Riyazü’s-Salihin

İmam Nevevi

Selamünaleyküm Rahmetullahi ve Berekatuhu...
2023 39. kitabı
Okunma: 25 Ağustos 2023 19:24
Kitap okumak biz insanları mutlu eder ama bu kitabı okumak huzurlu hissetmemizi sağlar. Çünkü içerisindeki o güzel Ayet-i Kerimleri, o güzel Hadis-i Şerifleri, o güzel Kıssaları insan okudukça huzur buluyor.. Hele ki bir şeyler öğrenmek... tarif edemediğim bir duygu bırakıyor bana. Ben bu kitabı okuduğum için o kadar huzurlu hissediyorum ki kendimi. Tavsiye etmekle kalmayıp, kesinlikle okumalısınız diyorum. Sizin de bu kitabın verdiği huzuru tatmanızı istiyorum. Okudum, kitaplıkta boş boş duruyor diyebileceğiniz bir kitap değil kesinlikle açıp tekrar tekrar sayfalarını karıştırabileceğiniz ve her baktığınızda farklı bakış açısıyla yeni bilgiler edinebileceğiniz bir kitap. Size bu kitapta en beğendiğim şeylerden birkaçını söylemek istiyorum; Kitabı okurken her bir satırında Allah-u Teâlâ'nın ismini görmek ve güzel şekilde anmak, her cümlede Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin ismini görüp salavat getirmek, Sahabeleri ve sahabelerin ailelerini daha yakından tanımak bunlar çok güzel şeyler. Bir sayfada Allah-u Teâlâ'yı 5-6 kez anmak, Bir sayfada Peygamber efendimiz (s.a.v.)'e 5-6 kez salavat getirmek... Ben kitabı okurken elimden geldiğince alıntı paylaşmaya çalıştım, paylaştım. İnşâAllah sizde faydalanabilmişsinizdir, size bir iyiliğim dokunmuştur. Şimdi kitaptan bir kaç yeri paylaşmak istedim hem kitabın içeriği ne şekilde onu görmüş olursunuz hem de bu güzel Ayet-i Kerime ve Hadis-i Şeriflerden faydalanmış olursunuz.. 𝐃𝐨ğ𝐫𝐮 𝐎𝐥𝐦𝐚𝐤 قال الله تعالى: (يَا أَيُّهَا الذين امنوا القوا الله وكونوا مع الصَّادِقِينَ) وقال تعالى: (وَالصَّادِقِينَ والصادقات ) وقال تعالى: (فَلَوْ صَدَقُوا اللَّهَ لَكَان خيراً لهم Yüce Allah, şöyle buyurmuştur: «Ey iman edenler Allah'tan sakınınız ve doğru kimselerle beraber olunuz.>> (Tevbe: 119) *...Doğru olan erkek ve kadınlara
Riyazü's Salihinİmam Nevevi · Tekin Kitabevi · 20154,317 okunma
2022 2. kitabı
Elhamdülillah.Elhamdülillahi rabbil alemin. Değeli mümin kardeşlerim , her müslümanın örnek alması , öğrenip bilmesi ve yaşamına ameline katması gerek olan iki cihanın gül'ü peygamberimiz resulullah (sav) in hadis ve sünnetlerinin yer aldığı sayfalar.Yediğimiz yemekten , içtiğimiz suya kısacası hayatımızın her anını içeren hadisleri sünnetleri bulabilirsiniz.Rabbimize yaklaşamanın yollarından biriside onun habibine (sav) sevgiyle muhabbette bulunmak ve onun yolunda onu örnek almaktır.İnşallah o'nun şefatine nail olan müminlerden olacağız.Rabbimizin razılığı istikametinde tekrar tekrar okunup dilimizden önce kalbimize yazmamız gereken eser.
Riyazü's Salihin (3 Cilt Takım)İmam Nevevi · Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları · 20134,317 okunma
"Kalpler ancak ALLAH'ı anmakla huzur bulur."
