Sil Baştan

Orijinal Dil:
İngilizce
Orijinal Ülke:
Amerika Birleşik Devletleri

Hayat size ikinci bir şans verse, neyi farklı yapardınız?
2025 22. kitabı
Zamanı geriye almak, aynı hayatı tekrar tekrar yaşamak... İlk bakışta bir bilim kurgu klişesi gibi görünse de Ken Grimwood’un Sil Baştan romanı, bu fikri derin bir felsefi sorgulamaya dönüştürüyor. 1986 yılında yayımlanmış bu eser, yalnızca türünün önde gelen örneklerinden biri değil, aynı zamanda insanı kendi yaşamına ayna tutmaya zorlayan nadir kitaplardan biri. Hikâyemiz, 43 yaşındaki Jeff Winston’ın kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesiyle başlıyor. Ancak ölüm onun için bir son değil, bir başlangıç olur. Jeff, gözlerini açtığında kendini 18 yaşındaki bedeninde bulur. Tüm anılarını ve yaşam deneyimini koruyarak gençliğine dönmüştür. İlk başta bu durumu bir şans olarak görse de zamanla aynı hayatı tekrar tekrar yaşamanın hem lütuflarını hem de lanetlerini keşfetmeye başlar. Jeff’in bu döngüsü bir defalık değildir. Her ölüm, onu yeniden gençliğine döndürür ve her seferinde seçimleriyle hayatının akışını değiştirir. Ancak bazı şeyler hep aynı kalır. Peki, gerçekten değişim mümkün müdür? Ken Grimwood’un Sil Baştanı, sadece “ne olsaydı?” sorularına değil, aynı zamanda “şimdi ne yapmalıyım?” sorusuna da dokunuyor. Sürükleyici anlatımı, duygusal derinliği ve düşündüren yapısıyla, yalnızca bilim kurgu okurlarını değil, yaşamı sorgulamayı seven her okuru etkileyebilecek bir roman. Eğer zamanı durduramasak da, onu yeniden yaşamayı düşleyebiliyorsak, Sil Baştan o düşe açılan kapılardan biri olabilir. Tavsiye Edilen Okuma Zamanı: Hayatınızda bir dönüm noktasındaysanız ya da geçmişe sıkça dönüp bakıyorsanız, bu kitap sizi hem sarsacak hem de saracak. Peki ya siz? Eğer hayatınızı baştan yaşama şansınız olsaydı... Neyi farklı yapardınız? Aynı insanlarla yollarınız yine kesişir miydi? Her şeyi bilerek yaşamak, daha iyi bir hayat anlamına gelir miydi? Yorumlarda
Keşkeden beslenmek.
2024 57. kitabı
Kaç farklı hayat isterdiniz? Veya hayatınızda kaç kez keşke dediniz? Keşke demeyenler var mıdır sahiden? Tereddüt etmeden memnunum hayatımdan ve geçmişi öyle kabul ediverdim diyen. Kendim için fazlaca keşkem oldu. Fakat öyle bir tanesi var ki; büyük hasarlı. Kötüden görülen duygusal çöküş ile iyi sandığımız kişiden görülen çöküş aynı olmuyormuş. Bir tanesinde safi kötü var, diğerinde ise tutkunu olucak kadar büyük yanılgı. Bilim kurgu türü pek okumamıştım. Ön yargım da vardı elbette. Hızlı ilerliyor. Hangimiz tekrar sunulan bir hayatta aynı hataları yapmak isterdik ki? Hataydı ama iyi ki dediğimiz kısımlar vardır belki de. Baştan aşağı ikilem de bırakan bir eser. Okunur gayet. Melankolik bir anınıza denk gelmesin tabi. Sil Baştan Ken Grimwood
2025 203. kitabı
Okunma: 02 Kasım 2025 18:02
