Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sıçrayış

Pema Chödrön

Sıçrayış Gönderileri

Sıçrayış kitaplarını, Sıçrayış sözleri ve alıntılarını, Sıçrayış yazarlarını, Sıçrayış yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Doğal zekâ bizim için her zaman ulaşılabilir. Umudun ve korkunun tuzağına düşmediğimizde, sezgisel olarak yapılacak doğru şeyin ne olduğunu biliyoruz. Zekâmızı kızgınlıkla, kendine acımayla veya aşırı istekle karartmadığımızda, neyin yardım edeceğini ve neyin işleri kötüleştireceğini biliyoruz. Mükemmelleştirilmiş duygusal tepkilerimiz bize pek çok çılgın şey yaptırıyor ve söyletiyor. Mutlu ve huzurlu olmayı arzuluyoruz, ama duygularımız harekete geçtiğinde, bu mutluluğa ulaşmak için kullandığımız yöntemler bir yolunu bulup bizi daha acınası hale sokuyor, isteklerimiz ve eylemlerimiz, çoğu zaman birbirlerlyle uyumlu değil. Buna rağmen, hepimiz problemlerimizi daha da kötüleştirmek yerine çözmeye yardım edebilecek temel bir zekâya sahibiz.
Sıçrayışı gerçekleştirmek kendimize ve dünyaya bir söz vermemizi gerektiriyor -eski hınçları geride bırakmaya, bizi rahatsız eden insanlardan, durumlardan ve duygulardan kaçmamaya, korkularımıza, dar kafalılıklarımıza, taş yürekliliğimize, tereddütlerimize yapışmamaya söz vermemizi, özümüzdeki iyiliğe, kız kardeşlerimizin ve erkek kardeşlerimizin özlerindeki iyiliğe güvenmeye başlamamızın zamanıdır artık. Eski saplanıp kalma yöntemlerimizi bırakma yeteneğimize güvenmenin ve akıllıca seçim yapmanın vaktidir. Bunları hemen şu anda ve burada gerçekleştireblliriz.
Reklam
Doğru Kurdu Beslemek
İnsanlık olarak kendimizi eski alışkanlıklardan kurtarma, birbirimizi sevme ve birbirimizle ilgilenme yetisine sahibiz. Uyanma ve bilinçli yaşama gücümüz olduğu halde, fark ettiyseniz, uykuda kalmaya da oldukça yatkınız. Sürekli karşımıza çıkan bir kavşakta hangi yöne gideceğimizi durmadan seçiyoruz. An be an daha fazla berraklığa ve mutluluğa ya da karışıklığa veya acıya doğru gitmeyi tercih edebiliriz. Bu seçimin üstesinden gelebilmek için, pek çoğumuz yaşamlarımızın hafifleyeceği ve zorlukları aşacak gücü bulacağımız arzusuyla çeşitli ruhsal uygulamalara yöneliyoruz. Yine böyle zamanlarda, nasıl yaşayacağımız konusunda seçimler yaptığımız perspektifi aklımızın bir köşesinde tutmamız oldukça önemli görünüyor. Söz konusu bakış açısı, sevgili dünyamız ve içinde bulunduğu sallantılı durum. Pek çok kişi için ruhsal uygulamalar, rahatlamanın ve huzura ermenin bir yoludur. Daha sakin, daha odaklı hissetmek istiyoruz. Çılgın ve stresli hayatlarımızı düşününce – bunun için bizi kim suçlayabilir? Böyle günlere rağmen daha geniş boyutta düşünme sorumluluğumuz var. Ruhsal uygulamaların rahatlatmaları, huzur vermeleri çok güzel ama bireysel tatmin, dünyada olup bitenlere dikkatimizi çekmeye yardımcı oluyor mu? Asıl sorulması gereken, bu karmaşaya biraz daha saldırganlık ve benmerkezcilik katan bir hayat mı yaşıyoruz yoksa çok gerekli olan akıl sağlı katan bir yaşam mı?
Kızılderili bir büyükbaba, torununa dünyadaki şiddetten ve gaddarlıklardan söz ediyor, bunların nasıl ortaya çıktığını anlatıyordu. Bunun, kalbinde savaşan iki kurt gibi olduğunu söylemişti. Kurtlardan biri kindar ve öfkeliydi, diğeriyse anlayışlı ve iyi yürekliydi. Genç adam, büyükbabasına kalbindeki savaşı hangi kurdun kazanacağını sordu. Büyükbabası, “Kazanan kurt, beslemeyi seçeceğim kurt olacak," diye yanıt verdi. Dolayısıyla, karşı karşıya olduğumuz, manevi uygulamalarımızla ve dünyayla ilgili zorluk bu...
Birçoğumuz dünyanın mevcut durumuna bakıp derin endişe hissediyoruz. İnsanların ne kadar büyük bir içtenlikle bir şeylerin değişmesini ve dünyanın neresinde yaşıyor olursa olsun hiçbir canlının acı çekmemesini istediğini biliyorum. Ama kendimize karşı dürüst olalım, kendi hayatlarımız söz konusu olduğunda, bu isteği uygulamaya dökmeyi biliyor muyuz? Sözlerimizin ve eylemlerimizin başkaları için ne tür acılar yarattığını kestirebiliyor muyuz? Bir şeyleri berbat ettiğimizi biliyorsak bile, bunu nasıl sonlandırabileceğimize dair bir fikrimiz var mı? Bunlar her zaman önemli sorular olmuştur ama bugünkü önemi çok daha büyüktür. Artık kendini özgürlestirmenin, bireysel mutluluktan daha önemli olduğu bir çağda yaşıyoruz. Kendi içimize yönelmek ve hem zihnimiz hem de duygularımızla ilgili farkındalığımızı artırmak, tüm insanların iyiliği ve dünyadaki düzenin devamlılığını sağlayacak çözümler bulabilmemiz için yegane yol olabilir.
