Doğan Cüceloğlu
Aile Ortamı ve Çocuk Yetiştirme Üzerine Yakup Bey`le Söyleşiler Doğan Cüceloğlu`nun Yetişkin Çocuklar adlı kitabını, içeriğini daha iyi yansıttığına inandığımız yeni bir kapak ve yeni bir isimle sunuyoruz. Bu kitap, aslında bildiğimiz, ancak üzerinde düşünme gereğini pek duymadığımız bir öyküyü anlatıyor. Bu öykünün kahramanlarını tanıdıkça çocukluğumuzu, ailemizi, çevremizdeki insanları ve en önemlisi kendimizi de daha iyi anlayacağız.
264 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Eylül 1994

İçindeki çocuğa sarıl, sana insanı anlatır!
227 syf.
10/10 puan verdi
Günlük yaşamımızda ailemizle, arkadaşlarımızla ve sosyal çevremizdeki insanlarla ilişkilerimizde birçok sorunla karşılaşırız. Bu ilişkilerimizde bazen kendimize ve insanlara karşı güvensizlik
Yetişkin ÇocuklarDoğan Cüceloğlu · Sistem Yayıncılık · 20122,810 okunma
'Mış Gibi' Yetişkinler
Puan vermedi
Kendi otoritesi bozulmasın diye çocuklarına gülümsemeyen insanlar var. Bir gülümseseler sanki bir eksiklik oluşturacaklarını zannediyorlar. Oysa gülseler çocuklarına baskı ile şiddet ile değil de
Puan vermedi
"Mış Gibi Yetişkinler – Yetişkin Çocuklar" / Doğan Cüceloğlu Bu kitap, bana kendimizi ne kadar “mış gibi” yaşadığımızı gösterdi… Toplumun onayına göre şekillenen, sorumluluk almaktan kaçan, gerçek duygularını bastıran bir yetişkinlik hâli… Cüceloğlu, çocuklukta temelleri atılan bu kimlikleri o kadar yalın ama etkileyici bir dille anlatmış ki, her sayfada kendimle yüzleştim. "Mış gibi" yaşamak; güçlüymüş gibi, mutluymuş gibi, anlamlıymış gibi… Ama aslında içimizde bir yerlerde bir çocuk hâlâ anlaşılmayı bekliyor. Kitap, o çocuğu fark etmemizi ve gerçek, bütün bir yetişkin olma yolunda adım atmamızı sağlıyor. Kendine dürüstçe bakmaya cesareti olan herkesin okuması gereken bir kitap. Hem farkındalık kazandırıyor, hem de umut veriyor. Siz de zaman zaman “mış gibi” yaşadığınızı hissediyor musunuz? "Gerçek yetişkinlik, içindeki çocuğu inkâr etmek değil; onu anlamak, onun elinden tutmaktır." – Doğan Cüceloğlu
263 syf.
9/10 puan verdi
Öyle faydalı bir kitap okudum ki!Eksik yönlerimi tamamlayabilmem için bir fırsat gibi…Asık suratlı,despot karakterlerin içindeki yalnız ve mutsuz çocuğu gördüm sanki.Doğan Cüceloğlu’nu okuduktan sonra,İnsanların davranışlarının altında yatan sebepleri irdelemeye başladım.Henüz yolun başında olsam da,ara ara kendimi olaydan soyutlayıp dışardan bir göz gibi asıl sebepleri görmeye çalışıyorum her çatışma durumunda. İnsanın anavatanı çocukluğudur.Çocukluğu iyi geçenler sağlıklı bireyler olarak topluma katılırken,çocukluğu kötü geçenler aynı kaderi kendinden sonraki nesillere aktararak sağlıksız,mutsuz insanlar olarak hayatlarına devam ediyorlar.Anne-Baba olmak sanıldığı kadar basit değil.Dünyaya bir can getiriyorsunuz ve onun ilerideki yaşamı,davranışları,mutluluğu,sağlığı,enerjisi hep anne babanın davranışına bağlı.Artık ebeveyn olma yolunda kurslar,belgeler alınmalı.Sağlıklı bir toplum,sağlıklı,huzurlu çocuklardan meydana geliyor.Herkes içindeki çocuğu dinlemeyi bilmeli.İçinizdeki sese kulak verin ve değişime hazır olun!