Puan vermedi·704 syf.·
2026 1. kitabı
Bazı kitaplar vardır; sadece okunmaz, insanın hayatına dokunur, düşüncelerini ve davranışlarını şekillendirir. Riyâzü's-sâlihîn de benim için böyle bir eser oldu. Okuduğum süre boyunca hem düşündüren hem de yer yer davranışlarımi sorgulamama vesile olan, manevi yönümü güçlendiren bir kitap olarak hafızamda yer etti. Kitap, Peygamber Efendimizin (s.av.) hadislerini çeşitli konu başlıkları altinda bir araya getirerek okuyucuya ahlâk, ibadet, sabır, tevbe, doğruluk, merhamet, güzel söz söyleme ve kul hakkı gibi pek çok konuda rehberlik etmektedir. Her bölümü, insanın kendisini sorgulamasına ve manevi açıdan gelişmesine yardımcı olacak hadislerden oluşmaktadır. Eseri okurken sadece bilgi edinmekle kalmıyor, aynı zamanda kalbinize hitap eden öğütlerle de karşılaşıyorsunuz. Beni en çok etkileyen yönlerinden biri, hadislerin günümüz hayatına da ışık tutması oldu. Huzur bulduğum, düşündüğüm ve kendime birçok ders çıkardığım muhteşem bir eser oldu. Sadece bir hadis kitabı değil, aynı zamanda insanın kalbine ve hayatına dokunan manevi bir rehber niteliğinde. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) ahlâkını ve öğütlerini daha yakından tanımak isteyen herkese gönül rahatlığIyla tavsiye ederim.
Riyazü's-Salihin; Elçilerin Efendisinden Sözlerİmam Nevevi · Konevi Yayınları · 20134,317 okunma
2021 53. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2021 22:04
Günlük okuma yapan okuma gruplarındaki insanlara gıpta ediyordum. Okumak istiyordum ama nasıl başlayacağımı bilemiyordum açıkçası. Bir gün fuarda gezerken rastladım. Görevli abiye içine bakabilir miyim dedim. Sağ olsun çok yardımseverdi, tabii ki der demez açtım bir sayfa . Karşıma öyle bir hadis çıktı ki dondum kaldım. Sanki ben duruyordum, çevrem dönüyordu. Öyle bir boşluk ve şaşkınlık hali. O hadis şuydu: "Sizden biriniz başına gelen musibetten dolayı ölümü temenni etmesin." Tevafuktu, hem de çok güzel bir mesajı vardı bana. Çünkü o sıra çok ağır şeyler yaşıyordum ve ilk defa ölümü ister olmuştum dualarımda. Bunun üzerine ne yapıp edip almaya karar verdim. Eski çalıştığım yerdeki son maaşımdan kalan para kitaba ancak yetiyordu. Onun için saklamışım bir buçuk yıl boyunca. Çok şükür okudum, amel etmeyi de nasip eder inşallah Allah bana. Üç cilt, 372 bölüm ve 1895 hadisten oluşuyor. Her bölüm başlangıcında o konuya göre ayetler de eklenmiş. Çok faydalı buldum. Hepsi aslında çok açık ama bazılarının açıklamasını merak ettim. Kısmet olursa tercümeli halini de okumak isterim(cilt sayısı farklı onun). O vakte kadar bunu günlük, günlük olmazsa da devamlı olarak okumak istiyorum. Rabbim okumayı ve amel etmeyi hepimize nasip etsin inşallah.
Riyâzü's Sâlihîn (3 Cilt Takım)İmam Nevevi · Semerkand Yayınları · 20194,317 okunma
2024 39. kitabı
Okunma: 25 Haziran 2024 00:00
Selamünaleyküm ❀ Herkesin okuması gereken eserlerden biri olduğunu düşünüyorum. İslamı hakkıyla yaşamak istiyorsak hadislerin ışığında ilerlememiz gerekiyor aksi takdirde farkında olmadan hurafelerle dolu bir yolda yürüyebiliriz maazallah... Ben Diyanet'in üç ciltten oluşan baskısını okudum, başlangıç için yeterli buluyorum. Ancak eserde hadislerin şerhlerine de yer verilmiş olsaydı daha güzel olacaktı. Derinlemesine öğrenmek isteyenler farklı baskılara göz atabilir. İstifadeli okumalar diliyorum.
