Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
120 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Platon'un yazdığı Sokrates'ın idamdan önceki son gününü anlatan diyaloğudur. Diyalog Phaidon ( Sokrates'ın öğrencisi) ve Ekhekrates arasında geçer. Phadion Sokrates'ın ölüm anında yanındadır. Phaidon, Sokrates'ın Simmias ve Kebes'le yaptığı diyalogları ve sonrasında ölümü anını Ekhekrates'e anlatır. Diyalogda ruhun ölümsüzlüğü ve ölümden sonraki yaşam sorgulanmaktadır. Kitap, günümüz ilahi dinlerine çok benzeyen açıklamalarla dolu. Örneğin öldükten sonra ruhların toplanacağı alan, bazı ruhların yaptıkları kötülüklerden dolayı cezalandırılacağı, bazılarının da ödüllendirileceği yazıyor. Cezasını çeken ruhlar yeniden bedenlenecektir ( burada ilahi dinlere ters düşmüş). Arınmış ruhlar ise özgür kalacaktır. Arınma ise bedenin isteklerinden kurtulmakla olacak ve bunu da felsefe sağlayacaktır. İşte bunun için gerçek bir filozof için ölmek güzel bir şeydir. Bu düşüncelerle Sokrates baldıran zehiri içerek ölüme gider.
Phaidon
PhaidonPlaton (Eflatun) · Sosyal Yayınları · 2001794 okunma
Reklam
120 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Eser Sokrates'in ölümünden önce Ruh üzerine felsefeyi işliyor. Ölüm ve karşıtlıkları ilkesinden yola çıkarak bir sonuca varıyor. Ruh üzerine farklı düşünceye sahip olmak isteyenler mutlaka okumalı.
Phaidon
PhaidonPlaton (Eflatun) · Sosyal Yayınları · 2001794 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
·
12 saatte okudu
Platon’un “Phaidon” diyaloğu, Sokrates’in ölümüyle ilgili derin düşünceleri ve ruhun ölümsüzlüğüne olan inancını ele alan etkileyici bir eserdir. Sokrates’in hapishanede ölüm cezasını beklerken, arkadaşlarıyla yaptığı son konuşmayı anlatır. Bu konuşma, felsefi bir keşif yolculuğuna davet eder okuyucuyu. Yapıtta, Sokrates’in ölüm karşısındaki sakin kabulü ve ölümün ardından ruhun kaderi üzerine derinlemesine düşüncelerini bulabilirsiniz. Sokrates’in ölümüyle ilgili duyguları, hayatın anlamı ve ruhun ölümsüzlüğü gibi evrensel konular, okuyucunun zihnini meşgul eder ve derin düşüncelere sevk eder. Platon’un “Phaidon” diyaloğu, sadece felsefi bir tartışma değil, aynı zamanda insanın varoluşsal meselelerine dair derinlemesine bir arayışı da temsil eder. Ruhun doğası, ölümün anlamı ve insanın kaderi gibi konuları ele alarak, okuyucunun düşünce dünyasını genişletir ve içsel bir yolculuğa çıkarır. Phaidon’un etkileyici dili ve derin felsefi içeriği, okuyucuyu sadece düşündürmekle kalmaz, aynı zamanda içsel bir dönüşüme de davet eder. Bu başyapıt niteliğindeki eser, felsefeyle ilgilenen herkesin kütüphanesinde yer almalıdır. #Platon #Phaidon #Felsefe #Diyalog #RuhsalKeşif #VaroluşsalDüşünce #nihanhocanınkitapları #FelsefecininKitapları
Phaidon
PhaidonPlaton (Eflatun) · Sosyal Yayınları · 2001794 okunma
129 syf.
8/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Kitaplar, hayatınız boyunca hiç muhatap olma şerefine ulaşamayacağınız insanlarla(üstatlarla) muhabbet etme imkanı sağlayan aracı dostlardır. Bu sebeple bir başkası ‘Kitaplar, binbir gözlü olmayı sağlar!’ demiştir. Onca seçilmiş insanın muhabbetini iştirak etmiş bir insan nasıl tek gözlü olurdu ki zaten. Hoş seçilmişlik de bundan ziyade
Phaidon
PhaidonPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2013794 okunma
Reklam
136 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Phaidon
Eser yine platon tarafından sokrates'in düşünce ve tartışmalarını içeriyor. Sokrates'in ölümünden hemen once daha doğrusu idam edileceği zindanda geçen son anlar. Platon doğal olarak hocasının idam edilmesinden çok etkilenmiş ve düşünce evriminin bir dönümünü de bu olaydan sonra yaşamıştır. Ölümün anlamı ve ruhun ölümsüzlüğü ispatlamaya çalıştığı içind e sokratesin başka bir Öğrencisi olan phaidon un da bulunduğu bir eser. Dönüm noktası gerçekten. Platonun günümüzde bile kullanılan halk, devlet, yöneticiler hakkındaki fikirlerinin kaynakları bu yaşantılardan ortaya çıkmış.
Phaidon
PhaidonPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2013794 okunma
136 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
21 saatte okudu
İçeriğinin doluluğuyla bundan önceki diyaloglardan fark edilerek ayrılan Phaidon sonunda sizi hüzne gark eden bir eser olarak Savunma gibi bir nihai sona sürükler. Ruh ve onun ölümsüzlüğü, çarpıcı bir şekilde antik yunan coğrafyacılığının ileri tespitleri, değişim, oluşum, zıtlıklar antik cennet ve cehennem tasavvurları aklımda kalan yerleri.
