Nils Holgersson

Selma Lagerlöf

2021 13. kitabı
Nobel ödüllü yazardan çocukluğuma götüren bir roman. Yıllar önce televizyonlarda gösterilen Uçan Kaz adlı çizgi film ile tanımıştık Nils Holgerson'u. Her zaman ki gibi kitap filmden daha çok tat verir teorisinin gerçek olduğunu kitapta gördüm. Nils Holgersson, çok yaramaz, insanları kızdıran ve hayvanlara eziyet eden herkesin kötü dediği bir çocuktur. İşte Selma Lagerlöf 'un bizi kendine çeken hayal gücü burada devreye girer ve cüce bir büyücü Nils'i parmak çocuğa dönüştürür. Çiftliklerindeki genç erkek kaz Martin ile yaban kazlarından oluşan bir sürüye katılarak kuzeye uçar ve heyecan dolu bir macera yaşar. Sonrası bu Nobelli yazarın kitabında...
Nils Ve Olağanüstü Maceraları
2022 72. kitabı
Kitabımızın ana karakteri Nils Holgersson, bir çiftlikte anne ve babasıyla yaşayan, hayvanları hiç sevmeyen, onlara sürekli eziyet eden, yaramaz ve tembel bir çocuktur. Bir gün cüce elf olarak uyanır uykusundan ve gözlerine inanamaz. Çiftlikteki hayvanlarla aynı ortamda bulunmak zorunda kalınca insanken yaptığı her şey tek tek yüzüne vurulur. Daha sonra bir kaz sürüsü ile yolculuğa çıkar ve bu yolculukta, insan yaşamı boyunca öğrenemediği ne varsa öğrenir. Sürükleyici ve bir o kadar da ders niteliğinde çıkarımlarda bulunulacak Nobel Edebiyat Ödülü almış bu kitabı gerçekten çok sevdim. Nils çok tatlı bir karakterdi ve en başta yaptıkları beni çok üzdü, ona çok sinirlendim. Cüce elf olduktan sonra ise kitabın son sayfasına kadar acaba Nils’te bir değişilik olacak mı diye düşünmeden edemedim. Nils’in kazlarla yaptığı yolculuk gerçekten büyüleyiciydi ve okurken her şey gözümde canlandı. Çizgi filmi de olduğunu öğrendim ve mutlaka izlemeye karar verdim. Sizlere de okumanızı tavsiye ediyorum. Bence 10 yaş ve üzeri herkes okuyabiliiiir
Roman
Nils ve Olağanüstü MaceralarıSelma Lagerlöf · Carpe Diem Yayınları · 2022460 okunma
2016 23. kitabı
Okunma: 07 Temmuz 2016 00:00
Bayramın ilk günü ailecek Bursa Orhaneli’de kaplıcaya gittik. Tuttuğumuz eve girip de dolabı açtığımda bu kitapla karşılaştım. Daha ilk dikkatimi çeken yayınevinin Bordo-Siyah olmasıydı. Her zaman bu yayınevinin benim için ayrı bir yeri olmuştur. Uzun, ince ve siyah renkli tasarımı beni çoğu zaman bu yayınevine cezbetmiş ve bu yayınevinin kafamda kaliteli olduğunu düşündürmüştür. Tabi bu yayınevini daha çok çocukluğumda okumamdan ötürü geçmişi güzel bir şekilde hatırlatması da belki de bu algıyı yaratmıştır bende. Artık ne olduysa yeni basım kitaplarda bu yayınevini de görmez oldum. Geçenlerde de bir arkadaşımdan aslında bu yayınevinin o kadar kaliteli olmadığını öğrenince de şaşırmadım dersem yalan olur. Neyse lafı uzatmadan kitabı elime aldım ve karşıma hayatımda hiç duymadığım bir yazar çıktı, Selma Lagerlöf. Yazarın erkek mi yoksa kadın mı olduğundan bile bihaberdim. Kitabı açıp da önsözü okuduğumda da ben nasıl bu yazarı bu zamana kadar duymamışım diye kendime kızdım. Lagerlöf, 1909 yılında edebiyat alanında nobel ödülünü alan ilk kadın. Küçüklüğünde kalça bozukluğundan yaşıtlarıyla dışarda oynayamadığından evde büyüklerinin yanında oturmak zorunda kalır. Haliyle de büyüklerinden bir sürü hikayeler, efsaneler dinler. Bu