlekli sandalyesi ile gidip intihar etmeye karar verir. Tam tekerlekli sandalyesi ile hızlanıp kendini suya birakacakken onu fark eden bir kadın hayatını kurtarır ve arkadaş olurlar. Adem Bey hayatını düzene sokmak ve yardım almak için bir psikoloğa
2023 91. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2023 19:12
Bir hayat kadını ama emekli, bir psikolog ama intihar etmeye çalışıyor ve ülkenin en ünlü kişisel gelişim uzmanı ama tekerlekli sandalyeye mahkum olduğundan beri adeta bir meczup olmak için elinden geleni ardına koymuyor ha bir de ölmeyi yaşamaktan daha çok istiyor. Bu üç enteresan karakter can bulur da bir kurguda bir araya gelir mi, gelirse o kurgunun inşaasına nasıl etki ederler? Olaylar mı karakterlerin etrafında şekillenir yoksa bu enteresan karakterlerin her yaptığı olay mı olur? Ya seviyorum şöyle orta yerinden mevzuya dalıp size önce bir neler oluyor acaba dedirtmeyi. Dediyseniz ben de anlatmaya devam edeyim. Yine bir Emre Timur Emre Timur kitabı okudum, yine mest oldum. Bu adam kesinlikle enteresan karakterler yaratmada nirvanaya ulaşmış dostlar.Üç yaralı çocuk çıkıyor karşımıza ilk perdede ve bu üç çocuğu travmalarıyla orada bırakıp bir zaman yolculuğu ile otuz sene sonrasından dahil oluyoruz hikayeye. Ülkenin en ünlü kişisel gelişim uzmanı, çok satan kitapların yazarı, iki cümleyle kitleleri kendine hayran eden adam Adem. A kısa yalnız. Âdem değil A-dem. Bir gün sahnede aniden hem aklının hem dilinin hem bedeninin hakimiyetini kaybedip düşüyor baya öne devrilen bir heykel misali. Sonrası komalar, yoğun bakımlar, uzun hastane günleri, yavaş yavaş azalan eş dost aile ziyaretleri ve sonuç tekerlekli sandalyeye mahkum bir adam, karısını ve kızlarını terk edip ölümün peşine takılan bir Adem. Ölmeye karar verdiği gün hayatını kurtaran bir hayat kadınına borçlanıyor adamımız. Matmazel ile de böyle tanışıyoruz. Geceleri buluşup beraber kitap yakıp sabah olunca da evlerine dağıldıkları bir hayata başlıyorlar beraber. Bir hayat kadınına borçlu olduğu yaşamını mecburen ite kaka devam ettirirken bir gün biriktirdiği tüm parayla eski bir gazete köşesinde ilanını gördü
2022 76. kitabı
Okunma: 23 Kasım 2022 16:05
Düzenin içinde kendine ve düzene karşı olanlara öteki diye adlandıran Adem beyin hikayesi... Yazar olan Adem beyin rahatsızlanması geçirdiği felç üzerine uzun süre hastanede kalmasına neden olmuştur. Bu süreçte yaninda aileside olmak üzere kimse kalmamış bir bastonundan başka. Artık sorgulamalar başlar bir güruh kendi çıkarlar doğrultusunda hayasızca yaşarken, bir kısım kendine empoze edilen sefil hayata alıştırılmış ve kaniksatilmistir.Adem bey bu paradoks içinde intiharı bile düşünür ama buna eski fahişe Firuze ile karşılaşması engel olur. Psikolojik yardım almak için Memduh Bey'in kapısını çalan Adem Bey bu seferde intiharı düşünen psikolgunda hayatını kurtarmıştır aslında. Adem Bey,Psikolog Memduh Bey ve Firuze 3 ayrı karakterin bir araya gelerek her birin ayrı hikayeleriyle ötekileştirilmiş duygusuyla kendileri gibi yanlızlaşanlarin sesleri olmuşlar.Aralarına katılan Şehla ve Eftelya.... Alt metinde bir çok mesajları olan sorgulayan,sorgulatan psikolojik kitap okumak isteyenlere ve yazarın kalemiyle hala tanışmadıysanız kesinlikle tavsiyemdir...
Roman
Puan vermedi
#ötekiler, benim yazarın kalemiyle tanışma kitabım oldu. Ve ben hayran kaldım çok farklı bir kaleme anlatımına sahip. Adem, verdiği bir semineri esnasında bayılarak hastaneye kaldırılır ve kendisine geldiğinde felç geçirdiğini yaşamak ve yapmak istediklerini gerçekleştirmesi için çok kısa bir süresi olduğunu öğrenir. Hastane de olduğu süre boyunca eşi ve kızı daima yanında kalır ama tabi bu ziyaretler de bir süre sonra kesilir. İnsanın ailesinden başka daha değerli ve önemli neyi olabilir ki? İnsan ailesi için canını dişine katar çalışır debelenir çabalar. Ama verdiği emeklerin boş olduğunu öğrenince de insanın yaşamak için ne gibi bir sebebi olanilir ki kendisini ailesine adamış birinin. O yüzden tam intihar edeceği esnada Adem 'e bir el uzanır. Ve bu uzanan el ona bir psikoloğa yönlendirir ve o psikolog Memduh bey de aslında intihar etmek üzereyken de Adem ona yetişir ve engel olur. Böyle bir girdap bu, kimine destek oluruz kiminin de son umudunu elinden alırız aslında bilmeden. Bu kitapta birbirleriyle alakası bağı bulunmayan insanların yollarının nasıl keşistiğini ve birbirlerinin dönüm noktası oluşlarını okuyoruz. Yazarın, felsefi açıdan ve psikolojiye dayanan farklı bulguları biraya getirişini okuyacak vee yazarın kalemine hayran kalacaksınız. " Okumuş cahil okumamış cahilden tehlikeliydi çünkü cahil olduğunun farkında değildi. O yüzden hep derim, ilimin herhangi bir değeri yoktur. İrfandır önemlisi. İlim bilgi, irfan görgüdür."
Roman

Emre TimurYazar · 6 kitap
Mimar, yazar, eğitmen. Felsefe, psikoloji, sosyoloji, edebiyat ve sanatla ilgilenmektedir. Varoluşçu Edebiyat, Varoluşçu Felsefe üzerine Türkçeye eserler kazandırmaktadır. Basılı ilk eseri Palyaçonun Listesi’dir. Profesyonel meslek yaşamına İzmir’de mimari tasarım üzerine dersler vererek devam etmektedir.