Mart 2016
Almanca
Orijinal Ülke:
Almanya

2015 61. kitabı
Bin Muhteşem Güneş ve Leyla, bu kitaplar beni çok derinden sarstı. Hikayelerinin gerçek olması çok etkiledi beni. Leyla'nın yaşadıkları,akrabasının ona yaptığı ve geri kalanlar. Kitabın dili çok sade sanki günlük okuyor gibi oluyorsunuz. Akıcılık güzel. Okunmalı derim ben.
2025 59. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2025 19:44
Bazı kitaplar sadece okunmaz yaşanır, hissedilir ve insanın içine işleyerek uzun süre akılda kalır. Leyla, tam da böyle bir eser. Sayfalar ilerledikçe okur, sadece bir hayat hikâsını değil; cesaretin, direnişin ve yeniden ayağa kalkmanın ne anlama geldiğini de öğreniyor. Bu roman, sıradan bir yaşam öyküsünün çok ötesinde. Her sayfasında insanı derinden etkileyen bir gerçekliğe dokunuyorsunuz. Yazarın sade ama etkili anlatımı sayesinde olaylar gözünüzde canlanıyor; ama en önemlisi, hissettiriyor. Zaman zaman öfkelenecek, zaman zaman boğazınız düğümlenecek ama bir yandan da içten içe bir umut taşıyacaksınız. Leyla, kolay bir okuma değil ama kesinlikle gerekli bir okuma. Özellikle kadının toplumdaki yeri, insan hakları, suskun kalmış gerçekler gibi konulara ilgi duyan herkesin mutlaka okuması gereken bir eser. Çünkü bu kitap, sadece bir bireyin yaşadıklarını değil, birçok insanın görmezden gelinen hikâyesini de yansıtıyor. Kitap boyunca kendinizi sorgulayacak, empati kuracak ve okuduklarınızı uzun süre aklınızdan çıkaramayacaksınız. Ve en önemlisi, belki de ilk kez duymaya cesaret edemediğiniz gerçekleri duyacaksınız.
Ah, “LEYLA”…
2022 69. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2022 10:19
Bu kitabın kapağını açmadan önce cehenneme açılan bir kapının eşiğinde olduğunuzu bilmelisiniz. İnsan denilen yaratığın bütün kötülüklerini sergiye çıkarttığı bir coğrafyaya, Balkanlara adım atacaksınız. Kadınların beden ve ruhlarının nasıl lime lime edildiğini okurken, iğreneceksiniz. ‘İnsan uygarlığı’ denilen bu barbarlıktan kaçıp, en vahşi hayvanların bile şefkatli olan uygarlığına sığınmak isteyeceksiniz.. Kitabın yazarı, Alman Gazeteci Alexandra Kavelius, Saraybosna’daki kadınlar hakkındaki makalesi için araştırma yaparken tanışır Leyla ile, ve bu kitabı yazmaya başlar.. Leyla; Roman, Bosna Savaşını en gerçekliğiyle anlatıyor bizlere, başkahramanımız Leyla’nın penceresinden, onun dilinden. 16 Yaşında savaşın ortasında kalan gencecik bir kızdır Leyla. Esir kampına düşmesiyle, hayatı da zindana dönen bir kızın hikayesi. Bu da olmasın, olamaz, dediğimiz yerler fazlasıyla var kitapta. En acısı da, gerçek bir yaşamdan esinlenerek yazılmış olması. Bosnalı Leyla’nın toplama kampında kabus gibi geçen iki yılı anlatılıyor. Onun isyankâr öyküsü, acıyla dolu dokunaklı kaderi, binlerce müslüman kadının travma geçirmesine neden olan savaşın karanlık yüzü.. Yüreğimi burkan satırlar: ”Anne, babamız bizi kötü yetiştirmişti. Ama dünyada böyle kötü adamların olabileceğine karşı bizi hazırlamamıştı..” ”Ama bütün bu ağrılar ve depresif ruh halleri dışında, hâlâ bu dünyada olmaktan mutluyum. Sloganım şu: ‘Hayatın sana sunduğu bütün nimetleri al..” Dünyanın neresinde olursa olsun, soykırım ile ilgili yazılar hep kalbimi acıtır. Çok zorlanarak okuduğum, okurken beni çok sarsan, araya iki şiir kitabı sıkıştırarak okuduğum bir kitaptı. İnsanın yüreği almıyor, ve Leyla bütün bunlarla daha çocuk denecek yaşta sadece 16 yaşındayken tanışıyor maalesef. Bu çağın kadını olarak bu gerçeklere
Roman Edebiyat Soykırım
2025 46. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2025 20:00
BOSNALI BİR KIZIN YÜREĞİNİZİ BURKACAK VE TÜYLERİNİZİ ÜRPERTECEK GERÇEK HAYAT ÖYKÜSÜ Bosnalı Leyla büyük bir kâbusu atlatmıştı: Bosna'daki toplama kampında geçirdiği iki yılı. Binlerce kadının travma geçirmesine neden olan savaşın karanlık ve baskıcı yüzünü anlatan bir kadın... Onun isyankâr öyküsü ve acıyla dolu dokunaklı kaderi... Arka kapaktan ....Artık kimse adalete inanmıyordu. Çünkü suçlular hala ellerini kollarını sallayarak dolaşıyordu. Kadınları çoğu sessizce acı çekiyordu. Unutulmuşlardı.. Syf 276 @Bendenizayse Bu değerli tavsiyesin den dolayı teşekkür ederim..