dinlediği hikayeler Lagerlöf’ün yazarlık hayatına girmesinde etkili olacaktır. Yazarla ilgili en hoşuma giden durum ise kitaplardan kazandığı paralar sayesinde tüm dünyayı gezerek hayatını sadece yazmaya adamasıydı. Düşünsenize hiçbir maddi kaygınız yok ve hayatta en çok uğraşmaktan zevk duyduğunuz işle uğraşıyorsunuz. İşte Lagerlöf bunu başarmış ve hayatta en çok sevdiği iş olan yazarlığı meslek haline getirmişti. Hele ki “Yazarlar ikinci bir iş yapmaya mahkumdur.” sözü varken. Yazar yazdığı bu kitabı İşveç eğitiminde yurttaşlık
Küçük Nils Holgersson'un Yabankazlarıyla MaceralarıSelma Lagerlöf · Bordo-Siyah Dünya Klasikleri Dizisi · 2012460 okunma
2020 186. kitabı
Okunma: 15 Mayıs 2020 01:55
#1nobel1klasik okuma planımızda bu ay sırada Nobel Edebiyat Ödülü almış kadın yazar Selma Lagerlöf vardı. Selma Lagerlöf Nobel Edebiyat Ödülü’ nü almış hem ilk kadın yazar hem de ilk İsveçli yazardır. Efsane ve masallara dayanan yapıtlarıyla daha çok tanınır. Çocukken geçirdiği bir hastalık yüzünden engelli kalır ve evde özel eğitim görür. Öğretmenlik okulunu okuduktan sonra bir süre öğretmen olarak görev yapar. Sinemaya da uyarlanan eserler kaleme alır. Ve birbiri ardına edebiyat dünyasına kıymetli eserler verir. Lagerlöf çağdaş öykü yazarlarının en yeteneklilerinden biri olarak görülür. Yazarın en önemli eseri olan Nils ve Uçan Kaz aslında İsveç okullari için yazılmış bir coğrafya kitabı. Lagerlöf’den çocukların hayal güçlerini de canlandırabilecekleri zengin içerikli bir hayat bilgisi bir coğrafya kitabı yazması istenmiş ve yazar iki yıl süren araştırmalar sonucunda bu 555 sayfalık kitabı ortaya çıkarmış. Yalnız bizim okuduğumuz orijinal hali değil, resimler olmasına rağmen sadece 119 sayfa yani tamamen çocuk seviyesine indirgenmiş bir kitap. Bahsedildiği gibi İsveç’in coğrafi yapısı sosyal durumudan ziyade Nils’in hayvanlarla olan macerası anlatılmış. Türk Televizyonlarına da uçan kaz olarak uyarlanmış bir çizgi film var çok severek izlediğimiz Yazar bu 555 sayfalık kitabı yazdığı zaman hem eğitim alanında hem edebiyat alanında çok büyük ilgi görmüş. . Kitabı okumuş olmam yazarın hayatını öğrenmiş olduğum için benim için kesinlikle bir kazanım oldu yoksa bu kitabın biz yetişkinlere uygun bir kitap olduğunu düşünmüyorum tabii ki çünkü elimizdeki kitap çocukların seviyesine indirgenmiş. Ve çok kısaltıldığı için de okurken bunu hissediyorsunuz. Ben en kısa
Nils ve Uçan KazSelma Lagerlöf · Beyaz Balina Yayınları · 2017460 okunma
2015 329. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2015 00:00
Her pazar günü merakla TV başında beklediğimiz uçan kaz adlı çizgi filminin bir romanı olduğunu daha sonraları öğrenmiştim. Bununla birlikte çizgi filmden sonra ilk önce çizgi romanı ile tanışmış ardından da sabah gazetesinin Nobel kitapları serisinde bu kitabı görmüş almış ve bir çırpıda okumuştum. Yaramaz bir çocuğun ufak bir cini kızdırması ve sonrasında bu cinin ona attığı tokat ile bir parmak çocuğa dönmesi sonucu olayları anlatan romanda Nills'in bahçesindeki kaz ile birlikte bir kaz sürüsüne katılması ve ve bu cini tekrar bulmaya çalışması anlatılıyor. Çok sürükleyici olan kitapta heyecan, mizah ve hüznü bir arada bulabiliyoruz.
