Otogizoshi

Japonya
Sıralamalar

2024 73. kitabı
Okunma: 15 Temmuz 2024 18:16
Osamu Dazai'nin kaleminden, savaşın gölgesinde bir babanın diline yansıyan masallar... Karanlık bir sığınağa hapsolmuş bir kız çocuğunun dünyası babasının sesi ile bu eserde aydınlanırken aynı zamanda Japon mitolojisine ve masal kültürüne de ışık tutar. Tümör Bahtsızlığı,Bay Urashima ve Ejderha Sarayı,Tik Tak Dağı ve Dilsiz Serçe masallarının her biri orijinal anlatımları eleştirilerek mercek altına alınır ve okura "Daha farklı nasıl yazılabilirdi?" sorusu sorulur. *Arka Kapak
otogi-zōshi
2024 14. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2024 23:59
Japon edebiyatında klasikleşmiş bir eser, Osamu Dazai'nin "Otogi-zoshi" kitabı. Dazai, geleneksel Japon halk hikayelerini modern bir bakış açısıyla yeniden yorumluyor. Kitap dört ana hikayeden oluşuyor; Tümör Bahtsızlığı, Bay Urashima ve Ejderha Sarayı, Tiktak Dağı ve Dilsiz Serçe. Bu hikayelerin anlatımı, savaş ortamında bir sığınıkta gerçekleşiyor. Baba, kızı için bu geleneksel hikayeleri yeniden yorumluyor. Esasında Dazai, ünlü halk masallarını kendi karamsar ve ironi dolu üslubuyla yeniden anlatıyor. Eserde temel vurgu, kahramanların zaafları ve çaresizlikleri üzerinde yoğunlaşırken, hikayelerde Dazai'nin kişisel yaşamındaki hayal kırıklıkları ve toplumdan yabancılaşma duyguları da - özellikle İnsanlığımı Yitirirken'in ardından okunduğunda - rahatlıkla hissediliyor. Çocuklar, hatta yetişkinler için bile gereğinden fazla acı içeren hikayelerden bir ana fikir, bir mesaj çıkarmak da mümkün değil. Bu yüzden hikayeler, hikaye olmanın olağanüstülüğünden öte bir gerçekçilik taşıyor. "Bu, böyle oldu, çünkü hayatta bir şeyin gerçekleşmesi için bir sebebe ihtiyaç yoktur. Her şey aniden gerçekleşebilir. Hak eden hak ettiğine kavuşamazken, hak etmeyen kavuşabilir. Yegane adalet aramak manasızdır. Her daim rasyonel bir sebep olmayabilir." Uzun romanlardan sonra nefes almak için okunabilecek bir kitap.
Alıntı
2024 63. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2024 02:35
Japon edebiyatının usta kalemi Osamu Dazai, savaş mağduru bir babanın diliyle kendi süzgecinden geçirdiği masalları okurlarına aktarırken kurgulanan masallar ve öğretileri karşısında eleştirilerini belirtmeyi de ihmal etmiyor. Her zaman ki gibi Dazai'nin farkı ortaya koyduğu bir eser.