Haksızlık unutulmamalı...
2025 50. kitabı
Yaşadığın coğrafya kaderin midir? Bu kitabı okurken sıkça duyduğum bu cümle geliyor aklıma. Hayat maalesef herkese adil davranmıyor. Yaşanacakları tahmin etmek ya da ben yaşamam, yapmam dediğimiz ağzımızdan çıkan her cümle bizi nereye götüreceğini bilsek... Leyla ; Bosnalı bir çocuğun, çocuk diyorum ben henüz 16 yaşında tüylerinizi ürpertecek gerçek bir yaşam öyküsü. Bosna Savaşı yıllarında toplama kampında geçirilen 2 yıl dile kolay. Aynı zamanda binlerce kadının hikayesi. Savaşlar olsun ya da olmasın çoğu kadınımızın maruz kaldığı gerçekler. Leyla anlatırken hikayesini Biz okuyucuların etkilenmemesi mümkün değil. Kadınların beden ve ruhlarının nasıl lime lime edildiğini okudukça insan insan olmaktan utanıyor. Gerçekten diyorsun var mı böyle insanlar bu hayatta insanlıktan nasibini alamamış. Ve savaşın kötü yüzünü gösterdiği bir eser. Okuduğunuz her cümlenin, satırın, söylenenlerin gerçek hayat hikayesi olduğunun bilincinde olarak okumak İnsanlık adına midenizi bulandıracak, savaşlardan, bazı toplumlardan nefret edeceksiniz. Leyla'nın hikayesi okuyan herkesi derinden etkileyecek. Uyarı: Hassas kalpler için duygusal çöküşe neden olabilir. Kendinizi hazır hissettiğinizde okumanızı tavsiye ederim İyi okumalar.
LeylaAlexandra Cavelius · Pegasus Yayınları · 20168,9bin okunma
Ah şu savaşlar ve kadınlar...
2025 112. kitabı
Okunma: 17 Haziran 2025 01:30
Savaşlarla çok haşır neşir olduğumuz şu günlerde bizim uzaktan izlediğimiz savaşların kadınlara ödettiği bedelin ne kadar ağır olabileceğini tüm çıplaklığıyla ortaya koyan bir roman olmuş Leyla Bosnalı bir genç kızın kamplarda hem Sırp hem Müslüman olan askerler tarafından uğradığı tecavüzler, bu tecavüzlerin onun daha çocuk olan kalbinde ve bedeninde bıraktığı hasarlar detaylı bir şekilde gözler önüne seriliyor. Şans eseri yaşayabiliyor tabi bunun adına yaşamak denirse. Ratko isimli Sırp gencin onu kurtarması ve onunla evlenmesiyle hayata karışmaya başlıyor ama kimseye güvenemeden ve ruhunda açılan yaralarla bu ne kadar mümkün olabilirse tabi. Kitapta annesinin onu arama çabaları da yer alıyor. Bir anne olarak ben kızım böyle bir ortamda kaybolsa ve başına ne geldiğini bilemeden yıllar geçse ne yapardım diye sorguladım. Tek solukta okunacak güzel bir kitaptı. Tavsiyedir. Keyifli okumalar...
