Kardan Adam, Oslo’da ilk karla birlikte başlayan esrarengiz kayıpları ve bu kayıpların çevresinde şekillenen bir seri katil soruşturmasını anlatıyor. Dedektif Harry Hole, hem güncel vakalar hem de geçmişte cevapsız kalmış olaylar arasında bağ kurmaya çalışırken, roman soğuk atmosferi ve tekinsiz sembolleriyle okuru karanlık bir polisiyenin içine çekmeyi hedefliyor.
Roman, daha ilk anda kardan adam fikriyle ilgimi çekti. Masumiyet ve çocukluk çağrışımı olan bir imgenin karanlık bir polisiye hikâyenin merkezine yerleştirilmesi gerçekten etkileyici. İlk bölümlerde kurulan atmosfer, kışın soğukluğuyla birleşince merak uyandıran bir başlangıç yapıyor. Özellikle açılıştaki kaza sahnesi ve çocuğun annesine “öleceğiz” demesi, neredeyse paranormal bir gerilim hissi yaratıyor ve okuru “farklı bir polisiye okuyacağım” düşüncesiyle hikâyeye bağlıyor.
Roman ilerledikçe Harry Hole karakterinin klasik kahraman polislerden ayrılan, daha yorgun ve daha insani tarafı dikkat çekiyor. Olaylara yaklaşımı, mesleki refleksleri ve zaafları oldukça gerçekçi bir çizgide ilerliyor. Bu yönüyle kitap, fazla süslenmiş bir polisiye olmaktan uzak; daha ayakları yere basan bir anlatım sunuyor. Ancak bu gerçekçilik, başlarda artı bir özellik gibi dururken ilerleyen sayfalarda romanın temposunu aşağı çeken unsurlardan birine dönüşüyor.
Asıl sorun, hikâyenin gereğinden fazla uzaması. Olay örgüsü ilerliyor ama bu ilerleyiş ne aksiyonla ne de duygusal bir gerilimle destekleniyor. Bir noktadan sonra okurken şunu hissettim: Hikâye akıyor ama beni sürüklemiyor. Sanki katilin kimliği erken anlaşılmasın diye anlatı bilinçli olarak yayılmış; fakat bu yayılma yeni heyecanlar üretmediği için atmosfer giderek zayıflıyor. Hareketlenme hissi son 60 sayfada geliyor ve okurun bu noktaya kadar kendini ayakta tutması
Jo Nesbo / Kardan Adam
Hepimiz yaşımız kaç olursa olsun kardan adamları severiz. Hatta kar yağdığında hemen bir tane yapmaya başlarız. Ben bu kitabı okuduktan sonra bir daha değil kardan adam yapmak, görmek bile istemiyorum sanırım. Yazardan okuduğum ilk kitaptı #KardanAdam. Polisiye gerilim tarzında olan bu kurguyu çok sevdim. Sürükleyici, akıcı ve gerilimi bol bir polisiye. Çok kalabalık bir kadro olmasına rağmen kafa karıştırmıyor, kendinizi kişilere de kurguya da hemen adapte edebiliyorsunuz.
Oslo’da yılın ilk kar yağmasıyla kaybolan Sara ile başlıyor hikayemiz. Oğlu Jonas gece kalktığında annesini bulamaz. Bahçelerinde evlerine bakan bir kardan adamın boynunda annesine hediye ettiği pembe atkıyı bulur sadece. Dedektif Harry’ye bu olaydan kısa bir süre önce imzasız bir mektup gelir. Arada bir bağlantı olduğunu düşünen Harry ilk araştırmalarının sonucunda, yılın ilk karının yağmaya başlamasıyla kaybolan evli ve çocuklu kadınlar olduğunu fark eder. Bu kadınlar bulunamamıştır. Öldülerse cesetlerine ne olmuştur? Yılın ilk karının düşmesiyle kaybolan kadınların evlerinin önüne kocaman bir kardan adam yaptığı için adı “Kardan Adam” olan bir katil. Onu bulmak için verilen müthiş mücadele ve soluksuz bir macera okurları bekliyor. Sara ne ilk ne sondu. Kaybolan tüm kadınların verdiği mücadeleye, son anlarına tanıklık ediyor ama katili bulamıyoruz. Her seferinde “Kesin bu” dediğim kişi bir şekilde işin içerisinden sıyrıldı. Hepsi zekice birbirine bağlandı. Sonlara doğru emin olduğum kişide başarılı oldum ama onun bile olay döngüsü inanılmazdı. Polisiye ve gerilimi sevenlerin kesinlikle kaçırmaması gereken bir kitap.