Phaidon
PhaidonPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2013794 okunma
136 syf.
8/10 puan verdi
Sokrates'ın öldürülmeden önceki son konuşmalarının yanı sıra Platon'un idealar kuramının da işlendiği önemli bir eser. Felsefenin sıradan bir bilgilenme ve malumatfuruşluk olmayıp, hayat ve ölüm karşısında bilgece bir tutum olduğu dramatik bir şekilde ortaya konuluyor. Bilge bir insanın ölümden korkmaması gerektiği ruh ve beden ikileminde etraflıca konu ediliyor. Platon ve kitap hakkında girişte verilen bilgiler de oldukça önemli.
Phaidon
PhaidonPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2013794 okunma
136 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
FELSEFİ KİTAP YORUMU Platon'un tüm eserleri diyalog şeklinde olduğu için okumak çok zevkli. Bu diyalogu ise Sokrates'in ölmeden önceki son diyalogudur. Sokrates'in idam edileceği gün öğrencileri onu son kez görmeye gelir. Bu öğrencileri Kebes ve Simmias 'dır. Öğrencileri Sokrates'in idam edilmesine rağmen çok mutlu ve cesur olduğunu görünce şaşırırlar. Sokrates'e bunu sorduklarında ise Sokrates öldükten sonra hayatın olduğunu, asıl gerçek alemin öldükten sonra olduğunu ve ruhun ölümsüz olduğunu dile getirir. Kebes ve Simmias buna inanmaz ve Sokrates onlara ruhun ölümsüz olduğunu işte bu diyaloğunda üç kanıt ile inandırmaya çalışır. Bu üç kanıtın sonunda ise Simmias ve Kebes ruhum ölümsüz olduğunu ve öldükten sonra hayatın olduğuna inanır. Sizce Sokrates'in bu üç kanıtı ne olabilir? Sokrates nasıl idam edilecek? Öğrencileri Kebes ve Simmias'a son sözü ne olacak? Benden bu kadar Kitabı tabii ki tavsiye ederim. Hatta sınavda hocamız Sokrates'in ruhun ölümsüzlüğünü kanıtlayan 3 maddesini yazın demişti. Bu kitap ile sorudan tam puan alarak neşeli bir şekilde okumanızı tavsiye ediyorum.
Phaidon
PhaidonPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2013794 okunma
Reklam
272 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
hakikati daha kolaylıkla bulmak istiyorsan, sadece insanları incelemekle yetinme, bütün bitkileri, bütün hayvanları, tek sözcük ile bütün doğan şeyleri de incele çünkü o zaman bütün şeylerin aynı şekilde yani kendi karşıtlarından -karşıtları olduğu zaman- doğdukları görülür. örneğin güzel çirkinin, haklı haksızın karşıtıdır, daha böyle binlerce şeyin karşıtı vardır.
Phaidon
PhaidonPlaton (Eflatun) · Kabalcı Yayınevi · 2012794 okunma
123 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 saatte okudu
Ruhun Ölümsüzlüğü üzerine, etkileyici bir eserdi. Ruh çok farklı bir kavram. Her yere her kalıba uyuyor, uymuyor mu? Yani düşünüyorum da bu konudan her yere çıkabilirim ben. Ruhunu dahi sevdiğiniz insanları hayal edin. Eşiniz, aileniz, kadim dostlarınız... Kitapta idama mahkum edilen Sokrates’in, ruhun ölümsüzlüğüne dair sonsuz inancına dair izlenimler, onun ölümü olumlu karşılaması huyuna değinilir ki bu hayran olunacak bir bakış açısı bana göre. Ruhun ölmeyeceğine ben de kalpten inanıyorum. Hesaplaşma zamanını bekliyorum. Nasılsa gelecek. Napayım şuraya bir Ferdi Özbeğen bırakayım, ben anlatamıyorum o anlatsın: youtube.com/watch?v=5bWd-gP... Dikkatimi çekti böyle Sokrates’in Savunması ve Kriton kitapları birbirinin devamı gibiydi. Bu kitap böyle onların sonrasında mı yoksa aralarında mı kalıyor kararsız kaldım ama sanki birbirlerini tamamlar nitelikte. Gene Kara Kule serisinin akabinde çoğu kitabını o seriye bağlayan Stephen King romanı gibi geldi bana. Böyle benzetmeleri de ancak bu şekilde açıklayabiliyorum işte. İyi okumalar dilerim..
Phaidon
PhaidonPlaton (Eflatun) · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 1997794 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
İnsan öleceğini bile bile ne kadar rahat olabilir ki? Sokrates bir o kadar rahattı. Öldükten sonra yok olmayacağını düşünüyordu. Herkes ağlarken bile o gülüyordu. Bu kitapta Sokrates'in ölmeden birkaç saat önce son kez arkadaşlarına 'Ruhun yok olması veya olmaması' meselesini anlatıyor. Okuduktan sonra vay be dediğim kitaplardan oldu.
Phaidon
PhaidonPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2013794 okunma
136 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Phaidon - PLATON Puanım : 9 Bu esere Müslüman bir bakışı açısıyla yaklaşıyorum. Sokrates’in takındığı tavır ve davranışlar Müslüman bir kimse için geçerli olan bir çok şeyi kapsıyor. Öncelikle akletmeyi, öğrenmeyi, bilmeyi arzulaması Müslüman kimse için Kur’an-ı Kerim de bir çok ayette vurgulanmıştır. (Hud, 51/Kasas,60) Nasıl ki Sokrates
Phaidon
PhaidonPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2013794 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.