15 Temmuz Tanıklığı ve Cezaevi Günlüğü

Mümtazer Türköne
Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne bu ülkenin yetiştirdiği önemli aydınlardan biri. Gıpta edilen cins bir kafa, üretken bir dimağ, velud bir zihin, sözünü sakınmayan ve baskı karşısında ezilip büzülen diğer pek çok muadilinin aksine, bunun bedelini ödemekten de imtina etmeyen bir münevver. Elinizdeki kitap, sevdiklerinden ve özgürlüğünden mahrumiyeti de içerecek şekilde bu ödenen bedelin sadırdan satıra düşen kelimelerinden oluşuyor. İçinde dakik bir siyaset bilimi hocasının Türkiye’nin yaşadığı netameli süreçlere dair teorik tespitleri de var, çocuklarının üzüntüsü karşısında naçar kalan bir babanın çaresizliği de, annesinin vefatıyla hayat enerjisini kaybeden bir evladın elemi de, ülkesinin gittiği istikametten endişe duyan bir münevverin tarihe düştüğü notları da… üzüntüleri de, sevinçleri de, pişmanlıkları da, umutları da, umutsuzlukları da, beklentileri de, hayal kırıklıkları da… “Ben pişman değilim. Hiçbir zaman da olmayacağım. Ömrüm yeterse kalemimle, benden pişmanlık bekleyenleri yapıp ettikleri fenalıklara pişman edeceğim. Düşündüklerimden ve yazdıklarımdan ve yaşadıklarımdan dolayı kimseye verilecek hesabım yok. Vicdanım rahat. Siyaseten katle maruz kaldım. Kendi halinde, tek başına bir adam, elinde kalem olan bir adam olarak tarihin hükmünü vereceklerle aynı kürsüde oturuyorum. Veremesem de bir dipnot, bir şerh olarak kalmaya razıyım.” Mümtaz’er Türköne 20 Ağustos 2024
408 sayfa

Puan vermedi
Editörlüğünü yaptığım ve 2024 Eylül ayında yayına hazırladığım bu kitap, Prof. Mümtaz'er Türköne'nin Türkiye'nin kaotik son 15 yılına dair biraz duygusal biraz analitik ama hakkaniyetli bir tanıklığı. Kitabın arka kapağında bu çalışmayı şu sözlerle anlattım: "Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne bu ülkenin yetiştirdiği önemli aydınlardan biri. Gıpta edilen cins bir kafa, üretken bir dimağ, velud bir zihin, sözünü sakınmayan ve baskı karşısında ezilip büzülen diğer pek çok muadilinin aksine, bunun bedelini ödemekten de imtina etmeyen bir münevver. Elinizdeki kitap, sevdiklerinden ve özgürlüğünden mahrumiyeti de içerecek şekilde bu ödenen bedelin sadırdan satıra düşen kelimelerinden oluşuyor. İçinde dakik bir siyaset bilimi hocasının Türkiye’nin yaşadığı netameli süreçlere dair teorik tespitleri de var, çocuklarının üzüntüsü karşısında naçar kalan bir babanın çaresizliği de, annesinin vefatıyla hayat enerjisini kaybeden bir evladın elemi de, ülkesinin gittiği istikametten endişe duyan bir münevverin tarihe düştüğü notları da… üzüntüleri de, sevinçleri de, pişmanlıkları da, umutları da, umutsuzlukları da, beklentileri de, hayal kırıklıkları da…"
10/10 puan verdi
Hay huy içinde geçen, darmadağın hayat cezaevinde daracık bir alanda çelik gibi sert bir kalıba dökülüyor. Hayal kurma, düşünme ve yazma disiplini diyebilirsiniz bu kalıba. Özgürlüğünüz sınırlanınca hayal gücünüz kanatlanıyor. Duvarların dışına, dünyanın her yerine, geçmişe hatta geleceğe doğru sınırsız ufuklara yükseliyorsunuz. Nasılsa elinize bir kâğıt ile bir kalem geçiyor. Zor ve sıkıntılı olsa da inat ettiğiniz zaman, kötü yola düşer gibi cezaevi kütüphanesine bir şekilde yolunu bulup gelmiş kitaplara gömülüyorsunuz, sevgiliye sarılır gibi. Sizi engelleyecek hiçbir mâni yok. Kürek mahkûmu veya açık cezaevinin işliğinde çalışan biri değilsiniz. Hayatın koşuşturmaları, aciliyet kazanan sorunları, mecburiyetleri yok. Zaman bütünüyle sizin emrinizde.
8/10 puan verdi
17/25 Aralık ve sonrasında gelen 15 Temmuz darbe girişimi süreçleri ile ilgili birçok soruya cevap veren bir kaynak, Kaleminize sağlık Mümtazer Hocam. Kitapta eksik 8 sayfa var, son kısımda da sayfaların yerleri değişmiş ve bu şekilde basılmış. Bu durum biraz can sıkıcı bunu belirtmek istedim.

Mümtazer Türköne
Mümtazer TürköneYazar · 12 kitap
1956 yılında İstanbul'da doğdu. 1978 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin İdari Şubesinden mezun oldu. Aynı fakültede 1986'da master, 1990'da doktora unvanı aldı. 1993 yılında doçent, 1999’da Profesör oldu. Emekli olana kadar Ankara’da Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde görev yaptı. Dört çocuk babası olarak İstanbul’da yaşamaktadır. 1980 öncesinde milliyetçi görüşleriyle tanınan Türköne, şu anda Zaman Gazetesi'nde köşe yazarlığı yapıyor. 1980 askeri darbesinden sonra tutuklanan Türköne Ankara Mamak cezaevinde 2 yıl yatmıştır, bu dönemde ağır işkencelere maruz kalmıştır. Yazar, şu anda Tanzimat dönemi siyasî fikirler üzerine çalışmayı sürdürüyor. Aynı zamanda 2007 yılında TRT 1'de gazeteci Emre Aköz ve spiker Tülay Tüzün ile Gündeme Dair isimli tartışma programı yapmıştır. Yaklaşık 1,5 yıldır gazeteci Faruk Mercan ile birlikte Endaze adlı tartışma programını hazırlamaktadır. 12 Haziran 2011 Genel Seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul milletvekili aday adayı olmuştur. Ancak AK Parti tarafından milletvekilliğine aday gösterilmemiştir. 21 Aralık 2011 tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Prof. Mümtazer Türköne, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyeliklerine getirilmiştir. Göreve getirildikten sonra Atatürkçülük ile ilgili yaptığı açıklamaların ardından tepki alan Türköne, 5 Ocak 2012 tarihinde görevinden istifa etmiştir. Türköne’nin İslâmcılık, milliyetçilik, laiklik ve 19. Yüzyıl Türk Siyasî Fikir Tarihi alanında çok sayıda makalesi ve kitapları bulunmaktadır. 15 Temmuz 2016’dan sonra da Zaman Gazetesi yazarı olarak 4 yıldan fazla tutuklu kalmıştır. İlk eşi Doç. Dr. Mualla Kavuncu, ikinci eşi ise Özlem Piltanoğlu Türköne idi. Özlem Piltanoğlu'ndan da ayrılmıştır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.