Pardayanlar #1

Orijinal Adı:
Fransızca: Les Pardaillan

Pardayanlar
2021 328. kitabı
Yıllar sonra Pardayanlar serisi Dedalus tarafından yeniden basıldı. Sanırım biraz da Sedat Peker'in etkisi de oldu diyebiliriz Lisede okulun kütüphanesi yenilenirken bağış yapılan kitapların
Roman
Pardayanlar 1Michel Zevaco · Dedalus Yayınları · 2021443 okunma
Ne macera ama! Buralar alev aldı!
2026 53. kitabı
Okunma: 02 Mayıs 2026 20:53
16.yy... Fransa yanıyor... Katoliklerle Protestanlar arasındaki savaş haddini aşarak bütün Fransa'yı, özellikle Paris'i esir almış durumda... Sokaklar öyle bir durumda ki birini gösterip
2021 30. kitabı
Okunma: 29 Aralık 2021 21:20
Pardayanlar 10 ciltten oluşan 120 yaşında bir kitap serisi. Pardayanlar serisi 1900lerin başında dünya düzeni değişmiş. Bir anlaşmazlık, ikiye bölünme, büyük savaşlar, türlü soykırımlar, darbeler yaşanmış, teknolojik ilerleme ile iletişim teknikleri değişmiş buna rağmen Pardayanlar kendi çağını aşıp 3 kuşak sonra bile kendi okurunu yaratıp şimdiye kadar gelmesi yazarın başarısı. Olaylar Fransada geçer. Ben 1.cildini keyifle okudum geride kalan 9 cildi de büyük heyecanla okuyacağımı tahmin ediyorum. Keyifli okumalar
1000k
2022 3. kitabı
Pardayanlar, 1900 yılında tefrika edilmeye başlanmış.Yazarı Michel Zévaco da Pardayanlar'dan sonra tam anlamıyla tanınmış.Sonraki yıllarda da Sartre'ın keşfi ile efsaneye dönüşmüş. Ben sanırım, Pardayanlar adını ilk kez Selim İleri'nin bir yazısı ile duydum.Yazıyı aradım bulamadım bu arada. Dedalus Yayınları, gözden geçirilmiş,  tam metin çevirisini yayımlıyor Pardayanlar'ın bir iki aydır.Son cildi kaldı  yayımlanacak. İlk cildin çevirisi Murat Sertoğlu'na ait.Sonraki ciltler, Cemil C.Cem-Uzay Özgüleç ortak çevirisi. İlk ciltte herhangi bir çeviri aksaklığı görmedim.Alfa Yayınları da farklı bir çeviri ile yayımlayacakmış, Pardayanlar'ı. 1553 yılının Fransa'sındayız, Pardayanlar'ın ilk kitabında.François de Montmorency ile Jeanne de Piennes arasındaki aşk, bir takım entrikalar ile büyük yara alır.Yıllara yayılan bir macera başlar bu aşk hikâyesi ekseninde.Bu maceranın  baş aktörleri olarak   baba ve oğul Pardayanlar'la  ( Pardaillanlar) tanışırız.Pardayanlar, kahraman, iki gezgin şövalyedir.Parası olduğunda en güzel şekilde yaşayan, olmayınca da pek de umursamayan.Sözlerini asla sakınmazlar, mevki sahiplerine karşı. İlk kitapta Protestanlar ve Katolikler arasında geçiciliği çok net hissedilen bir barış ortamı sağlanıyor. İlgiyle, nostalji hissiyle okuyorum seriyi.
2026 10. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2026 22:34
PARDAYANLAR, eski dönem atmosferinde geçen bir macera hikâyesidir. Okurken en çok dikkat çeken şey temposunun hızlı olmasıdır. Olaylar uzun uzun sıkıcı şekilde anlatılmaz; sürekli hareket ve gelişme vardır. Anlatım dili ağır değildir. Eski bir kitap olmasına rağmen anlaşılması zor bir dil kullanmaz. Bu yüzden rahat okunur. Uzun tasvirlerden çok olaylara odaklanan bir anlatımı vardır. Bu kitap insana hızla tüketilecek bir hikâye değil, hissedilecek bir yolculuk sunar. Yorucu değildir, ama içinde ince bir ağırlık ve duygusal bir atmosfer taşır. Okurken insan, cesaretin sadece güç değil, aynı zamanda kalpte taşınan bir yük olduğunu da sezebilir.
