Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Şeytani Öyküler

Barbey d'Aurevilly

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
320 syf.
7/10 puan verdi
·
31 günde okudu
Öncelikle kitabı sonuna kadar okumanızı öneririm. Muhtemelen başlarda, özellikle ilk 2 hikayeden sonra okumaktan sıkılacak ve bırakmaya yelteneceksiniz ama yapmayın okumaya devam edin. Lakin kitabı okumadan önce yazar ve görüşleri hakkında biraz bilgi toplamınızda fayda olacaktır (bulduğum bir biyografi yazısının bir kısmını -kitapla ilgili
Şeytani Öyküler
Şeytani ÖykülerBarbey d'Aurevilly · Can Yayınları · 201441 okunma
Reklam
322 syf.
·
Puan vermedi
6 adet öyküden oluşan bir kitap. Öykülerin gerçek olduğunu belirten yazar, kişilerin isimlerini değiştirmiş ve kent isimlerini de gizleyerek hikayeleştirmiş. Öykülerin ortak konusunu günahkar kadınlar(!), yanlış ve olmaması gereken ilişkiler, metreslik gibi ahlaksızlıklar oluşturuyor. Kitabı okurken yoruluyorsunuz. Yazar, öykülerinde kent isimlerini vermemek için sayfalarca o öykünün geçtiği kentin betimlemesini yapmış ve bu betimlemeler o kadar uzun sürüyor ki yer yer üç dört sayfalık uzunca bir paragraf kadar olabiliyor. En sonunda bazı yerlerde yazarın da belirttiği "Her neyse!" ya da "Bu hikayenin tam olarak başladığı ana daha çabuk gelebilmek için ..." gibi cümlelere gelene kadar uzunca süren betimlemelerdi bunlar. Maalesef uzunca süren betimlemeler, yorucu, karmaşık ve düzensiz iç monologlar, bazı yabancı terimsel ifadeler yüzünden öykülerden okuyucuyu koparmış oluyor, akıcılık bozuluyor. Kitabı hızlıca okudum ki elimde kalmasın. İnsanın okurken dinlenebileceği kitaplardan değildi ne yazık ki.
Şeytani Öyküler
Şeytani ÖykülerBarbey d'Aurevilly · Can Yayınları · 201441 okunma
320 syf.
·
Puan vermedi
·
32 saatte okudu
İlk 2 öykü güzeldi ama geri kalanında acaip sıkıldım. Yarım bırakmamak adına bir an önce okuyup bitireyim dedim. Hani aklınızda varsa bir kez daha düşünün derim.
Şeytani Öyküler
Şeytani ÖykülerBarbey d'Aurevilly · Can Yayınları · 201441 okunma
320 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
19. yüzyılın ikinci yarısında Fransız edebiyatında büyük tartışmalara yol açan sıradışı yazardan “skandal yaratan” altı öykü… Daha basıma girmeden büyük bir merak ve şaşkınlık uyandıran kitap dönemin özellikle aristokrat tebaasında büyük bir hezeyana sebebiyet vermiş. ‍️Neden mi ? Safahatın çok boyutlu portresinde şayet kendilerinin de isimleri geçerse yitirecekleri prestij, maddi-manevi kayıp endişesi yüzünden. Ancak Barbey düşünülenin tersine anlatılarında onları asla ismen ifşalamaz, fiziksel ve duygusal yönleriyle tanımlayarak işaret eder. ”Toplum ahlâkına ve genel adaba aykırı davranmak"la suçlanan yazar “zarureten” eserinin amacının erdemsizliğin çirkin yüzünü insanlara göstermek suretiyle bu tür davranışlar içinde olan kişileri edepli olmaya davet ettiğini beyan etmek durumunda kalır. Eserindeki bu kösnül yaşam tarzını benimsemiş kişilerin çizdiği kötü tabloyu cemiyet içinde korku ve dehşet uyandırarak “vazgeçilebilir” kılmayı hedeflediğini ifade etmiş. ‍️Barbey her ne kadar kendini "Hıristiyan ahlakçı" olarak tanımlasa ve “ahlâka mugayir” yaşayan kesimin gözlerini açmak için yazdığını söylese de yazdıklarıyla epey eğlenmişse benziyor. “Adı çıkmış dokuza, inmez sekize”#byron ve #baudelaire gibi edebiyat dünyasının “iki namlı” kaleminden ve yaşantılarından etkilendiğini kendisi ifade etmiş. Hatta belli bir yoğunluğa ulaşan tutku ve günahın bazı ruhlar için bir çeşit erdem olduğunu da… #samueljohnson ‘ın dediği gibi : “Bilgisiz fazilet (erdem) zayıf ve faydasızdır, faziletsiz bilgi ise tehlikeli ve dehşetlidir.”
Şeytani Öyküler
Şeytani Öyküler
Şeytani Öyküler
Şeytani ÖykülerBarbey d'Aurevilly · Can Yayınları · 201441 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.