Nasıl acı hissetmeyeceğimizin net bir cevabı yoktur.
Reklam
96 syf.
1/10 puan verdi
Öyle kitaplar vardır ki içinizden okumak gelmez hiç, kitap sevginizi alır götürür sizden, ama bir kere başlamışşınızdır bitirmek istersiniz bir şekilde. Bu kitapta işte tam böyle bir kitap. Demek ki araştırmadan, ne olursa olsun kitap işte deyip okunmamalı kitap.Gerçekten kitapta hiç bir şekilde ilerleme kaydedilemiyor, Kitabın çevirisi de çok kötü sürekli devrik ve bozuk cümleler. Kitabın konusununda ne olduğu belli olmuyor açıkçası neyi ifade etmeye çalışmış yazar o da muamma.
Sıçrayış
SıçrayışPema Chödrön · Dharma Yayınları · 2012156 okunma
104 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Ünlü Budist öğretmeni Pema Chödrön'ün "Sıcrayış" kitabı, zihinsel ve duygusal zorluklarla başa çıkmak için rehberlik sunan bir eserdir. Kitap, hayatın zorluklarıyla yüzleşirken iç huzuru bulmayı, içsel gücü keşfetmeyi ve değişime uyum sağlamayı öğretiyor. Pema Chödrön, Budist öğretileri modern yaşamın zorluklarına uygulayarak okuyuculara ilham veriyor. Kitap, ruhsal gelişim, stres yönetimi ve içsel huzur arayışıyla ilgilenenler için değerli bir kaynak olabilir. Kitaptan çıkarılabilecek en net mesaj; herhangi bir olay yaşadığınızda anda kalıp duraklayarak kendinizi dinlemeniz. Hissettiklerini iyi kötü diye etiketlemeden düşüncelerin akıp gitmesine izin vermektir. İnsan olarak yaptığımız en büyük hatanın bir şeyleri etiketlemek olduğunu vurguluyor yazarımız.
Sıçrayış
SıçrayışPema Chödrön · Koridor Yayıncılık · 2020156 okunma
“Zeka, güç, güven, uyanmış bir kalp ve zihne erişmek burada, şu anda ve her zaman mümkündür. Onları sadece ortaya çıkarır ve yeniden keşfederiz. İcat etmez ya da başka bir yerden getiremeyiz. Zaten hep oradadır. Bu yüzden karanlığa saplanıp kaldığımızı hissettiğimizde bulutlar birden dağılabilir. Bir anda neşelenebilir, rahatlayabilir ya da zihnimizin enginliğini deneyimleyebiliriz. Bunu size bir başka kişi sağlayamaz. Birileri sizi destekleyebilir ya da yardım edebilir ama sonsuz potansiyelinizi ancak siz kendiniz deneyimleyebilirsiniz. “
Günlerimizi uykuya geri dönmek yerine, uyanmak için çaba sergileyerek geçirebiliriz.
Reklam
104 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Ruhani tarafınıza hitap edebilecek bir kitap. Yoga felsefesine aşinaysanız aldığınız doyum artacaktır. Daha iyi bir çeviri olmasını dilerdim. İçeriğin hakkını verememişler gibi.
Sıçrayış
SıçrayışPema Chödrön · Koridor Yayıncılık · 2020156 okunma
Duygularımızın yoğunluğuyla körleşmediğimiz zaman, biraz boşluk oluşmasına izin ve fırsat verdiğimizde, durakladığımızda, doğal olarak ne yapacağımızı biliriz.
Şimdiki andan kaçma refleksimize odaklanan bir öğreti vardır. Buna shenpa öğretisi denir. Shenpa, ‘kapılmak’ demektir. Bir şeye kapılmanın ve saplanıp kalmanın yarattığı histir. En temel shenpa egonun kendisidir. Kimliğimize, olduğumuzu düşündüğümüz kişiye olan bağlılığımızdır. Düşüncelerimize, görüşlerimize, sahip olduğumuzu düşündüklerimize
Budizme göre huzursuzluk hissetmemizin nedeni, her zaman ayaklarımızı yere sağlam basmaya çalışmamız ve bunun asla tam olarak işe yaramamasıdır. Doğru işi, doğru partneri, herhangi doğru bir şeyi bulursak hayatımızın pürüzsüzce ilerleyeceğini düşününürüz. Her zaman sabit bir referans noktası ararız ama böyle bir şey yoktur. Doğru bir sabit yoktur. Her şey geçicidir. Her şey her zaman değişim halindedir. Hiçbir şey tam anlamıyla olmasını istediğimiz gibi değildir. Ve hepimiz bunu reddetmeye programlanmışızdır. Belirsizliğe karşı toleransımız yoktur.
141 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.