İnsan, Sanat, Edebiyat

31 Ocak 2017
Pinhan Yayıncılık

2018 47. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2018 21:01
İnsan,sanat ve edebiyat..hepsi ruhta birleşiyor. Carl Gustav Jung Paracelsus,Freud,Richard Wilhelm,Picasso ve Ulysses üzerine denemelerini sunuyor. Özellikle bir dönem öğrencisi olduğu Freud üzerine düşüncelerini okumak keyifliydi. ⭕️Kapak tasarımının sadeliği ve dokusu da gayet başarılı
2020 41. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2020 02:51
Özellikle dikkatimi çeken nokta, hekim Paracelcus'un sürekli üzerinde durduğu (ve hatta sırf bu yüzden döneminde garipsenip, dışlandığı) teorisi; Gökkubbe ve insan. "Galaxa insanın karnından geçer" cümlesi ile başlayıp, hayatı boyunca evren ve insan arasındaki bağlantı ve yanısamaya vurgu yapıyor. Ona göre, Sema insan, insan da semadır ve bütün insanlar tek bir sema, sema da tek bir insandır. Tabi 1400lü yıllarda buna vurgu yapan tek insan değil Paracelcus ama en bilineni. Kilisenin düşünmeyi, araştırmayı yasakladığı yıllarda, O her insanın içinde bozulmamış özel bir sema vardır diyerek Astronominin ve insan bedeninin daha çok araştırılması için çabalıyor. Bizlere kendimizi tanımak için Gök kubbeyi tanımaya yönlendiriyor. Hastalıklarımızın bize düşman olmadığını, onların bizim bir bileşenimiz olduğunu ve onları tanımamız, doğalarına uygun davranmamız gerektiğini söylüyor. (Bkz. Sıtmayı anlamak isteyen, depremi araştırsın). Harici olgular ile bize zaafiyetlerimizi gösteriyor bir nevi. Latince kelimelerin çok fazla olması ve bunların bazılarının tercüme edilmemesi yorabiliyor biraz ama çok istifade ettiğim bir kitap oldu.
2020 11. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2020 19:35
Carl Gustav Jung, tartışmasız bir dahi.. Doğaya ve hayata, elbetteki insan psişesine bakış açıları ve değerlendirmeleri, hep derin, yeni ufuklar açmaktadır. En önemlisi ise analiz yaparken; gerçekten anlamaya çalışması, yorumlarındaki hassasiyet ve adaletli olma tavrı.. Bu bağlamla ve görüşlerle ele aldığımda büyük umutlarla okuduğum kitap, beni bazen yüzeysel geçişler yaptığını hissettirdi bazense karmaşıklaştırdığını hissettim. Özellikle 4.bölümdeki Psikoloji-Edebiyat ilişkisi üzerine yazdığı görüşleri aynı sayfayı defalarca okutacak kadar anlam-kavram-derinlik karmaşasına sürükledi. İlgili bölüm mutlaka bir başka zaman bir kez daha sakin bir zamanda okunmalı diye düşünüyorum.
2021 147. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2021 22:58
Ruh - İnsan/Sanat/Edebiyat & Carl Gustav Jung + Jung için dahi denilebilir mi? Yaptığı tespitlere bakarsak dahi. Değerinin sonradan anlaşılması belki de kendi zamanı sonrası akılların onu benimsemesi ile de dahi diyebiliriz. Peki bu dahi adam kitapta ne anlatmış? Yaratıcı ruh nedir? Ne yapar bu yaratıcı ruh? Kimlerde var bu yaratıcı ruh? Kitabın içerisinde Paracelsus,Freud, Çin uzmanı Richard Wilhelm, Joyce'nin Ulysses'i ve Picasso üzerine denemeler var. İşte bu etkileyici insanlar üzerinden psikolojik bir analiz yapıyor. Psikoloji ve sanat-şiir ve edebiyat değerlendirmeleri çok güzeldi. Beni en fazla Picasso üzerine yazdığı kısım etkiledi. Jung'un analiz yeteneği ve bunu bize sunuş şekli çok güzel. Bahsettiği kişilere, özellikle Wilhelm'e karşı saygısı ve etkilendiği yönlerini anlatışı da son derece özeldi. + #kitap #kitapsözleri #kitapönerisi #kitapokumak #kitaptavsiyeleri #kitaptavsiyesi #ruh #carlgustavjung #pinhanyayıncılık #book #bookstagramturkey #bookstagram #booklover #okudumbitti #psikoloji #psikolog #psikolojikdanışmanlık #hadiokuyalım #books
2023 35. kitabı
Kitabın bazı okurlar için ağır bir dili olsa da herkesin okuyup kendine dair bir iz bulabileceği bir kitap. Bununla birlikte kişinin düşünce yapısına yeni izler bırakacağı kaliteli bir kitap.
2025 848. kitabı
1875-1961 arasında yaşamış İsviçreli psikiyatr, analitik psikolojinin kurucusu Carl Gustav Jung bu kitabında; “RUH”un tarihsel olarak İNSAN,SANAT ve EDEBİYAT’taki yansımalarında KOLLEKTİF BİLİNÇSIŞI’nın izlerini sürmeye, inceleme/eleştirme/analizetme yoluyla O’nu görünür kılmaya çalışmaktadır. Görüyoruz ki genel insan davranışlarına yansıyan, sanat eserlerine sindirilen/gizlenen , edebiyatta anlatım imkanı bulan şey hep bu ruhsal durumdur ve bu tüm insanlar için ortaklaşma imkanını sağlıyor. Hepimiz kollektifbilinç durumun bir yansıtıcısı olarak ortak/benzer edimlerde bulunuyoruz. Ortaklaşıyoruz. İlginç ve okunmakta değer bir eser.
2026 9. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2026 23:36
efsane psikiyatr Carl Gustav Jung ... Şahsen ben kendisini sevdim acaba bu da Freud gibi yer yer tuhaf fikirler ortaya atacak mı diye bir endişem de vardı ama yersiz çıktı gayet makul sınırlarda
2018 63. kitabı
Jung değeri sonradan anlaşılmış bir ruh bilimci diye düşünüyorum. Ancak spritüel akımların etkisinde çok kaldığı kanaatimide belirtmek isterim. Kitaba gelince Jung; Paracelsus, Freud, Picasso, James joyce, Goethe gibi kişilerle ve yaptıkları işlerle içinde bulunduklari ve onları o hale getiren iç ve dış unsurları da göz önünde bulundurarak psikolojik bir analiz yapıyor. Kolektif bilinç merkezli bir inceleme kitabı da diyebileceğimiz bu kitap, çeşitli arketiplerin insanların hayatlarında nasıl rol oynadığını, gölge karakterlerin hangi kompleks duygulara neden olduğunu ilgili kisiler üzerinden anlatmakta... Velhasıl, güzel, akıcı ve değişik bilgiler içermekte...
2021 17. kitabı
Esasında kitap 9 puanlık bir kitap ancak kitapta işlediği bazı konuları anlamak için önden ilgili konular hakkında okuma yapmış olmak gerekiyor. Beni etkileyen kısımlar Paracelsus, Freud ve Wilhelm
2017 13. kitabı
Okunma: 08 Ekim 2017 00:00
"Ruh, İnsan, Sanat, Edebiyat" kitabı qismən bioqrafik kitabdır. Qismən dedim, çünki insanların həyatından çox onların elm və sənətə verdiyi töhfələrdən və bunlara Yunqun şəxsi münasibət və

