Bir 16. Yüzyıl Değirmencisinin Evreni

Carlo Ginzburg
On Altıncı Yüzyılın Sonları. İtalya'nın bir dağ köyünde herkesin Menocchio dediği bir değirmenci yaşar. Latincesi kıt olan bu yoksul köylü koskoca Engizisyon'a meydan okur. Eline geçen, halk diline çevrilmiş, içlerinde Kuran'ın da bulunduğu bütün kitapları okuyan Menocchio, o karanlık çağda kendi evren kuramını yaratır. Ona kalırsa dünya, kaostan, bozulan peynirde oluşan kurtlar gibi türemiştir. Tanrı, gücünü herkese; "Yahudiler'e, Türkler'e, Hıristiyanlar'a ve hatta sapkınlara" eşit olarak vermiş, kimseyi kayırmamıştır. İsa'ya gelince, o da sıradan, yoksul bir köylüdür. Cehennem de araf da papaz ve keşişlerin halkı soymak için uydurdukları şeylerdir. Engizisyon karşısında bir türlü geri çekilmeyi bilmeyen bu bilgiye susamış köylü, bütün din iktidarını karşısına alır. Yargıçlarına, "beni ölüme yollarken siz benden çok korkuyor olabilirisiniz," diyen ve inançlarını inkâr etmediği için diri diri yakılan matematikçi filozof Giordano Bruno ile aynı dönemde, Engizisyon tarafından ölüme mahkûm edilir. Ginzburg, halk kültürünün iktidar karşısındaki konumunu incelerken, günümüze kalan belgeler ve Engizisyon kayıtlarından yola çıkarak tarihi yeniden yazıyor. Peynir ve Kurtlar, bir detektif romanı gibi okunan, kışkırtıcı bir kitap...
214 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1976

Carlo Ginzburg - Peynir ve Kurtlar İncelemesi
8/10 puan verdi
> Adaletin, hak ve hukukun, düşüncenin ve özgürlüğün bizler için daha da önemli olduğu şu son günlerde okumuş olduğum bu güzel kitaba dair incelemem ve düşüncelerimin aktarımıdır. Sen, “SPOİLER
Peynir ve kurtlar -carlo ginzburg
9/10 puan verdi
On altı yüzyıl ortaçağın da bir değirmenci olan demenico scandella, lakabı menocchio olan bir köylü okuma yazma öğreniyor. Çeşitli kitaplar okuyor ve aydınlanıyor kendince çeşitli fikirlerini oluyor
Puan vermedi
Tanrı’nın her birine kendi düsturuna göre yaşama isteği verdiğini, hangisinin en doğru olduğunu bilemeyeceğini belirtişti. Carlo Ginzburg’a göre okuduğu kitaplar arasında “o muhteşem kitap” diye
Peynir ve Kurtlar/Kurtlu Peynirler
Puan vermedi
Bu çalışma, 16. yüzyılın sonlarında İtalya’nın bir dağ köyünde yaşayan değirmenci Demonico Scandella hikâyesini işlemektedir. İsmini herkesin Menocchio dediği değirmenci yaşadığı çağın genel halinden
Puan vermedi
Peynir ve kurtlar adlı bu kitap mikro tarih yazıcılığının bir örneğini sergilemektedir. Daha önce incelemesini yaptığım Cemal Kafadar'ın eseri gibi. Cemal Kafadar'ın tezi de Ginzburg'un teziyle benzer. Üzerinde durulmamış fakat toplumun bir parçası olan kişiler üzerinden de tarih yazılabileceği tezi. Kaynak yetersizliğinden bazı olayların sebepleri ya da bazı olaylar, kişilerin hayatlarından kesitler karanlık alanda kalabiliyor. Tarihçi hayal gücüyle buraları doldurmaya çalışsa da 'bence' ibaresini eksik etmiyor. Ginzburg da 16. Yüzyılda yaşamış, kendi çağına eleştirel gözle bakan, fikirleri yüzünden sürekli engizisyon mahkemelerince yargılanan bir değirmenci üzerinden neredeyse her alanıyla(toplumsal, psikolojik, ekonomik vb) 16. Yüzyıl tarihini gözler önüne seriyor. Kitap bu bağlamda beni çok etkiledi. - Değirmencinin akıbeti hakkında bilgi vermek istemiyorum.- Yazar Cemal Kafadar gibi tarihçilere öneriler sunmasa da sizi meraklandırmadan kitabı sonlandırmıyor. Okumanızı tavsiye ederim. İncelememi sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim.
8/10 puan verdi
Herkese merhaba,Carlo Ginzburg’un Peynir ve Kurtlar isimli eserinden bahsetmek istiyorum.Yazar bu kitabı çok zengin engizisyon mahkemeleri arşivlerinden yararlanarak yazmıştır. 16. yy'da idam
Puan vermedi
Kitap yoksul bir değirmenci üzerinden mikro tarih incelemesi yapmaktadır. Olay 16. Yy sonlarına doğru İtalya'nın bir dağ köyünde geçmektedir. Menocchio ismiyle bilinen değirmenci o köyde yaşayan
Puan vermedi
16. yüzyıl Avrupa'sı ve Ortaçağ'ına göz atmamızı sağlayan bu kitap bir değirmencinin Engizisyon'da yagılanma sürecini anlatıyor. Menocchio doğu İtalya'da sıradışı bir
Puan vermedi
Merhaba; Beni oldukça saşırtan kitaplardan biri olduğunu söyleyerek incelemeye başlamak isterim. Kitapta 16.yy da yaşayan bir degirmencinin okuduklarından edindigi bilgiler ışığinda hayatı ve özellikle de dinleri sorgulamasını ve günün sonunda da bu düşüncelerinden ötürü yargılanmasını okuyorsunuz. Konunun bundan ibaret oldugunu biliyordum, fakat şaşırdığım nokta şu oldu; Ben degirmenci ile birkikte ilerleyecegimizi, onunla birlikte ögrenip onunla birlikte sorgulayacağımızı zannetmistim. Fakat kitaba başlayınca farkediyorsunuzki, degirmenci ögreneceklerini öğrenmiş, sorgulama kısmını da gecmiş ve yargılanma evresinde. Sizlerde bu yargı sürecindeki ifadesini, tavrını ve sonrasını okuyorsunuz. Yer yer sıkıldığım ama bütün olarak ele alınca sevdiğim bir kitap oldu. Günün sonunda keşke okumasaydın diyemem fakat kimseye de bence okumalısın demem. Herkese keyifli okumalar dilerim. Sağlıcakla Youtube kanalım için; youtube.com/channel/UCfOYAd...
Makrodan Mikroya: Bir Değirmenci
8/10 puan verdi
l Kitaba geçmeden önce kitabın yazılış amacına ve türüne değinmek gerek. Kitap bir “mikro tarih” örneği. Türünün ilk örneklerinden olması onu önemli kılıyor.

Carlo Ginzburg
Carlo GinzburgYazar · 7 kitap
Bologna Üniversitesi'nde uzun yıllar öğretim üyeliğini takiben, Kaliforniya Üniversitesi'nde İtalyan Rönesansı Araştırmaları profesörü olarak çalışmaktadır. 1939, Torino doğumlu olan tarihçi, bugün genellikle "mikro tarih" olarak adlandırılan ve geniş ölçekli tarihsel çalışmaların bakış açısı dışında bırakılmış olay ve inanışların tarih olarak kurulup bilgi alanımıza dahil edilebilmesine ağırlık veren çalışma tarzının önde gelen uygulayıcılarından biri olarak tanınmaktadır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.