Solak Kadın

Avusturya
Sıralamalar

·76 syf.·
2023 5. kitabı
Nobelli yazar Peter Handke ile tanışma kitabım ‘Solak Kadın’ yalnız kalmayı talep eden bir kadının bu isteğinden sonra hayatındaki birkaç günü okuyoruz. Kitabın ismi, kitabın içinde geçen bir şarkıdan geliyor bu ismi toplumda azınlıkta olan farklı olana bir gönderme gibi okudum ben. Çünkü böyle ataerkil toplum normlarının olduğu, evli bir kadının yalnızlık talebinin hoş karşılanmayacağı kültürel kodların bulunduğu ve çevre dedikodularının hemen dibinde bitebileceği bir atmosferde bu isteği dile getirebilmek pek tabii sizi azınlık yapıyor. İçeriğe gelecek olursam; başkarakterimiz aldığı bu yalnızlık kararının sorumluluklarıyla, yeni hayatın getirileriyle uğraşırken bir yandan da çevresindeki insanların değişen tutumlarını göğüslemek durumunda kalıyor. Karakterin nasıl bu noktaya geldiğini, bu karardan önceki süreci bilmiyoruz hatta bu birkaç günlük süreçten sonrasının da belirsizliği korunarak kitabı bitirmeyi seçmiş yazar. Dolayısıyla hakkında çok da fazla bir şey bilmediğimiz kadın karakterimizin hayatından ,öncesi-sonrası açısından, son derece muğlak bir kesit okuyoruz. Buna ek olarak kadın karakterimizin de kafası karışık aslında. Dolayısıyla metinde netlik ve karakter derinliğine dair bir şey bulmak zor. Bu anlamda kitabı zayıf bulduğumu ve içselleştiremediğimi söylemek zorundayım. Hem arka kapak hem de kitap sonu Goethe alıntısından da çıkarımla diyebilirim ki kitap, bizi diğerlerinden aykırı gösteren normların dışına çıkartan tüm kararlarımızın olağanlığı ve yaşanabilirliği için bir yüreklendirme, çoğu kez korkutucu gelseler ve bizi caydıracak tonla bahaneye sahip olsak bile. Keyifli okumalar!
2021 131. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2021 15:43
Kitap Goethe'den şu alıntıyla bitiyor"Böylece herkes, her biri kendi usulünce, gündelik hayatını sürdürüyor, düşünerek ya da düşünmeden:her şey alışılmış yolunu izler görünüyor, her şeyin bir kumarmışçasına sallantıda olduğu o dehşetengiz durumlarda bile insan sanki hiçbir şey yokmuş gibi nasıl yaşar giderse, öyle." Tam bu alıntıdaki gibi bu kitaptaki karakterler de gündelik hayatları içersinde yaşayıp giden tipler.Yazarın sürekli "Kadın" diyerek vurgu yaptığı Marianne kocasından ayrılıp yalnız yaşamaya karar verir ve nedense çevresindeki insanlar bir kadının yalnız kalmak istemesini hazmedemezler. Yazar öyle kasvetli bir tarz kullanmış ki iyiki sayfa sayısı az dediğim kitabın film fragmanına da baktığımda aynı kasvet ile karşılaştım:) Nobel ödülü alan yazarın bu kitabı 1001 kitap içerisinde de yer almaktadır.
2019 67. kitabı
Bir gün bir “aydınlanma” yaşadığını söyleyip kocasına gitmesi gerektiğini söyleyen, çocuğuyla yalnız yaşamayı tercih eden bir kadının birkaç gününe tanık oluyoruz.Olağanlığın, sıradanlığın anlatıldığı bir solukta okunacak hem de Nobel ödüllü yazarın kitabını kaçırmayın derim.
2020 184. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2020 20:10
İnsan günün birinde bir "aydınlanış" uyanarak yaşamını değiştirecek bir kararı hemen o anda verebilir mi? Verirse ne olur? Solak Kadın, hiç değilse bir süreliğine yalnız yaşamaya karar veren ve bu sebeple kocasını evden gönderen bir kadının öyküsü.. 2019 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Peter Handke'den çok olağan, çok yaşanabilir bir serüven..
Solak KadınPeter Handke · Kırmızı Yayınları · 2015731 okunma
Bir kere öpsem ikinin hatrı kalır...
