Sınırdaki Ev

Orijinal Adı:
The House on the Borderland

2025 69. kitabı
Okunma: 29 Aralık 2025 12:00
İki arkadaş kamp yapmak için gittikleri ıssız bir köyde el yazması bir defter bulur. Yakınlarda yaşamış bir adamın başına gelen doğaüstü olayları, yazdığı bu günlük üzerinden okuyoruz. 1908'de kaleme alınmış olması ilginç geldi bu tür bir içerik için, zaten kozmik korku/dehşet türündeki ilk örneklerdenmiş. Benzer dönemlerdeki eserlerle kıyas yapacak bir birikimim olmamakla birlikte, tek başına kurguyu taşıdığı noktalar, doğaüstü ögeler zamanına göre epey şaşırttı. Kahramanımız bahçesinde yürürken keşfettiği bir çukurda köpeği Biber ile beraber seneler hatta çağlar atlayarak ne idüğü belirsiz hayvanımsı yaratıklarla köşe kapmaca oynuyor. Bir şekilde geri döndüğünde ise bu bedensiz yolculukta kendisi sapasağlam dururken, köpeği ölmüş ve küle dönmüş oluyor. Sonlara doğru yaşadığı görülerden anlıyoruz ki bu ev çağlar boyu var olmuş kadim bir ev imiş, altında var olan bir mahzen kapağı ile karanlık varlıkların olduğu cehennemvari bir aleme açılıyormuş. Astral gidip gelmelerindeki yıldız, gezegen hareketleri, şekil değiştiren güneş, evin duvarlarının yıkılması gibi zamansal, mekansal tasvirler hakikaten çok yeniydi benim için, farklı bir tat aldım ama haddinden fazla uzundu o yüzden bir noktada ittirerek tamamladım. Meraklısına tavsiye edilebilir. Ama ortalama bir korku okuyucusu için fazla sıradışı ve deneysel olduğunu düşünüyorum.
Sınırdaki EvWilliam Hope Hodgson · Artemis Yayınları · 2021315 okunma
·184 syf.·
2022 350. kitabı
"Benim rüyaların saçmalık seviyesi: " tam olarak bu cümleyi söyledim bitirince. Çok ilginç farklılıkta bir kitap. Beğendim mi? Şahsen hayır. Konu farklı tabii ama gel beni oku'luk değil. Okumasam da olurmuş. Puan versem 6 verirdim. 10 üzerinden. İki arkadaş İrlanda'da kamp yapmaya dağlara gidiyor. Kamp kurduktan sonra yürüyüş yaparken elyazması buluyorlar. O civarlarda yaşayan bir münzevinin günlüğü. Akşam olunca ateş başında okuyorlar. Münzevi(kitapta adı verilmemiş, direkt böyle bahsediliyor) abimiz çok farklı olaylar yaşıyor. İlk yaratıklardan kaçarken saklanırken korunmaya çalışırken aksiyon, gerilim, korku doruklardaydı. Heyecan sarıyor insanı. Vesaire... Bir şeyler oluyor daha sonra münzevi bir bakıyorsunuz Güneş, Ay vs. zaman mekan kavramını yitirip farklı bir şeyler daha yaşıyor. Uzunca bir de bu durumu anlatıyor. Bu bölümleri okurken sıkıldım. Yazar sanki iki üç farklı fantastik olay düşünmüş de tek kitapta birleştirmek istemiş, onu da münzevimize yaşatmış, adama çektirmediğini bırakmamış. Sonunda neden böyle bi şeyler yaşıyor ki diye soracak olursanız o da büyük ihtimal kitabın adından da anlaşılacağı gibi münzevini yaşadığı "Sınırdaki Ev"liğinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Tam olarak belli değil yani. Ev sınırda. Kitabın içerisinde bazı bölümlerin başında bölümle alakalı çizimler de mevcut. Çizim olması da kitabı farklı kılmış. Karanlık bi kitap mı? Evet, söylenebilir. Ben ne okudum şimdi demek istiyorsanız buyurun. Şahsen ben önermem. En azından Karanlık Kitaplık serisini tamamlıyorum diyorum. Öyle avutacağım kendimi. Halbuki merak ederek almıştım hani korku gizem dolu. Arka kapak açıklaması bana o enerjiyi vermişti.
