Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Siyaset Bilimi

Halis Çetin

Siyaset Bilimi Gönderileri

Siyaset Bilimi kitaplarını, Siyaset Bilimi sözleri ve alıntılarını, Siyaset Bilimi yazarlarını, Siyaset Bilimi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Din-Politika İlişkisi
Dinin şu ya da bu şekilde toplumlar üzerindeki etkisi ve dolayısıyla politik kültür ile ilişkisi inkâr edilemez bir gerçek olarak karşımıza çıkar. Dinin toplumlar üzerindeki bu etkisini göz ardı ederek, dini siyasetten ve politik kültürden bağımsız düşünmek pek de doğru bir yaklaşım gibi görünmemektedir; ne dinin tamamen siyasete kapalı bir dünya, ne de siyasetin dine tamamen kapalı bir alan olduğu söylenebilir. Dolayısıyla herhangi bir topluluğun politik kültürü analize tabi tutulduğunda, o toplumda hegemonya oluşturmuş olan inanç sisteminin (dinin) de hesaba katılması daha sağlıklı verilere ulaşmada yardımcı olacağı ifade edilebilir.
Sayfa 339
Toplum, farklılıkları içinde barındıran bir insani organizasyondur. Her bireyin kendine özgü zihinsel bir dünyası, yaşam felsefesi, istek ve beklentileri bulunmaktadır. Siyaset ise, farklılıkların görmezden gelinmesini değil, asgari müştereklerde uyumlaştırılmasını hedef edinen bir faaliyet olmalıdır. Bütün farklılıkların tek tek temsili mümkün olmadığı gibi, hiçbir siyasal sistemin teknik kapasitesi de buna uygun olamaz.
Sayfa 219
Reklam
"Homo homini lapus" ( insan insanın kurdudur.) Thomas Hobbes
Sayfa 410Kitabı okudu
"Her bir insanın özgürlüğünün sınırı diğer bir insanın özgürlüğüdür." (J. Locke)
Sayfa 383Kitabı okudu
(J.J. Rousseau) "İnsan özgür doğar fakat her yerde zincire vurulmuştur."
Sayfa 305Kitabı okudu
"Faşist parti, devletin ruhu, iradesi, beyni ve dini kabul etmek gibidir. Parti devletin özü ve esasıdır. Parti, ulusun siyasal ve ahlaki yönlerden örgütlenmiş şeklidir. Doğal olarak, ulus devlet demektir, devlet parti demektir, parti hükümet demektir, hükümet de lider demektir."
Sayfa 223Kitabı okudu
Reklam
" Objektif (din, dil, ırk renk gibi) unsurlar milleti oluşturmada gereklidir, ancak yeterli değildir. Milletlerin oluşumunda asıl önemli etken subjektif unusurlardir. Manevi nitelikte olan bu bağlar bir takım paylaşılan duygu ve düşüncelerden oluşur. Subjektif unusurlara ilk defa dikkat çeken düşünür 1882 yılındaki "millet nedir?" Adli makalesiyle Ernest Renan'dır. Ortak geçmiş, hatırlar, amaç, ideal, istikbal gibi unsurlar milletleri oluşturan insanları birbirine bağlayan subjektif bağları oluşturur. Bu yüzden subjektif unusurlar insanların bir millet aidiyeti hissi duymalarına yol açan tüm unsurları barındırır."... (Sayfa.213)
Sayfa 213Kitabı okudu
Toplumcu Anarşizm
Pierre Joseph Proudhon (1809-1865) "Ben ne yönetmek istiyorum, ne de yönetilmek istiyorum."
Politakacı, iktidarın kendisine yüklediği sorumluluğun hakkını nasıl verebilecektir? ... Siyaset, siyasetçi ve ahlak arasındaki ilişkinin biçimi niteliği nedir? İktidarı ve gücü elinde bulunduran siyasetçi nasıl biri olmalıdır?
Weber'e göre insanlar için iki yol vardır: ya siyaset için yaşamak ya da siyaset sayesinde yaşamak. (Weber, 1993:86, 86)
Reklam
Voltaire der ki " mükemmel bir hükümet asla var olamaz; çünkü insanların tutkuları, hırsları vardır. Şayet insanların tutkuları, hırsları olmasaydı o zaman da hükümete gerek kalmazdı.
İnsanlar hırsları ve tutkuları ile hayata dair çeşitli beklentileri nedeniyle birbirleriyle uyuşmazlık halindedirler ve nasıl yaşamaları gerektiği konusunda uyum içinde değillerdir.
Siyaset, kalın tahtaları delmek gibi güç ve yavaş ilerleyen bir uğraştır. Hem tutku ister hem de geniş görüşlülük. (Weber, 1993: 125)
Her siyasetin bir amacı olmayabilir, ama her amacın bir siyaseti mutlaka olur.
35 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.