Puan vermedi·76 syf.·
2022 159. kitabı
Maddi anlamda sıkıntı yaşayan aileler mutsuz olur. Samanlık seyran meselesi yalandır. Henrik İbsen'in de dediği gibi, 'Borçla yaşamaya dayalı bir düzende aile yaşamı özgürlüğünü kaybeder.' En sonunda işsizlikten birbirlerine çatmaya başlarlar. Bizim önümüzde tek bir engel var : ŞÜKÜR Bizim tek bir kusurumuz var : BİAT Esnerken bile ağızlarını tam açmaya üşenen bir toplumun devrim bilincine ulaşması çok güç ve çok zor olacaktır. Başka bir evrende en güzel hâlinde umarım bir gün devrim iktidarı tamamen bizim olur. Harbi ayçiçek yağı kaç lira oldu?
2021 22. kitabı
Bazı kitaplarda sebepsizce kendimizden bir parça ararız. O kitap hakkında ya da yazar hakkında hiçbir şey bilmeyiz ama ona sahip olmak isteriz. Peter Handke’nin solak kadın kitabında da benim için böyle bir çekimi vardı. Belki bende solak olduğum için üstüne bir kadının mücadelesini anlatıyordu. Daha doğrusu bu mücadelenin birkaç gününü. Hem iş hem de sosyal hayatta bitmek tükenmek bilmez bir rekabet içinde olan biz kadınlardan sadece biridir Marianne. Ayrıca bir annedir ki bence bu önemli bir ayrıntıdır. Tanrı bakış açısıyla yazılan kitapta, yazarın kadın diye hitap etmeyi seçtiği ismini diğer insanlarla kurduğu diyaloglardan öğrendiğimiz Marianne’nin hayatı kocasının iş gezisinin sonunda değişiyor. Kocasının onlarsız bile kalabileceğini fark ettiğini söylemesi kadının zihnindeki bombanın pimini çekiyor adeta. O da fark ediyor ki, eşi olmadan devam edebiliyor. Sadece çocuğu ile birlikte fazladan bir kişiye ihtiyaç duymadan hayattan zevk almayı tekrar hatırlayabilirdi. Bu süreçte kocasının başta kabullenir gibi görünüp sonradan uyguladığı psikolojik ve fiziksel şiddet, arkadaşının yalnız devam edilmeyeceğini karşı olan inancı ona da aşılama çabası, onun yalnızlığını kendi fırsatına çevirmeye çalışan insanları görüyoruz. Okurken depresif bir süreçten geçtiğini düşündüğüm Marianne’nin bu yolda, biraz oğlundan güç alarak biraz da kendi çabasıyla yürüyeceğini en sonunda başaracağını hissettim. Bu tarz bir kitabı lise yıllarımda Arzu Çur’un yazdığı ‘Ayşegül Boşanıyor’da da okumuştum. Orada daha esprili bir dille anlatılan kadının hayattaki mücadelesini düşündüğümde anlıyorum ki, yaşadığı kültürel coğrafya fark etmeksizin kadının yalnız kaldığı zaman üstesinden gelmesi gereken o kadar fazla şey var ki sanki kendi dertleri yetmezmişcesine… Anlayacağınız o ki sevgili
2021 83. kitabı
Okunma: 17 Ekim 2021 10:15
Birlikte olduğumuz uzun yıllardan bu yana ilk kez birbirimize ait olduğumuzu hissettim.sonra ansızın yalnızlıktan delireceğim korkusuna kapıldım; Bir dağ yolunda küçük evde geçen hikaye Bruno ,nün iş için gittiği Finlandiya da geldikten sonra başlar. Bruno uzun yalnızlık çektikten sonra eşine "İşin tuhafi,bu yalnızlığı yaşadıktan sonra artık sizsiz bile olabilirim " der ve kadın ise hiç düşünmeden direk o zaman artık herkes kendi yoluna diyip oğlu ile yaşamaya devam eder... Kadın aslında zaten bunu uzun süredir düşünüyor ve verdiği ani bir kararla artık oğlu ile beraber yeniden yayın işinde çalışmaya karar verir. Bir kadının günlük hayatı ,oğluyla olan mücadelesi,yalnız bir kadına bakış açıları ele alınmış. Kitap çok ince o yüzden hiç sıkılmadan bir günde bitirilen bir hikaye . keyifli okumalar
2020 11. kitabı
Okunma: 03 Mayıs 2020 15:32
"Bir kadının başı dik yürüyüşünün bir kaç günü" Oldukça akıcı ve kısa olan bu kitapta bir gün aniden an azından bir süreliğine yanlız kalmayı isteyen bir kadının kararı akabindeki bir kaç gününe şahitlik ediyoruz. Klasik bir aile-insan hayatına sahip olmanın insanı sınırlandırdığından baş karakterimiz birden yalnızlığın belki de sıradan hayatından daha kötü olamayacağının farkına vararak radikal bir kararla eşine görüşmek istemediğini söylüyor. Kendi başına geçen bir kaç günün sonunda ise acısı tatlısıyla başka bir hayatın aslında çok uzak olmadığını ve insan için hep mümkün olduğunu görüyoruz. Bazen CESARETle verilecek bir karar insanı silkelemeye ve hayata yeni baştan başlamaya yetiyor.