Ken Grimwood 'un,1987'de yayımlanan ve Dünya Fantezi En İyi Roman Ödülü'nü kazanan bu eseri, bilim kurgu, fantezi ve derin kişisel dramı ustaca harmanlar. Kitabın temelini oluşturan fikir, okuyucuyu anında yakalar: Eğer hayatınızı, tüm hatalarınızı bilerek tekrar tekrar yaşama şansınız olsaydı ne yapardınız? ​ ​Romanın kahramanı Jeff Winston, 43 yaşında, evliliği sallantıda ve işinde tatmin olmamış, sıradan bir adamdır. Beklenmedik bir kalp krizi geçirir ve tam o anda ölür. Ancak Jeff, gözlerini açtığında takvimler 1963 yılını göstermektedir ve kendisi 18 yaşında, üniversite yatakhanesindeki odasında uyanmıştır. Tek bir farkla: Önümüzdeki 25 yılı avucunun içi gibi bilmektedir. ​Geleceği bilmenin avantajıyla, Jeff ilk yaşamındaki hatalarını düzeltmeye, servet kazanmaya (at yarışları ve borsa ile), yeni ilişkiler kurmaya ve daha "mükemmel" bir hayat inşa etmeye çalışır. Ancak her yaşam döngüsü, ilkinde öldüğü yaş olan 43'te, yine bir kalp kriziyle sona erer ve Jeff, aynı anda, aynı yerde, 18 yaşında yeniden uyanır. Bu döngü, yazarın ustalığıyla Jeff'in bu sonsuz tekrara karşı verdiği mücadeleyi, arayışını ve nihayetinde yaşamın anlamını sorgulamasını merkezine alır. Sil Baştan, basit bir zaman yolculuğu hikayesinden çok daha fazlasıdır. Kitabın en güçlü yanı, kahramanın her seferinde farklı seçimler yapmasına rağmen, gerçek mutluluğun elde edilen servette, ünlü olmada ya da kusursuz bir aşkta bulunmadığı gerçeğiyle yüzleşmesidir. Her döngü, insanın insan olarak kalma mücadelesini ve her yeni başlangıcın beraberinde getirdiği yalnızlığı sorgulatır. Jeff, zenginlikten hedonizme, büyük bilimsel keşiflere kalkışmaktan sadece huzurlu bir hayat sürmeye kadar birçok farklı yol dener. Ancak okuyucu da onunla birlikte şu soruyu sorar: "En iyi hayat hangisidir?" Grimwood, bu
Zaman Döngüsü ve Yeniden Başlamak
2025 159. kitabı
Ken Grimwood’un Sil Baştan adlı eseri, zamanın ve yaşamın değerini sorgulatan, sürükleyici ve düşündürücü bir hikâyeyi okuyucuya sunar. Kitap, karakterin yaşadığı olağanüstü zaman döngüsü ve hayatını yeniden yaşama şansı üzerinden, insanın seçimleri, pişmanlıkları ve fırsatları üzerine derin bir bakış açısı sağlar. Hikâye, ana karakterin ölümünden sonra gençliğine geri dönmesiyle başlar; bir bakıma yaşamı tekrar yaşama fırsatı verilmiş gibidir. Grimwood, bu olağanüstü durumu, karakterin içsel yolculuğu ve duygusal tepkileriyle harmanlayarak sunar. Karakter, aynı hayatı tekrar tekrar yaşarken, yaptığı hataları gözden geçirir, kayıplarını ve kazanımlarını yeniden deneyimler, ve nihayetinde insan yaşamının kıymetini çok daha iyi anlar. Kitap boyunca karakterin içsel çözümlemeleri ve zihinsel dönüşümleri detaylı bir şekilde işlenir. Okuyucu, karakterin aynı olayları farklı açılardan tekrar yaşamasını deneyimleyerek, zaman, hatalar ve seçimler üzerine derin düşüncelere dalar. Grimwood’un dili ve olay örgüsü, sürekli bir akış ve sürükleyicilik sağlar; boşluk bırakmadan hikâyeyi ilerletir. Hikâyede öne çıkan temalar; ikinci şans, pişmanlık, yaşamın değeri, bilinçli seçimler ve içsel olgunluktur. Grimwood, karakterin yaşadığı tekrarlara rağmen her defasında kendini geliştirmesi ve geçmişten ders çıkarabilmesini özenle gösterir. Bu durum, okuyucuya yaşamda farkındalık ve değerli seçimler yapma bilincini kazandırır. her insanın hayatındaki seçimlerin önemini fark etmesi ve yaşanan deneyimlerden ders çıkararak, yaşamı dolu dolu ve bilinçli şekilde yaşaması gerektiğidir. Sil Baştan, hem sürükleyici bir hikâye hem de yaşamın değerini anlamaya yönelik derin bir rehberdir.
