Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Phaidon Gönderileri

Phaidon kitaplarını, Phaidon sözleri ve alıntılarını, Phaidon yazarlarını, Phaidon yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
120 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
Phaidon
Platon (Eflatun)
Platon (Eflatun)
Sokrates'in son günü baldıran zehrini içmeden önce arkadaşlarıyla son sohbeti. Ruh ve beden üzerine, kitabın kısa olduğuna bakmayın her cümle üzerinde düşünülecek kadar güzel. Sokrates'in son sohbetini tüm Sokrates severlere okumadılarsa tavsiye ederim.
Phaidon
Phaidon
Phaidon
PhaidonPlaton (Eflatun) · Sosyal Yayınları · 2001803 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
·
12 saatte okudu
Platon’un “Phaidon” diyaloğu, Sokrates’in ölümüyle ilgili derin düşünceleri ve ruhun ölümsüzlüğüne olan inancını ele alan etkileyici bir eserdir. Sokrates’in hapishanede ölüm cezasını beklerken, arkadaşlarıyla yaptığı son konuşmayı anlatır. Bu konuşma, felsefi bir keşif yolculuğuna davet eder okuyucuyu. Yapıtta, Sokrates’in ölüm karşısındaki sakin kabulü ve ölümün ardından ruhun kaderi üzerine derinlemesine düşüncelerini bulabilirsiniz. Sokrates’in ölümüyle ilgili duyguları, hayatın anlamı ve ruhun ölümsüzlüğü gibi evrensel konular, okuyucunun zihnini meşgul eder ve derin düşüncelere sevk eder. Platon’un “Phaidon” diyaloğu, sadece felsefi bir tartışma değil, aynı zamanda insanın varoluşsal meselelerine dair derinlemesine bir arayışı da temsil eder. Ruhun doğası, ölümün anlamı ve insanın kaderi gibi konuları ele alarak, okuyucunun düşünce dünyasını genişletir ve içsel bir yolculuğa çıkarır. Phaidon’un etkileyici dili ve derin felsefi içeriği, okuyucuyu sadece düşündürmekle kalmaz, aynı zamanda içsel bir dönüşüme de davet eder. Bu başyapıt niteliğindeki eser, felsefeyle ilgilenen herkesin kütüphanesinde yer almalıdır. #Platon #Phaidon #Felsefe #Diyalog #RuhsalKeşif #VaroluşsalDüşünce #nihanhocanınkitapları #FelsefecininKitapları
Phaidon
PhaidonPlaton (Eflatun) · Sosyal Yayınları · 2001803 okunma
Reklam
Sokrates devam etti: Olup bitenleri incelemekten yorulduğum vakit, gün tutulduğunda güneşe bakanların ve gözleyenlerin başına gelenlere uğramamaya dikkat etmeyi gerekli gördüm. Çünkü onlar sudaki veya buna benzer bir yerdeki aksini görmediklerinden bazen görme duygusunu kaybederler. Aklıma buna benzer bir şey geldi. Nesnelere gözlerimle baksaydım, onları duyularımdan biriyle kavramaya çalışsaydım, ruhumun bütün bütüne kör olmasından korkardım. O zaman fikirlere sığınmanın ve fikirlerin içinde nesnelerin hakikatini görmeye çalışmanın gerektiğine inanırdım. Belki kıyaslamam her bakımdan doğru değildir. Çünkü nesneleri ilkeleri içinde inceleyerek, onları gerçekleri içinde görmekten ziyade, bir imge içinde göz önünde tutmayı kayıtsızca kabul etmiyorum. Ne olursa olsun, tuttuğum yol işte bu. Her halde en sağlam olduğuna hükmettiğim fikri de temel olarak koyuyorum ve onunla uzlaşmış bulduğum her şeyi, nedenin veya bambaşka bir şeyin sözü olsun, doğru; onunla uzlaşmamış olan her şeyi de yanlış olarak kabul ediyorum. Fakat düşündüklerimi daha açıkça anlatmayı isterim. Aldanmıyorsam beni hâlâ anlamadın.
Sokrates: Şöyle, dedi. Nasıl, “adamdan tiksinmek” olursa, “fikirden tiksinmek” de olur. Doğrusu bu fikir tiksintisinden daha kötü bir felâket olamaz. Fikirden tiksinme de adamdan tiksinme gibi aynı şartlar içinde belirir. O halde fikirden tiksinmenin içimize sinmesi neden ileri geliyor? Tanımadan, bir adama sonsuz güven beslemekten, onu büsbütün doğru, sağlam ve inana lâyık sanmaktan değil mi? Az sonra da, onun ikiyüzlü ve bozuk olduğu, yeni baştan başka bir adam olduğu ortaya konulur.
her hazzın, her acının bir nevi çivisi var. Bununla ruhu tene çiviler, ruhu tene benzetir, onu tenin dediklerine göre nesnelerin doğruluğuna inandırır. Ruh hükümlerinde tene uymasıyla, aynı hazlardan hoşlanmasıyla, sanırım, aynı eylemlerde bulunmak, aynı şekilde duymak zorunda kalacaktır.
Hayat ile ölüm, birbirinin karşıtı iseler, o halde birbirinden doğuyorlar; iki oldukları için de, aralarında çifte doğuş vardır.
Reklam
Haz ve Acı
insanların haz adını verdikleri şey görünüşte ne gariptir; onunla karşıtı sayılan acı arasında ne tuhaf bağıntılar var; onlar insanda aynı zamanda yan yana bulunmak istemezler. Ama birini kovalayıp yakaladınız mı, çifte varlıkları sanki tek bir başa bağlanmış gibi, öbürünü hemen her zaman yakalamak zorunda kalırsınız.. Çünkü zincirin bacağıma verdiği acıdan sonra hazzın geldiğini duyuyorum.
Ksanthippos bizi görür görmez bağırıp çağırmağa, böyle hallerde kadınların söylediklerini söylemeye başladı. "Ah Sokrates", dedi, “seni sevenler, demek seninle son defa konuşuyorlar, sen de onlara son sözlerini söylüyorsun!" Sokrates, Kriton'a bakarak, "Kriton, şunu eve gönder" dedi; Kriton'un adamları onu götürürken o göğsüne yumruklarıyla vurarak inleyip duruyordu.
" Bir dilin yanlışlığının, yalnız o dilin kendisine değil, ruhlara da kötülüğü dokunur. "
" ... çünkü fikrimce, bütün ilişkilerinde ruh, tene son derece üstündür. "
Reklam
yeryüzünde mi <yaşadığımızı> sanıyoruz ki ...
...denizin tam ortasında bulunan <bir balık> yıldızları ve güneşi denizin içinden gördüğü için denizi gökyüzü sanır.
Phaidon
Phaidon
ÖLÜMSÜZ RUH
Eğer ölüm her şeyden kurtulmak olsaydı bu kötüler için bir hediye olurdu, onlar öldükleri zaman ruhlarıyla birlikte bedenlerinden ve kötülüklerinden de kurtulmuş olurlardı. Şimdi ruhun ölümsüz olduğu açıkça ortadayken kötülüklerden kurtulmanın olabildiğince iyi ve aklı başında olmaktan başka bir yolu kalmamaktadır. Çünkü ruh Tanrı’ya giderken eğitiminden ve terbiyesinden başka bir şey götüremez yanında..
Phaidon
Phaidon
1.043 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.