Alıntı
2024 13. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2024 19:42
Dazai, popüler olan Japon halk hikayelerini anlatımını; savaşın ortasında silah seslerinin duyulmasıyla birlikte sığınakta kızlarının korkmaması için bu hikayeler tekrardan yazılsa nasıl yazılırdı? sorusuna yanıt olarak bir babanın anlatımına kulak veriyoruz. Toplamda içinde 4 hikayeden oluşan bu kitap kıssadan hisseler barındıran önemli noktalara atışlarda bulunulan bir kitaptır. Okuması keyifliydi ama bazı noktalarda anlam vermediğim şeyler oldu. Altını çizdiğim bir çok cümlede oldu genel manada sevdiğim bir kitap oldu. Okumanızı tavsiye ederim.. Ama sizlere tavsiyem, hiç okumadığın tarzda kitap veyahut yazarlarda öncelikle o konu ve yazar hakkında bilgi edinip ona göre okumanızı tavsiye ederim. Anlatımı veya yazarın dilini anlamadığınız takdirde kitaptan ve oku aktan zevk almazsınız. Bitse de kurtulsam dememek için bu dediğime kulak verebilirsiniz:)
Kayıp Zamanın Peşinde
2025 107. kitabı
Bir zamanlar, herkesin hayalini kurduğu o sehirde, kaybolan bir umut ve gizemli bir geçmişin izleriyle baş başa kaldım. Hatırladığım her şey, bir anı kırıntısına dönüşmüş, aniden silinmişti. Zihnime gelen parçalar, kaybolmuş bir gerçekliğin yankılarından başka bir şey değildi. Gizli kalmış sırlar, derinlerde bekleyen tehditler ve cozulmeyi bekleyen bir olay örgüsüyle örülü bir hikayeye adım atıyorum. Kimseye güvenebilecek kadar cesur değilim ama bu yolculuk beni insanlik hakkında bildiklerimi sorgulamaya ve karanlıkla barışmaya zorlayacak. Otogizoshi'nde, her şey silinmiş olabilir, ancak kaybolan bir geçmişin peşinden gitmek, bazen geleceği bulmakla eşdeğerdir.
2024 46. kitabı
Savaş s*lahlarının sesinin duyulmasıyla kızını alıp sığınağa inen babanın, kızına anlattığı 4 masalı konu ediniyor bu kitap: Tümör Bahtsızlığı, Bay Urashima ve Ejderha Sarayı, Tik Tak Dağı ve Dilsiz Serçe. Masal desem de Japonya'da en sevilen de var içlerinde; yasaklanan da var. Hatta bir masal var ki çocuklar için asla uygun değil bana göre. Yazarsa bu masalları kendince yorumlamış, bazılarını değiştirmiş, bazılarını da eleştirmiş. İnsanlığımı Yitirirken kitabından sonra yazardan bir kitap okuyacağımı hiç düşünmüyordum çünkü o kitabı sevmemiştim; bu masal kitabını da arkadaşımın aracılığıyla aldım & fena bulmadım. Gidin, koşun hemen alın der miyim peki? Cıks İyi okumalar -.-
2024 Okuma Raporları
OtogizoshiOsamu Dazai · Tokyo Manga · 2023572 okunma
İç dünyası ve Dazai (ya da sadece hikâyeler)
2024 7. kitabı
Okunma: 27 Mart 2024 14:45
Hava saldırısından korunmak için girdikleri dar sığınakta çocukları için hikâye anlatan bir babayı dinledik. Hikâyeler birbirinden etkileyici ve ilginçti. Benim için (muhtemelen çoğu okur için) Tiktak Dağı hikâyesi dehşet vericiydi. Tavşanın rakuna yaptıkları fazlasıyla caniceydi, ama okurken tavşana da hak verdim ve okurken rakunun konuştuğu kısımlarda “sus artık, öl be adam” der oldum. Sapık ve terbiyesiz bir rakundu. İlk hikaye ise insanoğlunu gayet güzel özetliyordu. Dazai yine güzel bir şeyler karalamış. Teşekkür ederim.
Otogizoshi
2024 8. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2024 14:05
Okuduğum ilk Japon mangası. Bir günde okunuyor. Savaş döneminde bodruma ailesi ile saklanan bir babanın kızına anlattığı 4 Japon masalı var içinde. Farklı bir tür kitap okuyalım değişiklik olsun su gibi de aksın derseniz size göre Ben daha çok yazarın kısa hayat hikayesini bildiğim için hangi ruh hali ile yazdığını anlayarak okudum. Alt tarafı Japon masalları diyebilirsiniz ama yazar neden bu masalları seçti sanırım anlıyorum . Meraklısı için yazarımız savaş döneminde yaşamış (1909-1948) çok kısa anlatacağım bir geyşaya aşık olmuş ancak ailesi asla onaylamamış. Sonra gitmiş biri ile evlenmiş ve verem alkol gibi sorunlarla uğraşmış. Hep aşktan bence. Hayatı sorgulamış belli ki .Eselerinde de hep var oluş yalnızlık içe dönüklük var. Tam 4 kez intihara kalkışmış ancak sonuncusunda başarılı olmuş maalesef ve erken yaşta vefat etmiş.
