Tasarımcı:
Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:

2026 23. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2026 18:44
Eğer biyografik romanları seviyorsanız ve Türkiye'nin modernleşme sancılarını bir sanatçının gözünden görmek isterseniz,
'in
'sı mutlaka okumalısınız. Füreya'nın
Ateşin Kızı
2023 33. kitabı
Cumhuriyet Türkiyesi'nin ilk kadın seramik sanatçısı Füreya Koral'ın hayat hikayesini anlatan romandır. Mehmed Şakir Paşa’nın torunu olan Füreya’nın adada geçen çocukluk yıllarını,Atatürk’le tanışmasını,aşklarını,evliliklerini ve seramiğe olan tutkusunu anlatmaktadır. Özellikle Atatürk’le olan anılarının anlatıldığı bölümü imrenerek, hiç bitmesini istemeyerek okudum. Ayşe Kulin Füreya Koral’ın hayatını o kadar güzel romanlaştırmış ki sıkılmadan okudum. Tavsiye ederim.
2025 46. kitabı
Okunma: 19 Aralık 2025 19:22
Füreya; ünlü Seramik sanatçısı Füreya Koral’ın yaşamının anlatıldığı güzel ve akıcı bir Ayşe Kulin kitabı. Süreya’nın Şakir paşanın torunu olmasını da öğrendiğimiz, özellikle Osmanlı’nın bitiş döneminden başlayıp cumhuriyet dönemini de sade ve sıkmadan anlatmış yazar. Füreyanın Atatürk’le olan anılarını da duygulanarak okuyorsunuz. Akıcı, anlaşılır, her ne kadar isim kalabalığı olsa da olay örgüsü nedeniyle hiç karışıklık yaşamadan, sıkılmadan okunan bir kitap olmuş. Füreyanın hayatının bazen kendi ağzından bazen üçüncü kişi tarafından anlatılmış olmasına rağmen geçişlerin güzel yapılması otobiyografi havasını da değiştirip roman havasına sokuyor. Ben beğendim, umarım okuyanlar da beğenir. Keyifli okumalar.
İnceleme
Ayşe Kulin’den İlham Veren Bir Yaşam Öyküsü
2025 61. kitabı
Okunma: 21 Aralık 2025 00:00
Füreya, sadece bir sanatçının hayat hikâyesi değil; aynı zamanda bir kadının kendini var etme mücadelesinin, tutkunun ve özgürlüğün romanı. Ayşe Kulin, Türkiye’nin ilk kadın seramik sanatçılarından Füreya Koral’ın hayatını anlatırken, okuru hem sanatla hem de yakın tarihimizle buluşturuyor. Kitabı okurken şunu hissettim: Füreya’nın hikâyesi, sıradan bir başarı öyküsünden çok daha fazlası. Hastalıkla, yalnızlıkla, aşklarla ve toplumun beklentileriyle verilen bir mücadele var. Sanat, onun için bir süs değil; hayata tutunma biçimi. Ayşe Kulin’in sade ve akıcı dili, kitabı kolay okunur kılıyor. Dönemin sosyal yapısı, entelektüel çevreleri ve Türkiye’nin kültürel atmosferi arka planda çok canlı bir şekilde hissediliyor. Benim için bu kitap, “geç başlamak diye bir şey yoktur” düşüncesini en güçlü şekilde hatırlatan eserlerden biri oldu. Sanatla, kadın hikâyeleriyle ve gerçek yaşam öyküleriyle ilgilenen herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap.
