Midi Boy

Ayşe Kulin

2025 126. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2025 12:40
İkinci Dünya Savaşı'nın çalkantılı dönemlerine götüren, aşkı ve insanlık dramını harmanlayan, sürükleyici bir tarihi roman Nefes Nefese.. Roman, Osmanlı Devleti'nin son Sıhhiye Nazırı
2020 239. kitabı
Okunma: 04 Eylül 2020 16:44
Ayşe Kulin edebiyatımızda bambaşka bir kalem benim gözümde. Tarihi, acıyı, aşkı, vatan sevgisini, insanlığa yapılan zulmü ilmek ilmek harika işlemiş yine. Adı gibi nefes nefese okudum. Nazilerin Yahudi ırkına yaptığı zulmü yaşıyormuşçasına hissettim. Akıcı, olay örgüsü harikaydı.
2020 5. kitabı
Son Osmanlı Padişahlarından Fazıl Reşat Paşa’nın Leman hanımla evliliğinden Sabiha ve Selva adında iki kızı vardır. Sabiha ve kardeşi Selva kolejlerde okuyup, piyano ve dil dersleri aldılar ve çok kültürlü iki kız oldular. Sabiha arkadaşlarıyla çay partilerine gidiyordu orada Macit adında bir gençle tanıştı ve 6 ay sonra evlendiler. Selva ise liseden beri hoşlandığı arkadaşı Rafael Alfandiri'yi seviyordu ama Rafo Yahudi olduğundan babası bir türlü razı olmuyordu. O sırada tüm Avrupa’da savaş olduğundan Türkiye'de etkileniyordu. Türkiye kimin yanında olacağına karar veremiyordu. Ruslar, sartları kabul edilmezse boğazları alacaklar, İngilizler ordu yardımında bulunmayacaklar, Almanlar ise Yahudilerin yanında olduğumuz takdirde saldıracaklardı.
2023 17. kitabı
Okunma: 03 Haziran 2023 00:00
Ayşe Kulin kitabında İkinci Dünya Savaşı döneminde yaşanan, tarihin en acımasız gerçeklerinden biri olan Naziler tarafından sıkıntı gören Fransa'da ki Yahudilerin uğradığı zulümleri, bir türk kızı olan Selva ve bir yahudi oğlu olan Rafael arasındaki yasak evlilik üzerinden hikaye eder. Yine yazar bu savaşın dışında kalmayı, ince dengeleri koruyarak sağlayan Türk diplomatlarının, eziyet gören yahudi mültecileri kurtarmak için ortaya koydukları gayret ve çabaları da, bu acıklı hikaye üzerinden nakletmektedir. Keyifle, hiç sıkılmadan okuduğum bir kitaptı :)
Tarihi Kurgu
Ayşe kulin,nefes nefese
2021 8. kitabı
Ayşe kulin nefes nefese eseri tamamen tarihi bir romandi tamamen akıcı diyemem ama güzel bir anlatımı vardı yer yer sıkıldığım oldu tabi çok tarihi roman sevmediğimden.
2021 1. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2021 21:27
Film tadına bir kitaptı. Zaten Ayşe Kulin nin anlatımı çok güzel. Gerçekten adı gibi kitabı nefes nefese okudum. Çok etkiledi beni. Yahudilere insan muamelesi yapılmaması beni çok üzdü. Okumanızı tavsiye ederim.
2021 32. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2021 01:55
Romanı okumaya başladığım andan itibaren hayattan beni koparıp içine çekti adeta. İnsanların din, ırk ayrımı yaptığı, türlü işkencelere maruz bıraktığı ve buna tek sebep dinini gösterdiği bir vahşet. Vahsetin içerisinde yarım kalan hayatlar, çaresizlik, zulüm ve aşk. Kitap bittiğinde kendime şunu sordum sınırların ortadan kalktığı, insanların inanç, görüş ve statülerine saygı duyulduğu gökyüzünün hepimizi sevgiyle sarmaladığı bir dünyada doğsaydım hayatı yaşamaya değer görür müydüm? Ayle Kulin tekrar tekrar saygıyla selamlıyorum kalemini
2021 10. kitabı
Okunma: 07 Mart 2021 08:14
Ben genellikle bir kitap okurken o kitap hakkında bir bilgi sahibi olmadan okumaya çalışıyorum. Ama bu kitapta öyle bir şey yapmadım. Arkasını okudum , etkilendim. Kitap hemen bir oturuşta bittirilebilecek bir kitap ama benim sınavlarım yüzünden elimde biraz süründü. Kitapta Türk diplomatlarının nasıl hoşgörülü olduklarını, din dil ırk ayrımı yapmaksızın insanları koruduğunu okudum. Böyle tarihi konulara her zaman bir merakım var ama bunların çoğu derslerde göremeyeceğim olaylar ,düşünceler .İnternetten araştırsam böyle mükemmel bir yazı okuyamazdım. Zaten bu olayları Ayşe Kulin in kaleminden okuyoruz ve beni beklediğimden daha fazla etkiledi. Kitapta sadece Nazilerin Yahudilere yaptığı baskıyı anlatmıyordu, aynı zamanda aşkı , şehveti , vicdan azabını , üzüntüyü, korkuyu . Evet, en çok da korkuyu. Sabiha dan Selva ya hepsi o kadar güzeldi ki . Bayıldım. Bu da burda dursun belki zaman geçtikçe yeniden bu yorumu okur gidip kitabı yeniden okurum.
2019 14. kitabı
Okunma: 04 Kasım 2019 14:57
bu kitap ta da gosteriyorki Turkler her zaman beklenen dir yahudiler olsun kore liler olsun bosna lilar bulgarlar simdi ise suriye libya hep beklenen
2024 22. kitabı
Okunma: 13 Eylül 2024 00:27
Ayşe Kulin'in kalemine hayran kaldığımı belirtmeliyim. Nefes Nefese, İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan Nazı kıyımından kaçmaya çalışan Yahudi yabancıların ve Türklerin yaşadıkları trajedik olayları anlatıyor. Ve tabi ki böyle bir serüvende bir aşk hikayesi mutlaka olmalıydı. Osmanlı veziri Fazıl Reşat Paşa'nın kızı Selva ve Yahudi genç Rafo'nun aşk hikayesi ve evlenip Avrupa'ya yerlesmeleriyle kitabın giriş bölümü başlıyor. Geriye kalan sayfalarda savaşın iç yüzünü, ırkçılığı, Nazilerin acımasızlığını, vicdansızlığı, vahşiliği okuyorsunuz. Dini, ırkı, milleti ne olursa olsun yaşama hakkı kimsenin elinden alınamaz. Söz konusu Naziler olunca sahip olduğunuz tüm haklar yerle bir oluyor. İçimi acıtan sayfaları okurken son sayfanın son paragraf sayesinde kocaman bir sevinç yaşamak, gözlerimden yaşlar suzulmesine sebep oldu. Okuyun, tavsiyemdir.
Alıntı