Carl Gustav JungYazar · 51 kitap
Carl Gustav Jung, İsviçreli psikiyatr, analitik psikolojinin kurucusudur. Derinlik psikolojisinin Sigmund Freud ve Alfred Adler ile beraber üç büyük kurucusundan birisidir. Basel Üniversitesi'nde tıp profesörü olan büyükbabasının adını taşıyan Carl Gustav Jung İsviçreli bir papazın oğludur. 1895 yılında Basel'de tıp eğitimi almaya başladı ve 1900 yılında Eugen Bleuler'in asistanı olarak Burghölzli'de psikiyatrist olarak hizmet verdi. Doktorasını 1902 yılında tamamladı. Konu okült (gizli, görünmeyen) fenomenler (etkiler) ve onların Psikoloji ve Patolojiyle bağlantıları idi. Paris'te 6 ay Pierre Janet ile bilgilerini derinleştirdi. 1903 yılında Emma Rauschenbach ile evlendi. 36 yaşında Uluslararası Psikanaliz Birliği'nin ilk başkanı oldu. Psikolojik analizlerinde astrolojiden de yararlanan Carl Gustav Jung,Sigmund Freud'le beraber üzerinde çalıştığı toplumsal bilinçaltı kavramı ile de tanınır. Popüler psikometri aracı Myers-Briggs Kişilik Göstergesi (MBTI) ve sosyonik kavramları, Jung'un psikolojik türler teorisinden geliştirilmiştir. Jung, insan ruhunu "doğuştan dindar" olarak kabul etti ve bu dindarlığı araştırmalarının odak noktası yaptı. Rüya analizi ve sembolizm (simgecilik) çalışmalarına katkıları nedeniyle bu alanların en çok okunan çağdaş yazarlarından biridir.