Small Great Things

Amerika Birleşik Devletleri
İngilizce

2023 162. kitabı
Okunma: 05 Ekim 2023 16:48
KÜÇÜK MUAZZAM ŞEYLER-JODI PICOULT,522 sayfa ”Küçük muazzam şeyler yapacaksın sen.Ama,nereden geldiğini sakın unutma.” Irkçılık ve adalet,hukuk sistemi üzerine kurulu,hukuku,ön yargıları ,kin ve nefreti yargılayan bir kitap. Yeni doğan bebeğini kaybetmiş acılı bir baba mı yoksa tek amacı,ruhuna işlemiş ırkçılık ile görevini yapmaya çalışan siyahi bir hemşireye acı çektirmek mi? Derinizin rengi çok mu önemli insan olabilmek için? Suçlanmamanız gereken bir şeyle suçlanırsanız ,canım dediğiniz,güvendiğiniz arkadaşlarınız size sırtını dönerse,yalnız bırakılırsanız ne hissedersiniz? Cam Çocuk yazarı Jodi Picoult ile ilk tanışma kitabım ve yazarın çok güzel bir kalemi var ,kitap daha ilk sayfadan itibaren sizi içine çekiyor.Her sayfası soluk soluğa okunuyor,şimdi ne olacak diye elinizden bırakamıyorsunuz.Öncelikle çok iyi sabıra ve çok iyi bir sinir sistemine sahip olmalısınız.Ben, kendimi o mahkeme salonunda yapılan haksızlıkları okudukça ve müdehale edemiyorum hissine kapıldıkça daha da çok gerildim. Kitapta altını çizdiğim o kadar çok şey var ki.Yaşadığın coğrafya kaderin derler,acaba ten renginde kaderin mi? Yazarın sırada okunacaklar arasında Taş Kağıt Makas ve Ayrılık Vakti kitapları beni bekliyor.Kitaptaki olaylar, karakterler tarafından geçmiş ve şimdiki zaman şeklinde kendi anlatımları ile ilerliyor. ”Her bebek,doğduğunda güzeldir.Onları çirkin yapan,bizim tasavvurlarımızdır.” Ruth Jefferson 20 yıllık doğum hemşiresi,bir erkek annesi,siyahi.Oğlu Edison okulda hep onur listesinde .Kocası görevli olarak gittiği Afganistan’da el yapımı bombanın patlamasıyla ölür.Çok başarılı bir doğum hemşiresiyken bir gün doğum yapan ,kendisi de ırkçı olan Brittany Bauer’in yeni doğan oğlu Davis’i muayene ederken kalbinde bir olumsuzluk bulur ve konunun uzmanı doktorun
2025 40. kitabı
Jodi Picoult, toplamda yirmi küsür kitabıyla tanınan, bol ödüllü bir yazar. Bunların çoğu otuz dile çevirilmiş, bazı eserleri filme uyarlanmış. Benim yazarla tanışma kitabım Yapboz’du. Tarzını sevdiğim için tüm kitaplarını almıştım. Yirmi yıldır aynı hastanede yeni doğan hemşiresi olarak çalışan Afro-Amerikalı Ruth Jefferson, bir gün doğum için hastaneye gelen Bauer ailesiyle tanışır. Beyazların üstünlüğünü sonuna kadar savunan hatta Beyaz Güç Harekatının savunucusu olan Turk Bauer, yeni doğan bebeğine Ruth’un yaklaşmasını ve dokunmasını istemez. Bunun üzerine başhemşire Ruth’un bebekle ilgilenmesini yasaklar. Ancak bebeğin muayenesi sırasında kimsenin anlayamadığı bir durumu Ruth fark eder. Şimdi Ruth yıllarca öğrendiği her şeyi, ettiği yemini bir kenara bırakıp bu duruma seyirci mi kalmalıdır, yoksa her şeyi göze alıp bu hasta bebeği hayata döndürmeye mi çalışmalıdır? Peki ya bu çabası kendi sonunu hazırlıyorsa.. Öncelikle kitabın temelini oluşturan konu ırkçılık. Üç anlatıcı var: Ruth, Ruth’un avukatlığını yapan Kennedy ve kafasındaki Svastika dövmesiyle beyaz ırkçı Turk Bauer. Karakterler hali hazırda yaşadıkları durumlara ilaveten, geçmiş kimlikleriyle de ön plana çıkıyor. Irkçılık, ötekileştirme, nefretin doğurduğu güç, hiçbir yere ait olamama duygusu, var olma çabası bu toplumsal sorunu çok daha ahlaki bir boyuta taşıyor. İnandığım bir şey var ki; Irkçılık, aklın ve hayal gücünün bittiği noktada başlıyor. Yazar sınıfsal ve sosyal sorunları dile getirmenin ötesinde ideolojisini de cesurca sergiliyor. Özellikle mahkeme bölümlerinde bunu yürekten hissediyorsunuz. Konu tam manasıyla hak, hukuk, adalet mücadelesinin en keskin, en domine halini temsil ediyor. Kusursuz değil elbette. Detayları ve tekrarları bir kenara bırakmayı başarabilirseniz, konudan sapmayan
Küçük Muazzam ŞeylerJodi Picoult · April Yayıncılık · 2019410 okunma
"Nefret edebileceğin şeylerin bir sınırı var."
