Ender Efsanesi 2

Pegasus Yayınları
Orijinal Adı:
Speaker For The Dead

2022 195. kitabı
İlk kitabın ardından hemen başlamak istiyorsunuz. İlk sayfasından itibaren yazarın iki büyük ödülü aynı anda almasının nedenini anlıyorsunuz. Ender'in hayata karşı duruşu, yaşama verdiği anlam kitabın bilim-kurgudan ziyade size hayatı sorgulatan bir felsefe kitabı gibi etki bırakmasına neden oluyor. Kim hak ediyor yaşamayı, yaşam hak edilen bir olgu mudur ya da kimin yaşayacağına karar verecek merci neresi? Bir dünya cevaplanması zor soruyla baş başa kalıyorsunuz okudukça. "İsteklerini anladığında, hiçbir insan değersiz değildir. Kimsenin yaşamı sıfır değildir. Kadınların ve erkeklerin, en kötülerinin bile kalplerini anladığınızda, günahlarının en azından küçük bir kısmını affettirecek cömert bir davranışı vardır." cümlelerini okuduktan sonra insanlara bakışınız değişiyor önce. Buna sadece insanların değil evrenimizde var olan mikroskobik varlıklardan ökaryot canlılara kadar hepsinin nasıl acımasız bir mücadelede hayatta kalmaya çalıştığını eklediğinizde yazarın akıl almaz olan bu karışıklığı nasıl basit bir şekilde avuçladığını görüyorsunuz. İlk kitabını beğenmiştim, bu kitap üstüne birkaç tuğla daha koydu. Çıtayı çok yükseltti. Yorumu diğer kitaplarını da okuduktan sonra yazdığımdan diğer kitaplarından Ölülerin Sözcüsü'nden aldığım hazzı alamadığımı söyleyebilirim. Ancak anlaşılan Ender'i anlatan her kitap okumaya değer. "Sahi, bütün evreni sevebilmeyi nasıl başardın Ender, biz daha bir tanecik dünyayı sevemezken hakkıyla?" dedirtiyor bitince.
2019 149. kitabı
Okunma: 03 Temmuz 2019 16:51
Dikkat spoiler içerir. Ender, Ana kraliçe hariç bütün böcekleri yok ettikten sonra Trondheim adında bir gezegene yerleşir ve orada hocalık yapmaya başlar. Valentine de evlenmiştir ve çocuk beklemektedir. Bu arada başka bir gezegende Pipo adında bir bilim adamı domuzcuk adını verdiği türde yaratıklarla iletişime geçer. Oğlu Libo ve bir hastalık yüzünden annesi babası ölen Novinha da yardımcılarıdır. Pipo ölür ve Novinha çalışmalarını saklar. Sevdiği halde notları görme hakkı olacağı için Libo ile evlenmez, Marcao adında biri ile evlenir. Miro, Ela, Quim, Quanda, Grigo adında çocukları olur. Libo da ölür ve Miro çalışmalara devam eder. Bu arada Ela babasının ölümü için bir ölülerin sözcüsü çağırır. Ender de bu daveti kabul eder ve hamile ablasını bırakıp yola çıkar. Sözcülüğü yapar ve ortalık karışır. Çünkü Marcao kısır bir adamdır ve çocukların babası Libo'dur. Domuzcuklar öldüğünde ağaç olmaktadır, çeşitli yetenekleri vardır ve onları onurlandırmak için Pipo ve Libo ölmüştür. Bir anlaşma yapılması ve Ana kraliçenin bu gezegene yerleşmesi gerekmektedir. Elektrikli çite kapıldığı için Miro felç olur. Bilgisayar arkadaşı olan Jane ile pek çok sorunu çözen Ender onu Miro ile ilgilenmesi için görevlendirir. Domuzcuk kabilesinden Human ve diğerleri ile anlaşma yapılır. Gezegendeki hastalık ve Miro'nun kanun dışı hareketleri yüzünden isyan etmiş sayılırlar. Savaş yakındır. Ender insanların domuzcuklara bildiği her şeyi öğreteceğine söz verir. Valentine de kocası ve çocukları ile gezegene yola çıkmıştır. Acaba bundan sonra neler olacaktır. Gezegen ayakta kalacak mıdır? Keyifle soluksuz okunan bir roman.
