Artificial Intelligence and the End of the Human Era

Amerika Birleşik Devletleri
İngilizce

2024 50. kitabı
Okunma: 10 Mayıs 2024 10:53
Kitapta yapay zekanın tehlikeli oluşuna değiniliyor. Ve alanında otorite olan isimlerin görüşlerine de yer veriliyor. Yapay genel zeka zamanla yapay süper zekaya dönüşecek ve bu insanlığı tehlikeli bir duruma düşürecek. Şu an birçok ülke, şirket, hatta terör örgütleri bile yapay zekayı geliştirmek için paralar harcıyor. Yapay zeka insanlığın sonu mu olacak gerçekten?
Popüler Bilim
Son İcadımız Yapay Zeka ve İnsanlık Çağının SonuJames Barrat · Pegasus Yayınları · 202064 okunma
Eğer Makine Öğrenebiliyorsa Zekası Da Patlayabilir.
2020 131. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2020 13:11
Herkese merhaba Kitabımızın ben de Mayıs ayında okumuş olduğumuz "50 soruda Yapay Zeka" adlı kitabın ardından bence güzel bir kitapla bu konuda bilim kategorisini sonlandırdık. Yapay Zeka şu anda edebiyattan sağlığa, gazetecilikten tarıma, askeriyeden bilim ve teknolojiye,uzay çalışmalarından siyasete, kişisel bakım ürünlerinden modaya,hukuktan ulaşıma,otonom araçlarından tedarik sistemlerine, kişisel asistandan elektronik ticarete ve burada sayamadığım bir çok alanda kendini varoluşunu sürdürüyor.İşletmelerin masraflarını,israflarını azaltıyor ve normal hesapla yıllar sürecek projeleri birkaç milisaniye içerisinde hayata geçiriyor.Dil işleme (NLP) ile dokümanlar ve konuşmaları birkaç milisaniye içerisinde başka bir dile tercüme edebiliyor.Yine NLP ile konuşmaları yazıya dönebiliyor. Şu anda ilköğretim 1.sınıf çocuğum kodlama dersi görüyor ki bu yaklaşık 5 sene önce de vardı.Belki daha önce ki yıllarda da vardı.(Ben çocuklarımdan dolayı tecrübelerimi dile getiriyorum.) Çocuklara şimdiden kodlamayı öğretiyorlar.Kodlamayı öğrenmelerinin yan faydası problem çözme, matematiksel akıl yürütme ve mantık oluşturma gibi gelişime yönelik bir yaklaşım.Gelecekte hem dünyada söz sahibi olabilmek yada yaşam koşullarını daha rahat kılabilmek. Kitabımız ise bize bu konuda şu ana kadar gördüğünüz tablonun mutfak aşamasını tüm çıplaklığıyla sunuyor.Yaşamdaki bu Yapay Zeka ile oluşturulan Dünya yaşam şartlarının daha ucuz,daha hızlı,daha kaliteli ve daha karlı olabilmesi adına yavaş yavaş digital dünyaya insan ırkının teslim oluşunu okuyoruz. Kitabımız içerisinde okurken dikkatimi çekmişti.Turing ve Good'un "Go Oyunu" oynamalarının anlatımı.Burada #yarınölecekmişgibioku serüvenimizde okuduğumuz "Trevanian Şibumi" aklıma geldi ve gülümseme sebebi oldu. Okuma arkadaşlarım ile
2022 12. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2022 06:06
Kitabın kapağı sizi "Gelecek hakkında okumanız gereken beş kitaptan biri" Elon Musk'ın bu cümlesi ile karşılıyor. İtiraf etmem gerekir ki çok iddialı bir cümle gelmiş, bir reklam stratejisi olarak düşünmüştüm. Ancak çok iyi çalışılmış, yapay zeka ve gelecekteki karşılaşacağımız riskler çerçevesinde harika bir eser oluşturulmuş. Eser 16 bölümden oluşuyor. Bazı bölümler roman tadında elinizden bırakmak istemiyorsunuz. Özellikle bu alana ilgi duyan, teknik kavramlara hakim okuyucular için zevkle okunacak bir eser olarak ifade edebilirim. Yapay zeka ile ilgili akdemik çalışma yapanların ise özellikle sosyal bilimler alanında olanlar için başucu eseri olmayı hak edecek bir eser var karşımızda. Keyifli okumalar.
Puan vermedi·336 syf.·
2022 3. kitabı
Yapay zekanın sıradan diğer felaketlere benzer sonuçlar doğurmayacağını ve eğer önlem almazsak kendini yenileyen, öğrenen, en güçlü savunma mekanizmamız olan beynimizi alt edebilen bir sisteme karşı koymakta zorlanacağımızı çeşitli örneklerle anlatmaya çalışıyor yazar. Hayatımızın her alanında işimizi kolaylaştıran Yapay Zeka'nın henüz yıkıcı bir etkisiyle karşılaşmamamıza yoruyor yeterince önem vermeyişimizi. Derinlemesine yaşamadığımız bu dünyanın karanlık yüzü oldukça ütopik duruyor olsa da yazara kulak vermemizde fayda var. Gerçi bu gelişime katkıda bulunan bazı kesimlerin çokta masum olmadığını ve sistemi kendi lehlerine bir kukla gibi kullanıyor oluşunu çoktan farketmemiz gerekirdi. Öyle bir durumdayız ki işlerimizi kolaylaştırdığını düşündüğümüz hiçbir şeye karşı direnç göstermiyoruz hatta sorgulamıyoruz çoğu zaman. Dijitalin doruklarını yaşadığımız bu çağda çok hızlı bir süratle geliyor gelmekte olan. Bir felakete doğru çığ gibi büyüyor muyuz yoksa kehanetlerden hoşlanıyor muyuz bilinmez. Ama bilinmezlere karşı ne olur ne olmaz diyerek önlem almamız gerektiğini çıkarıyoruz kitaptan. Eğer Yapay Zeka vb kavramlar ilginizi çekiyorsa kitabı okuyabilirsiniz. Konuya farklı açılardan bakmanızı ve derinlemesine bilgi edinmenizi sağlayacağını düşünüyorum.