2022 5. kitabı
"Bir şeyin sırf farklı olması, ona saygısızlık etmenin gerekçesi olamaz." Ama biz sürekli farklı olanı eleştiririz. Neden böyle yapmış neden şöyle yapmış bizim için doğru olan bizimle aynı olandır. Her ne kadar ırkçı değilim bütün insanlar eşit desek de içimizde bir yerlerde farklı olanla eşitliği kabullenme konusunda sıkıntılar yaşarız. Evet ırkçı insanlar var bazıları zarar verecek derecede ırkçı. Karşıdakine insan olarak bakamayacak kadar gözü kör ırkçılar var. Kitabı okurken bu duruma sinirlendim evet ama sonra durup düşündüm bu nefretin sebebi ne? Neden insanlar renk ay, ırk , dil ,din gibi şeylerin ayrımını yaparak birbirlerinden nefret etmeyi tercih eder? Neden sevmek dururken kalplerini nefret duygusu ile karartmayı seçerler? Nefret etmek sevmekten kolay mı gerçekten neden kendine nefreti yük eder ki insanlar? Gibi gibi soruların cevaplarını düşündüm. Bulamadım, belki de empati kuramadım kurmak istemedim. Değişik duygular uyandı içimde kitabı okurken.
Puan vermedi
#OkudumBitti #KitapYorumum #JodiPicoult #KüçükMuazzamŞeyler 522 sy #AprilYayınları Piyano tuşları siyah beyazdır ama zihnimizde rengârenk yankılar bırakır. ____________________________ Merhaba arkadaşlar 🪽 Sizlere yine empatinin kraliçesi olan Jodi Picoult'un ayrıcalık güç ve ırk üzerine bildiğiniz her şeyi unutturacak, her sayfası tartışma yaratacak, günümüz uygarlığının nabzını tutacak, ön yargının anlamını yeniden sordurtacak “KÜÇÜK MUAZZAM ŞEYLER” adlı kitabının tanıtımı ile geldim... ____________________ Ne üzücüdür ki insanlığın en büyük sorunlarından biridir ırkçılık ve ön yargı Hiç düşündünüz mü bu duygu doğuştan mı gelmektedir Yoksa çevresel faktörlerin etkisi ile sonradan mı öğrenilmektedir Küçük Muazzam Şeyler; Cinsiyet ve yaş gözetmeksizin tam anlamıyla ırkçılığın, nefretin, ön yargının psikolojik ve sosyolojik yanlarına ışık tutarak bununla birlikte doğurduğu sonuçları bir ders niteliğinde gözler önüne seriyor en can yakıcı haliyle.. Ve bu eserde tam olarak dolu dolu bunları okudum.. ➜Bir insan, bir insandan sadece ten renginden dolayı, gözü dönmüşcesine ne derece nefret edebilir... ➜Ne kadar kin güdebilir ve bunu hangi uç noktalara taşıyabilir.. ➜Bir ön yargı hayatları nasıl etkileyip değiştirebilir .. Nasıl akıl almaz şeyler yaptırır ve öncülük eder .. _____________________________ KÜÇÜK MUAZZAM ŞEYLER 'de
2025 27. kitabı
Okunma: 20 Aralık 2025 22:02
Jodi Picoult şu ana kadar hiç şaşırtmadan devam ediyor. Bu kitapta da sınırları zorlamış bence. Irkçılığa farklı bir bakış açısı ile yaklaşıyor. Okurken kendimi sorgulamak zorunda kaldım. Neyse çok uzatmamak lazım bunlar benim şahsi fikirlerin.
