Sofist Yorumları ve İncelemeleri

Sofist yorumları ve incelemelerini, Sofist kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Sofist puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

8.210 üzerinden
109 Kişi · 21 İnceleme
135 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Üç yıldır ara ara Platon'un diyaloglarını okuyorum. Hedefim tüm diyalogları okumak. Üniversitede bir kısmını okumuştum. Sofist diyaloğunu ilk kez okuyorum. Sofistleri yerden yere vuran bir diyalog diyebilirim. Diyaloğun ana amacı aslında Sofist'in ne olduğunu bulmak. İlk etapta zenginlerin peşinden koşan bir avcı, bir tüccardır. Sonrasında bir söz ustası olur, amacı sadece para kazanmaktır. Sayfalar ilerledikçe doğru bilgiyi engelleyen bir çürütücüdür. En sonunda da bilgi ve bilgelikten uzak iki yüzlü bir hokkabaz olur. Bu diyalog Platon'un yaşlılık döneminde yazdığı bir diyalogdur. Bu diyalogda ilgimi çeken iki şey oldu. Birincisi Sokrates'ın bu diyalogda olmasına rağmen konuşmalara katılmamasıdır. ( Sokrates ilk iki bölümde yer alır ve diyalog boyunca dinleyici olarak kalır.) İkincisi ise diyaloğun bölümlerden oluşması ( toplam 51 bölüm) Diğer diyalogların hiçbirinde bölümler yoktu. Bu diyalogla birlikte Diyaloglar 2 kitabındaki tüm diyalogları okumuş oldum. Felsefeye ilgi duyanlara tavsiye ederim.
Sofist
SofistPlaton (Eflatun) · Sosyal Yayınları · 2000667 okunma
135 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
kitap bitti fakat bu tarz felsefe kitaplarını eleştirebilecek düzeyde olduğumu düşünmüyorum yine de kendimce bir şey söylemem gerekseydi kitabın genelinde bir "sonuca düşünce yoluyla ulaşmayı" öğrenebilirsiniz. Kitap Elea ekolünden bir yabancı ve Theaetetus'un karşılıklı soru cevapla düşünmeleriyle ilerliyor bu arada. Ve kafanızın almadığı yerde mola verip belki de uyuyup sonrasında daha verimli bir okuma yapılabilir.
Sofist
SofistPlaton (Eflatun) · Kapra Yayıncılık · 2021667 okunma
Reklam
136 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 saatte okudu
Platon'un yaşlılık dönemi eserlerinden olan Sofist diyaloğu, inşacı eserlerinden birisidir. Ne demek inşacı eser? Platon ilk dönem diyaloglarında Sokrates aracılığıyla belirli bir konuyu derinlemesine analiz eder ve genellikle net bir uzlaşıya varmadan tartışmayı sonlandırır. Bu eserlerde temel amaç, "bilmediğini bilmeyenlere"
Sofist
SofistPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2015667 okunma
121 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 saatte okudu
Merhaba dostlar. Cümleten iyi akşamlar, iyi geceler. Adamlar bir önsöz yapmışlar, 45 sayfa. Maşallah yani. Kitaba da o kadar kalıyor zaten. Var olmayanın söylenemeyeceği veya düşünülemeyeceği üzerine çok sağlam bir felsefeyle ilerleyen kitap. Peki, var olmayandan kasıt ne? Misal, aklınızda olan gözünüzle göremediğiniz şeyler mi yoksa
Sofist
SofistPlaton (Eflatun) · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 1997667 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Sofist, Platon'un temel eserlerinden birisidir. Dialog şeklinde düzenlenmiştir, Platon'un görüşleri dialoglarla açıklanmaya çalışılmıştır. Genel itibari ile sofist kimdir?, Sanat, sanatçı, varlık nedir? Yokluk nedir? gibi ana temalara değinir, metafizik meselelere Platon'cu bakış açısıyla önermeler sunar. Varlık ve yokluğun tanımına dair bölüm mutlaka okunmalı. Özellikle yokluğun da cins olduğuna dair görüş ilgi çekicidir. Felsefi sınıflandırmanın nasıl yapılacağına dair güzel örnekler de içermektedir. Keyifli okumalar dilerim.