Araştırma-İnceleme
2021 3. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2021 15:35
Kitap ; YZ (Yapay Zeka),YDZ (Yapay Dar Zeka), YGZ (Yapay Genel Zeka), YSZ (Yapay Süper Zeka) ve YSA (Yapay Sinir Ağları) gibi birçok kavramın tamamıyla beyninize işlendiği, kavramların ne anlamana geldiğiyle ve içeriklerinin tümüyle anlaşılması için her türlü açıklamayı içinde barındırıyor. Yapay zeka konusunda hiç bilgisi veya hevesi olmayanlar için ilerleyen kısımlarında sıkıcı gelebilir. Ayrıca günümüzde yaygın olarak kullandığımız yapay zeka destekli teknolojilerin bilinmeyen kaynaklarını içeren kitapta yapay zekanın olumsuz yönde ilerleyeceği konusu ana tema olarak belirlenmiş. Bir kehanet senaryosundan ziyade gerçekçi örneklerle açıklanan örnek senaryolarla yapay zekanın ilerleyen süreçlerde hangi yola evrileceği konusunda size düşünme fırsatı veriyor. Gerçekten yapay zekanın sosyolojik ve toplumsal bazı açılardan ne durumda olduğunu ve olacağını merak edenler için kesinlikle tavsiye edilebilecek bir kitap.
Bilim
Son İcadımız/ Yapay Zeka
2020 10. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2020 22:39
Kitabı rahat anlamak için önceden yapay zeka ile ilgili okumalar yapmış olmanız gerekiyor. Kitap yapay zeka üzerinde çalışan bir çok şirket, ceo ve bilim insanlarını ele alıyor ama yazar bu söz konusu şirketler ve bilim insanları ile ilgili detaylı bilgi vermiyor onlardan önceden bilgimiz varmış gibi söz ediyor. Dolayısıyla bunlar da konuyu anlama yönünden bize zorluk yaşatıyor. Ayrıca yazar birçok bölümde örnekleri, anlatım tarzını ve konuyu ele alma biçimini değiştirerek aynı konuyu tekrarlıyor bu da okuycuyu sıkıyor. Yazar yapay zeka ile ilgili gelecekteki endişelerini dile getiriyor. Bu endişeleri ne kadar doğru olduğunu bilmesek de en azından bu endişelerini bir kaynağa dayandırıyor. Anlattıkları tabiki değerli bilgiler. Ama yukarıda da belirttiğim gibi kitabı anlamak bu değeli bilgileri edinmek için önceden yapay zeka ile ilgili okumalar yapmış olmak, konu hakkında birikime sahip olmak gerekir. Yoksa kitaptan sıkılabilir yarıda bırakılabilir.
Teknoloji
Yapay Zeka
2022 21. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2022 23:42
İnsan ırkı kendi zekası ve elleri ile icat ettiği teknolojinin kölesi oluyor. Daha da önemlisi kendi ürettiğimiz bu yapay zekanın bir süre sonra kendi kendine düşünebilen bir sisteme dönüşeceğini iddia ediyoruz. Bu çernobil , atom bombası gibi bir felaket değil. Bu felaketlerden sonra bile insan ırkı yaşamaya devam edebildi. Bu çok daha korkunç bir şey. Çünkü kitap ; robotların , yapay zekanın insanlığa bu şansı vermeyeceğini anlatıyor. Teknoloji hızla gelişirken , insanlık her geçen gün daha işlevsiz hale geliyor.Kitabın özeti ; Yönetemeyeceğimiz güç biizm değildir. Sonuç olarak makineyi yapan insanlardır. Bilgisayarlar zekileşince birden uzaylı yaratıklara dönüşmeyecekler. Bu nedenle teknolojiyi tasarlayanların niyetleri insanlığın kaderini belirliyor olacak. Okumak keyifli bir eylem olsa da bazen öğrendiklerimiz can sıkıcı olabiliyor. Her bilgi insanı mutlu etmiyor. Yeni çağda kendi kendine düşünebilen bir yapay zeka karşılığında insan ırkının sonunun kendi icatlarımızla gelecek olması korkutucu ve düşündürücü… Gelecekte ne ile karşı karşıya olduğumuzu anlamak adına okunması gereken bir kitap. James Barrat
SON İCADIMIZ
2026 1. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2026 14:50
Son İcadımız, yapay zekâyı bir “teknoloji konusu” olmaktan çıkarıp bir yönetim, etik ve gelecek meselesi olarak ele alıyor. Kitap boyunca asıl sorunun ne yapabileceğimiz değil, yapabildiğimiz şeyleri hangi akılla yöneteceğimiz olduğunu net biçimde hissettiriyor. Üretimden finansa, devletten özel sektöre kadar herkes için ortak mesaj şu: Kontrolü elinde tutamayan, oyunun dışında kalır.