Aşk
2021 13. kitabı
Okunma: 03 Ekim 2021 13:07
Halid Ziya Usakligil ilk kitabı olan Nemide küçüklüğünden beri sevdigi adamın başka kıza olan aşkını öğrenip hastalanır sevdiğini baskasi ile görmek bukadar acı verici olabilirmi buruk hüzünlü kavusulamayan bir aşk hikayesi tavsiye ederim
2025 18. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2025 22:09
Halit Ziya Uşaklıgil'in "Nemide" adlı romanının başrolü adından da anlaşılacağı üzere Nemide.Kendisi tıpkı annesi gibi hassas ve kılgan bir bedene -aynı nzamanda kalbe- sahiptir.Yaşadığı aşk üçgeni kendisini bir hayli etkiler. Gözlerini hem kendisi hem de bir başkası için yaptığı fedakarlıkla yumar.
2020 57. kitabı
Okunma: 19 Mart 2020 19:14
Servet-i Fünun edebiyatçılarının en ünlülerinden birisi hiç şüphesiz Halid Ziya Uşaklıgil.Nemide kitabı yazarın sade bir dille yazdığı romanı. Doğumda annesini kaybeden bir kızın babası tarafından üzerine titrenerek nasıl yetiştirildiğini anlatan hoş bir dram. Üslup itibari, özellikle de sonu itibari ile, Reşat Nuri Güntekin'i, belki birazcık da Peyami Safa'yı çağrıştırıyor. Kitapta ilgimi çeken başka bir husus da isimlerin çoğunun "N" harfi ile başlaması. Baş kahraman Nemide dışında Nail, Nahit ve Nergis de hikayede önemli yer tutan kişilerin isimleri. Sonuç itibari ile küçük hacmi ile bir solukta okunabilecek bir eser.
Nemide
2021 1. kitabı
"İnsanların karakteri yaşadığı kötü olaylardan sonra belli olur. Nemide annesiz büyümesine rağmen üzerinde taşıdığı kronik hastalığı babasının ve çok sevdiği doktorun sayesinde etkisi hafif bir şekilde geçirir. Taa ki sevdiği adamın ihanetine kadar. Peki onursuzca yapılan bir ihanet, onurlu bir terk edişi hak eder mi ? Halit Ziya Uşaklıgil bu eserinde realist bir dille nostaljik bir tat bırakıyor hafızamızda.
5 Aşamada İnceleme
2018 127. kitabı
1. KİTABIN KONUSU : Annesi vereme yenik düşmüş ve kendisi de bu illetin pençesinde yaşam mücadelesi veren genç bir kızın yaşadıkları. 2. KİTABIN ÖZETİ : NEMİDE Şevket Bey zengin bir adamın ikinci
·180 syf.·
2020 15. kitabı
Spoiler içerir!) Annesi kendisini doğururken ölen, dokuz yaşındaki Nemide, Nemide'nin babası olan amcası tarafından tüm sorumlulukları alınan, babasını küçük yaşta kaybeden Nail, annesini küçük yaşta kaybettikten sonra babasının yaptığı evlilikle, kendisini teyzesi olan Nail'in annesinin evinde bulan Nahit... Kızının yeğenine aşkını bilen ve çok düşkün olduğu hastalıklı kızını yeğeniyle evlendirip, mutlu olmasını isteyen Nemide'nin babası Şevket Bey, kızı on altı yaşına geldiğinde tıbbi bitiren Nail ile ikisini nişanlar. Ancak Nail, Nahit ve Nemide'nin aşkı arasında kalmıştır. On altı yaşına gelen Nemide, ondan sadece üç yaş büyük olan Nahit ve yaşlarına rağmen, büyük bir aşkla bağlı oldukları Nail'in hikayesi çok güzel bir şekilde kaleme alınmış. Nemide, Nahit ve Nail arasındaki gizli bağı öğrendiğinde ise, kitabın başından beri şahit olduğumuz şımarık çocuk tavrından onun çok büyük bir rezalet çıkartacağını düşündürüyor, ancak sessizce acısını çekip, en son beklenmedik bir şey yapıyor. Anlatım tarzı, kurgusu, olay döngüsü, hepsi harikaydı. Özellikle yaşlarına rağmen, Nahit ve Nemide'nin Nail'e olan aşklarına birbirlerine itiraf ediş şekilleri ve birbirlerine anlatırken kurdukları cümleler çok etkileyiciydi. Rahatlıkla tavsiye edebileceğim nadir kitaplardan biri.
