Seçme Öyküler

Ağustos 2015
Yapı Kredi Yayınları

2025 37. kitabı
Okunma: 20 Ağustos 2025 03:41
Birbirinden güzel 11 hikaye ile buluştuğum için çok mutlu oldum. Selçuk Baran ile tanışmamız bugüne nasipmiş. Yazar, hayal ve gerçeği öyle güzel harmanlanmış ki öykülerinde bazı hikayelerin sonunda "Bu da mı gerçek değildi." demekten kendimi alamadım. Karakterleri alışılmışın dışında ve hepsini de sımsıkı kucaklama isteği uyandıran tipler. Korkular, kaçışlar( insanın kendinden kaçışı daha çok) ve güzelim çiçekler... Hikayelerinin içinde bolca geziniyor. Okurken yaşadım. Hayal ettim, gercek oldu. Gerçeğimi sorguladım. Sonra yolum yine hayale çıktı... Öykü severlere tavsiyemdir. Öğle Saatleri Selçuk Baran
2021 54. kitabı
Şahane bir öykü seçkisi. Selçuk Baran'ın öykülerindeki karakterler hem bambaşka hem de bir o kadar bizden. Tanıdık meseleler, bizi bize anlatan etkileyici öyküler. Çok sevdim. Sarmaşıklar, Krizantemler, Rose Bonbon, Tortu, Öğle Saatleri... ve diğerleri. Öykü sevenler ve okuma grupları bu kitabı es geçmesin derim.
Öğle Saatleri
2025 37. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2025 19:40
Öğle Saatleri, 11 öyküden oluşuyor ve her öyküde farklı karakterlerin yaşamlarına dair kesitler bulunuyor. Baran, öykülerinde insan ilişkilerini, toplumsal sorunları ve bireylerin iç dünyalarını ustalıkla işlemekte. Naciye Ayla Toker Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Ensütüsü Yüksek Lisans tezinde şöyle bir tanımlamada bulunmaktadır. Selçuk Baran, Cumhuriyet dönemi edebiyatımız içerisinde değerlendirebileceğimiz ve bireyin iç dünyasını esas alan eserler kategorisinde psikolojik tahliller konusunda başarılı olmuş bir isimdir. Bu toplumun içinde yaşamış ve yine yaşadığı toplumu gözlemlemiş ve bu gözlemler sonunda edindiği izlenimleri usta bir şekilde aktarmış bir yazardır. “Bugünün edebiyatı seven, anlatı türünün Türk edebiyatındaki son dönem serüvenini merak eden yeni okur kuşağı, aldığı tüm ödüllere rağmen hak ettiği ölçüde tanırlığa kavuşamamış olan Selçuk Baran ‟ın kitaplarına mutlaka ulaşmalı, edebiyatımızın bu sessiz, gölgede kalmış seçkin yazarını tanımalıdır.” Kitaptaki Öyküler • Kent Kırgını • Haziran • Bahçede • Sarmaşıklar • Tortu • Öğle Saatleri • Rose Bonbon • Krizantemler • Ağ • Firavun Mezarı • Porselen Bebek
Öykü
Türk Kadın Öykücüleri
Selçuk Baran Öğle Saatleri Bu kitabı oğluma öyküyü okumayı sevsin diye aldım. Doğan Kardeş Serisi şiir, öykü, deneme, romanlardan parçalar ile taze okuru yazar ile tanıştırıp leziz edebiyat tadını almasını sağlıyor. Edebiyat haz işi önce. Çünkü zevk almıyorsak, tutkumuz yoksa tıkanır kalır. Selçuk Baran dilini merak ettiğim ama zorlayıcı diye düşündüğümden çekindiğim bir yazardı. Tamamen önyargılı bir tutummuş. Onun evrenini tanıdığımda hemen ısındım. Öncelikle karakterleri her sınıftan ve onları anlatım, gerekli noktaları mercek altına almakta çok başarılı. Çiçekleri anlatıyor. Ona has bir durummuş. Önsözde okudum ama öykülerde de anlaşılıyor, belirgin bir duruşu var. " Haziran" öyküsünde intihar ile çiçek bağdaştırmış, estetik bir anlatım ortaya çıkmış. Öykülerini çok sevdim. Ödüllü, üretken olduğu halde halk tarafından istediği rağbeti görmediğinden üzülürmüş. Buna ben de anlam veremedim. Çünkü dili yormuyor. Anlaşılır bir şekilde yoğun yazıyor. Akıcı okunan, hüzünlü olsa d keyif veren öyküler yazmış.