Keyifli okumalar…
#OrtakOkuma
#OkudukBitti
#JoNesbo
#KardanAdam 503 sy
#DoganKitap
Bazen insan bir şeyi bulana kadar onu aradığını bilemez.
Bir katili katil yapan nedir, neresidir, nasıl bir şeydir ?
___________________________
Merhaba arkadaşlar 🪽
Sizlere polisiyenin usta kalemlerinden biri olan Jo Nesbo'nun, geçmişin gölgesinde nasıl kalındığını gösteren KÂRDAN ADAM kitabının tanıtımı ile geldim
____________________________
KARDAN ADAM ;
Bir nakış gibi ilmek ilmek işlenmiş ince kurgusuyla, zihinde kolayca görsele dönüşen yerlerin ,mekanların, olağanüstü tasvirleriyle ve betimlemeleriyle yazar bizlere tadından yenmez enfes bir ziyafet çektirdi diyebilirim.
İşlenişi ,ilerleyişi ve ara ara karakterlerin geçmişe dönüşü ile harmanlanan hikayeyi, yazar her an taze ve sıcak tutarken merak ve gizem duygusu bir o kadarda ağır bastı..
Sizler de karakterlerimiz ile Kârdan Adam'ın izini sürerken, bu gerilim dolu, kaçma kovalamacının içinde nabzınızın ve kalp atışlarınızın hızına engel olamayacaksınız .
Bol aksiyonlu, gizemi ve merak uyandırıcı kurgusu ile alıp götüren ,her sayfası film tadında, ters köşe ile taçlandırılmış bir eser okumak istiyorsanız Jo Nesbo'nun tam zamanı derim
______________________________
KİTABIMIZIN KONUSUNA şöyle bir baktığımızda;
Karın ilk yağdığı gün bahçenizde bir KARDAN ADAM varsa, bu yakında ÖLECEKSİNİZ demektir
Kardan AdamJo Nesbo · Doğan Kitap · 20201,524 okunma
Norveçli yazarlar bu işi biliyor diyebilirim. Başından sonuna kadar enerji hiç düşmüyor. Okurken tek bir anında bile sıkılmadım. Genelde polisiye kitaplar okurken ben sıkılırım. Katil kim acaba diye hiç düşünmem ,aklımın ucundan geçmez ;okurum ,gider:) çünkü nasıl olsa ters köşe yapacaktır yazar diye düşünüyorum. Bu kitapta da öyle oldu. İşte bu katil dedikten sonra hayır bu değilmiş dedim, bu olabilir dedim o da çıkmadı, tamam ya bu sefer buldum dedim hiç alakası olmayan biri çıktı:))) ama çok alakalı ,birbiriyle bağlantılı olduğunu sonradan anlıyorum tabii ki. İşte bu yazarın başarısı. Çok keyifli okudum, adrenalin seviyesi düşmeden, evlilik, sadakat, çocuk sahibi olmak gibi konuların üzerinden güzel bir kurgu sağlamış. Çünkü Norveç’te son zamanlarda yapılan araştırmalarda çocukların biyolojik babalarının sadece %20’si evli oldukları erkeklermiş. Bu ciddi bir rakam. Muhtemelen buna dikkat çekmek için yapılmış bir roman. Bu benim çocuğum dediğinin aslında senin çocuğun olmaması hissi herkeste aynı tepkiye neden olmaz. Çalışılmış polisiye olarak hem sağlık olarak hem genetik hastalıkları olarak hem güncel konuları takip etmek olarak. Ayrıca aralarda dinlediği müzikler de hoşuma gitti geri dönüp hep onlara baktım. Ben bu yazarı sevdim.