Din
Riyâzüs-Sâlihîn (3 Cilt Takım Beyaz)İmam Nevevi · Diyanet Vakfı Yayınları · 20154,317 okunma
2025 20. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2025 20:05
Riyâzü’s-Sâlihîn, İmam Nevevî’nin Kur’an ayetleri ve sahih hadislerden derleyerek oluşturduğu, İslam ahlakını ve günlük yaşamı düzenleyen en güvenilir hadis kitaplarından biridir. Yüzyıllardır camilerde, medreselerde ve evlerde rehber kitap olarak okunuyor. Amacı bilgi vermekten çok, yaşantıyı düzeltmek ve kalbi eğitmektir.
Riyâzü's Sâlihînİmam Nevevi · Tin Yayınları · 20244,317 okunma
2025 9. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2025 12:04
Bismillahirrahmanirrahim Esselamu aleyküm okurlaar Riazü's-Salihin bilindiği gibi hadislerin yazdığı bir kitap olayı ve nereden alıntılandığı ve sahih mi yoksa sadece rivayet mi olduğu açık ve net yazıyor bana hayatımda yön veren yerleri elbette ki çokça oldu lakin okuyup rafa kaldırıp unutulsada bir şey olmaz gibi bir kitap değil arada da olsa alıp sıradan bir sayfası da olsa okunmalı. Rabbim emeği geçen herkezden razı olsun. Şimdiden okuyacaklara iyi ve hayırlı okumalar dilerim. Rabbim zihin açıklığı versin. Selametle kalın.
Riyazü's Salihinİmam Nevevi · Beka Yayınları · 20174,317 okunma
Her evde bulunması gereken kitap…
2023 78. kitabı
Hadis kitabı arayanlar için ilk sırada önerilen kitaplardan birisi olan Riyazü's Salihin (3 Cilt Takım) … Peygamber efendimizin hadislerini önemsizleştirilmeye çalışıldığı şu dönemlerde bizim müslümanlar olarak hadislere daha da fazla sarılmamız gerekiyor. Hadis okumalarını arttırmamız gerekiyor. Hadis okumaya başlamak için kitap araştırmasına girdiğimde çoğu hocanın ısrarla önerdiği İmam Nevevi nin kitabı olan Riyazü's Salihin (3 Cilt Takım) ile karşılaştım. İmam Nevevi peygamber efendimizin hadislerini, hadislerin konusuna göre başlıklar altında toplamıştır. İmam Nevevi sahih hadisleri toplamaya özen göstermiştir. Mütevatir hadise (o hadisin Hz. Peygamber tarafından söylendiği konusunda hiçbir kuşku bulunmaması) oldukça fazla yer vermiştir. Nureddin Yıldız dediğiyle Riyazü's Salihin (3 Cilt Takım) hakkıyla okuyup uygulayanlar tabiri caizse “ mikro sahabi” olurlar sözü çok hoşuma gitmişti. Riyazü's Salihin (3 Cilt Takım) toplamda orijinali 8 cilt takımdır. Farklı yayınevlerinin farklı ciltleri vardır. Benim tercihim diyanet oldu. Diyanet yayınları ortalama 8 cilt olan hadis kitabını 3 cilte indirmiştir ve fiyat olarak çok aşırı uygundur. Hadislerin açıklamaları diyanetin kitabında yoktur. Sadece başlıklar ve altında hadisler vardır. Nureddin Yıldız hocamızın youtube platformu üzerinde kendi kanalında riyazüs salihin dersleri vardır ve seri şeklinde devam ettirmiştir, hala da video yüklenilmesine devam ediliyor. Ben diyanet yayınevlerinin kitabını alarak youtube üzerinden Nureddin Yıldız hocamızla birlikte okudum. Ben müslümanım diyen her kişinin hadis bilmesi gerekir. Hadissiz müslümanlık olmaz, olamaz. Bu yüzden ben hadis okumak istiyorum diyen kişilere elimden geldiğince Riyazü's Salihin (3 Cilt Takım) anlatmaya çalıştım. Allah a emanetsiniz…