Hayata Dair
2020 78. kitabı
2004 yapımı Butterfly Effect filmi bu kitaptan uyarlama olabilir mi diyerek biraz araştırdım, benzerlik inanılmaz... Eğer uyarlama ise; beklenenin aksine film kitaba göre çok daha başarılı olmuş, eğer uyarlama değilse de filmin vasat bir kopyası olmuş diyeceğim maalesef. Hayal kırıklığına uğradım fazlaca, eğer kurgu bu tarz akıl oyunlarına dayanıyorsa, en azından okuyucuyu biraz daha düşünmeye, zorlamaya teşvik edebilirdi, etmeliydi ya da benim beklentim çok yüksekti. Roman; adından da anlaşılacağı gibi, bir adamın bir şekilde 20 yıl öncesinde kendisini buluyor olması ve sil baştan her şeyi tekrar yaşamak zorunda kalması ile ilgili. Tekrar tekrar ve tabi gelecekte olacak herşeye vakıf olarak. Şans oyunları ve iddia oyunlarında da geleceği görebilmesi gibi( kimsenin aklına gelmez!) derinliksiz bir mevzu üzerinden başlıyor, servet ediniyor vs...kitabın yarısı böyle oldukça öngörülebilir kurgular üzerinden devam etti. Tavsiye edebileceğim bir eser değil maalesef Keyifli okumalar.
Sil BaştanKen Grimwood · Koridor Yayıncılık · 20108,3bin okunma
yeniden başlasaydık her şey değişir miydi ?
2026 20. kitabı
Okunma: 02 Mayıs 2026 23:23
Ken Grimwood’un ilk defa kalemiyle tanıştığım bu kitapla ilişkim biraz inişli çıkışlı oldu... Yer yer çok içine çekti, “şimdi ne olacak?” diye merak ettirdi; bazı kısımlarda da temposu düşüp beni biraz sıktı. Genel olarak düşündüğümde ise , verdiği fikir ve bıraktığı his fena değildi. “Bir hayatı tekrar yaşama” fikrini ele alış biçimini sevdim sanki. Hepimizin aklından geçen o soru var ya: “Keşke bazı şeyleri baştan yapabilseydim…” İşte kitap tam olarak bu düşüncenin peşine düşmüş. Tekrarın da bir süre sonra anlamını yitirebileceğini, seçimlerin değişse bile insanın içindeki boşlukların çok da kolay dolmadığını gösteriyor bizlere. Ana karakterin yaşadıklarına baktığımızda gösteriyor ki hayat sadece doğru kararları vermekten ibaret değil. Çünkü bazen her şeyi “doğru” yapsan bile o tatmin duygusu gelmiyor. Demek ki mesele sadece seçimler değil, o seçimleri yapan “biziz”. Yazarın zaman kavramına yaklaşımını sevdiğimi söyleyebilirim. Zaman burada sadece akan bir şey değil; aynı zamanda insanı dönüştüren, hatta bazen aynı yerde döndürüp duran bir güç gibi. Bu yönüyle biraz hüzünlü, biraz da düşündürücüydü. Sonuç olarak Sil Baştan, her ne kadar yer yer beni koparsa da, birazcık sevdim diyebilirim. Kusursuz bir kitap değildi ama okunabilir bir kitap bana göre.....
2016 28. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2016 00:00
Bu tür kitaplar için yazmakta gerçekten güçlük çekiyorum, bu tür kitapların okur sayısının da fazla olmasını gördükçe hep kendime kuşkuyla bakıyorum. Kitap kötü, başarısız manasında bir fikir beyan etmeyeceğim, lakin gördüğü ilgi kadar mükemmel değil diyeceğim. Ben satın almadım, ev de bulduğum için okudum, kimlerin satın aldığını da biliyorum. 361 sayfa kitap bir günde okunuyorsa, bunu da sorgulamak gerek bence. Lakin hep inandığım bir şey olmuştur, en azından hep inanmak isterim, her kitaptan bir şeyler çıkartılacağına; okurken kitaptaki tema için düşünmedim dersem yalan olur, yaşamla ilgili bir şans daha olsa şunları yapardım gibi düşünceleri hayatın içinde insanlar kendilerine bir şekilde yöneltirler. Kitapta bunu düşündürtüyor, konu sizi meraklandırıyor, en azından sonu nasıl bağlanacak diye merak ediyorsunuz. İnsanlığın yaşadığı felaketleri Amerikan gözüyle de olsa yakın tarihin önemli olaylarını yüzeysel bir şekilde hatırlıyorsunuz kitabı okurken. Benim en çok hoşuma giden iki şeyden birini sizle paylaşayım, gözlerden uzak, iletişimden kopuk, küçük bir kasabada Jeff'in yaşadığı evi hayal ettim. Radyodan tek bir dalgadan aldığı yayınla bazı şeyleri takip etmek dışında tamamen her şeyden uzak bir yaşantı. Sonuç olarak, sahilde şezlong üzerinde okunacak bir kitap benim için.
