Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
624 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Henüz genç ve acemi bir yazarın elinden çıktigi hissediliyor eserin. Belki biraz da ceviriden kaynaklı bir Yeşilçam filmi edasına da sahip. 1955 basımı bir kitaptan bahsediyorum çünkü. Sadece iki kitabını okudum fakat Bronte'nin okuyucuyla konuşmaktan zevk aldigini da söyleyebilirim. Bu kitabı okumak genel olarak zevkliydi, bir İngiliz dönem filmi izledim diyebilirim.
Shirley
ShirleyCharlotte Brontë · Türkiye Yayınevi, 1.basım · 195590 okunma
Reklam
555 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
22 günde okudu
Evet, sevgili okur,.... kısaca anlatmak zorundayım ve sonra sen ve ben el sıkışıp kendi yollarımıza gideceğiz. ( sayfa 542) Yıl 1812...İngiltere'de kırsal Yorkshire... Charlotte Brontë kendi harika üslubu ile okuyucusunu karşısına almış, sevgili okur diyerek anlatıyor.... Bazen yazar ile günlüğü yazan baş kahramanlardan birinin omzundan, ne yazdığına bakıyoruz. Bir yandan Napolyon'un Fransası ile İngiltere arasında savaş var. Ekonomi kötü, işçiler ayaklanıyor .Bir yandan da iki çift ve aşkları...Neyse; bunu okuyan okuyucuya çok spoiler vermek istemiyorum. Yazarımız Charlotte Brontë bu kitabı yazarken, başlangıçta yine iki değerli yazar olan kardeşleri Emily ve Anne hayattaydı. Ama romanını onlar vefat ettikten sonra tamamlayabildi. Romanda genç ve kafası hüzünlerle dolu bir yazarın acemilikleri yok değil. Var tabii... Ama yine de bir Charlotte Brontë okumaya değer sevgili okur...(Sanırım Charlotte'den çok etkilendim :))
Shirley
ShirleyCharlotte Brontë · Ketebe · 202290 okunma
555 syf.
·
Puan vermedi
·
11 günde okudu
Geniş bir perspektif sunan kitabımız İngiltere'de geçiyor ki ben İngiliz edebiyatına özellikle kadın yazarlarına bayılırım Detaycı ilerleyişleri, kadın erkek ilişkileri konusundaki bakış açıları ve yanlışları üstüne basa basa söylemeleri,toplumsal problemleri ele alışları, adeta sessiz ve derinden lafları beni benden alır. Ayrıca tasvirleri de o evlerde yaşıyormuş,o çayırlarda gezintiye çıkmış etkisi yaratır bende. Caroline ve Shirley birbirine zıt karakterli ama çok iyi arkadaşlık kurmuş iki karakter. Biri ne kadar nahif ve sessiz, duygularını içinde yaşayan, maddi durumu da iyi olmayan biriyse diğeri de bu saydıklarımın tam tersi. İki kardeşe aşık olan bu iki kızımız aslında karşılarındakini yanlış anlayarak bir çok olaya dahil oluyor. Öyle ki nahif olan kızımız aşkından ölüm döşeğine bile düşüyor (Bkz: Aşk-ı Memnu Beşir vakası) Shirley kitaba adını veren karakter olarak zengin, iş güç sahibi, aileden varlıklı ve soylu, dobra, erkekleri laflarıyla tokatlamayı seven bir karakter. Robert ise borçlardan kurtulmaya çalışan ve Shirley adına çalışan bir tüccar.Onun bitik tüccarlığı,borçlardan kurtulamaması aslında hem savaş hem de Sanayi Devrimi etkisi. Makineleşme yüzünden işten çıkardığı köylü ona bileniyor ve saldırı düzenlemeye çalışıyor. Makinelerini yağmalıyor vs. Büyük bir buhran var o dönem için köylülerde, haklı olarak bir anda işsiz ve aç kalacak olmak, çıkmaz bir sokak onlar için de. Yani toplumun bir çok yeniliği ve sancılarını içinde barındıran bu güzel roman beni epey etkiledi, dönemsel bilgilere doyurdu. Uzun bir süre, sindire sindire okunacak güzel bir kitaptı.