2023 1. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2023 19:34
Uzun bir aradan sonra İsveç semalarından "Merhaba" kitap sever arkadaşlarım. İki haftalık yoğun sınav maratonu neredeyse bitmek üzere ve ben ertelemek zorunda kaldığım , heyecanla okumayı beklediğim Nils ve Olağanüstü Maceraları kitabını sonunda okuyup bitirdim. Kitapta, İsveç 'te küçük bir kasabada anne babasıyla yaşayan 13/14 yaşlarında bencil ve kaba bir çocuğun dönüşüm ve değişim hikayesi anlatılıyor. Selma Lagerlöf Çeviri: A. Şeyma Üstün Yayınevi: CarpeDiem Kitap Sayfa Sayısı: 157 ️️ 9+ yaş İçinde Ne Var ️️ Arkadaşlık, zorluklarla mücadele, yaban hayatı, özgürlük, öz eleştiri,  empati kurma, farklı kültürler, hayal gücü, macera, doğa ve hayvan sevgisi. Nils bir gün evde tek başına iken karşılaştığı bir orman bücürüne kötü davrandığı için, bücürün gazabına uğrar ve küçük bir cüceye yani Elf'e dönüşür. Çiftlikteki hayvanlardan yardım istemeye karar verir ancak daha önce onlara kötü davranmış olduğu için hayvan dostlarımız ona yardım etmek istemezler. Derken evcil bir kaz olan Martin'in yaban kazlara katılmaya çalıştığını görür, onu durdurmak ister , boynuna sarılır. O esnada Martin boynundaki o küçük yaratığa rağmen havalanır. Böylece Nils ve Martin 'in sıradışı , masalımsı maceraları İsveç semalarında başlar. Nils bir yandan anne babasının yanına dönmek isterken diğer yandan yaban hayata, hayvanlara alışır hatta onlara iyi davranmaya başlar. Yaban kazlari ile uçarken yaşadığı heyecan dolu maceralar, hissettiği özgürlük hissi ve seyahat ederken öğrendikleri onu başka biri yapar. Nils'in maceralarını çok severek okudum. Siz de bu harika ve duygusal yolculuğa çıkmak, maceranın içinde yer almak,   Nils'le  arkadaşlığı, dostluğu, cesareti, sadakati , insan olmanın önemini ve hayvan dostlarımızla yeniden hayatı keşfetmeyi istiyorsanız "OKUYUN" derim. Bir
Dünya Klasikleri
Nils ve Uçan Kaz
·120 syf.·
2023 12. kitabı
Kitap çok güzeldi. Zaten çizgi filmini de severek izliyordum. Nils, bir kasabada yaşayan çok yaramaz bir çocuktur. Bir gün bir parmak çocuğa dönüşür. Parmak çocuğa döndükten sonra hayvanların söylediklerini anlamaya başlar. Bundan sonra Nils çok akıllı ve iyi kalpli bir çocuğa dönüşür. İçinde bol bol arkadaşlık var. Özellikle Nils ve Martin'in dostluğuna bayıldım. Nils'in kazlarla sanki onlar da insanmış gibi konuşması, oynaması... Kitaptaki Nils çok güzel çizilmiş. Nils'in yardımseverliği ve hayvan sevgisi çok güzel anlatılmış. Kitaptan çıkarılması gereken bir sürü ders var. Her olayda farklı farklı dersler... Kitaptaki karakterler de çok güzeldi. Tilki Smirre, güzel kaz Gümüş Tüy, korkusuz kartal Gorgo... Hepsi çok şirinlerdi. Kitabın sonu güzel bitti ama Nils'in kazlardan ve Martin'den ayrılması beni çok üzdü. Kitap bittikten sonra içimde sanki bir şeyler varmış gibi hissettim. Kitap biraz daha değişik bitebilirdi veya daha da uzun olabilirdi kitap. Çizgi filminin çıkmasına hiç şaşırmadım. Kitap çizgi filminden biraz farklıydı ama genel olarak kitap çok güzeldi. Herkese tavsiye ederim. 4. sınıftan sonra herkes okuyabilir.
Nils ve Uçan KazSelma Lagerlöf · Beyaz Balina Yayınları · 2017460 okunma
2025 60. kitabı
Yine kitaptan uyarlanan ve çocukluğumun en güzel çizgi filmlerinden biri. Hayvan sevgisi , yardımlaşma ve adım adım zihinsel sağlıklı büyüme aktarılıyor bu eserde . Ebeveynlerin çocuklarına okutması gereken kitap . Çizgi filmleri ni de izletebilirsiniz .