İnsana Dair
2024 37. kitabı
Michel Zevaco'nun Pardayanlar'ın ilk kitabı, okuyucusunu Fransa'nın hareketli ve karmaşık tarihine, cesur kahramanların ve heyecan dolu maceraların dünyasına götüren etkileyici bir giriş yapıyor. Bu eser, tarihi roman türünün en başarılı örneklerinden biri olarak kabul ediliyor ve hem tarihi hem de kurgusal unsurları ustalıkla harmanlıyor ve gerçekten de öyle! Romanın başkahramanı Pardaillan, cesareti, zekâsı ve adalet duygusuyla dikkat çeken bir şövalye olarak öne çıkıyor. Zevaco, Pardaillan karakterini güçlü bir şekilde inşa ederek, okuyucunun onunla empati kurmasını sağlıyor. Zevaco'nun anlatım tarzı, detaylara verdiği önem ve olay örgüsündeki ustalık, Pardayanlar'ı soluksuz okunan bir macera romanı haline getiriyor. Yazarın tarihsel olayları ve karakterleri kurgusal bir hikayeyle birleştirme becerisi, hem tarih meraklılarını hem de macera severleri tatmin ediyor. Eser, zengin betimlemeleri ve dinamik diyaloglarıyla dönem atmosferini başarılı bir şekilde yansıtıyor. Pardayanlar, tarihe ilgi duyan ve aynı zamanda destansı kahramanlık hikayelerinden hoşlanan okurlar için iyi bir seçim. Serinin geri kalan kitaplarını heyecanla okuyacağım. Elbette edebi bir şaheser beklemeyin, lakin tarihsel bir serüven konusunda sizi üzmeyeceği kesin.
2024 Okuma Raporları
2022 13. kitabı
Okunma: 19 Mart 2022 18:24
Merhaba sevgili okur, Tutunamayanlar vesilesiyle tanıştım Pardayanlar ile. Okurları, çoğunlukla, çok genç yaşlarda okuduklarını ve okumayanları da ısrarla okumaya davet ettiklerini söylüyorlardı. Ben de dedim ki Oğuzcuğum Atay bahsediyorsa okumaya değer. 10 ciltlik bir seri Pardayanlar. Belli bir döneme tanık oluyoruz okurken, rahat da okunuyor, hatta pembe dizi tadında, arkası yarın tarzında bir kitap. Entrikalar entrikalar, olaylar olaylar… Kader bir şekilde ağlarını örüyor ve kahramanlarımız bu ağların içinden çıkmaya çalışıyor. Saray içi entrikaları okuyunca Hürrem Sultan melekmiş dedirtiyor. Kötü karakterler hep bir şeytanlık peşindeler, iyilerse kötülerle baş etmeye çalışırken bir de kaderin zalim cilveleriyle uğraşıyorlar. Gel gelelim bu kitabı okumayan çok şey kaybeder yorumlarını hak ediyor mu bilemedim. Beklentimi karşılamadı açıkçası. İyi tarafı Fransa tarihini hikaye tarzında anlatıyor olması, hoş o da çok lazım mı belli değil. Kötü bir kitap mı diye sorsalar kötü diyemem ama ayıla bayıla da okumadım açıkçası. Okumaya devam edip etmeme konusunda biraz kararsızım efenim. Puanım: 7/10 Herkese keyifli okumalar efenim…
2026 1. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2026 15:45
Her şeyden önce bu müthiş seriyle 30 yaşından sonra tanışmama hayret ediyorum. Tek kelimeyle muazzam! Bir taraftan 16. yüzyıl Fransa'sını, Katolik- Protestan savaşlarını tarihsel bir derinlikle okurken diğer taraftan tutkulu bir aşka tanıklık ediyoruz. Yazarın şiir tadındaki anlatımıyla şövalyelerin, kralların, kraliçelerin günlük hayatlarına eşlik etmek büyüleyici bir deneyimdi. Diğer ciltleri okumak için sabırsızlanıyorum.