·759 syf.·
2018 150. kitabı
İslam dünyasının hemen her bölgesinde, asırlardır âlimlerin ve ilim talebelerinin olduğu kadar, Râsullullah Efendimiz'in (s.a.v) hadislerini okuyup hayat düsturu edinmek isteyen her Müslümanın baş ucu kitabı olan Riyazü's-Salihin en önemli eserlerindendir. " Bu eser, insanlara dünya ve ahiret saadetini kazanma yollarını gösterecek, zâhiri ve Bâtini edepleri elde etmelerini sağlayacak, iyiyi ve güzeli teşvik ederek, kötüden ve çirkinden uzaklaşmayı temin edecek sahih hadislerden oluşan muhtasar bir kitap olacaktır." Önsözünde dile getirdiği yukarıdaki sözler ,eserin değerini artırmaktadır. Güncel ve anlaşılır bir üslupla,sözün akıcılığını bozmamak için ara açıklamalara yer verilmiştir. Kitabı Hediye olarak gönderenMutâlî’ hoca'ya Teşekkür Ediyorum.Müslüman ailenin evinde bulunması gereken güzel kaynak bir eser.
Riyazü's-Salihinİmam Nevevi · Esra Yayınları · 20074,317 okunma
Müslümanın Kullanma Kılavuzu
·879 syf.·
2025 3. kitabı
Firmalar ürettiği cihazların her ayrıntısını bildiğinden üretim amacına uygun olarak verimli şekilde nasıl kullanılır detaylı anlatmak için kullanma kılavuzu yazarlar. Hadisler ve Kuranı Kerim ayetleri de bir nevi Müslümanın kullanma kılavuzu gibidir. Yaratılış amacımıza uygun yaşamak için biz insanların İslamı doğru uygulaması gerekir. Bu kitapta iş hayatından ibadetlere, aile hayatından sosyal ilişkilere kadar her konuda ikileme düşmeden yaşamımızı kolaylaştıracak hadisler yer alıyor. Uygulamazsak kullanıcı hatasından dünya ve ahiret hayatımız hata veriyor. Günümüzde insanların en çok eleştirdiği konu bu maalesef.. O Müslüman ama şunu yapıyor, namazlı abdestli ama bunu yapıyor diye. Aslında konu kullanıcı hatasından yani bizim kılavuzumuzu doğru okumayıp, uygun yaşamayışımızdan oluyor. Çünkü Müslüman kusurludur ama İslam kusursuzdur. Ortada bir yanlış varsa bizdendir. Kullanma kılavuzunda hata yoktur. Kitabı okurken düşündüklerim tam olarak bunlardı. Çünkü o kadar farklı alanlara yer verilmiş ki, bir Müslüman olarak şu durumda ne yapmalıyım? kararsızlığında bırakmamış. Hadisler hangi olaylar üzerine söylenmiş, günümüz açısından bakarak nasıl okumalıyız daha nelere dikkat etmeliyiz açık bir dille anlatılmış. Hep bir hadis kitabı okumak istemiştim. Hayati uğraşlar yüzünden ertelemiştim. Belki de gerçeklerle ve hatalarımla yüzleşmekten korktum. Okudukça öğrendiklerimin omuzlarıma ekleyeceği yükü taşıyamamaktan çekindim bilinmez. Ama iyi ki okudum dediğim ve elimden geldiğince hayatıma aktarmama vesile olan bir kitap oldu. Benim gibi hiç hadis kitabı okumamış ve bir yerden başlamalıyım diye düşünen kardeşlerime öneririm.. ( İncelememde bir hatam olduysa affola..)