2022 37. kitabı
Okunma: 05 Haziran 2022 21:01
Yogoslavyanın dağılma sürecinde çıkan iç savaş en çok Hırvatlar, Sırplar ve Boşnaklar arasında ceyran etti. Sırp çeteleri köyleri basarak binlerce müslüman Boşnağı ve Hırvatı öldürdü, tecavüz etti, evlerini yaktı..... Kitap savaş döneminde ailesinden ayrılıp toplama kampına getirtilen ve burada insanlık dışı olaylar yaşayan, tecavüze, zulme, açlığa, sürgüne uğrayan ve savaştan bir Hırvat asker sayesinde kurtulan Leyla'nın hayatındaki hiç bir zaman hatırlamak istemeyeceği olayların anlatıldığı bir kitap. Savaş sonrası ailesine kavuşan ve bir klinikte psikolojik destek alan Leyla Den Hang savaş suçluları mahkemesine tanık olarak çıkarılmasının dramatik hikayesi. Savaşın farklı bir yönünü gösteren bir kitap. Okurken zaman zaman çok gerildim.
Olmadı.
2024 251. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2024 09:32
Normalde inceleme yapmam ama bu kitap için yapmak istiyorum.Hiçbir edebi değeri olmayan, sadece insanların vicdanlarını harekete geçirmeye yönelik üzerinde düşünülmüş sansasyonel bir roman. Okumazsanız bir kaybınız olmaz. Okursanız da en azından savaşın ne kadar berbat bir şey olduğunu (ki zaten bunu bilmek için bu kitabı okumak gerekmez) görmüş olursunuz. Bosna savaşının korkunçluğunu İncir Kuşları kitabında çok daha akıcı ve içe dokunur anlatıldığı düşünüyorum. Ayrıca kitaptaki tecavüz sahnelerinin uzuun uzuun anlatılmasına gerek var mıydı? Kitabı daha dramatik hale getirmek için demek ki varmış:) Bosnalı müslümanların da sırp ve hırvatlara karşı zalimlik yaptığı hatta bazı müslümanların, aynı ırk ve dinden olduğu halde Leyla ya zulüm ettiği, satır aralarında belirtilmiş mesela. Leylanın, yakınlık gösterdiği gençler arasında sırp gencini müslüman gençten daha çok sevmesi; kitabın sırpları biraz da aklama çabası gibi geldi bana. Okunmak için okunabilir vaktiniz kıymetsizse :)
Selam olsun sana cesur kadın, cesur anne Bosnalı Leyla,
2023 63. kitabı
Okunma: 09 Kasım 2023 21:41
Bırakamadım kitabı, bıraktığım anda sanki Leyla ya bir şey olacak diye korktum. Şimdi ne yaptı acaba diye hemen kitabı geri aldım elime. Sen ne cesur bir kadın, annesin Leyla. Evet eser 1992 yılında yaşanan Bosna Savaşı'nı anlatıyor. Savaş sırasında yaşanan katliamları, toplu tecavüzleri, insanlık dışı davranışları ve hiç bir zaman Savaşın kazananı olmadığı anlatıyor. Bu ne olursa olsun ister müslüman ister yahudi ister Hristiyan ya da hangi ırk olursa olsun. Aslında herkes suçlu. Şüphesiz her savaşta zulümler, işkenceler tecavüzler yaşandı ve yaşanacak. Ve cesur kadın Leyla bu savaşta o kadar işkence , tecavüze ve insanlık dışı davranışlara uğramasına rağmen O, bütün bu dehşetten sonra umut veren bir kızdı. Hayat mücadelesinden hiç vazgeçmedi. Gerçek yaşanmış bir hikayeden alınan eser. Kesinlikle tavsiye ederim. Kitapla kalın.
Puan vermedi·280 syf.·
2023 17. kitabı
Aslında tüm dünyanın bildiği ama inatla sustuğu bir hikaye hakkında yazılmış bir kitap. Bosna,Irak,Suriye,Afganistan ve son olarakta Ukrayna'da yaşanılan vahşet ve kadınlar üzerinden süren savaşın en rezil durumu. Bosnadaki kadınların Sırplar tarafından yaşatılan utancın hikayesi. Umarım tüm kadınların ve çocukların mutlu olabileceği ve rahat yaşayabileceği günleri görebiliriz.

Alexandra CaveliusYazar · 2 kitap
1967 yılında doğan Alexandra, aslen Alman gazetelerinde günlük makaleleri yayımlanan bir Gazetecidir. Alexandra, kadınları konu alan makalesi için Sarajevoda araştırma yaparken, Leila (Leyla) ile tanışır. Fakat kitabı hazırlarken olayların yaşandığı yerlerin ve kişilerin adlarını değiştirerek Leyla adlı kitabını hazırlamıştır.