Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Otorite Kavramı

Alexandre Kojeve

Otorite Kavramı Sözleri ve Alıntıları

Otorite Kavramı sözleri ve alıntılarını, Otorite Kavramı kitap alıntılarını, Otorite Kavramı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Geçmiş ancak, kendini bir "gelenek" biçimi altında gösterdiği ölçüde bir Otorite kazanır.
DERS KİTAPLARI
Otoriter ahlak", verili tipte bir Otoriteyi elde etmek ya da korumak [sürdürmek, ayakta tutmak] (yani; icra etmek) için yapılması gereken şeyi belirtir.
Sayfa 102Kitabı okudu
Reklam
Baba unsurundan yoksun siyasi Otorite, ancak ikiye bölünebilir.
Köle insaniyi doğalın, hayvaninin buyruğuna sokar. Dolayısıyla Efendinin Köle üzerindeki Otoritesi, insanın hayvan ve genel olarak Doğa üzerindeki Otoritesine benzer, şu farkla ki [...] "hayvan" aşağı oluşunun bilincindedir ve bunu özgürce kabul eder.
Geleneğinizi yedim
Toplumsal, siyasi, kültürel, verili gerçekliği belirleyen bu neden olarak da neyse o olarak gelenek bir otorite uygular.
Gelenek "Romantizm" ve Devrim "gelecekçilik" [futurisme] biçimi altında yaşar.
Reklam
Eğer Tanrı sadece bir "mit" ise tanrısal Otoritenin çözümlenmesi aslında 'insani Otoritenin bir çözümlemesidir: bunu kavramazsa, insan, Tanrı'ya - az ya da çok bilinçdışı olarak- kendinde keşfettiği şeyi yansıtır, öyle ki bu insanı "onun" Tanrı'sını inceleyerek inceleyebiliriz.
Efendi ancak köle onu olduğu gibi "tanıdığı" (ya da köle olarak "tanındığı") ölçüde Kölesinin Efendisidir; vs. O halde Otoritenin kaynağının ona tabi olacaklar tarafından "tanınışı"nın kaynağı olduğu söylenebilir.
Eğer bir kişiyi pencereden atarsam onun düşmesinin benim otoritemle hiçbir ilgisi yoktur ama ona verdiğim ve somut olarak yerine getirmemesinin mümkün olduğu bir emir uyarınca kendisini pencereden atarsa, onun üstünde açık bir otorite uyguluyorumdur.
Devlet reislerini ya da yüksek memurları “adli” bir mahkeme tarafından yargılama girişimleri, gerek 1917’de Rusya’da, gerekse 1942’de Roma’da acınacak şekilde başarısız olmuştur.
Reklam
Eğer birini odamdan çıkartmak için güç kullanmak zorundaysam, söz konusu eylemi gerçekleştirebilmek için kendi tutumumu değiştirmek zorundayımdır, dolayısıyla otoriteye sahip değilimdir; eğer hareket etmediğim halde bahis konusu kişi odayı terk ederse, yani benden basit bir “çıkın!” sözü üzerine değişiyorsa durum bambaşkadır. Eğer verilen emir bir tartışmya, yani emri veren kişinin kendisinin verilen emre bağlı olarak bir şey yapmasına -tartışmasına- neden oluyorsa otorite yoktur. Hele ki tartışma emirden vazgeçilmesine ya da hatta bir uzlaşmaya, yani tam da kendisi değişmeksizin dışarıda bir değişime neden olacağı kabul edilen edimin değişmesine varıyorsa hiç otorite yoktur.