Sofist
SofistPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2015667 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
Sokrates’in öğrencisi Theatitetos ve Yabancı arasında geçen ideaların duyusal varlık ya da şeylerle değil de, birbirleriyle olan ilişkileriyle ilgili bir problemden bahseder Platon bu diyalogda ‘varlık’ ve ‘yokluk’ üzerinde incelemeler yaparak ‘yokluk’ arasında “hem var olan hem var olmayan” anlamına gelen ara bir kavram arayışına girer Platon’ eserinde Sofist kimdir sorusuna; Hiçbir bilgisi olmamasına karşın söz sanatlarını ustaca kullanarak bilmedikleri konular hakkında da fikir belirten bir grup olduğunu söyler ve gençleri boş vaadlerle oyaladıklarini söyler Bu eserde sanat ve sanatçı gibi kavramlar üzerinde de durulur
Sofist
SofistPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2015667 okunma
Reklam
136 syf.
·
Puan vermedi
·
14 saatte okudu
Genel hatlarıyla okunası olan kitap ilk bakışta biraz karmaşık gözükebilir. Bazı yerlerde gereksiz uzatıldığını düşündüğüm yerler olsada mantığı açıklama yönünden gerekli buldum.. Konusu; kitabın isminden de anlaşılacağı gibi sofist'leri anlatmaktadır. Kitap, Sokratesin öğrencisi Theaitetos ile yabancı arasında geçen dialoglardan oluşur. Yabancı sofist'leri kendi fikir ve düşünceleriyle açıklarken karşısındakini de ikna gayreti duymaktadır.. Bir gün yolunuz düşerse bu incelemeye bakar kitabı okursunuz. Zaten yolunuz düşmedikçe siz bu yola girmiceğiniz için sıkıntı yok :)
Sofist
SofistPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2015667 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
Platon'un metafiziksel ve epistemolojik konular üzerinde yoğunlaşan eserlerinden biri. 5 ana bölümden oluşuyor. Diyalog şeklinde geçen kitapta Theodoros’un diyaloga gelirken, kendisiyle birlikte getirdiği bir kimse olarak Parmenides’in memleketi olan Elea’dan gelmiş bir misafirdir. Diyalog boyunca, ondan “Yabancı” diye söz edililiyor. Başlarken sıkılabilirsiniz ama vazgecmezseniz sonrasında kendini okutmaya devam ettiriyor.
Sofist
SofistPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2015667 okunma
85 syf.
·
Puan vermedi
Sofist kimdir? Antik Yunan'a bakış...
Antik filozof kavramı için kitapta şöyle bir cümle geçiyor, "Gerçek filozof kent kent dolaşıp bu dünyadaki insanların yaşamlarını uzaktan izledikleri zaman, bilgisiz halkın nazarında farklı isimler alırlar." İşte onlara göre filozof bu şekilde tanımlanırdı. Elbette salt bir tanımdan çok uzak bir ifade. Filozof ile sofist aynı kişiler değildir. Filozof daha çok maddiyat beklemeden öğretilerini yayan kişidir(basitçe) ama sofist ise para karşılığında yapar bunu. Günümüzdeki paralı ders veren öğretmen gibiler ama daha bilgeler ve bana göre yarı-filozoflardır. Kitapta ise ruh kavramına değinmeler var. Ruhun sahibi olan bedenin eğitimsiz ve cahil olması durumda o ruhun çirkin olacağı söylenmiştir. Son olarak da kitabın uzun bir kısmında geçen diyaloglarda, var olanı neye göre var dediğimize değiniliyor. Örnek olarak bir kitabı ele alalım. Bir kitap eğer elinizde ise o vardır ama o sadece madde boyutunda vardır. Varlığını ispatlayamazsın. Kimine göre var olan "şey" bazısı için yoktur. Varlığın niceliği değil niteliği önemlidir. Varlık biraz öznel bir ifadedir. Daha basite indirgersem 1 sayısına 1 dediğimiz için 1'dir aslında 1 diye bir şey doğada yoktur.