Gece Yarısı Kütüphanesi ve Sil Baştan
2023 6. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2023 16:12
Bu kitaptan önce Gece Yarısı Kütüphanesi kitabını okumuş ve beğenmiştim. Paralel evrenleri işleyen bu kitabı da okumak istedim. Açıkçası Gece Yarısı Kütüphanesi farklı yaşamlarına gittiği ve edebi olarak daha akıcı olduğu için çok daha hoşuma gitmişti. Bu kitapta ise "tekrarcı" denilen insanlar var. Ölüyorlar, belirli bir yaşa dönüp tekrardan hayata başlıyorlar. Diğer kitapta farklı yaşam olanaklarına gittiği için geçmişe dönüp tekrardan yaşama olasılığı yoktu. Bu kitapta ise aynı hayatı baştan yaşama durumu var. Fakat her ölüp yeniden dünyaya geldiklerinde farklı yaşlarda geri dönüyorlar. İlk önce iki tekrarcı birbirlerini bulurken daha sonra gelecek hakkında söylediklerinden sonra "deli" damgası yemiş başka bir tekrarcı buluyorlar. Geçmişe döndüğünüzü düşünün... Gelecekte neler olacağını da biliyorsunuz. Ne yapardınız? Ana karakter tahmin edilebileceği üzere piyasada gelecekte nelerin değerli olacağını, maç sonuçlarını vb. bildiği için bahis ve yatırımlar üzerinden zengin oluyor. Fakat bu şekilde hayatına devam etmiyor. Dünyayı derinden sarsan olayları bildiği için onları değiştirmeye çalışıyor. Tabii hiçbir şey düşündüğü gibi olmuyor. Bir adamın çıkıp gelecekte olacaklar hakkında film yaptığını düşünün. "Bilim kurgu falan değil, bu gördükleriniz yaşanacak" diyor. Muhtemelen sizde benim gibi kendini Mesih ilan eden bir şizofreni olduğunu düşünürdünüz. :) Aslında olaylar gerçekleşmeye başladığında onu gerçekten Tanrı'nın gönderdiğini düşünmeye başlayanlarda oluyor. Yazarın üslubunu Matt Haig kadar akıcı ve sade bulmadım. "Tekrarcıların" sürekli aynı hayata dönmesi biraz da sıkmaya başlamıştı. Edebi değer taşıyan paylaşmaya değecek çok fazla sözde yoktu. Buna rağmen tarihi olayları değiştirme çabası ve bir sonraki tekrarda neler yaşanacağı gibi konularla kitabı bitirmeyi başardım. Keyifli
2022 11. kitabı
Hayati başa sarabilir, şu anki düşünce tarzınizla yaşamaya yeniden başlayabilirsiniz. Herkesin farklı sonuçlar çıkarabileceği bir kitap. Hayatını neyle doldurursan doldur içinde hep birşeyler eksik kalacaktır. Toplumda değerli olan şeyi aramayı bırak . Ne istediğine karar vermelisin çünkü sadece o seni mutlu edebilir.
·%67 (248/370 syf.)·
lisede okumuştum, kitabın köşesine başa sarmasından sıkıldım yazmışım :/ bir daha okumaya elim gitmedi belki de doğru zamanda okumamışım, bazı kitapların doğru zamana ihtiyacı olduğunu düşünenlerdenim.
Roman

Ken GrimwoodYazar · 3 kitap
Kenneth Milton Grimwood (d. 27 Şubat 1944 - ö. 6 Haziran 2003) Dothan, Alabama doğumlu Amerikalı yazar. Bazı eserlerinde Alan Cochran dahil olmak üzere takma isimler kullanarak yayımlamıştır. En çok bilinen eseri Sil Baştan olmuştur. Florida, Pensacola'da büyüdü. İlk yıllarında EC Comics ve radyo gazeteciliğine ilgi duydu. Birmingham, Alabama yakınlarındaki özel bir okul olan Indian Springs School'dan 1961'de mezun oldu. O yaz Sorbonne'da okumak için Paris'e gitti. 1961'den 1963'e kadar Atlanta'daki Emory College'a devam etti. 1960'ların ortalarında Grimwood Florida, Lakeland'deki WLAK'ta haber bölümünde çalıştı. Daha sonra üniversiteye geri döndü ve Bard College de Annandale-on-Hudson, New York'da psikoloji okudu. Bard'ın öğrenci yayını Observer'a 1969'da kısa kurgu da yaptı ve 1970'te mezun oldu. Grimwood, Los Angeles, California'ya taşındı. İlk romanlarından bazılarını şehirdeki KFWB News 980 radyosunda gece editörü olarak çalışırken yazdı. Replay'in (1987) başarısı, bu işi bırakıp tam zamanlı yazmaya devam etmesini sağladı. Bir dönem evlendi ayrıldı ancak çocuğu olmadı. 59 yaşında Kaliforniya'daki evinde kalp krizinden öldü.