Kardan AdamJo Nesbo · Doğan Kitap · 20201,524 okunma
Polisiye tarzında sürükleyici bir kitap. Kitabın ana karakteri Hole tüm soruların cevabına ulaşıyor. Okurken katili tahmin etmek çok zor. Macera dolu film tadında bir roman...
Kardan AdamJo Nesbo · Doğan Kitap · 20201,524 okunma
Harry Hole ile tanışma kitabı olarak serinin ortalarından da olsa okuyabilecegim bir kitap araştırdım. Internette editör tarafından önerilen kitap Kardan Adam 'dı ve elimde de mevcut olduğu için tanışalım bakalım dedim. Malum kitap fiyatları tavan, Hole serisi çok uzun ve sıralama için bile bir yığın kitap almak lazım :) Neyse bir heyecan başladım ama karakterler arası bağlar kendini hemen hissettirdi. Eskiyi bilmek ihtiyacı hissettiren bir seri olduğu için aralardan okunması zevk vermiyor. Oysa kurgu muhteşemdi. Üst seviye bir zeka ürünü o da ayrı muhabbet. Lakin dil ve anlatım çoğu edebi eseri dövecek kadar detayliydi. Öyle 3~5 kelimeyle yazılmış dandik bir eser değil tam tersi yani. Tasvir ve betimleme kısmını aşırı bulduğum ve yer yer sıkıldığım bile oldu. Normalde çok severim ama bir polisiyede olmaması gereken bölümler vardır. Örneğin tehlikenin tam ortasında, heyecanın göbeğinde, yarım satır edebiyat yapmamalı insan yahu. Bunu diline alışık olmamama yordum gerçi. Diğer kitaplarını okurken (bu kez sıralı okuyciim :) ) hazırlıklı olacağım.
Araştırma ve bilgi yönünden de tatmin edici bir kitap olduğunu söylemeden edemeyeceğim. Bazı hastalıklar hakkında bilgi alabilmek için kendi araştırmanızı yapma gereği bile duyorsunuz. Cinayet silahının farkı ve cinayetlerin işleniş nedeni de çok tatmin ediciydi. İlk sayfalarda yaşanılan bir olayın üzerine kurgulandigi için öyle elinizde süründürerek değil hızlı okumanızı öneririm. Yoksa pek anlamlı bulamayacağınız kesin. Keyifle...
Kardan AdamJo Nesbo · Doğan Kitap · 20201,524 okunma
2004 yılının ilk karının düştüğü Kasım ayında kaçırılan bir kadın ve sonrasında Cinayet Masası Dedektifi'ne gelen esrarengiz bir mektupla 1980 yılına kadar uzanan “Kardan Adam” hikayesi. Yılın ilk karının düşmesinin ardından cinayet mahallerine kocaman bir kardan adam yaptığı için adı “Kardan Adam” olan bir katili bulmak için soluksuz bir macera.Muhteşem kurgusu, anlatımı,dili,hiç bitmeyen gerilimi ve heyecanı,son ana kadar katili bulmakta zorlandığınız harika bir kitap.Hani insanların okumaya doyamadığı ve hiç bitmesini istemediği kitaplar vardır ya, işte o türden bir kitap diyebilirim.Şimdiye kadar Jo Nesbo’nun kitapları arasında ben de en çok iz bırakan kitabı olduğunu çok rahatlıkla söyleyebilirim.
Polisiye kitapları okumayı seviyorum. Bu yazarın en sevilen kitabı olduğu için bu kitaptan başladım. Kitabın temposu oldukça düşük çok sıkıldığım zamanlar oldu okurken. Tekrar bir kitabını okumak için vakit ayırmam muhtemelen. Bu arada karakterin dizisi de çıkmış izlemeden önce okumam iyi oldu.