Kitap
Sınırdaki EvWilliam Hope Hodgson · İthaki Yayınları · 2022315 okunma
2023 7. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2023 13:36
Sınırdaki Ev ismine yakışır şekilde sınırda bir okuma serüveni sunuyor. Eser iki arkadaşın İrlanda kırsalında bir el yazması bulmasıyla başlıyor. Bundan sonra anlatıcı değişiyor ve el yazmasını kaleme alan, bu bölgede eski bir evde köpeği ve kız kardeşiyle yaşayan kahramanın ağzından dinliyoruz olanları. Başlangıçta klasik bir korku hikayesi gibi ilerliyor roman: Kırsalda eski bir ev, orman, sis, açıklanamayan biraz gerilimli olaylar. Daha sonra doğaüstü varlıkların devreye girmesi, ev ile bağlantılı bir çukurun ortaya çıkması ve mekanın farklı boyutlara açılmasıyla fantastiğe evriliyor. Son olarak zaman-mekan algısıyla oynayan yazar düşsel bir dünyada kahramanını ve bizi "kozmik dehşet"le yüzleştiriyor ki kitapta tansiyonun en fazla yükseldiği bölüm bu kısımlar. Evren ve zamanın karşısında insanın bir hiç olduğunun hissettirildiği bu bölümler dehşet duygusunu körüklüyor. Hodgson, Lovecraft'i en çok etkileşmiş yazarlardan biri ve Lovecraft'in gözünde bu eser bir başyapıt. Ama Lovecraft veya Edgar Allan Poe okumuş kişiler için bu eser o ölçüde etkileyici sayılmaz. Romanın en büyük eksikliği psikolojik yanının üzerinde çok da çalışılmamış olması. Korkunç, tuhaf, gerilimi yükselten olay ve durumlarla sürekli karşılaşıyoruz ama kahramanın içinde bulunduğu ruh hali bizi etkileyecek şekilde verilmediğinden bu olay ve durumlar karşısında da soğukkanlılığımızı kaybetmiyoruz. Pek çok açıdan istediğimi bulamasam da bir öncü ve ilham kaynağı olması açısından yine de önemsediğim bir eser oldu. Üstte saydıklarımın yanı sıra yazarın; ölen sevgili, boşluk hissi, çukur imgesi, bilinmeyene duyulan korku gibi unsurlarla yarattığı dünya bile yazıldığı dönem düşünüldüğünde metnin orijinalliğini ortaya koyuyor. "Eskiden benimken şimdi yok olan / Yaşamın savrulduğu boşlukta / Her şeyin
Sınırdaki EvWilliam Hope Hodgson · İthaki Yayınları · 2022315 okunma
Muazzam bir hayal gücü...
Puan vermedi·200 syf.·
2020 4. kitabı
1908 yılında basılmış bir kitap düşünün, içinde galaksiler arası yolculuğun, dünyanın, güneşin ve güneş sisteminin yok oluşunun tasvir edildiği; milyonlarca yılın akıp gidişinden, boyutlar ve galaksiler arası varlıklardan, "Merkezi Güneşler"den bahseden... Korku türünde olduğu söylense de, fantastik ve bilimkurgunun karışımı demek daha doğru olur. Kesinlikle ufuk açıcı.
2019 9. kitabı
Çocukluğundan itibaren denizci olmak isteyen, bu amacına ulaşan ve Birinci Dünya Savaşında hayatını kaybeden bir yazar. 19. yüzyılın son çeyreğinde doğar ve amacı korku ve fantastik yani bir nevi bilim kurgu eserler yazmaktır. Yazar da. Sınırdaki Ev de onun en önemli ve en iyi eseridir. Peki bu eseri nasıl değerlendireceğiz? Döneminde Edgar Allan Poe, Lovecraft ve Bram Stoker gibi yazarların geri planında kalan ve gotik, fantezi ve bilim kurgu alanına bir türlü tam anlamıyla giremeyen bu eseri ne şekilde değerlendirip karar vereceğiz? Bu sorular aklımıza değil çelme takmak, bildiğiniz tekmeye kafa atmak durumuna düşürüyor bizleri. 1877’de İrlanda da iki arkadaşın bir el yazmasını bulmasında ben hikayenin devamına değil mesela bu iki ruh hastasının orada ne yaptıklarına odaklandığım için hikayeyi farklı biçimde değerlendirdim. Tabi dikkatinizi çekeceğim bir konu var kitapta. Boyutlararası Kozmik Yolculuk. Zaten kitabı okumamdaki ve merak etmemdeki ana etken de bu. Biraz samimi olursak, yazara şu düşünceyle yaklaştım: “Sen bu fikri nerden edindin be adam?!” Şakası bir yana hoş bir kitaptı. Sanırım günün son kitabı olacak ama belli olmaz tabi. Her neyse okumak isteyen arkadaşlar olursa gönderebilirim her daim olduğu gibi. Farklı ve tarzı belirsiz bir hikaye okumak isteyen arkadaşlara -beklentiye girmemek kaydıyla- tavsiye eder, iyi akşamlar dilerim..