2018 2. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2018 16:03
"Füreya Cumhuriyetin ilk kadın Seramik Sanatçısı. Ayşe Kulin'in okuduğum ilk kitabı bir kadının hayatını biyografi olarak yazmış. Kalemine ve o güzel yüreğine sağlık. İlk kitabı olmasına rağmen etkisinde kaldım kitabı okurken çok şey öğrendim. Füreya'nın Atatürk'le olan diyaloğu vardı. Atatürk Füreya'ya daha dokuz yaşındayken hatıra defterine şunları yazmıştı. Füreya hanım, diye başlıyordu. Görüyorum ki siz çok çalışkan bir insansınız. Millet sizden çok şey bekliyor. Siz çalışmalı ve bir şeyler vermelisiniz memlekette. Gölge Oyunu adlı filmin Şener Şenle olan kendi sesinden yani Füreya'nın sesinden rolünü oynadığını kitabı okurken öğrendim. Çok güzel bir hikayeyi biyografi olarak bize sunmuş. Ayşe Kulin. Eminim ki kitabı okurken birçok şeyi araştırmak isteyeceksiniz. Bende şu an merak ettiklerimi araştırıyorum. Tavsiye ediyorum keyifli okumalar."
2025 50. kitabı
Okunma: 05 Ekim 2025 04:55
Füreya' yı okurken en çok hissettiğim şey, bir kadının her şeye rağmen dimdik duruşuydu. Onun için sanat sanki nefes almak gibiydi... Benim için Füreya, ''yıkıldıkça yeniden doğabilen" bir insanın sembolü. Çünkü o kaybettiklerine rağmen devam etmeyi - edebilmeyi seçen biri. Füreya sadece sanatçı değil, aynı zamanda kalbinin kırıklarını sanatına işleyen bir kadındı. Bu yüzden onun hikâyesi beni etkiledi. Çünkü aslında hepimizin içindeki çatlaklar, bizi biz yapan en değerli parçalardır. Ayşe Kulin' in sade ama güçlü diliyle Füreya' nın hayatına tanıklık etmek, bir kadının tutkusunun neleri aşabileceğini de hatırlattı. Füreya… Kararlılığın, üretmenin ve yeniden doğmanın hikâyesi.
2016 7. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2016 00:00
Bir kitabın yaşanmışlıklarla dolu olması, tarihten, gerçeklikten izler taşıması beni her zaman etkilemiştir.Kitabı sadece okuyup bir kenara bırakamıyorsunuz icerisinde bahsi geçen olayları insanları da arastırmaya başlıyorsunuz. Füreya'nın Şener Şen ile oynamış oldukları Gölge Oyunu filmindeki sahnesini izlemek, kitapta anlatılan ses tonunun etkileyiciliğine sahit olmak ilgi çekici yanları. İçinde Füreya başta olmak üzere Atatürk'e yakından tanıklık etmiş insanların olması, Atatürk'ü birde onların gözünden görmek kitabı daha da sürükleyici hale getiriyor.
2022 11. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2022 22:25
Cumhuriyet Türkiyesi'nin ilk kadın seramik sanatçısı Füreya Koral'ın hayat hikayesi olmakla birlikte hem de bir dönem romanı. Kitapta Atatürk döneminden de bahsedilmiş. Füreya Koral şu an yaşama başladığı yerde Büyükada'nın çamları altında cumhuriyet devrinin ilk kadın seramikçisi olmanın ve kendinden beklenildiği gibi sanat dalında ülkesine çok şey vermenin gururu içinde uyuyor. Böyle kadınların artması dileğiyle.
Puan vermedi
Merhabalar kitap dostlarım Yeni bir kitapla daha karşınızdayım Ayşe Kulin’in Füreya romanı, sadece bir kadının yaşam öyküsü değil; aynı zamanda Türkiye’nin sanat, kültür ve kadın mücadelesi tarihine
Edebiyat & Roman
2021 9. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2021 16:30
Gerçekten iyi ki basladım dediğim bir kitap oldu akışı ve insanı kendine daha cok bağlaması çok ayrı...Bi dönem romanı,ilk türk kadın seramik sanatcısı Füreyya Koray ın hayatını anlatan biyografik bi kitap.Yeni yeni kitap okuyanlar ya da zaman geçirmek için kitap okuyanların okuya bileceği bi kitap değil,kitabı kitap olduğu için okuyan gerçek kitap aşıkları okumalı...diğer okuyucu türleri sıkıla bilir,ama çok öğretici bi kitap,bi türk kadınının asla pes etmemesini öğreten bi hikaye,okumanızı tafsiye ederim.