2024 3. kitabı
Selcuk baran hak ettigi degeri görememiş bir yazarimiz. Öğle Saatleri kitabı 11 oykuden oluşuyor. Oykulerinde bir zamanlar kentte yaşamış fakat tutunamamis yahut kendinden eksilmiş ve kent kırgını olmus karakterleri işliyor. Karakterlerin İçsel yolculukları cok derin ortaya konmuş. Varoluşunu sorgulayan karakterler unutulmamak da istiyorlar.
Hayat
Okuu
2025 119. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2025 21:10
"Oysa bahardayız. Hangi yaşımızın baharı olursa olsun, çiçekleri sevmek gerek." Öykü sever arkadaşlar burada mı??? "okumayı çok severim ama Cumhuriyet dönemi yazarlarından Selçuk Baran ın kaleminden tırsıyorum nedensizce" diyen arkadaşlar o kadar çok vardı ki. Tabii ister istemez insan etkileniyor höyle düşüncelerden taa ki canım abim Mehmet Nalsale ın Tortu eseri yorumunu okuyana kadar!! Okuduktan sonra ilk tepkim "Geç kalınmış bir keşif kesinlikle" oldu. Eserimize geçmeden sonra "Hiçbir şey sözcükleri kullanmak kadar güzel, büyüleyici ve heyecan verici değildir." diyen yazarımızın eleştirmen Füsun Ataklı' nın yazarın öykülerindeki kahramanların değerlendirmesine yer vermek isterim; "Öykü kişilerinin çoğu bir sıradanlığı, tekdüzeliği, alşılmışın boğuntu veren uyumunu bozmaya, aşmaya çabalayan, kendilerine, salt kendilerine ait yaşamalar arayan kişilerdir" Zaman zaman hayal dünyasına da daldıran 11 kısa öyküden oluşan eserde en etkilendiğim kesinlikle eserle aynı ismi taşıyan , Nuriye Hanımla tanıştığım oldu. Öyküye kısaca değinmeden söylememe gerek yok gerçi ama şiddetle tavsiye ederiiiimmm. Maaşı yaşlı anasıyla kendisine yeten sadece öğle yemeğini birlikte yediği yaşça kendisinden büyük Salim Bey tarafından beğenilen , toplumdan dışlanılan sevgili Nuriye , itiraf etmek gerekirse seninle empati yapmaktan öyle bir kaçındım ki. Sonunda ister istemez karşımdaymışçasına seninle konuşurken , yaralarını sarmaya çalışırken buldum kendimi..
2023 5. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2023 22:17
Selçuk Baran okumaya, Öğle Saatleri öyküsündeki bir pasaja denk gelip aşık olmam sebep oldu. Fakat maalesef kitap, iyi gibi başlayan fakat tek düze devam eden sıradan öykülerden oluşuyor. Ancak Selçuk Baran'ın öykülerinde daha önce hiçbir yazarda hissetmediğim bir şey var. Hikayelerin bir kısmında anlatıcı kadın, bir kısmında ise erkek. İlginçtir ki erkek anlatıcıları okurken onların erkek olduğunu aşikar eden bir işarete denk gelmedikçe -yanındaki karakteden karısı olarak bahsetmesi gibi- kesinlikle onu erkek olarak düşünemedim. Kullandığı dil bir kadına aitmiş hissi veriyordu. Aynı şekilde kadın anlatıcılar da daha çok erkek gibiydiler. Erkek anlatıcılarda daha kadınsı diyebileceğimiz detaycılık, süsleme, duygu okuma ve anlam yükleme baskınken, kadın anlatıcılar bir o kadar ketum, yüzeysel ve saklı. Bu iki anlatıcının yeri değiştiğinde çok daha tutarlı bir hikaye anlatımı oluşacağını düşünüyorum. Toparlayacak olursak, benim için Selçuk Baran'la tanışma kitabıydı, heyecan verici bir şey okuyamadım.