Sofist
SofistPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2015667 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Sofist ne demek biliyormusunuz,eskiden kasaba kasaba gezip bilgiyi ve erdemliligi parayla(bir nevi ozel dersle) ogretenlere denir.Platon/Sokrates te bilginin ve erdemin bu sekilde ogretilemeyecegini savunur...Sofistler felsefede devrim yapmistir."İnsan herseyin ölçüsüdür "derler yani dunyada insan kadar dogru vardir,halbuki Platon a gore dogru tektir ve evrenseldir..,bazi Sofistler o kadar sacmalamistir ki soyle bir diyolog gecmistir: -sokrates bu ne? -köpek -peki kac yavrusu var -3 ((salliyorum)) -seninde 3 yavrun var o zaman sende bir kopeksin sokrates
Sofist
SofistPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2015667 okunma
Reklam
136 syf.
8/10 puan verdi
Sofist Platon'un yaşlılık eserlerinden biridir. Daha önce kaleme aldığı Parmenides, Theaetetos ve Devlet Adamı kitaplarıyla ilişkisi vardır. Ben bir felsefe öğrencisi olarak bu kitabı okurken sürekli bırakmak ve bir daha kapağını bile açmak istemedim ama kitap kendini okutmak için çabaladı resmen. Kitabı kapattığım anda bir sonraki sayfada hangi problemi ele alacağını ve o problem üzerinde nasıl bir tartışma yaşanacağını merak ettim. Platon'un okuduğum Gorgias, Sokrates'in Savunması kitaplarından daha ilgi çekici geldi. Dediğim gibi kitabı ne kadar merak etsem bile kapatıp bir daha açmamak istedim. Çünkü bu eseri beni çok zorladı. Ama iyi ki okumuşum diyorum ve felsefeye ilgi duyan herkese tavsiye ediyorum.
Sofist
SofistPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2015667 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
·
3 saatte okudu
Platon'un geç dönem eserlerinden biri olan Sofist diyaloğunda, Theaitetos ve Yabancı bir filozof, analitik yöntem ile sofist'in ne olduğuna dair kanaat getirmeye çalışırlar. Aynı şekilde varlık-yokluk üzerine (içerisinde çokça doxograf barındıran) derin bir felsefî çözümleme gerçekleştirirler. Sofistlerin bildiğini değil sadece söylemeyi bildiğini, söylem ustaları olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Platon, Sofist'i, kasaba kasaba gezip konuşan, tartışma eylemini ustaca gerçekleştirebilen, bilgiyi ve erdemi gençlere parayla satan kimse diye tanımlar. Platon ve Sokrates bilginin ve erdemliliğin bu şekilde öğretilemeyeceğini ya da öğrenilemeyeceğini savunur. Güzel, okunabilir kitap.
Sofist
SofistPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2015667 okunma
135 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Sofist; Sokrates, Theodorus, Theaetetus ve Elea ekolünden gelen bir yabancının da dâhil olduğu diyalog şeklinde yazılmış felsefi bir kitaptır. Platon, Sokrates'in düşüncelerini anlatmak yerine bu eserde de soru-cevap usulüyle onu diyalogların bir parçası yaparak; onun ağzından en basitten en karmaşığa, varlık ve varlık ötesi ile ilgili antinomileri ortaya serip şeylerin neliğini açıklıyor.
Sofist
SofistPlaton (Eflatun) · Kapra Yayıncılık · 2021667 okunma
136 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 saatte okudu
Sofistlerin tanımını burada Platon’un Elealı Yabancı ismini verdiği bir karakter Theaitetos isimli öğrenciye anlatıyor. Sokrates ise sadece dinliyor. Sofistler - bilge değil bilgeliği taklit edenlerdir diye bitiriyor diyoloğu. Platon’un olgunluk eserlerinden biri sayılmaktadır Sofist.
Sofist
SofistPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2015667 okunma
136 syf.
4/10 puan verdi
Bu kitaptan sonra herhalde uzun bir süre platona ara vereceğim. O kadar platon, aristo, hesiodos okudum ilk defa bir kitaptan bir şey anlamadım. Felsefe okumuyorsanız kesinlikle elinize almayın bu kitabı:(
Sofist
SofistPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2015667 okunma
22 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.