12 Haziran 2007
St. Martins Press
Orijinal Adı:
Sarah’s Key
İngilizce

Soykırım, hayatta kalma çabası ve değişen hayatlar
2023 6. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2023 20:41
1942 yılında, Fransa’da Vichy polisi, Nazi işgal kuvvetleri ile iş birliği yapıyor ve binlerce Yahudiyi trenlerle Autschwitz’e gönderiyor. Ölümden önceki durak ise toplananların bekletildiği Vélodrome d’Hiver. Sarah, hayal ürünü bir karakter olmasına rağmen o günlerde mağdurların hayatta kalma çabalarını ve değişen hayatlarını çok iyi bir şekilde anlatıyor. Çünkü Sarah hayali bir karakter olsa dahi Vélodrome d’Hiver’de yaşanan diğer tüm acılar gerçek. Su gibi akıp giden çok etkileyici bir kitap. Kesinlikle tavsiye ederim.
Edebiyat & Roman
2020 55. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2020 14:35
Sarah isminde küçük bir kız.Temerküz. Vel' d' Hiv'. Kamp.Kaçış.Geri dönen küçük Sarah ve dolaptaki ölü çocuk.Ölüm ve sırla birbirine bağlanmış iki aile.Hüzünle birbiriyle ilişkilenmiş iki aile. Etkileyen, duygusal bir hikaye.Olay 16 Temmuz 1942' de Yahudi bir çocuğu olan Sarah'ın Fransız polisleri tarafından evlerinden alınması, geri döneceği düşüncesiyle Sarah ın küçük kardeşini evlerindeki gizli bölmeye kitleyip anahtarı cebine saklamasıyla başlıyor.Kardeşine geri döneceğine dair söz verir. Mayıs 2002 Paris gazeteci Julia bu olayı araştırır. Araştırma sonucu eşinin ailesi ve Sarah arasında gerçekleşen hüzünlü hikayeyi gün ışığına çıkarır.
2020 53. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2020 08:27
Yahudi soykirimi ile ilgili bir cok kitap okudum ama Vélodrome d’Hiver olaylari hakkinda hic duymamisdim. Kitap 2 hayati paralel olarak bizlere sunuyor, Vélodrome d’Hiver olaylari cok uzucu ve insanlik tarihine bir leke olarak subhesiz gecmisdir. Yazar kendi hayatini daha kisa ozetleye bilirdi bence. Kitapin sonunda cocugunun ismini sogledigi zaman goz yaslarimi tutamadim. Saygilarla
2022 12. kitabı
Okunma: 25 Eylül 2022 02:46
İkinci Dünya Savaşı sırasında gerçekleşen, Fransa da yaşayan Yahudilerin Nazi kamplarına gönderilmek üzere Vichy polisi tarafından alıkonulmasının ve ölüme gönderilmesinin bir çocuk üzerinden hikayesi anlatılıyor. Fransa da ki Vel' d'Hiv de 4.115 Yahudi çocuktan yalnızca biri Sarah. Kitapta Sarah'nın kamptan kaçıp nasıl hayatta kaldığına, daha sonra da cebinde ki anahtarın verdiği yük ile hayatını nasıl devam ettirdiğine tanık oldum. 2002 yılında, Fransa da Fransa halkının bile tam olarak bilmediği bu olayı araştıran Amerikalı gazeteci Julia Jarmond'un mücadelesi ile iki ayrı dönemde ilerliyor kitap. İki ayrı hayatın bir yerde kesişmiş olması beni etkiledi. Kitabı okurken çoğu zaman gözyaşlarıma hakim olamadım. Sarah kalbimde sonsuz bir yere sahip artık.
Tarih
2020 6. kitabı
İkinci Dünya Savaşı'nı anlatan hemen her kitabın taşıdığı hüzne sahip; ama bir kadın yazarın ruh dünyasıyla, daha da keskin ve yaralayıcı forma bürünmüş bir roman ''Sarah'ın Anahtarı''. Fransa'da bir sabah apar topar evlerinden alınıp toplama kampına gönderilen bir ailenin 8 yaşındaki ablası Sarah'ın, 3 yaşındaki kardeşi Mişel'i; korkmasın ve bulunmasın diye evin gizli bölmesine kilitlemesi ile başlayan romanın; Sarah anahtarı koruyabilecek mi, vaktinde dönebilecek mi, kardeşini kurtarabilecek mi sorularıyla sayfalarını soluğunuz hızlanarak çevireceğiniz çarpıcı ve uzun yıllar hafızanızdan silinmeyecek olay örgüsü. 2. Dünya Savaşı'nı anlatan dönem ve romanlara ilginiz varsa; *Çizgili Pijamalı Çocuk/ John BOYNE *Hikayeci/ Jodi PİCOULT *Hayatı Yanlış Yazdılar / Jacqueline BRİSKİN; okuduklarımın en etkileyici olanlarıydı, bir fikir olması açısından. Sarah'ın Anahtarı'nı tereddütsüz tavsiye ederim.