Kardan AdamJo Nesbo · Doğan Kitap · 20201,524 okunma
Okudugum en sürükleyici kitaplardan biri ... Yazar bir seri katili öyle saklıyor ki aradıkça tam bu dediğinde o çıkmıyor ama. Kitabi okuyunca kardan adamdan korkar oldum Mutlaka okuyun !
Kardan AdamJo Nesbo · Doğan Kitap · 20201,524 okunma
Nemesis (Harry Hole 4) ve Şeytan Yıldızı (Harry Hole 5) sonrası okuduğum üçüncü Jo Nesbo kitabıydı. Ve gerçekten ikisinden çok daha iyiydi.
Seri çevirisi yapılırken karmakarışık bir sırayla çevrildiğinden bahsetmiştim Nemesis incelememde. Dolayısıyla Harry Hole serisini sıralama olmaksızın okuyorum.
Kardan Adam, Harry Hole serisinin yedinci kitabı. En çok iz bırakan ve dikkat çekenlerinden birisi. Harry ile diğer kitaplarda tanışınca daha aşina olarak okudum. Şimdi baktığım kadarıyla ilk Harry Hole kitabı Yarasa'nın da çevirisi yapılmış kısa süre sonra onu da okuyacağım, serinin basılan diğer kitaplarını da.
Konuya gelirsek;
1980 yılı Kasım ayı ile başlayan 'kardan adam' macerası, 2004 yılı Kasım ayında 'kardan adam' tarafından kaçırıldığı düşünülen bir kadın vakası ile yeniden başlıyor. Harry'e gelen esrarengiz bir mektup ile hem eski olaylar mecburen yeniden açılacak hem de 'kardan adam' hakkındaki soruşturma genişleyerek eski kayıplar detaylı incelenecektir.
Çevirisi gayet güzel, akıcı ve kelimeler neredeyse hatasızdı. Yarasa ile okumaya başlamayanlara kesinlikle Kardan Adam ile başlamalarını ve yazarı bu kitapla tanımalarını öneriyorum..
Yazar Oslo'da doğmuş, Molde'de büyümüştür. Norveç Ekonomi Okulu'nda iktisat ve işletme bölümlerinde okumuş; buradan dereceyle mezun olmuştur. Dedektif Harry Hole karakteri hakkında yazdığı romanlar sayesinde oldukça popülerleşmiş; Norveç çapında bir buçuk milyonluk bir satış elde etmiş ve eserleri kırk dile çevrilmiştir. Norveçli ünlü rock grubu Di Derre'nin de solistliğini yapan yazar, ilk çocuk kitabını da 2007 yılında "Doktor Proktors prompepulver" ismiyle yayımlamıştır. 2010 yılında Edgar Ödülleri'nde aday olurken, Flaggermusmannen isimli ilk romanıyla 1997 yılında Riverton ödülünü, 1998 yılında da Glass Key ödülünü kazanmıştır. Türkçe'ye Koridor Yayıncılık tarafından iki kitabı, yani "Kızılgerdan" ve "Şeytan'ın Yıldızı" isimli romanları çevrilmiştir.
Romanları
- "Flaggermusmannen" - (1997) (Türkçe: Yarasa)
- "Kakerlakkene" - (1998) (Türkçe: Hamamböcekleri)
- "Rødstrupe" - (2000) (Türkçe: Kızılgerdan)
- "Sorgenfri" - (2002) (Türkçe: Nemesis)
- "Marekors" - (2003) (Türkçe: Şeytan Yıldızı)
- "Frelseren" - (2005) (Türkçe: Kurtarıcı)
- "Snømannen" - (2007) (Türkçe: Kardan Adam)
- "Panserhjerte" - (2009) (Türkçe: Leopar)
- "Gjenferd" - (2011) (Türkçe: Hayalet )
- "Politi" - (2013) - ing. Police
- "Tørst" - (2017) - ing. The Thirst