2020 66. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2020 19:43
Kitabın kapağına baktığımda basit bir dille anlatılan gelişigüzel bir şekilde ırk meselesini ele aldığını zannetmiştim. Yanılmışım. Ama bu yanılgı güzel bir yanılgı oldu. Keza hem diliyle hem anlattığı hikayeyle ve okuyucuya vermek istediği mesajları vermesiyle okunması gereken kitaplar arasında. Birkaç başrol kişisi etrafında dönen romanda ırk meselesinin çok basit bir şekilde nasıl da ortalığa saçıldığının göstergesi oldu bu kitap. Okuyan herkesi hayrete düşürecek ayrıntılarıyla Amerika'nin toz pembe gösterilmeye çalışılan dünyasına bir göz atmak isterseniz kesinlikle tavsiye ederim.
2023 115. kitabı
Okunma: 08 Ekim 2023 14:12
Jodi Picoult'un okuduğum 3. kitabı oldu. Kitapları çok satıyor, çok okunuyor çünkü sade kelime seçimleriyle, her defasında ortaya koyduğu farklı temalar ve o temaları iyi araştırdığını yansıtmasıyla, kalbe dokunan kurgularıyla başarılı bir hikaye anlatıcısı. Ayrılık Vakti ve özellikle Ev Kuralları etkileyiciydi ama finalleri başarılı olmasına rağmen aceleye getirilmiş gibiydi. Sanki yazar sonları kafasında yaşamış, bize özeti kalmıştı. Küçük Muazzam Şeyler ise ırkçılık ana temasını işlerken her yönüyle doyurucu bir kurguydu.
2020 3. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2020 22:58
Küçük Muazzam Şeyler Bütün savaşlar iç savaştır çünkü bütün insanlar kardeştir. Her kişi insan ırkına, doğduğu ülkeye olan borcundan sonsuz daha fazla borçludur.. . . Peki ya tüm insanların aslında öyle sanıldığı gibi kardeş olmadığını, sadece derimizin rengi yüzünden bir yere ait olamadığımızı düşünür ve hissedersek doğduğumuz ülkeye ne kadar borçlu hissedebiliriz kendimizi? Düşünsenize belki hayata gözlerini ilk açtığı andan itibaren ayrımcılığa maruz kalan bir halk var. Onlar ne kadar kendilerince bir hayat kurma eğiliminde olsalar bile karşılarında Irkçılık diye haykıran koskocaman bir duvar var. Üstelik hiçbir ayrımcılık yapmadıklarını düşünmeleri de madalyonun diğer yüzünde saklı.. . . İşte Ruth Jefferson  tam da böyle bir toplumda kendisi ve oğlu için küçük muazzam bir yaşam sürüyordu aslında. Yirmi küsür yıldır hemşirelik yapıyordu ve tüm geleceğini oğlu üzerine kurmuştu. Bir gün her şeyi değiştiren bir şey oldu. Beyaz bir adam tarafından yeni doğan bebeğine 'siyahi' hiçbir kimse tarafından el sürülmeyecekti. Ve bebeklerden sorumlu tek siyahi hemşire Ruth'du. Ancak bebekle aynı odada baş başa kaldığında müdahale etmesi gereken komplikasyonlar gelişti. Peki Ruth müdahale etmeli mi yoksa kurallara mı uymalı? . . Bundan sonrasında üç ayrı kişinin sesinden dinliyoruz hikâyeyi. Mahkemeler, duruşmalar, savunmalar öyle mükemmel bir dille yazılmış ki hayran kaldım. Irkçılık üzerine yazılmış şimdiye kadar okuduğum ne varsa geride kaldı hepsi. Çünkü yazar hakikaten büyük muazzam bir eser ortaya koymuş. Ayrıca çeviri de muntazamdı, bayıldım. @aprilyayincilik bu anlamda kocaman bir alkışı hak ediyor bence. Size de şiddetle tavsiye ediyorum
