Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Salt Aklın Sınırları Dahilinde Din

Immanuel Kant

Salt Aklın Sınırları Dahilinde Din Gönderileri

Salt Aklın Sınırları Dahilinde Din kitaplarını, Salt Aklın Sınırları Dahilinde Din sözleri ve alıntılarını, Salt Aklın Sınırları Dahilinde Din yazarlarını, Salt Aklın Sınırları Dahilinde Din yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gerçek Tanrı sevdalıları “Tanrım, Tanrım!” diyenler değil, Tanrı iradesine uygun davrananlar, onun rızasını iyi bir hayat tarzıyla arayanlar, Tanrı’nın beklediği gerçek saygıyı bu şekilde gösterenlerdir.
Sayfa 124
Mutato nomine de te fabula narratur. Neye gülüyorsun? İsimleri değiştir, anlatılan senin hikayendir.
Sayfa 67 - hepimiz Âdem ile günahkar oldukKitabı okuyor
Reklam
Sapkın bir kalbe sahip olan insan daima iyi bir irade ve uzaklaşmış olduğu iyiye yeniden dönme umudunu taşır.
Çünkü bu düşüşe rağmen “daha iyi insanlar olmalıyız” buyruğunun sesi hiç azalmaksızın ruhumuzda çınlamaya devam eder;
"Ahlak ve din arasında doğal bir tansiyon vardır; çünkü insanları ahlaklı davranmaya itenin doğru olanı yapma isteği yerine, dinlerinin buyruğu olması tehlikesi mevcuttur. Bu tehlike iyi bir davranışın değerini yok eder. "
Reklam
224 syf.
9/10 puan verdi
Hemen her filozofta karşımıza çıkan bir durum Kant felsefesinde de hissediliyor, insanların zamanla düşünceleri değişiyor... Her ne kadar sistem filozofu diye adlandırsak da, bundan kaçış olmuyor galiba, bu durumda olmayanların hakkını başka bir yazıda teslim ederiz umarım. Geç dönem Kant Felsefesi gibi bir adlandırmaya sebebiyet verecek bir çalışma aslında Salt Aklın Sınırları Dahilinde Din. Kant uzmanlarının da kendi aralarında ihtilafa düştükleri, birçok noktada ciddi çatışmalara mahal olan bu eser, Kant'ın özellikle din felsefesi hakkındaki düşüncelerini yansıtması açısından çok kıymetli. Dahası Kant'ın bu kitaba yazdığı önsözlerde yer alan farklı ifadelere sahip olması nedeniyle de dikkat çekici. Kitabın ingilizce çevirisini anlamak yer yer daha kolay, yine de Lokman Çilingir çevirisi, Kant'ı tanıyan bir isim olması hasebiyle faydalı ve anlaşılır kılmış metni.
Salt Aklın Sınırları Dahilinde Din
Salt Aklın Sınırları Dahilinde DinImmanuel Kant · Elis Yayınları · 201774 okunma
Gerçekten de en başından beri, ne söküp atılabilen ne de yozlaştırılabilen bir iyilik tohumunun tüm saflığıyla durduğunu varsaymak gerekir; ve bu tohum kesinlikle, tüm maksimlerimizin ilkesi olarak alındığında, kötülüğün esas sebebi haline gelen öz-sevgi olamaz.
Sayfa 63 - Literatürk Academia Yayınları, 2. Baskı, Şubat 2017.Kitabı okuyor
İnsan ahlâki anlamda iyi ya da kötü neyse, ya da ne olacaksa, bunu kendi yapmalı ya da buna kendi başına dönüşmelidir. İki durum da özgür seçiminin bir sonucu olmalıdır; çünkü aksi takdirde bundan sorumlu tutulamaz ve ahlâki bakımdan ne iyi ne de kötü olabilir.
Sayfa 61 - Literatürk Academia Yayınları, 2. Baskı, Şubat 2017.Kitabı okuyor
Niyet, yani ilkelerin benimsenmesinin nihai öznel zemini, tek bir tane olabilir ve tümel olarak bütün özgürlük kullanımını ilgilendirir. Fakat bu niyet de, kendisine atıfta bulunabilmemiz için, özgür bir seçimle edinilmiş olmalıdır. Ne var ki öznel zemin ya da bu benimsemenin nedeni (hakkında araştırma yapmamız kaçınılmaz olsa da) daha fazla bilinemez; zira aksi takdirde bu niyeti bünyesinde bulundurması gereken başka bir maksim, kendi içinde bir zemini bulunması gereken bir maksim kanıt gösterilecektir. O halde söz konusu ya da daha ziyade nihai zeminini, zamanındaki herhangi özgün bir iradi eylemden türetemeyeceğimize göre, (aslında mizacın zemininin özgürlükte bulunmasına karşın) kendisine doğası itibariyle ait olan bir özgür irade biçimi olarak adlandırırız.
Sayfa 37 - Literatürk Academia Yayınları, 2. Baskı, Şubat 2017.Kitabı okuyor
Reklam
Ahlâki olarak kayıtsız eylem sadece doğal yasalardan kaynaklanan eylemdir, dolayısıyla özgürlük yasası olan ahlâk yasasıyla herhangi bir ilişki içinde bulunmaz; zira böyle bir eylem kesinlikle ahlâki açıdan anlamlı bir olgu değildir ve bu bakımdan ne buyruk, ne yasaklama, ne de izin (yasal ayrıcalık) ortaya çıkar, ya da gereklidir.
Sayfa 36 - Literatürk Academia Yayınları, 2. Baskı, Şubat 2017.(13 No’lu dipnot)Kitabı okuyor
"İnsan doğası itibariyle iyidir", ya da "insan doğası itibariyle kötüdür" dediğimizde, bu sadece onun içinde iyi ya da kötü (yani yasaya karşı gelen) maksimlerin benimsenmesine dair nihai (bizim için anlaşılmaz) bir zemin bulunduğu ve insan olarak kişinin bu zemine sahip olduğu anlamına gelir; buna bağlı olarak da kendi türünün karakterini ifade etmiş olur.
Sayfa 34 - Literatürk Academia Yayınları, 2. Baskı, Şubat 2017.Kitabı okuyor
Kötülüğün kaynağı ne iradeyi eğilim aracılığıyla belirleyen bir amaçta, ne de doğal bir dürtüde bulunabilir; bu kaynak yalnızca özgürlüğün kullanımına dair bir iradenin, yani bir maksim içindeki iradenin oluşturduğu kuralın içinde bulunabilir.
Sayfa 33 - Literatürk Academia Yayınları, 2. Baskı, Şubat 2017.Kitabı okuyor
216 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.