2025 11. kitabı
Selçuk Baran’ın 11 seçme öyküden oluşan, bayılarak okudugum kitabı kendisinin bunca öyküye esere rağmen nasıl hak ettiği değeri hala görememiş olmasına çok şaşkınım okurken kendinizden her öyküsünden bir şeyler bulacagınız içimizden bir yazar okurken hem hüzün hem keyif her duygu bir arada
2018 8. kitabı
Korka korka iniyordu merdivenleri... Kimselerin kendisini görmemesi için dua ederek bir yandan da. Az sonra Salim beyin yanında olacaktı. Bunu düşünmek güzel bir şeydi elbette, ama şimdilik şu iki dakikayı kimselere görünmeden atlatmak zorundaydı. Her zamankinden daha çok kısmıştı omuzlarını; omuzlarının arasına gizlemeye çalıştığı boynunun uzunluğu bile belli olmuyordu. Görünmekten korkuyordu ya, bir gölge gibiydi aslında; zayıf solgun, gosterişsiz... İstese bile kimselerin gözüne çarpmazdı: Etekliğinin grisi, kazağının mavisi en solgunundan, en görünmezinden seçilmişti. Yüzünün aslında güzel olduğunu bilen Salim beyle annesiydi tek. Onların bu güzelliği fark ettiklerini de Nuriye bilmezdi. Bu kitabı okuduktan sonra fark ettim ki öykü yazarlarımızı tanımıyorum. O kadar güzel yazılmış öyküler vardı ki beni içine alıp o eşsiz, çiçeklerle döşenmiş dünyaya götürdü. Kitabı aldığımda yazar hakkında hiçbir bilgim yoktu. Hatta isminden dolayı erkek olduğunu bile düşünüyordum. Ancak hem kitabın içindeki öyküler hem de ilk yargımın yanlışlığı şaşırttı beni. İyi ki de okudum diyebiliyorum. Hatta şöyle diyebilirim. 1 aydır elime kalem alıp öykü yazmamıştım, kitabı okurken içime yazma aşkı geldi. Ben çok begendim öyküleri. İnsanın kafasında soru işaretleri bırakan öykülerle doluydu. Okumanızı tavsiye ederim.
2022 27. kitabı
Okunma: 09 Temmuz 2022 21:06
Nursel Duruel’in ön sözüyle başlayan bu öykü seçkisi Selçuk Baran’ın duru anlatımıyla pek çok okur için çok davetkâr öykülerden oluşuyor. Uzun romanlardan, novellalardan çabuk bıkan kimselerin yorulmadan okuyacağı bu öyküler incelikli seçilmiş yaşam kesitlerini konu ediniyor. Baran’ın biçemiyle güzelliği perçinlenen öyküler silik insanların, arada kalmışların, onlardan söz edilmeyen kadınların hikâyelerini göz önüne koyuyor. Bu bakımdan benzerlerinden kolayca sıyrılıyor Baran’ın öyküleri.