Ayşe KulinYazar · 41 kitap
Kaleme aldığı biyografik eserleri ve romanlarıyla çok okunan yazarlardan biri olmuş ve birçok ödül kazanmıştır. Üslubundaki akıcılık ve yalınlıkla büyük övgü alan yazarın öykü ve kitapları senaryolaştırılıp beyazperdeye aktarıldı. Arnavutköy Amerikan Kız Koleji Edebiyat bölümünü bitirdi. Çeşitli gazete ve dergilerde editör ve muhabir olarak çalıştı. Uzun yıllar televizyon, reklam ve sinema filmlerinde sahne yapımcısı, sanat yönetmeni ve senarist olarak görev yaptı. Öykülerden oluşan ilk kitabı Güneşe Dön Yüzünü 1984 yılında yayımlandı. Bu kitaptaki Gülizar adlı öyküyü, Kırık Bebek adıyla senaryolaştırdı ve bu filmi 1986 yılında Kültür Bakanlığı Ödülü'nü kazandı. Kulin, 1986'da sahne yapımcılığını ve sanat yönetmenliğini üstlendiği Ayaşlı ve Kiracıları adlı dizideki çalışmasıyla Tiyatro Yazarları Derneği'nin En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü'nü kazandı, 1996 yılında Münir Nureddin Selçuk'un yaşam öyküsünün anlatıldığı Bir Tatlı Huzur adlı kitabı yayınlandı. Aynı yıl, Foto Sabah Resimleri adlı öyküsü Haldun Taner Öykü Ödülü'nü, bir yıl sonra aynı kitabı Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazandı. 1997'de yayınlanan ve Aylin Devrimel'in hayatını konu alan Adı: Aylin adlı kitabı ile, İstanbul İletişim Fakültesi tarafından yılın yazarı seçildi. Bu kitap yazarın çok geniş kitleler tarafından tanınmasını sağladı. 1998 yılında Geniş Zamanlar adlı öykü kitabı, 1999'da İletişim Fakültesi tarafından yılın romanı seçilmiş olan Sevdalinka ve 2000'de yine bir biyografik roman olan ve Füreya Koral'ın hayatını aktardığı Füreya yayınlandı. Ayşe Kulin, 2001 yılında yayımlanan Köprü isimli romanı ile Türkiye'nin doğu illerinde yaşanan dramın kökenleri ve cumhuriyet tarihi içindeki nedenlerini ele aldı. Bu romanı, 2006 ve 2008 yılları arasında Star TV'de aynı isimle dizi olarak yayınlandı. Yine 2002 yılında yayınlanan Nefes Nefese isimli romanı ile İkinci Dünya Savaşı sırasında yüzlerce Yahudi'yi soykırımdan kurtaran Türk diplomatlarının kahramanlıklarını bir aşk öyküsü ile birlikte işliyor. Nefes Nefese romanı toplamda 34 ülkede yayınlandı. Ayrıca Ayşe Kulin bu romanıyla İtalya'da verilen Premio Roma Ödülleri'nde finale kalan beş yazardan biri oldu. Geniş Zamanlar adlı öykü kitabı, 2007 yılında Star TV'de aynı adla dizi olarak yayınlandı. 2004 yılında yazdığı Gece Sesleri romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2008 ve 2009 yılları arasında Show TV'de yayınlandı. Yine 2009 yılında yazdığı Tek ve Tek Başına Türkan adlı Biyografik romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2010 ve 2011 yılında arasında Kanal D'de yayınlandı. 2007 yılının Kasım ayında UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi oldu. 2008 yılında yazdığı Veda romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2012 yılında Kanal D'de yayınlandı. İtalyancaya çevrilen Nefes Nefese adlı romanı, 2016'da İtalya'nın en prestijli roman ödüllerinden Premio Roma'da en iyi yabancı roman dalında ödüle layık görüldü.