2020 46. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2020 22:39
Sarah ve ailesi Fransa'da yaşayan Yahudilerden sadece bir tanesiydi bir gece Fransız polisinin evlerine yaptığı baskında erkek kardeşi Michael'i odasındaki gizli bölmeli dolaba sokup dolabı kilitledi kardeşine dönüp onu alacağına dair söz vermişti. Ailesiyle ve diğer yahudi aileleriyle birlikte hayvan gibi trenlere doldurulup toplama kampına götürüldüler kampta annesiyle birlikte babasından ayırıldı aklında hep kardeşi vardı geri dönüp onu o dolaptan kurtarmalıydı ama nasıl ? Ve sonra annesinden de ayırdılar Sarah'ı tıpkı diğer çocuklar gibi annesi ve diğer kadınlar Polonya'da ki toplama kampına gönderildi ve çocuklara bir kaç gün sonra anne ve babalarının yanlarına gönderilecekleri yalanı söylendi. Kampta tanıştığı kendi yaşlarında olan Rachel'in onu kamptan kaçmaya razı etmesiyle plan yapıp kaçış yolu aradılar Ya sonrası Kurtulabilecekler mi Esaret ve insanlık dışı yaşadıklarını dünya duyabilecekmiydi Çok acıklı ve malesef acı gerçeklerle tarihin yüz karası olan Yahudi soykırımını anlatan bu kitabı okurken ağladım insanların çocukların yaşadıkları kadınların erkeklerin nasıl işkencelere uğradıklarını gözümün önüne getirdim ve savaşta yaşanan bu insanlık dışı vahşeti hiç kimsenin unutmamasını diledim lanet olsun bu soykırımı yapanlara Okuyabilecekseniz yüreğiniz kaldırabilecekse alıp okumanızı tavsiye ederim
2019 4. kitabı
Okunma: 10 Mart 2019 05:20
DİKKAT: AĞLATIR! Ben ağlamaya bahane arayan bir insan olduğumdan mı? Hayır cidden herkesin içini cız ettiren bir olay saklı kitapta. Yahudilerin yaşadığı ızdıraplar, okurken bile berbat hissettiren o olayların küçücük çocukların başına geldiğini düşündüğünüzde insanlığa olan inancınız bir miktar azalıyor. Kitap içeriği olarak bir yahudi ailesi bir temerküz sırasında tutuklanıyor ve ailenin küçük üyesi sarah kardeşini güvende kalması için gizli bir yere kilitliyor. Ne yazık ki polislerin onları katliama götürdüğünü bilmeden kilitliyor kardeşini oraya. Geri dönüp onu kurtarma umudu ile. Devamında neler olacağını okuyup görmelisiniz. Pişman olmayacağınızı garanti ediyorum. Keyifli okumalar (:
2017 7. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2017 09:50
Hatırla,sakın unutma... 1942 yılında Fransa da yaşanan bir trajedi. Fransızların neredeyse hiç yaşanmamış saydığı bir trajedi. Fransız polisi tarafından ölüm kamplarına gönderilen on binlerce insan. Bunlardan biri 10 yaşındaki Sarah'dır. Sarah küçük kardeşini evlerindeki gizli bölmeye kilitleyip anahtarı cebine saklamıştır.ve geri döneceğine söz vermiştir. Kitabın hikayesi, Sarah'ın gözünden ölüm kampı, ailesinden ayrılışı ve olayları sorgulaması insanın tüylerini diken diken ediyor , sonunu merak ederken bir yandan da ümit ile bekliyorsunuz. Sarah'ın dramı kurgu olsa da 1942 yılında yaşananlar gerçek, ölüm kampları gerçek. Sanırım insanlar var oldukça bir kısım acı çekmeye bir kısım zevk sefa içinde yaşamaya devam edecek.Ama tarih unutmayacak unutturmayacak. Kitabı okumanızı tavsiye ederim.
2015 38. kitabı
Bu kitabı nasıl incelemiliyim diye düşündümde ... Fazla söze gerek yok aslında çünkü kitap tek kelimeyle mükemmel. Sarah için üzülmemek elde değil. Filminden önce kitabı okumanızı tavsiye ederim.
Gerçek bir yaşam mücadelesi
2019 11. kitabı
Sarah’ın Anahtarı gerçek bir yaşam mücadelesini konu alıyor. Bir çok toplama kampını yerinde görmüş biri olarak ve insanlık için bu utanç verici zamanları çok fazla araştıran biri olarak söylemem gerekirse o dönemi anlatan en iyi kitaplardan birisi. Fazla can acıtıyor:(

Tatiana De RosnayYazar · 1 kitap
Tatiana de Rosnay Paris banliyölerinde 28 Eylül 1961 tarihinde doğdu. O İngilizce, Fransızca ve bir Rus asıllı. Babası Fransız bilim adamı Joël de Rosnay , dedesinin ressam Gaëtan de Rosnay . Tatiana baba büyük-büyükannesi Rus aktris Natiala Rachewskïa, 1925-1949 Leningrad Puşkin Tiyatrosu müdürü oldu. Tatiana annesi İngiliz, Stella Jebb, diplomat kızı ve Birleşmiş Milletler, eski Genel Sekreter olan Gladwyn JEBB ve büyük-büyük torunu Isambard Kingdom Brunel , İngiliz mühendis. Tatiana ayrıca tarihçi yeğeni olan Hugh Thomas . Tatiana Paris'te ve daha sonra babasının öğretti Boston, büyüdü MİT 1970'lerde. O 1980'lerin başında İngiltere'ye taşındı ve İngiliz edebiyatı lisans derecesi elde East Anglia Üniversitesi , 1984 yılında Paris'e dönüşünde, o sonra psikolojileri Dergisi için bir gazeteci ve edebiyat eleştirmeni oldu, bir basın mensubunun oldu. 1992 yılından bu yana, de Rosnay Fransızca oniki roman yayınladı ve İngilizce olarak üç. O da dizi üzerinde çalıştı Aile İşleri o senarist Pierre-Yves Lebert. iki bölüm yazmıştır