Yetişkin ÇocuklarDoğan Cüceloğlu · Remzi Kitabevi · 20122,810 okunma
Yetişkinler ya da Yetişmemişler
10/10 puan verdi
Mış Gibi Yetişkinler; iç çocuktan iç ana-babaya, yetişkin çocuktan ödül-ceza ilişkisine, gelişmiş insan ve kalıplaşmış insana kadar uzanan bir Doğan Cüceloğlu kitabı. Anne-baba olmadan önce her yetişkinin ya da yetişkin sanılan yetişkin çocuğun okuması gereken bir kitap. Kimdir yetişkin çocuk? "Bedenen büyüdüğü halde duygu ve heyecanları bakımından gelişip olgunlaşmayan insanlara yetişkin çocuk denir." Peki, yetişkin çocuklar niçin gelişmiyor? "Çünkü onları yetiştirenler de gelişememişti. Yani onlar da yetişkin çocuktu. Anababası ve ilişkide bulunduğu yakın çevresi yetişkin çocuklarla çevrili küçüklerin kendileri de ister istemez yetişkin çocuk olarak yetişirler. Bu kısır döngü kuşaklar boyu sürer gider." Yetişkin çocuk mutsuzdur ve ne yazık ki bu boşluğun kaynağını dışarıda bir nesne de olayda ya da en zararlı olanı bir kişide bulurlar. Mutsuz evliliklerin, arkadaşlıkların ve diğer ikili ilişkilerin temelinde de bu vardır.
yetişkin çocuklar üzerine,
9/10 puan verdi
Çevremdeki insanlardan, kendimden çok şey bulduğum, aile tipi ve çocuk yetiştirme üzerine Yakup Bey ile anlayış dolu konuşmalar… Yetiştirememe döngüsü altında yetişemeyen insanların yetişemeyecek
Puan vermedi
‘Mış Gibi’ Yetişkinler/Yetişkin Çocuklar kitabı aile ortamı ve çocuk yetiştirme üzerine bakış açımı oldukça değiştirdi,adeta gözlerimdeki perdeyi kaldırdı. Her evde bulunması,okunması ve üzerine düşünülmesi gereken kılavuz bir kitap niteliğini taşıdığını ifade edebilirim. Ümit ederim ki “içimizdeki çocuk” mütemadiyen dimdik ayakta kalır!
10/10 puan verdi
Herkesin ailesinde, iş yerinde veyahut arkadaş çevresinde mutlaka sürekli eleştiren, asla kalıbının dışına çık(a)mayan, mükemmelliyetçi ve bir türlü mutlu ol(a)mayan kişiler vardır. Bunlar kendileri huzursuz olduğu gibi çevrelerine de bunu yayarlar. Kitapta bu insanların neden böyle oldukları örnek bir aile üzerinden anlatılmış. Sağlıklı ve sağlıksız aile kavramları üzerinde durulmuş. Hikaye gibi olunca verilmek istenen mesaj daha çabuk anlaşılıyor ve hazmediliyor. Yaşlı, genç, evli, bekar kısaca herkese hitap eden bir kitap. Ben çok istifade ettim. Her kitaplıkta bulunması gereken kitaplardan....
10/10 puan verdi
Yine doğan cüceloğlu farkı. Hep hataları çocuklarda aramayın bu kitap size aynalama sağlayacak yani kendiniz ne gibi hatalar yapıyorsunuz bunu göreceksiniz , okuyun tavsiye ederim.İyi yetişkin iyi nesiller!!!