NemideHalid Ziya Uşaklıgil · Karbon Kitaplar · 20181,038 okunma
2021 17. kitabı
Okunma: 28 Ekim 2021 02:25
Allah'ım Allah'ım bu kitabı okumakta ne kadar geç kalmışım... O kadar sürükleyici ve merak uyandırıcı ki nasıl bitirdim anlamadım bitsin istemedim. Sonunda henüz bu hayatta duygularınız bitmediyse bir damla göz yaşı akıtıyorsunuz... Ah Nemide,zavallı Nemide! Annesizliğin acısı,tek sevgisinin ihaneti, genç bedeninin lanet hastalığı.. Senin son kez 'baba, korkuyorum.' demen. Bu kitap beni mahvetti arkadaşlar.. Müsadenizle biraz ağlayacağım....
Nemide
2025 7. kitabı
Nemide... Öncelikle Halit Ziya Uşaklıgilin psikolojik temeli yatan romanlarından bir tanesidir. Eseri özetleyecek olursak Nail ile Nemide amca çocuklarıdır. Nemidenin annesi Nemideyi doğurduktan sonra vefat eder. Nailin ise babası küçük yaştayken vefat eder. Nemide çok el üstünde büyümüş, gözlerden sakınılmış, şımartılmış bir kızdır. Her eylemini ve saatini dadısı belirler ve Nailden başka arkadaşı da yoktur hal böyle olunca Naile farklı bir bağ kurar bu durumda romanın yönünü belirlemiştir. Burada benim dikkatimi çeken nemidenin annesinin nailin ise babasının vefat etmesi. Romanı asıl buradan psikolojik bir şekilde yorumlayabiliriz. Okuması keyifliydi okuyacaklara iyi okumalar dilerim...
NemideHalid Ziya Uşaklıgil · Ötüken Neşriyat · 20201,038 okunma
Puan vermedi·189 syf.·
2022 38. kitabı
Tamamıyla Aşk-ı Memnu tadında bir eser. Nahit, Nemide ve Nail arasındaki aşk üçgeni tıpkı Bihter, Nihal ve Behlül arasındaki üçgen. Aynı tadı ve keyfi verdi.
2022 7. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2022 16:40
Kitap boyunca tüm duygular acıyla çaresizlikle harmanlanıyor. Aşkı çok güzel işlemiş, benim en çok hoşuma giden nokta Nemide'nin sırf aşık diye bencil davranmamasıydı. Çok naif ve kırılgandı her açıdan her duyguyu kendi kalbimde hissettim. Bu bile kitabın başarısını gösteriyor bence

Halid Ziya UşaklıgilYazar · 62 kitap
Halid Ziya Uşaklıgil, Servet-i Fünûn ve cumhuriyet dönemi Türk romancı ve yazardır. Bazı edebi yazılarını Hazine-i Evrak dergisinde Mehmet Halit Ziyaeddin adıyla yayımlamıştır. Servet-i Fünun edebiyatının en büyük nesir ustası kabul edilir. İlk büyük Türk romanı olarak kabul görmüş Aşk-ı Memnu'nun yazarıdır. Aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun Sultan Reşat devri Mabeyn Başkatibi (1909-1912), ve Ayan Meclisi üyesidir. İstanbul'un Eyüp semtinde doğdu. Babası halı tüccarı Halil Efendi, Uşak'tan İzmir'e göçmüş varlıklı bir ailedendi. Halit Ziya, o sırada İstanbul'a yerleşmiş olan Halil Efendi ile Behiye Hanım'ın üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. Mahalle mektebindeki ilk eğitiminin ardından Fatih Askeri Rüştiyesi'ne devam etti. 93 