Riyazü's Salihinİmam Nevevi · Tekin Kitabevi · 20154,317 okunma

İmam NeveviYazar · 84 kitap
631’de (1234) Suriye’nin güneyindeki Havran bölgesinde Nevâ köyünde doğdu. Nevevî (Nevâvî), Havrânî ve dedelerinden Hizâm’a nisbetle Hizâmî nisbeleriyle anılır. Hiç evlenmediği halde adı Yahyâ olanların genellikle yaptığı gibi Ebû Zekeriyyâ künyesini almıştır. Nevevî ergenlik çağında ticareti sevmediği halde babasının dükkânında çalıştı ve bu arada çevresindeki âlimlerin derslerine devam etti. On sekiz yaşına girince babası onu Dımaşk’a götürüp Revâhiyye Medresesi’ne yerleştirdi. Orada Ebû İshak eş-Şîrâzî’nin Şâfiî fıkhına dair et-Tenbîh ve el-Müheẕẕeb adlı eserlerini ezberledi. İki yıl sonra babasıyla birlikte hacca gitti, dönüşte Medine’de bir süre kalarak oradaki âlimlerin derslerine katıldı. Kütüb-i Sitte’den başka İmam Mâlik’in el-Muvaṭṭaʾ, İmam Şâfiî, Ahmed b. Hanbel, Osman b. Saîd ed-Dârimî, Ebû Avâne el-İsferâyînî ve Ebû Ya‘lâ el-Mevsılî’nin el-Müsned, Dârekutnî’nin es-Sünen, Ahmed b. Hüseyin el-Beyhakī’nin es-Sünenü’l-kübrâ, Begavî’nin Şerḥu’s-sünne, Humeydî’nin el-Cemʿ beyne’ṣ-Ṣaḥîḥayn ve Hatîb el-Bağdâdî’nin el-Câmiʿ li-aḫlâḳı’r-râvî ve âdâbi’s-sâmiʿ adlı eserlerini çeşitli hocalara okuyarak icâzet aldı. Hadis ilmindeki hocaları kendisinden birçok hadis kitabını dinlediği Ziyâ b. Temmâm el-Hanefî, Ṣaḥîḥ-i Müslim’i okuduğu Ebû İshak İbrâhim b. Ömer el-Vâsıtî, on yıl boyunca daha çok Ṣaḥîḥ-i Buḫârî ve Ṣaḥîḥ-i Müslim hadislerinin şerhi konusunda faydalandığı İbrâhim b. Îsâ el-Murâdî el-Endelüsî ve Ebü’l-Ferec İbn Kudâme gibi muhaddislerdir. Fıkıh ilmindeki hocaları arasında İshak b. Ahmed el-Mağribî, Dımaşk müftüsü Ebû Muhammed Abdurrahman b. Nûh b. Muhammed el-Makdisî, Ebü’l-Hasan Sellâr b. Hasan el-İrbîlî, fıkıh usulü okuduğu kadı Ebü’l-Feth Ömer b. Bündâr et-Tiflîsî ve gramer okuduğu âlimler içinde İbn Mâlik et-Tâî bulunmaktadır. Nevevî kendini yetiştirdikten sonra talebe okutmaya ve 660 (1262) yılından itibaren eser vermeye başladı. Kendisi de pek çok âlim yetiştirdi. Hayatının son altı yılında ondan hiç ayrılmadığı için “Muhtasarü’n-Nevevî” lakabıyla anılan İbnü’l-Attâr Ebü’l-Hasan Alâeddin Ali b. İbrâhim ed-Dımaşkī bunların en tanınmışıdır. Diğer talebeleri arasında İbn Ferah el-İşbîlî, Bedreddin İbn Cemâa, kadı Ziyâeddin Ali b. Selîm el-Ezraî, Yûsuf b. Abdurrahman el-Mizzî, kādılkudât Şemseddin İbnü’n-Nakīb Muhammed b. İbrâhim ve Ebü’l-Fidâ İbn Kesîr’in babası Ebû Hafs Şehâbeddin Ömer b. Kesîr gibi şahsiyetler vardır. Çeşitli medreselerde hocalık yapan Nevevî, 665 (1267) yılında Ebû Şâme el-Makdisî’nin vefatıyla boşalan Eşrefiyye Dârülhadisi şeyhliğine getirildi ve ölümüne kadar bu görevini sürdürdü. Nevevî, kendisine “sefer izni” çıktığını söyleyerek hocalarının kabirlerini ve tanıdıklarını ziyaret etti, kitaplarını medreseye vakfetti, Kudüs’ü de ziyaret edip köyüne döndü ve 24 Receb 676’da (21 Aralık 1277) Nevâ’da vefat etti. Zehebî’nin “hadis âlimlerinin efendisi” dediği Nevevî hem hadis hâfızı idi hem de hadis ilimlerinde otorite sayılıyordu. Sahih hadisleri zayıf ve uydurma rivayetlerden kolayca ayırır, râvilerin durumlarını, hadislerde geçen garîb kelimeleri çok iyi bilirdi; hadislerden fıkhî hüküm çıkarmada mahirdi. Şâfiî fıkhında devrinin en büyük âlimi kabul edilmekteydi. Bu mezhebin esaslarını, bir meseleye dair sahâbe ve tâbiîn âlimlerinin neler söylediklerini, hangi noktada birleşip hangi noktada ayrıldıklarını ezbere biliyordu. Tartışmadan hoşlanmazdı; fakat hocalarının Şâfiî mezhebine veya sünnetin açık hükmüne aykırı bulduğu görüşlerini eleştirmekten çekinmezdi. Nevevî öğrencilik yıllarında tıp tahsil etmek istemiş ve İbn Sînâ’nın el-Ḳānûn’unu okumaya başlamış, ancak bunalıp sıkılınca bunun tıpla uğraşmaktan kaynaklandığını anlayarak tıpla ilgili eserleri elinden çıkarmıştır. Nevevî evliliğin kendisini meşgul edeceği düşüncesiyle hiç evlenmemiştir. Esasen dünya zevklerine ve rahat yaşamaya önem vermezdi. En büyük ibadetin samimi bir niyetle helâlleri ve haramları öğrenmek olduğunu söyleyerek kimseden para almaz, görev yaptığı medreselerden kendisine verilen aylıkla kitap alır, daha sonra bunları o medreseye bağışlardı. Haksızlığa boyun eğmez, doğru bildiğini söylemekten, yöneticileri uyarmaktan çekinmezdi. Memlük Sultanı I. Baybars’a çeşitli mektuplar yazmış, bu mektupların bir kısmını âlimlere de imzalatarak ortak bir dilekçe halinde sunmuş, ondan kıtlık yüzünden sıkıntı çeken Dımaşk halkına kolaylık göstermesini, ağır vergilerle onları zor durumda bırakmamasını istemiştir. Moğollar Suriye’ye saldırdığında memleketi savunmak için halkın bir kısım emlâkini elinden almak isteyen ve bu sebeple âlimlerden fetva talep eden halifeye karşı çıkmış, Baybars’a karşı gösterdiği bu tavrından sonra şöhreti yayılmış ve eserlerine büyük rağbet gösterilmiştir. Zehebî, Nevevî’nin iyiliği tavsiye edip kötülükten sakındırma konusunda benzeri bulunmadığını, azla yetinip basitçe giyinen vakur ve heybetli bir kişi olduğunu söylemekte, talebelerinden İbn Ferah el-İşbîlî de onun ilim ve görev sorumluluğu taşıyan bir âlim olduğunu belirtmektedir.