2012 18. kitabı
Okunma: 25 Ekim 2012 00:00
Ender serisinin 2. kitabı. İlk kitabın devamı niteliğinde olmamasına rağmen yazar kitaba göndermeler yapmış. Kahramanımız, ilk kitapta yer alan çocukluk dönemini geride bırakan olgun bir ölüler sözcüsü olarak karşımıza. Konu olarak beni çok etkiledi. Ender farklı bir dünyaya, bir bilim adamının sözcülüğünü yapmak için çağrılır ve olaylar gelişir.
2021 10. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2021 10:30
Ender'in oyununda bize vaat edilen, içimize bir tohum gibi ekilen fikirler büyüyor. Gözlerinizin önünde sizi değiştirerek yeşeriyor. Bu yüzden ağacın altına otur ve yaprakların arasından güneşin yüzüne vurmasına izin ver!
Ölülerin Sözcüsü
2025 1. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2025 00:57
Kitap bilim-kurgu serisi olan Ender Serisi'nin ikinci kitabı. İlk kitabı okuma şansım olmadı kitaptaki içeriğin aynısı olduğu söylendiği için kitapla aynı isimde Ender'in Oyunu (Ender's Game) olarak uyarlanan filmini izleyip ardından Ölülerin Sözcüsü'nü okudum. İkinci kitapta karşımıza ilk kitaptan farklı başka bir canlı türü çıkıyor bunlar domuzcuk olarak da adlandırılan Pequeninolar. Başka bir gezegende koloni olarak yaşayan insanlar ve domuzcuklar arasında yaşanan olayların ardından ana karakter Ender'in "Ölülerin Sözcüsü" olarak bu koloninin olduğu gezegene gelerek yaşanan olayları açıklığa kavuşturması ve aslında kendi içindeki duygusal mücadelesini, ait olamama hissini giderip kendini bir yere ait hissetmesine şahit oluyoruz. Novinha adlı diğer karakterde de duygusal ve psikolojik değişime biraz ona kızarak biraz onu anlayarak şahit oluyoruz. Karakter sayısı ve isimleri bakımından başta biraz kafam karışsada her şey oturduktan sonra bir aile bilim kurgusu okuyoruz aslında. Dünyanın sonu geliyor ve yaşasın dünyayı, canlıları kurtardıktan ziyade bu kurguda yüzyıllar sonrasının evreninde, gezegenlerinde, sisteminde ne söylemek isterseniz söyleyin aile kurtarmak-kurmak, aile için çabalamak, bağ kurmak, ait olmak nasıl olur onu görüp şahit oluyoruz. Sonunda da üç farklı canlı türü bakalım nasıl bir arada yaşayacak sorusu ile üçüncü kitaba başlamak için gerekli merağı sağladığını düşünüyorum. Zaten bilim kurgu hayranıysanız okuyun derim ki Hugo ve Nebula ödüllü bir kitap.
2015 73. kitabı
Ana öyküsü yazarın ilk kitabı olan Ender'in Oyunu kadar etkileyici olmasa da, son derece önemli bir kitap. Ayrıca yazarın Ender serisini oluşturmasını sağlayan asıl fikrin Ölülerin Sözcüsü olduğunu belirtmesi de kitabın öneminin bir kanıtı niteliğinde.