Harbi'nin başlaması ile Halil Efendi'nin işleri bozulunca aile, İzmir'e yerleşti ve Halit Ziya öğrenimini İzmir Rüştiyesi'nde sürdürdü. Ardından İzmir'de Ermeni Katolik rahiplerinin çocukları için kurulmuş yatılı bir okula devam ederek Fransızcasını geliştirdi; Fransız edebiyatını yakından tanıdı. Fransızca çeviri denemeleri yaptıktan sonra henüz öğrenci iken ilk yazılarını yayımlamaya başladı. Önce İzmir çevresinde kendini tanıttı. Bazı edebi yazılarını İstanbul'da Hazine-i Evrak adlı önemli bir dergide "Mehmet Halid" adıyla yayımladı. Son sınıfta iken okuldan ayrıldı, babasının kâtibi olarak iş yaşamına başladı. Aynı yıl, Bıçakçızade Hakkı ve Tevfik Nevzat adlı arkadaşlarıyla Nevruz adlı bir dergi yayımlamaya girişti. 10 sayı kadar yayın hayatında bulunan ve İzmir'in ilk edebiyat dergisi olan bu dergide çeviri şiir ve hikâyeler, mensur şiirler, bilimsel yazılar yayımladı. Babasının yanındaki işi edebiyat merakı ile bağdaştıramadığından farklı bir iş aradı. İstanbul'a giderek hariciyeci olmak için başvurdu; başvurusu kabul edilmeyince İzmir'e döndü. İstanbul'da bulunduğu süre içinde Fransız edebiyat tarihi ile ilgili olarak uzun süredir yazmak istediği kitabı yazdı. Garbdan Şarka Seyyale-i Edebiye: Fransa Edebiyatının Numune ve Tarihi adlı kitabı 1885'te 84 sayfa olarak basıldı. Bu eser, onun basılan ilk kitabıdır ve Türkçede basılmış ilk Fransız edebiyatı tarihi olma özelliği taşır. İzmir'e döndükten sonra İzmir Rüştiyesi'nde Fransızca öğretmenliği yaptı, öğretmenliğe devam ederken Osmanlı Bankası'nda çalışmaya başladı. İzmir İdadisi'nin açılmasından sonra öğretmenliğe bu okulda devam etti; Fransızcanın yanısıra Türk edebiyatı dersleri verdi. Milli mücadele döneminde genellikle Ahmet Cevdet’in İkdam Gazetesi’ne yazılar gönderdi. Çoğunlukla dil ve edebiyatla ilgili yazılar yazdı. Cumhuriyet döneminde kendisini tamamen edebiyata verdi. Cumhuriyetin ilk yıllarında devletin şekillenmesini uzaktan izledi ve fazla eser vermedi. 1930’larda yazı hayatına büyük bir canlılıkla döndü. Cumhuriyet ve Son Posta gazetelerinde yazıları yayımlandı. Özellikle hatıra tarzında yazılarıyla edebiyat dünyasında aktüel bir isim haline geldi. Dil devrimi’ne gönülden inanan yazarın I. Türk Dili Kurultayı’nda (26 Eylül 1932) sunduğu, Türkçenin geçirdiği evreleri ve dil sevgisini sanatkârane bir üslûpla dile getiren bildiri çok ses getirdi.[3] Bazı eserlerini sadeleştirdi ve Latin harfleriyle yeniden yayımladı. 1937’de Tiran elçiliğinde görevli oğlu Halil Vedat’ın 33 yaşında intihar etmesi üzerine büyük bir yasa girdi. Acısını, yazmakla hafifletmeyi seçti. Her türlü tedaviyi reddettiği uzun bir hastalığın ardından 27 Mart 1945’te öldü. Bakırköy mezarlığında oğlu Halil Vedat’ın yanına gömüldü.