Shirley
ShirleyCharlotte Brontë · Ketebe · 202290 okunma
624 syf.
·
Puan vermedi
Dünya edebiyatında da bizim ülkemizde de Charlotte Brontë'nin Shirley isimli romanı dünya klasikleri içinde sayılmakla birlikte, tarihi roman, toplumsal roman, Victorya Dönemi romanı, İngiliz dönem romanı gibi türlerle tanımlanır... Daha ilk sayfasında gördüm ki meğer bir üstkurmaca romanmış da aynı zamanda. Okurla kurduğu bu diyalog roman boyunca devam ediyor. Aralara girip hem yazdığı şeyin bir kurmaca olduğunu hissettiriyor hem de okuru kendisiyle roman üzerinden sohbete davet ediyor. Hem de okurun hislerini, düşüncelerini yönlendirmeyi kendine görev addediyor. Bu bağlamda güzel bir üstkurmaca roman örneği.
Shirley
ShirleyCharlotte Brontë · Penguin Classics · 200690 okunma
Reklam
555 syf.
·
Puan vermedi
·
31 günde okudu
Shirley, Charlotte Bronte'nin henüz kız kardeşleri hayattayken başladığı ve onlar vefat ettikten sonra bitirdiği bir kurgusuymuş. Okuma süreci boyunca bu gerçek aklımdan çıkmadı maalesef. Bu talihsiz olaylar gidişatı nasıl etkiledi diye düşünmeden edemedim. Yazar bu bir aşk hikâyesi değil diye başlıyor romana ama biz buna inanmıyoruz. Evet bir aşk hikâyesi var ama ön planda olan o değil. Sanayileşme sürecinin halkı ve fabrika sahiplerini nasıl etkilediği, kadınların mevki ve güç sahibi olsa da hafife alınması, evlilik ve aile kurumunun altyapısına eleştiriler gibi toplumsal meseleler çok daha fazla öne çıkıyordu. Hatta belki de bu yüzden aşk hikâyeleri okura çok da geçmiyor. Yaşadığı dönemde yazar için bunları bu kadar sivri dille yazmak kolay olmamalı. Yazar ara sıra kurgudan başını uzatıp bizimle konuştuğu için üst kurmaca var diyebilir miyiz emin değilim. Ama yazarın muzip dili oldukça hoştu. Bronteler özel ilgi alanlarımdan biri olduğundan keyifle okudum.
Shirley
ShirleyCharlotte Brontë · Ketebe · 202290 okunma
555 syf.
·
Puan vermedi
·
11 günde okudu
Kitabı okurken başlangıçta aşırı derecede sıkılmıştım hatta kitabı yarıladığımda da bu sıkıntı hala devam etmekteydi. Okumasam da olurmuş desem de kitabı yarım bırakamadım. Tavsiye edip etmeme konusunda herhangi bir şey söyleyip okurların kitaba önyargıyla yaklaşmasına ya da kitaptan uzaklaşmasına sebep olmak istemem. O yüzden tavsiye kısmını geçiyorum. Kitapta kadınların sadece belirli işlerle meşgul olup çoğu konuda konuşmasına tahammül edilemeyen bir dönemde bu düşünceye karşı kendi görüşlerini ortaya koymaktan çekinmeyen bir karakterle karşılaşıyoruz. Yazarın kimi bölümlerde birtakım entrikalara başvurarak okurun ilgisini çekmeye çalıştığını düşünüyorum. Kadınların da insanlığın bir parçası olarak dünya üzerindeki yaşamlarını devam ettirebilmelerinin “kendilerine ait bir oda”larının olmasıyla mümkün olabileceği düşüncesinin yer aldığını da söyleyebilirim. Evlilik, karakterler arasında konuşulan bir konu olarak yer almakta. Bununla o dönemde evliliğe karşı nasıl bir bakış açısının var olduğu hakkında çıkarımlar yapılabilir. Örneğin toplum maddi açıdan eşit olmayan iki kişinin evlenmesini nasıl karşılamakta vs.
Shirley
ShirleyCharlotte Brontë · Ketebe · 202290 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.