Küçük Muazzam Şeyler
2022 7. kitabı
Okunma: 03 Şubat 2022 15:04
Kapağından da anlaşılacağı üzere ırkçılığı konu edinen bir kitap olan Küçük Muazzam Şeyler hakkında en başta şunu söylemek istiyorum ki kitap gerçekten konu ve olaylar arası bağlantı olarak çok güzel ama çok fazla, gereksiz uzatılmış bana göre. Özellikle kitabın ilk yarısını okurken çok zorlandım, çok zor ilerledim. Çünkü olayın en heyecanlı yerinde geçmişe dönüş yapıyor karakter ve ben o kısımlarda çok koptum kitaptan ama 270. sayfalardan sonra kitap gerçekten çok hızlı ve heyecanlı ilerledi. Konusundan kısaca bahsedecek olursam; Ruth bir yeni doğan hemşiresi ve bir gün sorumlu olduğu bebeğe, siyahi karşıtı babası tarafından dokunulması yasaklanıyor. Daha sonra hastanede yaşanan acil bir durum nedeniyle bebek Ruth’a bırakılıyor ve bebek ölüyor. Tabii ki anlayacağınız üzere, bebeğin babası bu durumdan siyahi hemşire Ruth’u sorumlu tutuyor ve bebeğini onun öldürdüğünü savunuyor. Bundan sonrasını anlatmayacağım tabii ki.. Kitap bölüm bölüm farklı karakterlerin ağzından anlatılıyordu ve Ruth kısımları biraz boğucu geldi bana, Turk (ölen bebeğin babası) kısımlarını da sinirle okudum, çok gıcık bir adamdı, Kennedy (Ruth’un avukatı) kısımları da en sevdiğim kısımlardı. Bir insanın yapmadı bir şey yüzünden suçlanmasının ne demek olduğunu çok güzel anlatan bir kitap. Genel olarak beğendim çok güzeldi, özellikle son kısımları soluksuz okudum. Size de okumanızı tavsiye ederiiim.
Irkçılık
Küçük Muazzam ŞeylerJodi Picoult · April Yayıncılık · 2019410 okunma
Eşitlik mi Hakkaniyet mi ?
2020 1. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2020 13:02
Küçük Muazzam Şeyler ; Amerikanın en büyük sorunlarından birini ırkçılığı ele alıyor. Afro-Amerikalı bir doğum hemşiresi, kendi deyimleriyle beyaz ırkın üstünlüğüne inanan bir ailenin bebeğine bakmaktan men ediliyor. Neden çünkü aile bir siyahinin bebeğe dokunmasını istemiyor. Peki ya acil müdahale gerekirse ne olacak? Ve işte olan oluyor amirin kesin talimatı, hemşirelik yemini arasında kalan Ruth hiç tahmin etmediği şeylerle baş başa kalıyor. Roman boyunca 44 yaşındaki hemşire Ruth'u, bebeğin babası Turk'u ve avukat Kennedy'i tanıyoruz. Onların dünyalarındaki ilişkilere ve hayata bakışlarına şahit oluyoruz. Ve işte eşitlik mi, hakkaniyet mi sorusunu soruyoruz kendimize. Küçük Muazzam Şeyler bitince okuyan herkesin bir parça kendinden utanacağını düşünüyorum, hepimizde bir parça ayrımcılık ve azınlık olmadığımızda bundan  kaynaklanan doğal haklar olduğunu düşündüğümüzü fark ediyoruz çünkü

Jodi PicoultYazar · 16 kitap
1966 yılında, Nesconset Long Island'da doğdu. Beş yaşındayken yazmaya başladı. Princeton Üniversitesi'nden mezun.