SU GİBİ AKIYOR :)
2025 6. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2025 20:44
İlk olarak edebi dil, uzun betimlemeler, ruhsal tahliller istemeyenler için uygun bir kitap. Kitap son derece akıcı ve macera dolu her sayfa sonrasında ne olacak acaba diye merak ettiriyor. Kitabın geneli iki ana konuda geçiyor denilebilir. Birincisi Avrupa'da din savaşları ikincisi Pardayanlar'ın başından geçen aşk ve maceralar. Romanda gördüğüm en büyük kusur çoğu olayların tesadüfle sonuçlanması. Kitabı daha iyi anlamak adına romana başlamadan önce 30 yıl savaşları hakkında kısa bir bilgi edinirseniz kitap daha anlaşılır ve hoş olur. Kitabın artı ve eksilerini genel olarak listelersek şöyle: Artıları -Sürükleyici -Son derece anlaşılır -Birden fazla konu işleniyor(aşk macera siyaset tarih entrika) -Bende citli baskısı var; kağıt ve cilt kalitesi çok güzel -Çevirisi yeterli Eksileri -Olayların tesadüfle açıklanıp çözülmesi -Puntosu çok küçük normal bir punto ile sayfa sayısı 600'ü rahat geçer. -Kitap kapağında daha güzel renkler seçilebilirdi birbirinin benzeri renkler kullanılmış -Az da olsa harf ve kelime hataları mevcuttu. *NOT: Ben okumadan önce internet üzerinden kitap hakkında bilgi toplamak istedim fakat doyurucu bir bilgi ne yazık ki mevcut değil bu yüzden 10 cildi okudukça burdan olabildiğince ayrıntılı bilgi paylaşmayı düşünüyorum. Aklıma geldikçede incelemeleri düzenleyebilirim. Bu seriyi okumayı düşünenler dilerse beni takip edip ayrıntılı bilgi alabilir.
·582 syf.·
2022 23. kitabı
Muhteşem bir eser. O kadar heyecanlı ki hızlıca okumak istiyorsunuz ama kitap buna izin vermiyor. "Dur bakalım" diyor, "şu satırı anlamadın" :)Hem izleyip hem yaşıyorsunuz. Bir satırı bile atlamadan okunmalı ki, karışmasın olaylar ve karakterler. Tavsiye ediyorum.

Michel ZevacoYazar · 41 kitap
Michel Zevaco, 1860-1918 yılları arasında yaşamış Fransız gazeteci, yazar, film yönetmenidir. Michel Zevaco, 1860 yılında Korsika adasının Ajaccio kentinde dünyaya gelmiştir. Edebiyat Fakültesi’nde okurken başarılı bir öğrenci olan Zevaco, daha sonra Fransa’nın Vienne kentindeki Isère Koleji’nde retorik (güzel söz söyleme sanatı) profesörü olmuştur. Ancak dönemin hükûmeti, ilerici düşünceleri nedeniyle onu görevden uzaklaştırınca profesörlük yaşamı kısa sürer. Bunun üzerine Paris’e giden Zevaco, Jules Ragues tarafından yönetilen dönemin anarşist yayın organı L’Égalité’nin yazı işleri müdürü olarak çalışmaya başlar. 1890 yılından itibaren daha çok polemikçi kimliğiyle ün kazanır. Devlet yöneticileriyle giriştiği mücadeleler sonucu bir süre Saint-Pélagie siyasi mahkûmlar hapishanesinde kalır. Dönemin politikacılarıyla yaptığı polemiklerde kullandığı sert ve alaycı üslup, daha sonra Pardaillan romanlarında Şövalye Pardaillan’ın ağzından yeniden hayat bulur. Bir dizi mahkeme kararı sonucunda L’Égalité kapanınca Zevaco, Courrier Français gazetesinde sanat ve edebiyat eleştirmeni olarak çalışmaya başlar. Kırk yaşına geldiğinde, evli ve beş çocuk babası olarak artık ailesine daha iyi bir yaşam sağlama arzusu ağır basar. Bu nedenle tarihî yazılar yazmaya yönelir. İlk büyük başarısı Borgia adlı yapıtıyla gelir ve popülaritesi hızla artar. Bu tarihî tefrikalar, bir süre sonra Le Matin gazetesinin en çok ilgi gören bölümleri hâline gelir. Ardından Pardaillan hikâyeleri ciltler hâlinde yayımlanır ve kısa sürede büyük bir okuyucu kitlesine ulaşır. Böylece 10 ciltlik Pardaillan serisi doğar. Michel Zevaco’nun olgunluk döneminde yayımladığı eserleri on sekiz yıla yayılmıştır ve toplamda otuz adettir. Pardaillan’ın maceraları, heyecan verici tarihî atmosferi, kesintisiz aksiyonu ve sürükleyici anlatımıyla bu serinin neden hâlâ önemli bir yer edindiğini açıklar. Michel Zevaco, yaratıcı gücünün en verimli çağında, 8 Ağustos 1918’de 58 yaşındayken vefat etmiştir.