Selçuk BaranYazar · 14 kitap
Selçuk Baran, Türk öykü ve roman yazarıydı. 1960'lı yılların sonundan 1990'lı yılların başına kadar öykü, roman, oyun gibi farklı türlerde eserler verdi. Eserlerinde bireyin iç dünyasını ele aldı. Edebi yaşamı boyunca hiçbir edebî veya siyasî toplulukta yer almadı. Öyküleri ve romanları ile birçok edebiyat ödülüne değer görüldü. 1933 yılında Ankara'da doğdu. Babası ziraat teknisyeni Talat Veziroğlu, annesi Halide Hanım'dır. Çocukluğu Ankara'da geçti. Edebiyat sohbetlerine ev sahipliği yapan, şiir söylenen bir ev ortamında büyüdü. On beş yaşında günlük tutma ile başlayan yazma merakı ömür boyu sürdü. Ankara Kız Lisesi'nin ardından Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde eğitim gördü. Hukuk alanında yüksek lisans yapmak üzere Almanya'ya gitti. Berlin'de başladığı yüksek lisansı sırasında Almancasını geliştirdi ve Alman hukuku üzerine çalışmalar yaptı, edebiyata odaklanmak istediğinden iki yıl sonra programı tamamlamadan geri döndü. Almanya'dan Türkiye'ye dönüşü sırasında gemide tanıştığı opera sanatçısı Ayhan Baran ile 3 Nisan 1957'de evlendi. Çiftin Ayda ve Işıl adlı iki kız çocukları oldu. 1958 - 1968 yılları arasında, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne bağlı Banka ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsü'nde kurs müdürü olarak çalıştı. İş çıkışlarında büroda kalıp yazma uğraşısını sürdürdü. 1968'den itibaren görevinden ayrıldı; yazarlık ve ev hanımlığını sürdürdü. Yayımlanan ilk öyküsü, 1968'de Yeditepe'de çıkan Çocuğun Biri'ydi. 1972'de ilk öykü kitabı olan ve 21 hikâyeden oluşan Haziran yayımlandı. Kitap, ertesi yıl TDK Öykü Ödülü'ne değer görüldü. Edebi yaşamı boyunca öykülerini Türk Dili, Oluşum, Argos, Papirüs, Hisar, Varlık, Yeni Edebiyat, Yeditepe gibi dergilerde yayımlamayı sürdürdü. İkinci öykü kitabını 1977'de yayımladı ve dokuz öykü içeren Anaların Hakkı adlı bu kitap ile 1978 Sait Faik Hikâye Armağanı'na değer görüldü. Bir Solgun Adam (1975) romanı 1974, Bozkır Çiçekleri romanı 1979 yılı Milliyet Roman Yarışması'nda mansiyon kazandı. Evliliklerinin üçüncü yılından itibaren eşinin hayatına başka kadınların girmesi sonucu gelgitli bir evlilik yaşamı oldu; Ayhan Baran'ın İstanbul Operası'nda çalışmak istemesi üzerine 1984'te İstanbul'a taşındılar. Evlilikleri 1987'de boşanma ile sonuçlandı. Selçuk Baran, edebi çevrede “Baran” soyadı ile tanındığı için bu ismi kullanmayı sürdürdü. 1987 - 1993 yılları arasında TRT İstanbul Radyosu için radyo oyunları yazdı. Kış Yolculuğu kitabındaki bir öyküsünü oyun olarak düzenledi. Türkân Hanım'ın Ölümü isimli oyun, Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından 1990-1991 sezonunda sahnelendi. Roald Dahl'ın Charlie'nin Büyük Cam Asansörü isimli kitabının çevirisini yaptı. Yazar, alkol bağımlığı nedeniyle birkaç defa alkol tedavisi gördü. 1993'te Ankara'ya dönen Baran, kendisini başarısız bir yazar olarak kabul ettiğinden eline bir daha kalem almamaya karar verdi. Daha önce çalışmış olduğu Hukuk Fakültesi Bankacılık Enstitüsü'nde 1995'ten sonra yayın müdürü olarak görev aldı. 1996'da Porselen Bebek adlı çocuk romanını yayımladı. Geçirdiği mide kanamasının ardından 4 Kasım 1999'da öldü. 1987 yılında yazdığı Güz Gelmeden (2000) adlı romanı ölümünden sonra yayımlanmıştır. Büyün öyküleri, Ceviz Ağacına Kar Yağdı (2008) adı altında toplanmıştır.