46 dk.
Eylül 2009
Sosyal Yayınları

2021 62. kitabı
"Yasa nedir bizim için" diye sorar Sokrates. Ardından yasanın doğasını konu alan bir diyalog başlar.  Platon, onu okuyanlar için büyük bir zevk, hatta büyük bir neşe kaynağıdır. Onun, eşsiz bir şekil mükemmelliği ile yine eşsiz bir düşünce derinliğinin birleşmesinden oluşan diyalogları, zaman aşımına kafa tutarcasına günümüze kadar gelmişlerdir. Platon'un eserleri hiç yaşlanmamış, tazeliğini ve canlılığını -uzak bir geçmişte ilk yazıldıkları günlerdeki gibi- korumuşlardır. Sokrates'in yurttaşlarını rahatsız eden, hattâ sabırlarını taşırtıp öfkelendiren soruları: Erdem nedir? Cesaret nedir? Dindarlık nedir? Ne demeye gelir bu deyimler ve bunlar gibi daha birçokları? Günümüz insanları için de aynı derecede rahatsız edici ve akıl karıştırıcı sorulardır.
Puan vermedi·27 syf.·
2018 168. kitabı
Kitap Sokrates'in " Kanun nedir?" sorusuyla başlayıp Talebesinin cevaplarıyla devam ediyor. "Mevcut sisteme göre mi kanun yapılmalı yoksa ideal olan insan davranışlarının bir sonucu olarak mı kanunlar konulmali? " diye devam ediyor. Lakin Sokrates yine bir cevap bulmaktan çok Talebesine sorduğu sorularla Talebesinin gerçeğe doğru yola çıkmasını sağlıyor. Yanlış sorulara verilen doğru cevaplardan çok doğru sorulara verilen yanlış cevaplar yeğlenilir. Çünkü er ya da geç doğru soruyla doğru cevaba ulaşılır. Sokrates'te sorduğu doğru sorularla hukuk alanında öğrencisinde bir aydınlanma sağlıyor. Kitapla kalın.
2017 2. kitabı
Felsefe üzerine yazılmış eserler gözümü hep korkutmuştur. Felsefe denilince aklıma hemen “p ve q” mantık önermeleri ile ilgili şeyler gelip daralırdım ama bu kitap o kadar anlaşılır bir dil üzerinden gidiyor ki insan okurken Platon’un talebesi yerine cevap veriyor buluyor kendisini. Kitap “Kanun nedir?” sorusu ile insanı saran bir soru cevap diyaloğu ile başlayıp bize kısaca Minos’u tanıtıyor. Kitabı okurken benim gibi Yunan mitolojisine yabancıysanız kitapta geçen karakterlere internetten bakmanız faydalı olur. Orada geçen karakterlerin kimler olduğunu okumak da ayrıca eğlenceliydi. Sanırım Platon’un bunun gibi diğer kısa eserlerine de bakabilirim. Daha kapsamlı eserlerine haliyle hazır değilim :)
2020 171. kitabı
Minos,Platon, Kanun nedir? bu sorunun cevabını anlamaya çalıştığımız ölümsüz eserlerden biridir. Sokrates bu sorunun cevabını öğrencisi il tartıştığı diyalogata kanunların neden önemli ve saygı gösterilmesi gerektiğini gösteriyor. Bu diyalogtan sonra gelen Sokrates devlet esernde eserin etkilerini görüyoruz. Özellikle Sokrates'in savunmasında izlerini görüyoruz. İyi okumalar... -Furkan DOLGUN
·27 syf.·
2016 76. kitabı
Bugüne kadar felsefe okumaktan kaçındım. Anlayamayacağımı düşünüyordum. Bu kitabı da gerçekten ince olduğundan dolayı okumaya cesaret ettim. Sokrates ve talebesi arasında; “Kanun deyince ne anlarız?” sorusuyla başlayan soru cevaba dayalı sohbet diliyle yazılmış bu kitap, benim için iyi bir başlangıç oldu. Kitabın arkasında, “Platon, onu okuyanlar için büyük bir zevk, hatta büyük bir neşe kaynağıdır,” cümlesi yer alıyor. Kitabı bitirdiğimde aynen öyle hissettim ve en kısa zamanda diğer kitaplarını da edinip okuma kararı verdim.
2021 332. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2021 17:52
Merhaba dostlar. Cümleten iyi akşamlar. Bayramınız kutlu olsun. Yaklaşık 36 saattir uyumuyorum, bu arayı Platon’un çerezlik kitaplarına ayırarak değerlendirdim. Düşünmekten uyuyamıyorsak, düşünmemek için okumaya devam edelim dedik bizler de. Kısa da yorulmuyorum iyi ki. Platon okumak gerçekten benim için çok iyi oluyor, aslında çok çabuk bitmelerini bir kenara bırakıyorum ama şu 365/365 hedefim için çok güzel olduğunu belirtmeliyim. Mesela bu kitap, 20 sayfa. Valla sayfası daha fazla olan broşürler biliyorum. Yani bir yerde çok iyi ama bir yerde de kötü çünkü 400 500 sayfa okuyan adama da 1 kitap ekleniyor bana da. Haksızlık gibi. Yapacak bişi de yok, işime geliyor. Şaka bir yana, ‘YASA’ konusunun temeline iniyoruz bu konuda. YASA nedir, bizim için nedir? Bence de bu konunun temeline inmeli ve kimin için yararlı olduğuna bakmalıyız. Bir diğer husus da Felsefe okumak, ne bileyim Platon’a giriş yapmak hatta ve hatta kitap okuyamıyorum, yeniden başlamak istiyorum nereden nasıl başlayayım benzeri soruları olanlara önerilecek bir kitap görüyorum ben. Çünkü küçücük. Yani sıkılmaya vakit bulamıyorsunuz. Yani otur 15 dakikada bitir. Böyle kitaplar güzel oluyor yalan yok. İyi okumalar dilerim..