263 syf.
10/10 puan verdi
"Herkesin içinde küçük bir çocuk var. Bu çocuk ya mutlu, cıvıl cıvıl yaşıyor ya da bir köşeye itilmiş, yapayalnız ve hüzünlü." İncelemeye kitaptan bir alıntıyla başlamak istedim. Kitap, sağlıklı ve sağlıksız aile ortamında büyüyen çocukların ileriki hayatlarında  kurdukları kendi ailelerinde ve toplumda nasıl etkiler ortaya koyduğunu, en yalın haliyle anlatıyor. Okurken kitap karakterlerini  kendi çevremdeki  bir çok insanlara benzettim ve açıkcası içim ezildi "keşke, keşke bu kitabı çevremdeki yetişkin çocuklara okutabilseydim" dedim. Kitap bana çok şey kattı inşaAllah ki bu kattıklarını hayatımda uygulayabilirim.  En azından kitabı çevremdeki yetişkin çocuklara okutamasam da Safiye hanım gibi örnek olurum ve bu sayede belki birilerinin hayatına güzel bir şekilde dokunabilirim.  Doğan Cüceloğlu gerçekten bir hazine ve o hazineden yararlanmak  bizlerin elinde... Bu kitap Doğan hocanın okuduğum ikinci kitabı. İnşaAllah tüm kitaplarını okumayı hedefliyorum. Velhasıl  hiç sıkılmadan okuyacağınız ve size çok şey katacağına emin olduğum bir kitap. Not: Türkçe inceleme yazmak çok zor :) duygu ve düşüncelerimin  yarısını bile aktaramadım ama zamanla gelişir diye düşünüyorum.
Yetişkin ÇocuklarDoğan Cüceloğlu · Remzi Kitabevi · 20122,810 okunma

Doğan Cüceloğlu
Doğan CüceloğluYazar · 44 kitap
Mehmet Doğan Cüceloğlu (9 Şubat 1938, Mersin – 16 Şubat 2021, İstanbul), Türk psikolog ve akademisyendir. Uzun yıllar birlikte çalıştığı ağabeyi
Şahin Cüceloğlu
Şahin Cüceloğlu
da yazardır. Kişisel gelişim kitapları ve televizyon programı ile tanınmıştır. 1980-1996 yılları arasında ABD'nin Fullerton şehrindeki Kaliforniya Eyalet Üniversitesinde görev yaptı; kırktan fazla bilimsel makale yayımladı. 1990'lardan itibaren Türk insanının duygu, düşünce ve davranışlarını bilimsel psikoloji kavramları ile inceleyen Türkçe kitaplar yayımladı. 1992'de yayımlanan İçimizdeki Çocuk adlı kitabı, onun en popüler kitaplarındandır. 1996'da Türkiye’ye dönerek üniversite öğrencilerine, öğretmenlere, ana-babalara ve iş adamlarına yönelik seminerler, konferanslar ve atölye çalışmaları yapmıştır. Mersin'in Silifke ilçesinde 11 çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak 9 Şubat 1938 tarihinde dünyaya geldi. Ortaokulu Silifke'de; liseyi Ankara ve Kırklareli'nde bitirdi. İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun oldu. Mezuniyetinden sonra aynı üniversitede akademik kariyerine başladı ve Mümtaz Turhan'ın asistanlığını yaptı. 