2025 47. kitabı
Okunma: 05 Ağustos 2025 00:18
Arka kapakta yazıldığı gibi "Bir kadının, başı dik yürüyüşünün ilk birkaç günü..." Bu kadar sade, duru bir anlatımla aktarılabilir. Bir kadın ne zaman vazgeçer? sorusuna cevap niteliğinde kitap. Özellikle kadınlar okuyunuz.
2023 28. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2023 13:47
Okumak kadar, yeni yazarların peşine düşmeyi de seviyorum. 1K’da incelemeleri okumayı, alıntılarla kitaplara veya yazarlara dair bir ön araştırma yapmayı hafifletici ve keyif veren bir uğraş olarak tarif edebilirm. Muhtemeldir ki Peter Handke’ye varış noktasına da bu duraklardan birinde ulaştım. Solak Kadın güzel bir tanışma kitabıydı. Sırada Çocuğun Öyküsü var. Heyecan dorukta. Solak Kadın’da bulduğum yüzeyde sıradan derinde debdebeli bir yaşantının kesiti bende bir sinema filmi izliyor hissiyatı yaşattı. Aynı durum Kadının Işığı kitabında da olmuştu ki kitap zaten filme uyarlanmış.Acaba Solak Kadın da beyaz perdeye düştü mü? Hadi bi’ araştırma konusu daha çıktı bana.

Peter HandkeYazar · 19 kitap
6 Aralık 1942'de Avusturya'da doğdu. Öz babası, daha o doğmadan annesinden ayrıldı ve annesi daha sonra Peter Handke'ye adını veren Bruno Handke ile evlendi. Peter Handke 1944 yılında ailesiyle birlikte Doğu Berlin'e göç etti, ama Berlin'in Ruslar tarafından abluka altına alınmasından hemen önce oradan ayrıldılar. On iki yaşına kadar, din ağırlıklı eğitim veren bir okulda okudu, sonra normal liseye geçti. Anne tarafından büyükbabası Slovak olduğu için küçük yaşlardan başlayarak bu kültüre ilgi gösterdi. 1961 yılında hukuk fakültesine girdi ve öğrencilik yıllarında yazmaya başladı. İlk roman denemesi olan Die Hornissen'in Suhrkamp Yayınevi tarafından kabul edilmesiyle birlikte eğitimini yarıda bıraktı. Bu romanın yayımlandığı 1966 yılından sonra Peter Handke yazarlık dışında bir iş yapmadı. 1971 yılında annesi intihar etti. Kendisini çok etkileyen bu olayı, Wunschloses Unglück adlı romanına konu edindi. 1972 yılında eşinden ayrılan Handke bu evlilikten olan kızını tek başına büyüttü. Yetmişli yıllarda Peter Handke hem kişisel görüşleri ve yaşam tarzı, hem de başkaldıran kişiliği nedeniyle fazlaca eleştiri aldı. 1973-78 yılları arasında Paris'te, 1978-79'da Amerika'da yaşadı. 1979'da Salzburg'a döndü. Şiir, roman ve tiyatro oyunları bulunan yazarın bazı yapıtları Türkçeye de çevrilmiştir. Birkaç dile çevrilen Hiçkimse Koyunda Bir Yıl adlı romanı da Can Yayınları arasında çıkmıştır. Peter Handke, Paris'te yaşamaktadır. İsveç Akademisi, 2019 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Avusturyalı yazar Peter Handke'ye verildiğini duyurdu. Handke'nin "insan deneyiminin özgünlüğünü ve sınırlarını dilbilimsel ustalıkla araştıran etkili yapıtları" nedeniyle ödüle layık görüldüğü kaydedildi.