Uçan KazlarSelma Lagerlöf · Dost · 0460 okunma
2019 273. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2019 13:59
İskandinav efsaneleri ile karışık ve çocukluğumun Nils Ve Uçan Kaz çizgifilmine kaynak olan bu bu kitabı Nobelli yazardan okumak da ayrı bir keyifti. Çocuk kitabı evet ve kesinlikle büyükler de okumalı. :)
2022 49. kitabı
Okunma: 22 Eylül 2022 10:22
Bu kitabı masamın üzerinde görür görmez 9 yaşındaki ikizlerim bir çığlık attılar; "Aaaa anne bu çizgi filmdeki Nils'in kitabı mı yoksa?" diye. Onların sayesinde öğrenmiş oldum okumadan önce çizgi filmi de varmış Benim bitirmemi sabırsızlanarak beklediler onlar da okuyacakmış, ahhh nasıl güzel bir şey çocuklarımızın da bizler gibi kitaplara düşkün olarak büyümesi Selma Lagerlöf Nobel Ödülü'nü alan hem ilk kadın yazar, hem de ilk İsveçli yazar olma onuruna sahip. Ve kitap o kadar güzel dersler içeriyor ki kesinlikle her ebeveynin çocuklarına okutması gereken türden. Kahramanımız Nils küçük bir çiftlikte ailesi ile birlikte yaşayan haylaz, yaramaz, tembel, hayvanlara işkence eden, umursamaz ve bencil bir çocuktur. Ta ki bir gün bir orman bücürünün onu bir parmak çocuğa, bir elfe dönüştürmesine kadar. Nils bu rüyadan uyanamayacağını anlayınca çiftlikteki evcil kaz Martin'le birlikte yaban kazları sürüsüne katılır ve hiç unutamayacağı, kendine bir çok dersler çıkaracağı bir yolculuğa başlar. Nils bu yolculukta inanılmaz maceralar yaşar ve hayvanların gizemli yaşamlarına tanık olur. Nils'in yaşadığı her bir serüven o kadar güzeldi ki, ben bu yaşımda bile kendime bir çok ders çıkardım. Lütfen okuyunuz, okutunuz efendim

Selma LagerlöfYazar · 22 kitap
Selma Lagerlöf (d. 20 Kasım 1858, Marbacka, İsveç - ö. 16 Mart 1940, Marbacka, İsveç) İsveçli yazardır. Efsane ve masallara dayanan yapıtlarıyla tanınmıştır. Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan hem ilk kadın yazar, hem de ilk İsveçli yazardır. 1858 yılında på Värmland'da Marbacka adlı bir çiftlikte dünyaya geldi. Çocukken geçirdiği bir hastalık yüzünden bir süre sakat kaldı. Dönemin geleneklerine göre evde özel eğitim gördü. 1882 sonbaharında babasının rızası olmadan Stockholm'de öğretmen okuluna girdi. Eğitimi sırasında babası ekonomik sıkıntıya girdi ve Marbacka çiftliği satıldı. 1885'te babasını kaybeden Selma Lagerlöf aynı yıl Landskrona'da öğretmenliğe başladı. İki ciltlik romanı Gösta Berlings Saga'yı bu sırada yazdı. 1924'te Mauritz Stiller'in sinemaya uyarladığı roman, Lagerlöf'ün doğup büyüdüğü Vaermland bölgesinin en parlak dönemini, bölgenin demir döküm atölyeleri ve küçük malikanelerle dolup taştığı yıllardaki yaşamı anlatıyordu. 1890'larda İsveç'te romantizmin canlanışında önemli bir rol oynadı ve Osynliga Länkar (Görünmez Bağlar)'ı yazdı. 1895'te bir burs kazanınca,öğretmenliği bırakarak yurt dışı gezilerine katıldı ve kendini tamamen yazmaya verdi. İtalya'ya yaptığı ziyaretten sonra Antikrists mirakler (Deccal'in Mucizeleri)'i adlı sosyalist içerikli romanını yayımladı. Bunu en iyi yapıtlarından biri sayılan En herrgårdssägen (Malikane öyküleri) ile Mısır ve Filistin'de geçirdiği kışın etkisiyle yazdığı, kendisine İsveç'in en önde gelen romancısı niteliğini sağlayan iki ciltlik Jerusalem (Kudüs) izledi. Diğer önemli yapıtları arasında, özlü ve güçlü bir anlatımı olan Herr Arnes penningar (Bay Arnes'in Hazinesi; 1904) yer alır. I. Dünya Savaşı başlayınca çok sarsılan Lagerlöf, birkaç yıl süreyle pek ürün vermedi. Daha sonra Marbacka (1922), Ett Barns Memoarer (Bir Çocuğun Anıları; 1930) ve Dagbök för Selma Lagerlöf (Selma Lagerlöf'ün Günlüğü; 1932) adlı kitaplarında incelikli bir üslupla çocukluğunu anlattı. Vaermland'ı konu alan üçlemesiyle de tanınan Lagerlöf, çağdaş öykü yazarlarının en yeteneklilerinden biri sayılır. Lagerlöf'ün en iyi eseri olan Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (Nils Holgersson'un yaban kazlarıyla maceraları) adlı kitabından yola çıkarak hazırlanan çizgi film dizisi, Türkiye'de Uçan Kaz adıyla gösterilmiştir. Türkçede ayrıca Kurtlar ve Uçan Kazlar adlı çocuk kitapları vardır. Eserleri Gösta Berlings Saga (1891) Osynliga länkar (1894) Antikrists mirakler (1897) En herrgårdssägen (1899) Jerusalem (1901-02) Herr Arnes penningar (1904) Kristuslegender (1904) Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (1906-07) Liljecronas hem (1911) Körkarlen (1912) Kejsarn av Portugallien (1914) Troll och Människor (1915) Löwensköldska ringen (1925) Carlotte Löwensköld (1927) Anna Svärd (1928) The Silver Mine Zacharias Topelius