Ayşe KulinYazar · 41 kitap
Kaleme aldığı biyografik eserleri ve romanlarıyla çok okunan yazarlardan biri olmuş ve birçok ödül kazanmıştır. Üslubundaki akıcılık ve yalınlıkla büyük övgü alan yazarın öykü ve kitapları senaryolaştırılıp beyazperdeye aktarıldı. Arnavutköy Amerikan Kız Koleji Edebiyat bölümünü bitirdi. Çeşitli gazete ve dergilerde editör ve muhabir olarak çalıştı. Uzun yıllar televizyon, reklam ve sinema filmlerinde sahne yapımcısı, sanat yönetmeni ve senarist olarak görev yaptı. Öykülerden oluşan ilk kitabı Güneşe Dön Yüzünü 1984 yılında yayımlandı. Bu kitaptaki Gülizar adlı öyküyü, Kırık Bebek adıyla senaryolaştırdı ve bu filmi 1986 yılında Kültür Bakanlığı Ödülü'nü kazandı. Kulin, 1986'da sahne yapımcılığını ve sanat yönetmenliğini üstlendiği Ayaşlı ve Kiracıları adlı dizideki çalışmasıyla Tiyatro Yazarları Derneği'nin En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü'nü kazandı, 1996 yılında Münir Nureddin Selçuk'un yaşam öyküsünün anlatıldığı Bir Tatlı Huzur adlı kitabı yayınlandı. Aynı yıl, Foto Sabah Resimleri adlı öyküsü Haldun Taner Öykü Ödülü'nü, bir yıl sonra aynı kitabı Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazandı. 1997'de yayınlanan ve Aylin Devrimel'in hayatını konu alan Adı: Aylin adlı kitabı ile, İstanbul İletişim Fakültesi tarafından yılın yazarı seçildi. Bu kitap yazarın çok geniş kitleler tarafından tanınmasını sağladı. 1998 yılında Geniş Zamanlar adlı öykü kitabı, 1999'da İletişim Fakültesi tarafından yılın romanı seçilmiş olan Sevdalinka ve 2000'de yine bir biyografik roman olan ve Füreya Koral'ın hayatını aktardığı Füreya yayınlandı. Ayşe Kulin, 2001 yılında yayımlanan Köprü isimli romanı ile Türkiye'nin doğu illerinde yaşanan dramın kökenleri ve cumhuriyet tarihi içindeki nedenlerini ele aldı. Bu romanı, 2006 ve 2008 yılları arasında Star TV'de aynı isimle dizi olarak yayınlandı. Yine 2002 yılında yayınlanan Nefes Nefese isimli romanı ile İkinci Dünya Savaşı sırasında yüzlerce Yahudi'yi soykırımdan kurtaran Türk diplomatlarının kahramanlıklarını bir aşk öyküsü ile birlikte işliyor. Nefes Nefese romanı toplamda 34 ülkede yayınlandı. Ayrıca Ayşe Kulin bu romanıyla İtalya'da verilen Premio Roma Ödülleri'nde finale kalan beş yazardan biri oldu. Geniş Zamanlar adlı öykü kitabı, 2007 yılında Star TV'de aynı adla dizi olarak yayınlandı. 2004 yılında yazdığı Gece Sesleri romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2008 ve 2009 yılları arasında Show TV'de yayınlandı. Yine 2009 yılında yazdığı Tek ve Tek Başına Türkan adlı Biyografik romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2010 ve 2011 yılında arasında Kanal D'de yayınlandı. 2007 yılının Kasım ayında UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi oldu. 2008 yılında yazdığı Veda romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2012 yılında Kanal D'de yayınlandı. İtalyancaya çevrilen Nefes Nefese adlı romanı, 2016'da İtalya'nın en prestijli roman ödüllerinden Premio Roma'da en iyi yabancı roman dalında ödüle layık görüldü.