Ölülerin SözcüsüOrson Scott Card · Altıkırkbeş Yayınları · 2013156 okunma
Jane tarafından büyülenmiş hissediyorum andidkhowtoexplain
2025 39. kitabı
Okunma: 28 Mayıs 2025 20:37
Kitabimiz, ender in oyununun devami diye geçiyor, yada uzay oyunları filminin devami. Uzay oyunlarıni cok küçükken izlemistim babam sayesinde, ve filmin devami o kadar merak etmistim ki, o kadar hosuma gitmisti film, size anlatamam. Daha yeni, bu günlerde bu filmin aslinda bir kitaptan uyarlandigini ve bu kitabin ise devami oldugunu ogrenince mutluluktan havalara ucmustum. Ammavelakin kitabin ilk sayfasinda beynim eror vermisti. Kim bu rooter? Niye pipo diye birinin ogluyla ve rast gele ortaya cikan bir kizla arastirma yapmalarini okumak zorundayim ki?! Ilk bolumde resmen olaylari kavramak icin ter döktüm. Filme yeniden baktum acaba ben bi bir şeyler unuttum diye, ender in oyunu kitabinada baktim acaba kitabin sonunda filme koymadiklari bi son mu vardi diye. Yok arkadas, yok anlamiyorum kim bu pipo denen abi. Neyse iste bolumun sonlarina dogru internetten yardim alarak bu domuzcuk denen varelse diye dusundukleri ama aslında ramen olan varliklarin insan deilde başka bir yasam turu olduklarını ogrenebildim. Ve sonrasinda ender imiz sahneye giris yapti, ve olaylar beynime yatmaya başladı, sonrasi zaten akiyor kitabin. Kitapta kayda deger cok fazla olay olmuyor, ama hikaye akışı icin asil temel atiliyor diyebilirim. Kitap kurgubilim kategorisine de girse, bana o kadar cok sey öğrettiği, cok fazla felsefi ve hayata dair gonderme vardi ve buna bayildim. Enderin nasil lusitania ya gelip butun bu karmasikligi cozmesini buyuk bir heycanla okudum, onlarin hissettiklerini sanki bende hissettim. Ana kralice icin geldigi gezegene, kocaman bir aile edinirken buldu kendisini ender. Ve bende kendimi jane e amacsiz sekilde cekilirken buldum.
2020 31. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2020 00:00
Orson Scott Card’ın Ender serisinin ikinci kitabı, tamamen farklı bir tarza sahip. İlk kitaptaki hikâyeyi devam ettiren Card, bizi Brezilya/Portekiz kökenli bir Katolik toplumunun bulunduğu uzak Lusitania kolonisine götürüyor. Lusitania’ya, yerel türlerden olan “domuzcuklar” tarafından öldürülen iki koloni üyesinin yaşamını ve ölümünü anlatmak üzere Ölülerin Sözcüsü sıfatıyla gidiyor. Kız kardeşini geride bırakırken, yolculuğun 20 yıldan fazla süreceğini (göreceli hızlar nedeniyle bu süre öznel olarak sadece birkaç hafta olsa da) ve bu süreçte birçok şeyin değişebileceğini kabul ediyor. Bunun yanı sıra, yanında korkunç bir sır da taşıyor. Kolonistler tarafından dışlanmasına rağmen, domuzcuklarla iletişim kurmaya çalışıyor ve daha önce iki insana uygulanan korkunç ölümler kadar korkunç bir ölüm riskini göze alıyor. Bu çok felsefi bir kitap ve zaman zaman (yavaş ve ağır anlatımından dolayı) okumakta zorlanabilirsiniz. Ancak, Card’ın olağanüstü hikâyelerle tanınan önemli bir bilimkurgu yazarı olarak ününü sağlamlaştırıyor. İlk Ender kitabını bu kadar çok sevmesem de yine de bu kitabı öneririm. Ayrıca her iki kitabın da Nebula ve Hugo ödüllerini (bilimkurgu türünün en önemli ödülleri) kazandığını unutmayın.
2017 11. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2017 01:05
Açıkçası 210. Sayfaya kadar okuması baya zordu özellikle isimler çok kafa karıştırıcı oldu hikayeye bağlanamadım ama 210.dan sonra hikaye birkaç kişinin etrafında geçtiğinden okuması ve bağlanması daha kolay oldu ama jane enderi bırakıp miroya geçtiğinde benimde sinirim bozuldu alışmıştım en sonunda enderin 3000 yıllık amacına ulaşması mutlu etti tabi şu anlık sonucunu bilmiyoruz
2019 556. kitabı
Uzayın derinliklerinde yeni bir koloni, burada izlenen, incelenen yeni bir yaşam formu, kurulan ilişkiler, insanoğlunun “yabancı “ ya da bilinmeze duyduğu kuşku, korkunun yarattığı sorunlar, çözüm için alınan riskler. Bilimkurgu ve daha fazlası, kesinlikle çok iyi #orsonscottcard #ölülerinsözcüsü #enderserisi

Orson Scott CardYazar · 19 kitap
Birçok türde kitap yazmış olmasına rağmen en çok bilim-kurgu türünde verdiği eserlerle tanınmaktadır. 1985'te yayınladığı romanı Ender's Game ve devamı niteliğindeki kitabı 1986'da yayınladığı Speaker for the Dead Hugo Ödülü kazanmıştır.