2024 29. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2024 15:47
Kitabın başlangıcında bir babanın hayal gücüyle çocuğuna masal anlatışını okuyoruz. Aslında kitap genel olarak bize japon edebiyatında ünlü olan bazı hikayelerin yazarımızın gözünden daha farklı yorumlanıp devamında yorumlarını da bizimle paylaşmasıyla ilerliyor.
2025 16. kitabı
Dazai'nin, geleneksel Japon halk hikayelerini modern bir bakış açısıyla yeniden yorumlaması ile kitap dört ana hikayeden oluşuyor; Tümör Bahtsızlığı, Bay Urashima ve Ejderha Sarayı, Tiktak Dağı ve Dilsiz Serçe. Tümor Bahtsızlığı'nı ve Bay Urashima'yı okurken eğlendim, Dazai'nin diğer eserlerine kıyasla. Sanırım bunun sebebi hikayenin direkt kadınlar üzerinden olmamasıydı? Tümör Bahtsızlığında, yanağında tümör olan bir adamdan bahsediyorken Bay Urashima'da kaplumbağaya yardım eden adamın yaşadığı macera aktarılıyor. Tiktak Dağı ve Dilsiz Serçe'yi (başlangıçta Momotaro'dan bahsediyor yani Medusa, Momotaro hikayesi ile alakalı ancak o hikayeyi eklememiş) okurken Artemis ve Medusa'nın kötülenmesi beni rahatsız etti. Tiktak Dağı'nda tavşana Artemis'in özelliklerini yüklüyor ve kadınlar üzerinden ilerleyerek saçmalıyor. Öyle böyle de değil, hem tanrıçaları kötülemiş hem de tanrıçaların üzerinden kadınları kötülemiş Dazai. Hem Artemis'e hem de Medusa'ya böylesine şeyler diyerek büyük haksızlık ettiğini düşünüyorum. Dilsiz Serçe de ilginç bir hikayeydi. Hikayelerinde kadınlara böyle yaklaşımlarda bulunmasaydı, dört dörtlük hikayeler olacaktı da... ne yapılabilir ki? Osamu Dazai Otogizoshi

Osamu DazaiYazar · 14 kitap
Takma adı Osamu Dazai olan ve bu isimle daha iyi tanınan Şuji Tsuşima, 1909'da Tsugaru Yarımadası'nın merkezi yakınlarında küçük bir kasaba olan Kanagi'de dünyaya geldi. Ailedeki siyasetçi olma geleneğine karşı çıkan Dazai gençliğinde yazar olmaya karar verdi. Yirmi yaşında Tokyo Üniversitesi Fransız Edebiyatı Bölümü'ne kaydını yaptırdı. 1935'te kısa hikayeleriyle ve 1936'da ilk romanı ile (Bannen- Alacakaranlık Yılları) Akutagava Ödülü'ne aday gösterildi. Ödül başka yazarlara verilse de Dazai'nin ünü yayıldı. Bunu takip eden on yılda otuzu aşkın edebi ve otobiyografik eser yayımladı (1944 basımı Mor Bir Serserinin Gezi Notları da dahil). Dazai'nin en iyi eserleri savaşın hemen sonrasına rastlar: 1947'de Şayo (Batan Güneş-YKY 1993), 1948'de Ningen Şikkaku (Artık İnsan Değil). Hayatının büyük bölümünü intihar takıntısıyla geçiren Dazai, 1948'de metresiyle birlikte suya atlayarak intihar etti. Ama ölümünden kırk yıl sonra bile Japonya'da hâlâ ilgi gören bir yazardır.