2021 28. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2021 19:12
Tuhaf kurgunun en başarılı örneklerinden biri olan "Sınırdaki Ev", korku türünün farklı bir bakış açısı olabileceğini kanıtlar nitelikteydi. Korkunun sadece korku ile sınırlı olmadığını fantastik ve bilimkurgu ile harmanlanarak ortaya bambaşka bir tür çıktığını bu eserle birlikte görüyoruz. Eski iki dost beraber şehirden uzakta bir yere kampa giderler. Dilini bile bilmedikleri bu yerde eski dökük binaların arasında bir günlük bulurlar. Günlüğün kime ait olduğu ve tam olarak ne zaman yazıldığı bilinmemektedir. Ama anlatılan hikâye oldukça gerçekçi ve ürkütücüdür. Günlüğün sahibi ucuza bir ev satın alır. Kız kardeşi ve köpeği Biber ile bu evde yaşamaya başlarlar. Ev izole bir yapıya sahiptir ve köylü de bu eve pek uğramaz. Günlüğün sahibi ise günbegün evin içerisinde ve çevresinde gerçekleşen olaylara anlam vermeye çalışmaktadır. Evin yakınındaki çukur ise ayrı bir tedirginlik yaratır. Sizler, bu noktada hikâyenin tamamını anlattığımı düşünebilirsiniz fakat korku türünün bir bağımlısı olarak söylemeliyim ki hikâyenin asıl yeni başlamaktadır. Yazar bu noktada fantastik ve bilimkurgu öğelerini hikâyeye serpiştirerek ortaya bambaşka bir öykü sunuyor. Ne beklediğim klâsik bir son okudum ne de klâsik bir üslup okudum. Türünün hakkını veren tuhaf bir kurguydu. Ev, çukur ve kozmos üçlemesi ile belirsizlik yaratılmış ve ayrıca insanoğlunun evrene ve zamana karşı küçüklüğü sertçe yüze vurulmuş. Keyif verici ve düşündürücü bir eserdi. Okumak isteyen tüm okurlara tavsiye ederim. Kitapla ve saygı ile kalın :)
2020 25. kitabı
Bu romanı aldığım da hakkında hiç bir bilgim yoktu, okumaya başladığım da, sıradan gerilim türünde bir kitap sanmıştım, ama okumaya başladıkça evin sahibi gibi sizde ortadaki gizemleri merak etmeye başlıyorsunuz, insanı alıp kozmik bir yolculuğa çıkarıyor.
2020 27. kitabı
Okunma: 10 Mart 2020 21:01
Anlatım çok soyut olduğundan bir süre sonra kitaba odaklanmak zorlanabilirsiniz. Özellikle kitabın ortalarından itibaren kozmik dehşet olarak adlandırılan bölüm benim için oldukça sıkıcı bir okuma oldu.
2017 102. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2017 00:00
Korku edebiyatı ile pek aram olmasa da şu sıra bir değişiklik yapmak istedim. Sınırdaki Ev, kozmik dehşet denilen türe giriyor, bunu kitabın sonundaki yazıdan öğrendim ve bu türü sevmediğimi fark ettim. Korku türü ile kozmik olayları birleştirerek, bilim kurgu ve fantaziyi harmanlayan bir tür bu. Türü sevenlerin kitabı seveceğini düşünüyorum. Ben çok sevmesem de güzel bir deneyim oldu.
2023 73. kitabı
Gotik edebiyatı sevenler bilir. Bir kitap okumaktan ziyade, deliliğin sınırlarında dolaşan bir adamın (ya da kadının elbette) zihninde yolculuğa çıkmak gibidir. Çoğu zaman kapatıp kaçmak istersiniz yazarın yarattığı kabustan; ama bir şekilde de çekici bir yönü vardır o korkulu rüyanın. Belki biraz bize de aittir o delilik. Okuması zordur. Bırakması daha zordur. En zoru da bitirmesidir.
Gotik Edebiyat