2018 154. kitabı
Binlerce yıldır süregelen, hatta insanlık tarihi kadar eski olan ve her inanışa, ideolojiye, coğrafyaya göre küçük farkları olsa da, tamamı "İlahi İrade Yasaları'na" ve "Doğa yasalarına" dayanan "Kanun kavramının" bir usta-çırak sohbeti ile aktaran harika bir kitap. Okurken -keşke Socrates'in talebesi olsam, bir de şunu sorsam- diyebileceğiniz akıcı bir diyalog.
·27 syf.·
2018 86. kitabı
Sokrates ile talebesinin Kanun deyince ne anlarız? diyerek basladigi diyologlar gayet güzel bir kitap felsefeye girmeye korkanlar için tavsiye edilir 27 sayfa sonuçta. Keyifli okumalar.
2024 12. kitabı
Minos, Kanunun ne olduğunu, yani "Kanun nedir?" sorusunun yanıtını anlamamızı sağlamaya çalışır. Platon'un öğrencisiyle olan konuşmasını konu alan bu eser, sizi hem düşündürtecek, hem de okurken felsefe yapmanızı sağlayacaktır.
2020 34. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2020 04:09
Sokrates ile Talebe arasında Kanun üzerine diyaloglar içeren eserde. Kanunların düzenden mi doğduğunu? Kanun ile diğer Kanunun farkının olup olmadığı gibi Felsefi sorular sorulur ve sonunda Homeros ve Hesiodos ile birlikte Minos üzerine söyleşi ile biter

Platon (Eflatun)Yazar · 59 kitap
Antik/klasik Yunan Filozofu, Matematikçi, Felsefi Diyaloglar Yazarı ve Batı Dünyasındaki İlk Yüksek Öğretim Kurumu Olan Atina Akademisinin Kurucusu Eski Yunan filozofu (Atina İ.Ö. 428-ay.y.İ.Ö. 348/347). Soylu bir ailenin oğlu olan Eflatun (ya da Platon), parlak bir Öğrenim görerek, sanatın her dalında kendini gösterdi (çok genç yaşta şiirler, trajediler yazdı); Kratilos'tan bilim dersleri aldı. Sokrates'le tanışınca (İ.Ö. 407) felsefeye yönelip, gerek beden, gerek kafa yapısı bakımından siyasete yatkın olmadığından, o karışık yıllarda siyasetten uzak kaldı. Demokrasiyi küçümserken, Otuzlar Meclisi'yle iktidara gelen dostlarının yönetimini daha da beter buldu. Sokrates'in Ölümünden sonra Megara'da Eukleides'in yanına çekildi; sonra yolculuklar yaparak Kyrene'de matematikçi Theodoros'la tanıştı. Mısır'a bir yolculuk yapıp, İtalya'ya giderek Tarento ve Lokroi'deki pyhthagorasçı çevrelerle ilişki kurdu. İ.Ö. 388'e doğru Dionysos'un kaynı Dion tarafından, Syrasos'u pek etkileyemedi. Atina'ya dönerek, Akademi Gymnasionu'nda Yunanistan'ın dört bir yanından gelen Öğrencilere ders verdi. İ.Ö. 367 ve İ.Ö. 361'de iki kez daha Sicilya'ya gittiyse de, Genç Dionysos'u da etkilemeyi başaramadı ve felsefe ile tiranlığı bağdaştırmaktan vazgeçti. Atina'ya dönüp, Akademi'de ders vermeyi sürdürerek, söylentiye göre bir şölen sırasında öldürüldü. Eflatun'un bütün yapıtları günümüze kalmıştır: Felsefe ve felsefeyle bağlantılı konularda yazılmış 26 diyalog. Karşılıklı konuşmalar biçiminde yazıldıkları için bunlara "diyalog" denirse de, tümünü diyalog diye adlandırmak belki doğru olmaz; çünkü, sözgelimi Sokrates'in mahkemede yaptığı konuşmayı içeren Savunma ve daha birkaç yapıtı, temelde monologdur. Gene de, tarihsel kişilere dayansın ya da dayanmasın, bütün yapıtlarını kişilerin ağzından yapılan konuşmalar biçiminde yazdığı için, tümü bu anlamda tiyatrovaridir. Birkaçı dışında, diyalogların tümünde, Sokrates odak kişidir. Platon olan isminin neden Türkçede "Eflatun" olduğu: - Arapçada [p] sesi yoktur. Yabancı dillerden alınan [p] Arapçada daima [f] oluyor. - Arapçada [o] sesi de yok. Bu da daima [u]ya dönüşüyor. - Arapçada kelime başında çift sessizi telaffuz etmek imkânsız. Türkçe ispor veya siteyşın gibi, ya başına ya arasına mutlaka bir sesli katıyorlar. Dolayısıyla filozofun Arapça adı "Felâtûn" veya "Eflâtûn". Türkçeye Arapçadan Eflatun olarak aktarılmış.