1964 yılında Amerikan Psikoloji Derneği bursu ile ABD'ye giderek Illinois Üniversitesinde Charles E. Osgood danışmanlığında dil psikolojisi (psikolinguistik) alanında doktora yaptı (1967). Doktora eğitimi sırasında evlendi ve bu evlilikten üç çocuk sahibi oldu. Türkiye'ye döndükten sonra akademik kariyerine İstanbul Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesinde devam etti. 1975 yılında doçent unvanını aldıktan sonra Fulbright Araştırma Bursu için başvurdu ve aldığı burs ile Kaliforniya Üniversitesi (Berkeley)'de ziyaretçi öğretim üyesi olarak bulundu. Ailesini ABD'de bırakarak Türkiye'ye dönen Cüceloğlu, Hacettepe ve Boğaziçi üniversitelerinde yarı zamanlı olarak ders verdi. İlk kişisel gelişim kitabı "İnsan İnsana"yı yayımladı (1979). Ailesine yakın olmak için 1980'de ABD'ye döndü 1996 yılında emekli olana kadar Fullerton şehrindeki Kaliforniya Eyalet Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalıştı. ABD'de yaşarken Türkçe kişisel gelişim kitapları yayımlamaya devam eden Cüceloğlu, ikinci kitabı olan "İnsan ve Davranışı"nda (1991) modern psikolojinin temel kavramlarını Türkiye'den yerel öykülerle ele aldı. Emekli olduktan sonra Türkiye'ye döndü ve üniversite öğrencilerine, öğretmenlere, ana-babalara ve iş adamlarına yönelik seminerler, konferanslar ve atölye çalışmaları düzenlemeye ağırlık verdi. 1999 yılında Persil adlı temizlik firmasının sosyal sorumluluk projesi kapsamında düzenlenen "Temiz Aile, Temiz Gelecek" başlıklı sohbet programları çerçevesinde televizyonda sohbet programları yapmaya başladı. Yazdığı kitaplar ve televizyon programları yoluyla Türkiye’de alanında, eğitim camiasında ve veliler arasında tanındı. Televizyon programlarının ve seminerlerinin içeriğini kitap hâline getirdi. Yıldız Hacıevliyagil ile ikinci evliliğini yaptı. Hayat öyküsünü anlatan İnsanı Ararken Damdan Düşen Psikolog adlı kitabını 2013 yılında yayımladı. Deniz Bayramoğlu'nun Doğan Cüceloğlu ile yaptığı söyleşi kitabı "Kendini Keşfetmeye Zorluklarla Başa Çıkmaya Var mısın? - Güçlü Bir Yaşam İçin Öneriler" adlı söyleşi kitabı Ocak 2021'de yayımlandı. 16 Şubat 2021'de İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki evinde aort damarı yırtılması nedeniyle 83 yaşında hayatını kaybetti. 18 Şubat 2021'de Levent Camii'nde düzenlenen cenaze töreninin ardından Aşiyan Mezarlığı'nda defnedildi. 2021'de İstanbul'un Küçükçekmece ilçesindeki Küçükçekmece Fen Lisesinin adı Doğan Cüceloğlu Fen Lisesi olarak değiştirilerek hatırası yaşatılmıştır. Kitapları - İnsan İnsana (1979) - İnsan ve Davranışı (1991) - İçimizdeki Çocuk (1992) - 'Miş' Gibi Yetişkinler: Yetişkin Çocuklar (1994) - İçimizdeki Biz (1996) - İyi Düşün Doğru Karar Ver (1998) - Savaşçı (1999) - ‘Keşke’siz Bir Yaşam İçin İletişim: İletişim Donanımları (2002) - Başarıya Götüren Aile - Sınav Döneminde Ana Babalık (2006) - Bir Kadın Bir Ses (2006) - Korku Kültürü: Niçin 'Mış Gibi' Yaşıyoruz? (2008) - Onlar Benim Kahramanım (2009) - İnsan İnsana Sohbetler (2011) - İnsanı Ararken Damdan Düşen Psikolog (2013) - Gerçek Özgürlük (2014) - Derviş'in Aklı: Profesör Ahmet Dervişoğlu ile Sohbetler (2016) - Öğretmenim Bir Bakar Mısın?- Öğretmen'in Gücü Üzerine (2018) - Var Mısın? (2021) - Geliştiren Anne-Baba (2021) - Evlenmeden Önce (2021) - Öğretmen Olmak
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.